Le tu in tam, le bežno potovanje

Za srčnost ni problem, srčni smo skoraj vsi. Razuma nam manjka.

Kremenjače, orožje poznega srednjega veka. Kubura set.

Objavil Rado, dne 12.12.2012

Poleti sem se lotil svojega konjička. Po nekaj mesecih dela je rezultat tu:
Kubura set.

Kubura je puška kremenjača, ki so jo konec osemnajstega stoletja pričeli izdelovati na področju zahodnega Balkana. Iz osnovnega modela puške kremenjače so zlagoma prešli tudi na krajše kremenjače, ki so bili predhodniki revolverja. Replika starinskega orožja, ki ga vidite na sliki je kubura set. Dve identični ročno izdelani kremenjači – ročaja sta iz orehovine – v ličnem lesenem zabojčku. Originalni prednik pričujočih kremenjač je bil namenjen dvobojem za čast. Sekundanta sta napolnila kremenjači s smodnikom in v cev zatlačila kovinsko kroglo. Vsak od dvobojevalcev je vzel eno kremenjačo. Iz položaja hrbet na hrbet sta borca naredila 9 (?) korakov, se na znak obrnila in streljala drug proti drugemu. Bolj kot hitrost  je bila pomembna natančnost merjenja, saj teh samokresov po učinkovitosti ne gre primerjati s sodobnimi revolverji in pištolami. S pritiskom na petelina je kladivce s kremenom udarilo ob kovino, iskra je sprožila smodnik in krogla se je izstrelila. Smrtno nevarna je bila vsaj do 25 metrov. Zgodovinski viri pravijo, da je v enem izmed takšnih dvobojev umrl tudi veliki ruski pesnik Puškin.

V bližnji Pregradi (Hrvaška) imajo društvo kuburašev, ki vsaj enkrat na leto množično demonstrirajo streljanje s kuburo. Zanimiv je ogromen oblak dima, ki ovije strelca ob strelu.

===
Opozorilo! Po Zakonu o orožju velja izdelek na sliki, za dekorativno orožje.

 • Share/Bookmark

4 odgovorov v “Kremenjače, orožje poznega srednjega veka. Kubura set.”

 1. Stric Marč pravi:

  Kako policija tretira zgodovinsko orožje, glede na to, da se z njem pod določenimi pogoji še vedno lahko strelja? Je to potrebno prijaviti in zaprositi za dovoljenje za posest ( ob stroških in procedurah seveda-strelski tečaj, zdravniški pregled, potrdilo o nekaznovanju…). Včasih zasledim v časopisih udarno novica, kako je policija našla kar nekaj komadov neprijavljenega orožja ( starinskega) in hududelca ovadila tožilstvu zaradi trgovine z strelnim orožjem in eksplozivom.

 2. Rado Rado pravi:

  Stric Marč,
  tu je policija precej stroga. V Zakonu o orožju natančno piše: “. . . , ki ga ni mogoče uporabit, niti ga ni mogoče predelat na način, da bi bilo uporabno.”

  Če je starinsko orožje uporabno, zanje veljajo isti pogoji, kot za vsa sodobna orožja.

  Pri marsikaterem zaseženem kosu se policija tudi prenagli. V poročilo dajo informacijo o “strašni ognjeni moči zaseženega orožja”. Ko pa kasneje takšno orožje pregledajo strokovnjaki, ovadbo umaknejo.

 3. spookymulder spookymulder pravi:

  Če sem pravilno razumel, si sam izdelal ti dve kremenjači, za kar si zaslužiš vse čestitke, saj izgledata odlično in zelo avtentično starinski. Si ju morda tudi že preizkusil? Zanima me tudi, kakšen smodnik se uporablja za take kremenjače?

 4. Rado Rado pravi:

  Hvala za pohvale Spooky,
  tudi v živo sem že kakšno slišal. :)

  Ne, ti dve kuburi*** ne bosta nikoli streljali. Avdentični originalu sta le na zunaj. Navznoter jima pa manjka vzmetni mehanizem in povezava med petelinom in kladivcem. Za kaj takšnega bi pa najbrž moral zaprositi za dovoljenja.

  Kuburaši s Hrvaške (si pogledal povezavo?) uporabljajo običajni črni smodnik, ki ga kupujejo v Avstriji, ali pa si ga naredijo sami.

  *** dolžina kubure na sliki je 36 cm

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !