Le tu in tam, le bežno potovanje

Za srčnost ni problem, srčni smo skoraj vsi. Razuma nam manjka.

Debakel VV Faktorja

Objavil Rado, dne 26.10.2017

Precej časa že lahko opazujemo enoideološko pozicioniranje voditeljev in gostov kontaktne oddaje VV Faktor.   Format oddaje je sicer simpatičen in glede na siceršnjo ponudbo tudi osvežujoč, le da so se novinarji, ki moderirajo oddajo povsem spustili z vajeti.  Z ničemer več ne skrivajo svojega mesta v političnem koordinatnem prostoru, ampak svojo pozicijo ponujajo, kot edino zveličavno.  Svojim, skoraj izključno desno usmerjenim gostom ponujajo tki. »nabita vprašanja«.   Vprašanja, ki ne dovoljujejo odgovorov drugačne intence kot jo je ponudil moderator.  Med najbolj radikalne  komentatorje gotovi sodi ekonomist Bernard Brščič.  V svojem ekstremnem radikalizmu je tako goreč, da je skoraj že simpatičen. Vedno  ga poslušam v pričakovanju, da bo v svojih novih komentarjih šel še dlje.  In običajno mi ustreže.  Brščiču v nekoherentnosti tesno sledi Tino Mamić.  Da so njegovi teksti nelogični že znotraj enega samega stavka ga ne moti.  Vsako opozorilo na storjene napake užaljeno zavrne.  Najobjektivnejši komentator je nekdanji prvi mož davkarije, Ivan Simić.

Začetki te oddaje so sicer bili vzpodbudni.  Prvi voditelj Vodušek, ki sicer tudi ne more skriti svoje ideološke orientacije je vendarle pazil na minimalne standarde objektivnosti.   Njegovo dolgoletno delo profesionalnega novinarja ima gotovo pomembno vlogo pri tem.   Sedanja ekipa potrebnega korektiva nima. Niti ob izrečenih lažeh in zavajanjih ne čutijo (ne kažejo) nobenega sramu.

Sodu pa je vendarle izbil dno,  nedeljski VV Faktor.    Neposredno po zaprtju volišč  so  Bojan Požar, Dimitrij Rupel, Matej Lahovnik in Aljuš Pertinač komentirali izide vzporednih volitev.  Konstruirali so povezave med kandidati in med njihovimi domnevnimi ozadji, pri čemer niso ponudili nobenih indicev, kaj šele dokazov o obstoju takšnih povezav.  Ponudili so le svoje trditve.  Absolutno zmago  Boruta Pahorja že po prvem krogu – rezultat vzporednih volitev – so izkoristili, da so osmešili pismo intelektualcev »trde tranzicijske levice«, ki naj bi v svoji nameri pomoči svojemu domnevnemu kandidatu, s svojim pismom v resnici škodili.  Tudi Kučan, ki je sicer upokojenec in bi po njihovem moral biti tiho je pri svoji »diskreditaciji« Pahorja, le-temu pravzaprav pomagal.  Vsi ti komentarji so leteli v živo, pri čemer smo na ekranu že lahko brali rezultate dejanskih volitev pri čemer že numerus 5 % preštetih glasov bistveno presega numerus vzporednih volitev (pod tisoč anketirancev).  Teorije voditelja in gostov oddaje se torej niso sesuvale le sproti, pred našimi očmi, ampak  tudi na koncu, ko smo dobili rezultate po 99, 5 % preštetih glasov.  Realnost je bila diametralno nasprotna orwelovskega pravdoreka, ki so ga dotični narekovali. Matej Lahovnik, Aljuš Pertinač, Dimitrij Rupel in Bojan Požar so brez dvoma komentatorske zgube in bi jih veljajo pri izpostaviti študentom pri študiju novinarstva in komunikologije kot vzorčen primer, kakšni novinarji in komentatorji ne smejo biti.

 • Share/Bookmark

8 odgovorov v “Debakel VV Faktorja”

 1. RESNICA pravi:

  vsi ti komentatorji so popoln PODEN, novinarstva in človeka. Lahovnik, je kot minister najbolj zaslužen, za UNIČENJE gospodarstva
  A. Pertinać, sprva Lukšičev pudelj, ko ni uspel v stranki SD, se je obrnil na desno. Včasih je tvital, da na ministrstvu dela delo kot opice.
  Požar, je svojo kariero začel na CKZKomunistov pod vodstvom Kučana
  Bršić, kot človek, je brez morale in etike.

 2. stricmarc pravi:

  Rado, tako nekateri razumejo uravnoteženost televizije.V politiki in tudi nasplošno se vse več igra na emocije, na čustva. Racionalnost in razumništvo ( uporaba razuma, ne elitizma) postajata počasi le zgodovinski pojem razsvetljenstva.

 3. Rado Rado pravi:

  Levim lažem je treba prirediti ustrezno količino desni laži. Hvala za tak svet.

 4. mario pravi:

  Rado, zanimivo, meni so pa ti komentatorji zelo všeč, če pa tebi niso naj bo to tvoj problem in ni potrebno da ga še drugim ponujaš.

 5. Rado Rado pravi:

  Dragi Mario, tudi jaz jih rad poslušam, kar sem tudi omenil v tekstu. Vendar tu ne gre za všečnost, ampak gre resnicoljubnost. Resnicoljubnosti od teh komentatorjev ni niti v sledeh.

  Tudi Pahorja sem zadnjič spremljan na facebooku, ko se je zabaval v skupini mladih. Frajersko in duhovito je bilo. Ni pa to drža predsednika republike!

 6. frenk pravi:

  Rado, bi se kar strinjal s tabo. Toda, če bi že kritiziral tovrstne oddaje, bi se najprej lotil legendarnega Štefančiča.
  Me zanima, kaj meniš o njegovi oddaji kot nepristranski opazovalec?

 7. Rado Rado pravi:

  Nekoč sem bil Štefančičev navdušenec. Tudi danes mi je še vedno – vsaj delno – politično blizu. A oddaje vodi tako, da intenzivno sogovornike vodi na svoj mlin. In ko dela izvlečke iz povedanega, je izvleček tak, da favorizira njegove (štefančičeve) teze.

 8. frenk pravi:

  Lepo Rado. Pošteno. Ker ti je bil blizu.
  Meni je npr. VV Faktor bližje. Mislim celo, da je precej bolj uravnotežen kot Studio. Jasno mi je sicer, da sta Brščič in Mamič Janševa privrženca, toda ne razumem, v čem je tu problem. Ne vem, kam bi uvrstil ostale komentatorje, zlasti pa voditelje.
  Pri Štefančiču in njegovih gostih sem povsem prepričan. Če je kakšen gost “napačnega” prepričanja, voditelj poskrbi, da gledalec pravilno razume, kaj je prav in kaj je zavržno.
  Pohvala, da si vsaj delno priznal Štefančičev agitprop. Mene je zmotilo zgolj to, da si se zaletel v eno oddajo, in mirno prezrl drugo, ki pravzaprav sodi na raven oddaj Nove TV.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !