Le tu in tam, le bežno potovanje

Za srčnost ni problem, srčni smo skoraj vsi. Razuma nam manjka.

“Ukradena” Slovenija, moja dežela.

Objavil Rado, dne 8.03.2012

Pravi lastniki blagovne znamke: Slovenija, moja dežela.

Polemika, kdo je lastnik blagovne znamke Slovenija, moja dežela  je nepotrebna. To ni Studio Marketing, ki je to akcijo vodil, niti nista to Zdravko Duša kot ustvarjalec, ali morebiti celo Jernej Repovš.  Pravi lastnik je Gospodarska zbornica Slovenije, ki je akcijo financirala.

GZS je namreč leta 1983 ustanovila Center za turistično in ekonomsko propagando Slovenije.  Prvi direktor tega centra je bil diplomirani filozof, Leopold Perc.  Odlikoval ga je profesionalen odnos in neskončno veliko energije.  Prav Leopold Perc je spoznal, da promocija Slovenije ne more biti učinkovita, če je razdrobljena med različne institucije.  Zato je zasnoval strategijo in izdelavo in izvedbo predal takrat že uveljavljeni agenciji Studio marketing.   Leopold Perc pa je vseskozi stal za akcijo, jo podpiral ter lobiral za finančna sredstva, pri Turistični zvezi Slovenije, Zvezi obrtnih združenj,  Zadružni zvezi ter pri splošnih združenjih, – za gostinstvo in turizem, trgovino,  živinorejsko predelovalno industrijo, drobno gospodarstvo ter promet in zveze.  Zaradi razdrobljenosti interesov je bilo takšno akcijo težko voditi in jo pripeljati do konca.  V veliki meri je prav zaradi pravega úvida in njegove energije, ki je presegala profesionalnost funkcije, ki jo je opravljal, bila ta akcija uspešna v tolikšnem obsegu.

Jernej Repovš, ki v imenu Studia marketing pojasnjuje in razlaga, da je pred Sparovo akcijo vse pravno uredil z morebitnimi in resničnimi lastniki te blagovne znamke, za kaj takšnega nima mandata.  Akcijo Slovenija moja dežela je preko Gospodarske zbornice Slovenije, financiralo celotno slovensko gospodarstvo.  Delavci Studia Marketing so bili le dobro plačani profesionalci, ki so delo sicer dobro opravili.  To je vse! Repovšev posel s korporacijo Spar je potrebno nemudoma ustaviti, krivce za zlorabo pa sankcionirati.

 • Share/Bookmark

15 odgovorov v ““Ukradena” Slovenija, moja dežela.”

 1. Stavenskovrhski pravi:

  Kaj bi šele bilo, če bi se do pravic dokopal Lidl? In kaj je tukaj narobe, saj Slovenija že je njihova dežela? Če ne verjameš vprašaj Pahorja in ostale slovenske politike.

  Drugače pa se s tvojim zapisom popolnoma strinjam.
  Lep pozdrav!

 2. Rado Rado pravi:

  Stavenskovrhski,
  govoril sem danes z g. Leopoldom Percem. Zaradi kapi sicer malo težje govori, a razum še mu dela s polno paro. Strinja se z mojim sestavkom. Repovševe solo akcije ne bi smelo biti.

 3. Stavenskovrhski pravi:

  Rado saj se z napisanim tudi sam v celoti strinjam, V uvodu sem si le dovolil malo sarkazma glede na razmere v tej državi.
  Lepo te pozdravljam!

 4. Jernej pravi:

  Slovenija jim je že razprodana; žal, kot je pri pasivnem narodu kot smo mi to ‘normalen pojav’, bo z zamikom spoznalo to vedno več Slovencev. Prepozno.

  Kolikor nas ni prodal povsem nesposoben (kot moški) Pahor nas bo sedaj Majer. Seveda je slednjega treba znati brati med vrsticami in ne vrednotiti tistega kar pove/izreče! Žal pa izključno le temu verjame 90% Slovencev.
  Slovenski politiki si ne zaslužijo niti 1% podpore!

 5. Marcel pravi:

  Nesposobneža je zamenjal pokvarjenec!

 6. Don Marko M pravi:

  sam se sicer tudi ne strinjam, da se je, vsaj po mojem, edini oglas, ki je res vrhunsko predstavljal našo malo podalpsko, oddal trgovski verigi za njene potrebe oglaševanja…..
  Rado, v tvojem zapisu res pogrešam naziv izvirnega avtorja oglasa….le ta je namreč tisti, ki ima vse pravice odločati, kaj bo počel s svojim delom….četudi koga pooblasti, da to naredi za njega ime…..

 7. Rado Rado pravi:

  Don Marko M,
  človek po katerem sprašuješ je bil že zgoraj omenjeni
  Zdravko Duša, ki pa ni bil edini. Tu je bil še avtor glasbe Golob in še mnogi drugi.
  Vse kaže, da je plačnikom akcije in dejanskim ustvarjalcem ideje, speljal posel direktor Studia Marketing Repovš, ki zdaj trži “Mojo deželo” za svoj žep.

 8. Don Marko M pravi:

  OK Rado, priznam, da ne razumem več, kaj točno je v igri…..torej, če je avtor oz. avtorji, tudi preko pooblastil nekomu, dovolil objavljanje svojega dela, se je s tem strinjal in za uporabo dela prejel plačilo…..če se pa ni(so) strinjal(i), potem me čudi, da se še niso oglasili in reagirali…..kolikor razumem Repovž ni niti delni avtor oglasa, torej so ga avtorji pooblastili….dvomim, da bi kdo imel toliko prašnikov, da bi javno objavljal delo avtorja, brez odziva le tega….

 9. Rado Rado pravi:

  Don Marko,
  Center za turistično in ekonomsko propagando Slovenije, je zbiral denar iz slovenskega gospodarstva in plačeval izvajalcu, Studiu Marketing stroške izdelave in izvedbe te propagandne akcije. Avtor idejne zasnove akcije je bil Zdravko Duša.
  Lastnik te znamke je torej bila Gospodarska zbornica Slovenije, ki je bila ustanoviteljica Centra za turistično in ekonomsko propagando Slovenije. Studio Marketing je bil za svoje delo plačan, prav tako tudi avtor idejne zasnove Zdravko Duša.

  Pravice trženja torej pritičejo GZS. Pravice spreminjanja idejne zasnove pa avtorju Zdravku Duši.
  Kolikor vem, je sporna akcija Spara nastala brez soglasja obeh. Torej gre za akcijo, ki si jo je nepooblaščeno dovolil direktor hčerinske družbe Studia Marketing, Jernej Repovž.

  Pri načinu, kako si je vzel to pravico pa gre za tki. “prvotno akumulacijo kapitala” (beri: roparsko ekonomijo, za katero so pogoji ob spremembah družbenega sistem)

 10. Don Marko M pravi:

  lastništvo blagovne znamke ali avtorstvo ideje in izdelave ni isto….možno je sicer, da je nosilec obeh včasih ena oseba, ampak v naši mali podalspki je to prej izjema kot pravilo…..
  anivej….če avtor ni soglašal z objavo, še huje, če o tem sploh ni bil predhodno obveščen, čemur pravimo kraja intelektualne lastnine, potem bo imelo sodišče lahko delo….
  Spar in/ali “posrednik” predelave in objave bodo pač morali avtorju izplačati uporabo oglasov, tudi kakšno odškodnino zraven, če bo zahteval…in če bo sodišče odločilo drugače, bo to lahko le, če je avtor bil s to akcijo predhodno seznanjen in ji ni nasprotoval….

 11. Rado Rado pravi:

  Don Marko,
  jaz stvari tako.
  Lastnik blagovne znamke in tisti, ki jo sme tržiti je naročnik, ki jo je tudi plačal.
  Avtorji ideje /Duša, Bavčar, Golob/ pa imajo pri tem zgolj pravico, do tantiem po pogodbi.

  Repovš ima pri tem še najmanj pravic, če sploh kakšno.

 12. NoMercy NoMercy pravi:

  leto 1983 in GZS (z donacijami takratnega gospodarstva) je pač Družbena lastnina :)
  In ta lastnina je bila menda “na razpolago” vsem nam :)
  Jazbinšek je sicer “zajebal”, ko je družbena stanovanja dal v prodajo “lastnikom stanovanske pravice” ne pa, da bi npr. dal vsa družbena stanovanja na “licitacijo” vsem, ki smo do takrat bili “družba”.
  Ker do sedaj “Slovenija moja dežela” ni imela lastnika jo je “olastninil” pač tisti, ki je revo bogo našel :)

 13. Rado Rado pravi:

  :-)
  “jo je “olastninil” pač tisti, ki je revo bogo našel”

  Duhovito!

 14. Ljudina pravi:

  Briga me za ta slogan.Tipičen slovenski nacional socializem in zagamanost.

 15. Stric Marč pravi:

  Do sedaj se je lastnil trdi del. Sedaj pride na vrsto tudi mehki. Žal je to tudi ena izmed zgodb o lastninjenju družbenega premoženja. Se pa z napisanim strinjam in izgleda, da dobro poznate problematiko.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !