Le tu in tam, le bežno potovanje

Za srčnost ni problem, srčni smo skoraj vsi. Razuma nam manjka.

Slovenska rokometna laž

Objavil Rado, dne 29.01.2012

Z navdušenjem in iskrenim optimizmom smo pričakovali Evropsko rokometno  prvenstvo v nam (nekoč) bratski Srbiji.

Nikogar ni bilo v novinarski srenji, ki bi posegel za kritičnim peresom. Hvalili so igro naših izbrancev. In ko smo se z eno samo zmago, ob podpori srečnih okoliščin prebili v drugi krog, navdušenje nad kvaliteto naše igre ni pojenjalo.  V drugem krogu smo z našo dobro igro enkrat vendarle zmagali,  dvakrat pa skoraj zmagali.***   Fortuna izida drugih tekem nam je vseeno omogočila, da smo prišli v položaj, ko se lahko borimo vsaj za kvalifikacijsko skupino za uvrstitev med srečne olimpijce.  Glede na v predtekmovanju izkazano dobro igro in glede na domnevno perspektivno in oh in sploh igro v nadaljevanju  je izgledalo, da je zmaga nad Makedonija skorajda le  formalnost. Naši potujejo v London!

A glejga šmenta.  Makedonci niso brali našega časopisja in niso poznali ter se ustrašili kvalitete naše ekipe.  S igro tipične jugoslovanske rokometne šole, počasne in racionalne, kot jo je kritično opisal en naš rokometni velmož, so “zahojeni” Makedonci (stisnjeni v Balkanski žep med Srbijo in med evropskim revežem, Grčijo), premagali naše rokometne genije.  Medijsko soglasje ni pojenjalo: Na tem evropskem prvenstvu smo dosegli 3. najboljši izid vseh časov, dosežen na evropskih prvenstvih!  

Hura za ministrstvo resnice! Hura za pravorek, vreden samega Orwella!

***

Od sedmih odigranih tekem, smo zgoraj opisani III. rezultat vseh časov, dosegli z le dvema zmagama.  Z  le 29 %  uspešnjostjo.  Še dobro, da gre samo za rokomet.  V šoli bi s takšno uspešnostjo prišli le do pomožne šole, pardon – hotel sem zapisati do šole s prilagojenim programom.

 • Share/Bookmark

18 odgovorov v “Slovenska rokometna laž”

 1. chef chef pravi:

  Čakaj malo … saj je vedno isto. Nazadnje, se mi zdi, da je bilo na nekem prvenstvu v fuzbalu. Nasploh me čudi ta sistem, da napreduje neka reprezentanca, ki samo enkrat zmaga.

  Športni novinarji so mojstri potvarjanja resnice, boljši so od novinarjev Reporterja ali Mladine. In ker so športni navdušenci praviloma še bolj omejeno inteligentni od volivcev, tega sploh ne opazijo.

  Ali pa tiste finte … Odličen dosežek Mazejeve, uvrstila se je na 7. mesto. Čez pol minute pa: “In Lindsay Vonn samo na 3. mestu v smuku, kakšno razočaranje!”

 2. Željko pravi:

  Tale debata je ravno toliko brez veze, kot to ali je kozarec na pol poln ali na pol prazen! Rokomet je edini slovenski kolektivni šport, ki je doslej nekaj dosegel in to brez neke velike medisjke podpore, ki jo naprimer ima nogomet. Nogomet nikoli ni bil in ne bo slovenski nacionalni šport (no ja mogoče v Mariboru, haha)

 3. Rado Rado pravi:

  “In ker so športni navdušenci praviloma še bolj omejeno inteligentni od volivcev”

  :-)

  Zelo neusmiljen si Chefe!

  ======
  Precej športnih prireditev sem organiziral in . . . športni novinarji pridejo sredi tekme, postavljajo neumna vprašanja in oddidejo praviloma pred koncem tekmovanja, pri čemer so zelo nezadovoljni ker jim še ne moremo postreči s končnimi rezultati.

 4. Željko pravi:

  Še to:
  glede na to, da nas je menda 2 miljona, imamo neverjetno veliko odličnih, vrhunskih smučarjev, kar nam priznava cel svet, samo mi sami ne znamo tega ceniti. chef, preberi tvojega Will Dunn-av Potepanjih!
  Imamo v svetovnem vrhu judoiste, rokometaše, skakalce, smučarje v vseh mogočih disciplinah, no pa tudi košaraše, hokejiste, namizni tenis, tenisačice, strelce, pa kaj vem še. Brez zamere, ker sem še vliko tega izpustil.
  Veliko bolje je , da se mladi ukvarjajo z športom, kot pa z dilanjem droge!!

 5. caplja pravi:

  Športni novinarji statistike izračunavajo šele potem, ko je njihov članek objavljen in štejejo denarce od objave. Toliko šole vendarle imajo.

 6. M. pravi:

  Takole je: nacionalkini novinarji se itak nočejo zameriti nobenemu slovenskemu športniku in jih zato hvalijo v dobrem in slabem; kar pa se tiče ostalih treh, štirih rokometnih novinarjev v Sloveniji so pa vsi neki kolegi od igralcev in je jasno, da jih ne bodo kritiziral. Kak drug novinar se pa itak ne oglasi, ker mu itak dol visi za rokomet. Ne glede na klubske uspehe (deloma tudi reprezentančne) je rokomet pri nas (tako pri novinarjih kot gledalcih) še vedno zelo obroben šport.

 7. Don Marko M pravi:

  no ja, rekel bom samo to – naj jim bo….tokrat imajo izgovor v pomlajevanju ekipe, ki naj bi v prihodnosti bila temelj reprezentance….
  mogoče so tudi zato začetniške napake opravičljive, čeprav so se dogajale v res nepotrebnih trenutkih…
  gledal sem mislim 8 ali 9 tekem, od tega dve naših fantov, kar mi je bilo dovolj, da sem videl, kar se sicer že iz vesolja, razliko v načinu igre in pristopu samemu med prvih 5 reprezentanc in našimi……
  razumem sicer, da se za uigranost potrebuje nekaj časa, čeprav so jo naši fantje imeli na voljo dovolj pred prvenstvom, težko pa razumem, da fantje, kljub neizkušenosti, niso “ginuli za svaku loptu”…tega jim pač ne oprostim zlepa….
  kar pa je bil Zahovič za našo nogometno reprezentanco v Koreji, to je Zorman za naše rokometaše….ko ga bo selektor šutnil, bo vsem lažje….
  makedonci so samo opravili zasluženo delo in pravično zmagali, nenazadnje si naši itak niso zaslužili napredovanja, če so čakali samo na Fortuno….
  če so me Srbi pozitvno presenetili s svojo fanatičnostjo do finala, pa so me čisto razočarali v finalu, kot bi se že zadovoljili z drugim mestom oz. kot bi se ustrašili stopiti na tron….
  v seštevku so torej bratske reprezentance Balkana bile vse pred našo malo podalpsko, kar je sicer itak tradicija v kolektivnih športih,sploh z žogo….
  spet in znova pa so me, že tradicionalno, razkačili naši novinarji v prenosih in poročanjih, ki še vedno in vztrajno praktično vse nastope naših reprezentanc komentirajo v stilu “Slovenska reprezentanca”….
  o naših reprezentancah komentirajo, kot bi bili vesoljci, ne pa kot komentatorji ostalih reprezentanc, ki ponosno nažigajo “naši fantje”….
  kako potem pričakovati od naših fantov pozitivno zmagovalno miselnost, če pa športni komentatorji sejejo lastno nesamozavest….

 8. DvaZmaja DvaZmaja pravi:

  Od športnih navdušencev so še bolj (pa ne samo po inteligenci) omejeni “vseznalci”. Vsak, ki je kdajkoli sodeloval v kakšnem Športu (ne zdaj pelem se po hribu dol) pa vsaj približno ve, kaj pomeni biti 6ti v Evropi.

 9. Maček pravi:

  Rokomet obroben šport??? Ma ne me … obrobnih športov ne zalagajo z državnimi sredstvi, ne gradijo infrastrukture, ne vlačijo po medijih, še najmanj pa prenašajo tekmovanja po televiziji. Toliko o obrobnih športih, kar rokomet še zdaleč ni.

 10. Don Marko M pravi:

  Dva Zmaja

  ne 6i v Evropi, ampak 6i na evropskem prvenstvu….to ve tudi vsak, ki se pele po hribu dol….že ker se sklicuješ na inteligenco….
  in ja, 6i na evropskem prvenstvu pomeni – adijo OI….

 11. Marko CE pravi:

  Don Marko

  Če bi bil saj malo športnik po srcu in po duši in prelil toliko znoja kot ti fantje ali katerikoli športnik ne bi govoril takih bedarij kot jih govoriš ti. Pa veš sploh kaj pomeni 6 na Evropskem prvenstvu, kje so Rusi, Francozi, Poljaki, Švedi????

 12. spookyMulder pravi:

  Vsak šport in vsako tekmovanje ima nek svoj sistem in če so pravila taka, da omogočajo napredovanje že ob minimalnem številu zmag, potem to ne zmanjšuje kvalitetne vrednosti določene reprezentance, temveč govori predvsem v prid argumentu, da je sodobni evropski rokomet zelo izenačen in zato lahko odločajo že minimalne razlike.

  Naši pač niso bili konkurenčni za sam vrh, toda ne razumem, zakaj bi morali novinarji in širša javnost vedno izpostavljati samo slabe stvari, namesto da bi bili malce bolj optimistični?

  Je res edina realnost to, da poročaš kako sramotno so se z minimalnim izkupičkom naši prebili naprej? Ali pa je realnost to, da jim čestitaš, da so se v hudi konkurenci uspeli prebiti v nadaljevanje? Je morda realnos to, da samo kritiziraš, kaj je kakšen igralec storil narobe in kako slab je kolektiv, ali pa je realnost to, da se osredotočiš predvsem na tiste, ki jih je vredno pohvaliti?

  Verjetno je realnost nekje vmes, s tem da bi bilo za razvoj rokometa in športa najbolj prav, da realno kritiko podajo za to usposobljeni trenerji in funkcionarji rokometne zveze, med tem ko se mi osebno zdi povsem pošteno, če se novinarji in javnost osredotočita na pozitivne aspekte tekmovanj in športnikov.

  Predvsem zato, ker s tem najbolj pomagamo samim športnikom in nadaljnemu razvoju športa. Veliko bolj kot z nestrokovnim nerganjem in vse(ne)znalskim pametovanjem.

 13. Don Marko M pravi:

  Marko CE

  to, da navajaš, da govorim bedarije me sploh ne gane, bi me pa ganilo, če bi rekel, da govorim neresnice….res me zanima, če najdeš kakšno v mojem komentarju…..
  kar pa se športa in športništva tiče, poznam in priznavam dve obliki :
  - rekreativno in amatersko, ki je lahko tudi tekmovalna, kamor sem zelo sodil in v tej obliki so napake in zabušavanje dovoljeni in razumljeni….
  - profesionalno, kar so tudi naši rokometaši, kjer je vsaka kapplica znoja dobesedno (po)plačana…torej več kapljic znoja, več trofej in denarja….
  in če si ti kje videl kakšno zagriženo borbenost naših rokometašev v branjenju barv Slovenije, potem sva gledala različni evropski prvenstvi….
  naši pa niso bili 6i, ker bi bili tako dobri, ampak ker so drugi bodisi igrali slabše ali pa imeli boljše nasprotnike, vsekakor pa niso imeli sreče, kot naši…..
  dvomim pa, da si v miru premisleka prebral moj komentar zgoraj….

 14. bogdan pravi:

  HALLO… TI PIŠEŠ BLOGE O ROKOMETU,PRED TEM PRVENSTVOM BI VSI PODPISALI ,DA SAMO PRIDEMO V DRUGI KROG ,NA KONCU ŠESTO MESTO ,ODLIČNO ,EDINO KAR JIM LAHKO ZAMERIMO JE IZGUBA TEKME ZA PETO MESTO. ČLOVEK ,NAŠI SO POKAZALI ODLIČEN ROKOMET ,ŽE DOLGO NE TAKEGA ,MANNJKALA PA NAM JE TISTA ODLOČNOST ,KI PA JE HIBA VSEH EKIPNIH ŠPORTOV ,PA TUDI SREČE ,DA O SODNIKIH NA GOVORIM, TI SE PA PREVEČ UKVARJAŠ S STATISTIKO IN SE RAJŠI ZAPOSLI NA ZAVODU ZA STATISTIKO ,RPKOMET ,PA PREPUSTI STROKOVNJAKOM, SICER PA SLOVENCI NAJBOLJ NEZADOVOLJNI ,FOVŠLJIVI IN STROKOVNJAKI IZ FOTELJA.ŠKODA ZA KVALIFIKACIJE IN BRAVO ZA DVE ZMAGI,A SE SPLOH ZAVEDATE KOLIKO NAS JE IN KOLIKO REPREZENTANC ,BI DALO VSE SAMO ,DA BI NATOPILI NA PRVENSTVU . PA BREZ ZAMERE , L.P.

 15. BOGDAN pravi:

  PA SORI ZA NAPAKE ,SEM PAČ NA POL PISMEN ALI PA PREHITER ….

 16. Rado pravi:

  Hej Bogdan,
  to je bil bolj blog o rokometnih novinarjih, kot pa o rokometaših. Ne glede na lepoto in na menda odličnem 6. mestu v oči bode dejstvo, da so naši rokometaši točkovno bili le 29% uspešni!

 17. jazby pravi:

  Sam pa se kar strinjam s pohvalami pomlajeni rokometni reprezentanci.
  Ogledal sem si vse naše tekme, razen zadnje, ker je bila na sporedu prezgodaj. In na nobeni nismo bili nadigrani. Fantje so igrali hitro in atraktivno, zato je tudi bilo na tekmah naše reprezentance relativno največ doseženih golov. In to kljub temu, da tokrat nismo imeli strelca od daleč, kar je poleg protinapada najenostavnejša pot do zadetka.
  Edino, kar me je motilo, so bili občasni padci zbranosti, kjer so slabimi podajami omogočali nasprotnikom lahke protinapade in slaba realizacija sedemmetrovk, ki nas je verjetno stala uvrstitve na kvalifikacije za OI, saj so v zadnjih minutah tekme proti Makedoniji zgrešili kar dve.

 18. nevenka nevenka pravi:

  Saj ni samo poročanje v športu tako napihnjeno – še marsikje sem kaj takega zasledila. Predvsem o uspešnih turnejah naših glasbenikov po Ameriki, pa še čem, pa nočem namerno nikogar namočiti, če so že naši mediji tako navdušeni in hvalijo cesarjeva oblačila.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !