Le tu in tam, le bežno potovanje

Za srčnost ni problem, srčni smo skoraj vsi. Razuma nam manjka.

Karate zvezo Slovenije je strah! Glosa.

Objavil Rado, dne 29.03.2011

Karate zvezo Slovenije je strah. /Skupščina KZS, včeraj na Vrhniki/

Izvršni odbor karate zveze Slovenije je povsem prestrašen.

Moral sem preveriti pri različnih virih preden sem verjel šokantni novici:

Karate zvezo Slovenije je strah. Skupščino karate zveze Slovenije je strah gospoda Dušana Macure, ki so ga  v letu 2000 neutemeljeno, po sodbi /spomladi 2010/ sodišča, izključili iz Karate zveze Slovenije. Skupščina karate zveze je v decembru 2010 sprejela sodbo sodišča in preklicala nezakonit sklep iz leta 2000.  Gospodu Dušanu Macuri so tudi za nazaj priznali članske pravice. A ne za dolgo.  Njegovo članstvo ni trajalo kaj posebej dolgo. Le med decembrom 2010 in marcem 2011.  Zdaj so ga zopet izključili in to še preden je skupščina lahko ta sklep IO-ja sploh potrdila.

Izvršni odbor Karate zveze Slovenije, v sestavi samih karate mojstrov tako visoke stopnje, da se ti kar meša, je v strahu pred gospodom Macuro (čigar edino orožje je, da tu in tam kakšno reče, ali pa da pošlje kakšen dopis), najel oborožene varnostnike za primer, če bi gospod Dušan Macura, sicer športni pedagog in filozof,  slučajno pričel razgrajati.

Sprašujem se, ali ni to že patološko? Kako bo karate zveza Slovenije sploh še spravila kakšnega novega člana h karateju, če se že Izvršni odbor KZS (skupaj najmanj mojstri 20. dan, kar je svetovni rekord) tako boji osamljenega filozofa, da mora najemati oborožene varnostnike?

Epilog:  G. Dušan Macura ni razgrajal! Ko so mu prepovedali govoriti je celo predčasno odšel. Skupščina karate zveze Slovenije je bila rešena. Izvršnemu odboru KZS je vidno odleglo. Odnesli so jo brez praske.  Varnostniki so lahko spravili orožje v tok.

Gospod Zelinka bo mirno  lahko gospodoval Karate zvezi Slovenije do konca svojega mandata.


 • Share/Bookmark

26 odgovorov v “Karate zvezo Slovenije je strah! Glosa.”

 1. jesis jesis pravi:

  Vse kaže, da so res živčni. Na zadnji pokalni tekmi v Sežani je bil tak kaos kot še nikoli. Človeka obhaja hud dvom v smiselnost državnih prvenstev oz. v maltretiranje lastnega otroka s “karate-biznisom”.

 2. Rado Rado pravi:

  Odlično si zaslutil Jessis.
  Tisto kar insajderji vemo, si ti od zunaj pronicljivo uganil.

  Predsednik izkorišča svojo pozicijo za svoje privatne zasluškarske posle. Tisti, ki ga podpirajo se pa bo bojijo prevetritve. Morebitno novo vodstvo najbrž ne toleriralo njihove nestrokovnosti.
  In tako že 15 let . . .

 3. Damijan pravi:

  Vodstvo KZS so prava banda!
  Vodilni skrbijo le za lasten interes in za interes zgolj nekaj klubov.
  Množičnost, kot baza za kvaliteto jim je deseta briga.

  V dobro športa jih je treba razhajkati.

 4. Rado pravi:

  Težko bo Damijan, težko.

 5. Brane pravi:

  Paranoja. Ne delo v KZS, ampak tvoje gledanje na aktualne zadeve. Najeti varnostniki niso bili prvič na kakšni skupščini nacionalne zveze. Bili pa so iz preprostega razloga, da se pametni ne ukvarja z neumnim, ki ne sledi zakonsko pravnim postopkom in demokratičnim načelom, ampak “trajba” svoje finte, ki nimajo ne repa ne glave in kvečjemu onemogočajo strokovno delo. In prav je tako.

  Tudi sam sem mojster karateja, pa se vseeno ne bom stepel z bedakom, ki ni zmožen normalnega dialoga, ampak bom to delo prepustil redarjem, policiji (v javnosti, privat je druga pesem… ;)

  Danes je KZS uspešnejša kot “bilokdaj”. Sestavlja jo preko 70 društev, od tega 10 zelo aktivnih (žal se aktivnost meri po športnih rezultatih), 30 povprečnih (z do 10 tekmovalci) in ostalimi skoraj neaktivnimi (tudi ne prihajajo na skupščine). Se pa tukaj najdejo tudi takšni, ki nimajo registriranih tekmovalcev, ne izpolnjujejo svojih statutarnih obveznosti, nimajo ne podpore ne alternative. Kvečjemu kakšen zgrešen prispevek na blogu objavijo.

  Varnostniki niso bili oboroženi. Je pa res, da bi bilo bolje, da bi najeli pravne tolmače, ki bi “nekaterim” razjasnili zadeve… ;)

  Lep pozdrav!

 6. Brane pravi:

  @jesis – se in se ne strinjam:
  Prvo: ali otroka izpostavljati maltretiranju celodnevnega prvenstva ali ne, je odločitev vsakega človeka (starša) posebej. Vsako državno prvenstvo je številčno (sploh otroško), še huje je potem na mednarodnih, ki prav tako potekajo celodnevno. Vendar je tako tudi v drugih panožnih športih, vedno zadovoljuješ nek boks-nogomet-karate-ski-biznis… (take it or leave it).
  Sam imam tri otroke, ki sodelujejo v različnih športih in se prav tako kot ti srečujem z dvomi o smiselnosti. Sploh pa v karateju, ki je po moji teoriji prej veščina in način življenja, kot pa šport.

  Drugo: V Sežani je bilo eno najbolj organiziranih tekmovanj, tako s strani organizatorja, kot s strani tekmovalne komisije. Nisem videl nikakršnega “kaosa kot še nikjer”, pa sem bil na veliko tekmah doma in v tujini. (z izjemo sojenja g. Ašanina..)

  Lep pozdrav!

 7. Marjan pravi:

  Klub g. Macure ni bil izključen ampak je bil brisan iz članstva po točno v Statutu KZS predpisani in predvideni proceduri. Ni namreč plačal članarine ze tekoče leto 2011, kar je osnovni pogoj za članstvo. Tudi v kino lahko greš, ko vplačaš vstopnico.

 8. Rado pravi:

  Marjan,
  namen glose ni, da faktografsko povzame dogajanje (temu služi zapisnik), ampak da povzema zunanji vtis – čustveno impresijo.
  Ampak vseeno hvala za ta detajl.

  Jesis,
  evo prebral si Branetovo pričevanje, ki je zagotovo zelo blizu uradnemu stališču Shi-to-rju zveze, pardon, Karate zveze Slovenije, ki jo obvladujejo klubi Shi-to-rjuja. Brane je tudi natančno povedal, kdo so v tej igri neumni in kdo so pametni. Vsi, ki prezprizivno podpirajo zvezo so pametni, drugi so neumni. ” Kvečjemu kakšen zgrešen prispevek na blogu objavijo.”

  Brane,
  zgoraj razpreda o aktivnih klubih, o podpori vodstvu zveze itd.
  Žal je realnost taka, da je dokazan privatni interes vodstva zveze zlorabljan z institutom demokratičnega odločanja (+ privatni posli).
  Predsednik zveze si namreč iz nabora resigniranih klubov, “češ, saj se ne da nič narediti”, pridobiva bianco poverilnice za glasovanje. Slamnati možje s temi poverilninicami potem na skupščinah glasujejo v imenu teh klubov in po predsednikovi volji /brez, da bi “resignirani klubi” sploh imeli priložnost slišati kaj ima za povedati opozicija/.

  Ta politika potem vedno nagne tehnico v korist lobija, ki obkroža predsednika. Sleherna pobuda iz opozicijskih vrst je na ta način zatrta.

  “Legalist” in visokošolski profesor Marjan, sicer poštenjak, si pa zatiska oči, “saj je vse pošteno in legalno”!!!

 9. nevenka nevenka pravi:

  Vsaka oblast se izrodi.
  In je dobra le za nekatere. Vsake toliko jo je treba za menjati, da je lahko dobra tudi za druge.
  Zadeve sicer ne poznam in bi rada prebrala komentarje, pa se jih ne da, ker je blogos čeznje obesil reklamo.
  Očitno nam tudi blogos zatiska oči :-)

 10. Damijan pravi:

  Nevenka,
  bojim se da -drugi- nikoli ne pridejo na vrsto. Predsednik
  se sicer menja na 5 let asistenti so pa vsakič isti.

  Debenak, Simerl, Prašnikar, Zelinka, Maruša, Stanovnik in še nekateri se sicer ne marajo najbolj, a vedno bodo stopili skupaj, če je treba zjebat druge.

 11. nevenka nevenka pravi:

  Ha, ha, končno je nekomu jasno, kako stvari funkcionirajo. Pa se loleki boleki sprašujeo zakaj Janši nihče ničesar ne more dokazati. Ja kdo mu pa sploh v resnici hoče kaj dokazati? Njemu ali pa komurkoli drugemu.
  Ravno prav so uravnoteženi, da ostajajo pri koritu. To je politika, ki ima svojo elito. Vrana vrani ne izkoplje oči. Ne leva vrana ne desna vrana. Niti karatejska vrana.
  Nikjer.

 12. Brane pravi:

  @Damijan, po prvem postu ti sicer nisem imel namena odgovarjati, ker je ortodoksen.
  Vendar v drugem (bolj normalnem) si pomešal jabolka in hruške… Debenak je stroka znotraj organizacije in se ne meša v aktivnosti politike, Simerl (tako starejši kot mlajši) imata močne argumente (skoraj profesionalni klub za sabo) njihovo mnenje mora(!) šteti, Prašnikar, zavidljiva eminenca je trenutno No.1 v Slo karateju, za njim je klub evropskega formata, Maruša nima pojma kaj se dogaja v KZS niti ga ne zanima, Stanovnik je profesionalni trener in se ne udejstvuje skupščin in politike.

  Skupaj “potegnejo” kadar je v dobrobit Slo-karateja, kar pa Macura sigurno ni. Koga zjebat?? Halo, roko na srce, zvezo res ne moreš prepustiti takšni kobajagi alternativi brez tekmovalcev, programa in strokovnosti.

 13. Brane pravi:

  @Nevenka, Siolu sem preko njihovega kontakta “jebal mater” zaradi reklam, morda celo zaleže..

  Čudno, da še japonskega cunamija ne povežete z Janšo..

  @Rado, vsi vodilni klubi v KZS (prvouvrščeni po rezultatih) so Shotokanski, zato je natolcevanje o neki zaroti Shito zveze zgolj škodoželjno zavajanje. Vsi člani upravnega odbora razen enega so iz drugih stilov. Vse komisije razen ene vodijo ljudje iz drugih stilov. Si se ja vedno zavzemal za argumentirano nezavajujočo razpravo??

 14. Rado Rado pravi:

  Brane,
  kaj moram zdaj umakniti? Da klubi Shitorju obvladujejo zvezo?

  Tega, kako predsednik Zelinka /kandidat Shitorju Polzela/, manipulira s poverilnicami, pa mi ni treba?

  O.K.

 15. Tani pravi:

  Spoštovani!

  Res je tako. Iz dobro obveščenih virov sem izvedel, da Shito-ryu zveza oz. Kofukan zveza res načrtuje nekaj velikega in izjemnega. Že sedaj obvladujejo vso karate zvezo. To je le odskočna deska za pohod po ostalih panožnih zvezah. Veliki pok se obeta v kratkem.
  Vsem ostalim, ki živijo pred strahom te zloglasne zveze pa svetujem naj se dobro skrijejo kajti našli vas bodo.

  Pozdrav od Tanija!

 16. nevenka nevenka pravi:

  Brane, slabo bereš, dokazati Janši ali komurkoli. Ne gre ravno za ne vem kakšno povezovanje, gre že za pravi slovenski oblastniški kliše.
  Meni je tale garnitura, ki se sedaj že leta dobesedno preserava na oblasti totalno antipatična.
  Mi pač ne smeš zameriti, če me noben politik ne navdušuje. Dejstvo pa je, da gre pri vsaki organiziranosti, ki ima oblast in poslušne, za samopodobnost /prav po teoriji kaosa/ tako zelo se vzorčki ponavljajo.

 17. BruceL pravi:

  Brez veze se je ukvarjat z zadrteži.
  Novo zvezo rajši naredite.
  Garantiram, da bo kar precej klubov prišlo na vašo stran.

 18. Dolfe pravi:

  Karate zveza Slovenije je čista preslikava slovenske politične stvarnosti.

  Elita skrbi za svoje interese, množičnost in stroka jo ne zanimata.

 19. Brane pravi:

  Rado, oba veva, da so pristojnosti in odgovornosti predsednika društva enaka kot direktorja gospodarske družbe. In če direktor pooblasti osebo, ki ji zaupa (!), da ga zastopa na kongresu, ni to prav nič spornega.

  @Dolfe: Karate zveza ni preslikava (trenutne) politične scene. Elito (predvidevam, da si imel v mislih vodstvo..) Karate zveze podpira 90 % članov, vlado pa borih dobrih 10 %… (zdaj ko je firer Golobič odstopil niti Rado ne več… press)

  ;)

 20. Denis P. pravi:

  Karate zveza Slovenije si z mesetarjenjem s poverilnicami zagotavljajo vecino,
  in tudi vlada ima vecinsko podporo v parlamentu.

  Eni in drugi si zasluzijo odstrel!

 21. Mare pravi:

  Denis,
  ne sekiraj se zaradi zveze. Sam treniram v klubu, ki ni v nobeni zvezi. Na tekme hodimo na Hrvaško, pa v Italijo in Avstrijo – čisto dovolj, da osebni napredek.

  To kar slišim zgoraj, da na skupščini najemajo varnostnike, zato da bi ljudem prepovedali govoriti je zastrašujoče.
  Ne želim si biti v takšni zvezi, četudi bi bila zastonj!

 22. Brane pravi:

  @Denis: temeljna dolžnost in pravica vsakega člana zveze je, da sodeluje na skupščini. Vsako društvo ima en glas, 1+1=2. Mešetarjenje je pa vse, kar ni transparentno.
  In da se zgodi “odstrel” vodstva KZS, ki je sestavljen iz predstavnikov najuspešnejših karate klubov? Potem lahko zvezo vodita g.Macura in g.Jakhel (čeprav ima slednji šolo karateja, ki je bližja Taekwondoju..)

  @Mare: Zastrašujoče je, če ti je zgodba predstavljena na način, kot to počne avtor bloga. Če imaš ti kolikor toliko resen klub, imaš verjetno vsaj enkrat letno skupščino (moral bi). In ti pridem na to skupščino jaz bluzit. Nisem niti vaš član, niti nič ne prispevam, niti vam nič ne ponujam. Ampak pri vsaki točki se oglašam, kako delujete nezakonito, kako ste škodljivi in kako nimate pojma o karateju in organizaciji. Parkrat me boste postrani gledali, kmalu pa tudi fizično odstranili. Je tako? In vodstvo KZS to odstranitev dela na nivoju, ne tako kot predlaga avtor bloga (lastnoročno z znanjem, ki ga izkazujejo Dan pasovi..)
  Ti pa čestitam za uspehe, ki jih prejemate čez mejo. (Tudi jaz boksam bolje kot Zavec, vendar tega ne morem dokazat, ker mi zveza v kateri je on ne odgovarja…)
  Lp

 23. Mare pravi:

  Brane,
  kolikor lahko razberem iz bloga zgoraj in iz odgovorov, ste tega Macuro nezakonito izključili pred desetimi leti. Zdaj po treh mesecih članstva pa zopet. Vse mi kaže, da je nekaj narobe z zvezo in ne z njim.
  Je dobil kakšno odškodnino za desetleten pregon? Kaže da nič le novo izključitev. Govorjenje pa nikogar ne ogroža. In se v demokraciji smo!

  Taekwondo omenjaš?
  Za Jakhela ne vem, ampak WKF je tisti, ki uvaja Taekwondo. Vsako leto uvaja nov ščitnik. Zdaj so menda uvedli celo sčitnik za telo. Sodniki štejejo udarce, ki so le pikanje, brez vsake moči.
  V perspektivi naj ne bi več ustavljali borbe.
  Taekwondo nedvomno.

 24. Brane pravi:

  Mare, g.Macura je sicer pase, ker pa omenjaš odškodnino, moram povedat, da je bila odločitev sodišča (poleg tega, da se sklep o izključitvi prekliče in mu ponovno omogoči članstvo) da zveza ni dolžna izplačati odškodnine (!). In ko je njegov klub ponovno postal član zveze, ni plačal letne članarine. S tem ni izpolnil temeljne statutarne dolžnosti in je bil izključen, kot bi bil vsak drug klub..

  Kar pa navajaš o približevanju WKF-ja Taekwondoju, pa 100 % podpišem! Popolnoma zgrešeno in dokazuje, da obstajata dva karateja: eden je karate, drugi je pa karateju podoben šport s prilagojenimi “varnostnimi” pravili, ki je pravemu karateju vzel primat in sloves v borilnih veščinah (K1, MMA, Valetudo,.. so ga dokončno zasenčili).
  Morda bi bila rešitev (po moje) pravila Matsutatsu-ryu oz. Oyama-ryu karateja, tekmovalcev in mojstrov bi bilo sicer manj, bi pa tisti bili vsaj pravi..
  Lp

 25. Cheap Authentic NFL jerseys pravi:

  Jerseys have gained a very high status and people from different walks of life are seen wearing jerseys but this bandwagon is mostly observed among the younger generations like the college students.

 26. Gichin pravi:

  Za nepravnike.
  Zgornji sestavek je zelo zavajujoč. Glede pravnih zadev, vedno imamo materialno (vsebinsko) in postopkovno stran zadeve. Izključitev Macure ni bila neutemeljena, tožbo je dobil, ker so pri izključitvi kršili postopek. Z drugimi besedami, izključili so ga po domače, namesto po predpisanem postopku. Če pa preberete sodbo lahko opazite, da je sodišče med vrsticami zapisalo, da je bila izključitev sama upravičena, zato tudi ni uspel z odškodnino. Da je ravnal škodljivo za zvezo je bilo ugotovljeno tudi v poprejšnjem upravnem postopku.
  Ker zadevo spremljam že od samega začetka, lahko tistim, ki ne vejo povem, da je Macura pred izključitvijo Zvezi pokradel lep kup denarja (to je bilo tudi ugotovljeno z odločbo). Sedaj pa hoče Zvezo oskubiti še z raznimi odškodninami, pri čemer nekateri (žal) nasedajo njegovemu zavajanju v zvezi s sodbo.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !