Le tu in tam, le bežno potovanje

Za srčnost ni problem, srčni smo skoraj vsi. Razuma nam manjka.

Dr. Janko Kos, Ideja komunizma

Objavil Rado, dne 24.05.2009

V reviji Demokracija, št. 20, letos je na strani 11, dr. Janko Kos razmišljal o revitalizaciji ideje komunizma. 

Povod za njegovo razmišljanje  je bilo nekaj odmevnih filozofsko znanstvenih konferenc o ideji komunizma, ki so bile neposreden odziv na svetovno krizo kapitalizma.  Dr. Kos trdi, da najnovejše krize ni mogoče jemati, kot krize kapitalizma, ampak kot krizo same industrijske civilizacije.  Socializem pa naj bil najslabši način njenenega obstoja. Dr. Kos dalje trdi, da resnice komunizma v resnici nikoli ni bilo. Pri tem se sklicuje na pregled Marxovih del.    Tudi v Marxovem Komunističnem manifestu ne.  Tam /po Kosu/ o komunizmu govori en sam stavek: “Na mesto stare meščanske družbe bo stopila asociacija, v kateri bo svoboden pogoj vsakogar, pogoj za svoboden razvoj vseh”.

Dr. Janko Kos zaključuje, da krize, ki prizadeva to civilizacijo prazna ideja komunizma ne more rešiti.  Za to so potrebna drugačna, filozofska in teološko bolj utemeljena socialno in politično učinkovita orodja.

___

Morebiti ima dr. Kos pri svojih razmišljanjih prav. Pozablja pa, če v zamemo vzamemo v ozir najprej zgodovinsko komponento komunizma (19. stoletje), da so bile Marxove ideje o drugačni delitvi v resnici povzročene prav zaradi nebrzdanega kapitalizma in da je komunizem, ne glede na to kako se je potem izrodil, s svojo delavstvu privlačno idejo, povzročil strah v kapitalističnih državah in s tem okrepil njihove socialne demokracije.  Višji standard vsega delavstva je torej moč pripisati tudi ideji komunizma.

Danes, poldrugo stoletje po rojstvu ideje komunizma in skoraj dvajset let po njenem padcu v večini sveta smo na podobni točki, kot smo bili v času Marxa. /Tehnološko smo seveda mnogo višje/ Nebrzdani kapitalizem se je ugriznil v svoj lastni rep.  Kapitalizem je dokazal, da je zaenkrat in na kratek rok sicer produkcijsko najučinkovitejši sistem, da pa nam v kompleksnem, civilizacijskem pogledu sam posebej ne prinaša dolgoročnega napredka.   Očitno je, da danes primernejšega antagonista kapitalizmu, kot je prav ideja komunizma še nimamo.  Zato ne ocenjujem Žižkove in druge konference kot odvečne.  Prav nasprotno! Še zelo potrebne so.  Vsekakor bolj potrebne, kot pa je potreben teološki pristop, ki ga dr. Kos eksplicitno omenja.

Ljubi bog, dr. Kos, saj nismo v srednjem veku. Za takratne civilizacijske potrebe je bila teologija čisto o.k.  Ne pa danes.  In še nekaj, če že vztrajate pri teologiji, zakaj eksplicite? Saj je že vsebovana v filozofiji.

 • Share/Bookmark

4 odgovorov v “Dr. Janko Kos, Ideja komunizma”

 1. Danko pravi:

  Nastanek komunizma in nebrzdani zdajšnji kapitalizem izhajata iz istega loga. G. bloger, vi ne poznate in ne razumete bistva. Vaše razmišljanje je stoletni prežvek.

 2. Bogdan pravi:

  Danko,
  meni se gornja razlaga zdi čisto v redu. Kako pa ti vidiš stvari?

 3. Mare pravi:

  Mnogi naši ideološki obremenjenci sploh ne vidijo, da je kriza kapitalističnega sistema. Libertarec na primer, na svojem blogu še vedno jeclja svoje liberalne fore. Kos se izogiba kritiki kapitalizma in govori le krizi industrijske družbe. Itd.

  Skoraj vsi se izogibajo reči bobu bob. Priznajmo, kapitalizem je v kurcu!

 4. Le tu in tam, le bežno potovanje » Blog Archive » Replika na Dežmanov “Milovan jaše zlobca” pravi:

  [...] Dr. Janko Kos, Ideja komunizma [...]

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !