Le tu in tam, le bežno potovanje

Za srčnost ni problem, srčni smo skoraj vsi. Razuma nam manjka.

Dr. Rode in poseg v človekovo intimo

Objavil Rado, dne 2.10.2012

Povsem nevažno je kakšen je rezultat preiskave DNK v primeru Rode/Stelzer. Prav tako je nevažno, kakšna so osebna stališča dr. Rodeta do celibata, ali stališče RKC-ja do istega.

Medijsko poseganje v morebitno očetovstvo kogarkoli je nesprejemljivo in velja za grob poseg v človekovo intimo. Pravica javnosti in pravica vedeti, se konča pred vrati slehernega doma. Tudi pred vrati javne osebe, kar dr. Rode nedvomno je. Časnik Delo je tukaj dvakrat pogrešil. Prvič, lotil se je nesprejemljive teme, intime posameznika,
drugič, kršil je načelo serioznosti osrednjega slovenskega dnevnika in zašel globoko v polje rumenega. Odstop odgovorne urednice, javno opravičilo in prizadevanje za poravnavo z dr. Rodetom je najmanj kar lahko pričakujemo.

Načela obrambe intime veljajo tudi za dr. Urana, ali za kogarkoli. Ko ljudje zapustimo vrata lastnega doma, stopamo v relacije z drugimi ljudmi zaradi česar moramo biti še posebej pozorni. Podvreči se moramo redu, ki nas v javnem prostoru omejuje, podvreči se moramo hiearhiji, ki vlada v službi, pozorni moramo biti na prometne predpise in druge uredbe pri čemer smo izpostavljeni represiji države, če prekršimo obstoječa pravila.
Le naš dom, naš domicil je prostor, kjer nenehna pozornost na omejitve, ki nas obkrožajo, ni več potrebna. Lahko se opustimo med svojimi in se primerno regeneriramo za jutrišnji ponovni stik z ostalim svetom.

Kapital, ki stoji za mediji in določa “pravico vedeti” je potrebno omejiti. Ljudje, civilna družba mora terjati od naših parlamentarcev sprejem ustrezne zakonodaje, ki nas bo zaščitila pred pretirano medijsko eksploatacijo.

 • Share/Bookmark

10 odgovorov v “Dr. Rode in poseg v človekovo intimo”

 1. stricmarc pravi:

  Se strinjam!

 2. Peter pravi:

  S sicer kratkim člankom se povsem strinjam. Pravica vedeti irči ob pravico do zasebnosti, pravica novinarja do razkrivanja trči ob pravico do intime, kjer pa nima vstopa nihče, kar velja tudi za javne osebe. DELO že dolgo ni tisto kar je bilo, za kar je odgovorna uredniška politika, ki naj plača ceho. Karf se tiče prispevkov g. Karbe pa mi takoj pride na misel laž, podtikanje itd, opravlja pač umazano delo. Žal !!

 3. Bimbo pravi:

  Rado, prav nobene osebne naklonjenosti do RKC ali gospoda Rodeta ne gojim, sem pa ponosen, da se že od začetka nisem pustil zapeljati pivski logiki osrednjega slovenskega časopisa velikega formata. (http://bimbo.blog.siol.net/2012/08/29/domnevno-razkritje-domnevnega-dejanja/)

  Kot vztrajen zagovornik večnega dvoma in načela cum grano salis se zdaj, ko eni rajajo na pokopu velike zgodbe bednega časopisa, drugi bi si pa napol skrivaj umili ročice, se sprašujem, kaj in v čigavem interesu je bilo tisti hip treba prekriti z zgodbo o domnevnem zatajenem očetovstvu. To bi bilo pravo in za najširšo javnost zelo pomembno razkritje. Vredno ničelne stopnje DDV.

 4. Don Marko M pravi:

  pomirite se…nobenih odstopov ne bo, nobenih javnih opravičil in nobenih odškodnin…

 5. HUUUU pravi:

  Kdaj je pa komuniste zanimala osebnost in človekova integriteta??? Njih zanima samo denar in oblast.

 6. Maj pravi:

  To, da bo test negativen smo nekateri vedeli že dolgo.

  Koliko pa je negativen izid rodeta koštal, pa najbrž ne bomo izvedeli nikoli.

 7. kreten pravi:

  @Rado

  …hvala za povabilo. Vidim, da ste tukaj bolj…kakobirekel…težko kategorniki. Glede na mojo srednješolsko tehniško izobrazbo, bi veljalo, da prej, kakor kaj pokomentiram, še kaj preberem…

  L.P.

 8. Olna pravi:

  Cerkev trži svoj nauk. Verniki (in ne-verniki ter drugače-verniki, ki prav tako sofinanciramo cerkev, njen personal in njene institucije) imajo pravico vedeti, ali glasnogovorniki cerkve tudi res živijo po svetlih idealih, ki jih prodajajo s prižnice.

 9. krščanska pravi:

  Se ne strinjam. V tem primeru je ločnicna med javnim in zasebnim popolnoma zabrisana. Mene kot vernika namreč zanima kakšni so moji voditelji in kaj počnejo. Ker, če počnejo nekaj, govorijo pa drugo oziroma še več, učijo in meni zapovedujejo drugo, potem se mene to direktno in neposredno dotika in imam pravico vedeti.

 10. Marjeta pravi:

  No, intimnost je treba spoštovat, seveda. Vendar, ko se za štirimi stenami dogaja nasilje, se je treba vmešat. Najbolje, da diskretno, brez javnosti, torej da kvalitetno opravijo svoje delo CSD, policija itd. Če te službe ne reagirajo, je kdaj potrebno obvestit tudi javnost. To je moje mnenje.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !