Le tu in tam, le bežno potovanje

Za srčnost ni problem, srčni smo skoraj vsi. Razuma nam manjka.

Kupci rabljenih avtomobilov smo brez pravne zaščite – luknja v zakonu!

Objavil Rado, dne 18.03.2011

S pravno državo si ne moremo pomagati nič, kadar kupujemo rabljen avto.

Kaj se zgodi, če kupimo od prodajalca že predhodno ukraden avto? Pred nakupom sicer lahko preverimo številko šasije pri okencu za registracijo oz. lahko na straneh notranjega ministrstva preverimo podatke o ukradenih avtomobilih.  Nihče pa nam ob tem preverjanju ne izda nobenega potrdila.  Pa četudi nam ga bi izdal,  bi v primeru, če se naknadno izkaže, da je šlo za ukradeno vozilo, nam bi to nič ne pomagalo.   Avto nam bi odvzeli.   Oškodovanci bi bili zgolj zadnji, tisti torej pri katerem bi nekoč prej ukradeni avto pač našli.   Cela veriga preprodajalcev prej bi jo srečno odnesla!

Država ob vsaki preprodaji seveda kasira, notar  terja svoje.  Odgovornosti pa noče prevzeti.  Če država že obdavči vsakega posrednika pri legalnem poslovanju, potem bi nujno morala kupca tudi zaščititi.  Taksa, ki jo ob kupoprodaji plačamo bi morala biti naša zavarovalnina.  Če že nam avto odvzamejo, nam bi morali vrniti kupnino, država pa bi morala preganjati in izterjati protivrednost od krivca. Država ima orodje za kaj takšnega in ne državljani sami.

Razumem sicer, da veljajo  načela prostega trga in da vsak nosi odgovornost za svoja ravnanja, a potem naj država ne posega s stroškovnimi obremenitvami med kupca in prodajalca.

Dodatek:

Na zavarovalnici sem se pozanimal, če se lahko s plačilom zavarovalnine  zavarujem pred možnostjo izgube kupnine, če se naknadno izkaže, da sem kupil ukraden avto. Te možnosti ni, so mi zagotovili.

Zato, dajem pobudo, da se nam kupcem vendarle zagotovi ustrezna zaščita in da naj se razpravlja o sprejetju takšnega zakona.  Če kdo od bralcev pozna pot, kako pobudo spraviti pred poslance, naj to prosim stori. • Share/Bookmark

7 odgovorov v “Kupci rabljenih avtomobilov smo brez pravne zaščite – luknja v zakonu!”

 1. Sandi pravi:

  To govoriš bedarije. Preden pišeš, vsaj preveri stvari. Če si vse stvari, kot navajaš, preveril in če si avto kupil po običajni ceni, ti avta na vzamejo. V primeru, da si avto kupil za pol cene, potem pa ti ga.

 2. Rado Rado pravi:

  Hvala za info Sandi.
  No jaz sem pred pisanjem članka klical na AMZS, kjer sem dobil takšno pojasnilo.

 3. Tjana pravi:

  Kot jaz vem, ti avto lepo odvzemejo, pa ne glede na to koliko si plačal zanj in čeprav si prej vse preveril – poznam vsaj dva primera osebno!! Sicer izpred dveh let, ampak ne verjamem, da smo kupci trenutno kaj bolj zaščiteni. Država si na vse pretege prizadeva le za to, da ona dobi kar ji naj bi pripadalo, za pravice navadnih ljudi, ji je pa figo mar!

 4. izpadanje las pravi:

  Kokr sem jaz pred časom slišal naj bi ti ga tudi vzeli, saj ga morajo vrniti lastniku.
  Seveda pa je tudi odvisno, kako in od koga si ga kupil(če ti ga je kdo prodal pod lažnim imenom ipd.).

  Sandi, kako pa je potem v primeru, če najdejo da imaš ukraden avto, ga ne vrnejo prvotnemu lastniku? >To bi bilo malo čudno po moje.

 5. Petrosjan pravi:

  Izpadanje las,
  tudi jaz poznam taksen primer.
  Sosedu so vzeli lepega BMW/ja.
  18.000 je dal zanj.

 6. Cheap Authentic NFL jerseys pravi:

  Football fans wear their team’s jersey in every scheduled game to show their support.

 7. cheap jerseys shop pravi:

  Razumem sicer, da veljajo načela prostega trga in da vsak nosi odgovornost za svoja ravnanja, a potem naj država ne posega s stroškovnimi obremenitvami med kupca in prodajalca.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !