Le tu in tam, le bežno potovanje

Za srčnost ni problem, srčni smo skoraj vsi. Razuma nam manjka.

Avtocestne vinjete v Sloveniji – kako zadovoljiti EU?

Objavil Rado, dne 22.11.2008

Osebno sem sicer ceno za poletno vinjeto “konzumiral” že v treh dneh po uveljavitvi.  Vendar le moj (posameznikov) osebni interes ne more biti merilo za politiko na tem področju. 

V zvezi z vinjetami se nam bolj, ali manj ponujata dve spoznanji. Dve dejstvi.

Prvo spoznanje je, da z obstoječo ceno vinjet ne bomo zbrali dovolj sredstev za plačilo avtocestnih obveznosti.

Drugo dejstvo pa je nezadovoljstvo EU-ja z našo zasnovo zgolj polletnij in letnih vinjet. In njihovo nezadovoljstvo je že izraženo z blokado kreditov za avtocestni odsek.

Vprašanje je torej, kako ukrepati, da bomo optimalno rešili oba problema.

Prvo spoznanje nam najbrž ne dopušča  nobenega dvoma, da mora priti do podražitve obeh vinjet, polletnih in letnih.  Da zadovoljimo še zahteve Evropske skupnosti, k temu vpeljimo še štirinajstdnevno vinjeto,  katere cena pa naj bi bila 35 EUR, (ali vsaj 30 EUR). Te bi bile namenjene tujcem in tranzitnemu prometu skozi Slovenijo. Kalkulacija za dosedanjo nizko ceno (35 EUR za polletno) je namreč temeljila prav na pričakovanjih, da bomo iz naslova tranzitnega prometa pridobili precejšen delež prilivov v avtocestno blagajno.

Morebitna nizka cena za tedenske vinjete bi namreč zrušila kompleten sistem na katerem so bile vpeljane vinjete. Pri vpeljavi cene 10 EUR za tedensko vinjeto bi se breme za odplačevanje avtocestestnih obveznosti enormno prevalilo na zgolj slovenska pleča.  Smo mi mar servis za hrvaški turizem?

Moj predlog, ki izvira iz gornjih spoznanj:

1) Vpeljati desetdnevno vinjeto, katere cena ne sme biti nižja, kot 30 EUR.

2) Zvišati cene polletnih in letnih vinjet.

S tem bi si zagotovili višje prilive, hkrati pa bi zadovoljili zahteve evropske komisije.

S cenami*** (npr)  30 EUR za štirinajstdnevno, 60 EUR za poletno in 90 EUR za letno bi nedvomno povišali prilive, novouveljavljenem proporcu pa tudi EU ne bi mogla ničesar očitati.

 

*** To je zgolj vzorec. Seveda mora izračun temeljiti na podatkih o pričakovanem prometu, ki pa so vladi nedvomno znani.

 • Share/Bookmark

21 odgovorov v “Avtocestne vinjete v Sloveniji – kako zadovoljiti EU?”

 1. Pris Pris pravi:

  Vinjete v obstoječi obliki so bile zgolj predvolilno darilo. Naivno bi bilo razmišljati v smeri, da Žerjav & co. niso vedeli za mnenje EU glede takšnih ukrepov, kot tudi za posledice, ki lahko iz tega nastanejo.

  Bistveno zvišanje cene polletnih in letnih vinjet bi bilo diskriminatorno do tistih, ki večino časa uporabljajo zgolj mestne obvoznice in vpadnice. K tvojemu predlogu bi dodal še, da morajo vinjete biti obvezne le za avtoceste.

  Si prepričan, da EU ne bi pizdila zaradi visoke cene 14-dnevne vinjete v tvojem predlogu (30 EUR)?

 2. Jan pravi:

  Pris, EU ima pravne podlage da se lahko vtika v diskriminacijo z našimi vinjetami, samo v ceno pa se ne bo mogla ker nima pravnih podlag oz. bi se že vmešavala v področje oblikovanja cen ki ga lahko oblikuje samo Republika Slovenija kot suverena država.

  Pač bo po sistemu, če maš denar za vinjete jih kupi, če ga pa nimaš se pa vozi po “luknjastih” in “razdrapanih” regionalkah.

  In pol EU nima kaj za “pizdit” na naše cene, ker smo ji ustregli da smo dal vinjete za krajše obdobje. Drugač pa še nisem slišal primera ko bi EU pritiskala na državo zarad previsokih cen (beri primerjaj cene oblačil pa hrane v SLO in ITA ali AUT).

 3. Jan pravi:

  Drugač se pa strinjam s cenami ki jih je podal Rado, ker te sedanje cene 35€/55€ so bile dobre samo za predvolilni golaž in dobesedno samo uničujejo DARS.

 4. Miha pravi:

  Se strinjam s predlogi, edino tako bomo to lahko rešil.

 5. GiGi pravi:

  Se strinjam s predlogi, čeprav cene za Slovence, ki se vozimo 2-3 letno po avtocesti so prevelike. Isto stane ali kupim 3x letno 14dnevno vinjeto po 3o eur, ali letno po 90E.Vseeno je to za študenta ali povprečnega delavca precej denarja.
  Diskriminatorno je to, da rabiš vinjeto za obvoznice, krožne itd. Vinjeta bi morala biti samo za avtoceste, ne pa da ne moreš iz Celja v center Ljubljane brez vinjete. Bedarija. To naj ukinijo pa je zaradi mene cena vinjete lahko 200 EUR, ker je itak ne mislim kupit! :) LP

 6. Rado Rado pravi:

  Pris,
  - glede “pizdenja” EU, mislim da ti je že Jan odgovoril. Se strinjam z njim.
  - glede ljubljanske obvoznice, je pa vprašanje, ali je bila zgrajena tudi iz avtocestnega denarja. V tem primeru se vinjetam ni mogoče izogniti.

  Jan,
  izgleda da sva “na liniji”
  :-)

  GIGI,
  isto, kot pri Prisu.

  __________

  Diskriminatornosti vinjet se ni mogoče izogniti. Vedno bo kdo prizadet in vedno bo kdo močno profitiral***. Pri vinjetah moramo gledati predvsem širši družbeni interes /zagotovitev dovolj velikih prilivov za vzdrževanje avtocest in za vračanje kreditov/

  ***
  Če nas diskriminatornost moti potem se moramo (zopet) ozirati za drugimi plačilnimi sistemi. Osebno mislim, da ni bilo dobro, da smo šli na vinjete, vendar zdaj ko jih enkrat že imamo, ne bi bilo dobro prehitro hiteti v nov sistem.

 7. muko pravi:

  Rešitev je da se polletno vinjeto zamenja za 7 dnevno cene ostanejo iste. PA naj tranzit plačuje 2x toliko kolikor je dosedaj. Kazen za uporabnike brez vinjete se dvignejo na vsaj 2000€. in pa seveda poostren nadzor glavnih cest v času velikega tranzita

 8. rubinstein pravi:

  Opažam, da je na vseh področjih uporabe storitev v porastu plačevanje teh storitev po ČASU in ne po opravljeni storitvi, kar ni pravično, a je za ponudnika storitve bolj zanesljiv in reden priliv denarja. Tako so se med prvimi znašli računovodje, pa upravniki blokov in “raznorazni pošiljalci mesečnih položnic, pa celo svetovalci pri pridobivanju evropskih strukturnih skladov. Ti zadnji okrog 100 evrov, mesečno, seveda.. Čakam, da se ukine trafike in bom lahko plačevala samo še mesečno naročnino na časopise. Pa še frizerke naj si zmislijo naročnino, da bomo vsi v istem sistemu, takem brez možnosti izbire. Res podjeten trend, a mi diši malo ?totalitarno?, ne vem.. Meni je časovno-naročniško plačevanje česarkoli en velik Shit.

 9. Matjaz pravi:

  Zakaj že plačevanje cestnine? A en bi podražil gorivo za 1 cent pa bi bilo in pravično in dovolj sredstev? Pa še znebil bi se nepotrebnih zajedalcev v Darsu in podobnih mnogo predragih in nepotrebnih posrednikov. Pa zakaj že plačujem cestnino pri podaljšanju registracije (vozim se pa po razritih regionalnih cestah). Za to plačilo mi pripada letna vinjeta (če že mora biti) turiste naj pa lupijo kakor jih je volja – pa še bo EU zadovoljna. Pri nas tako ni Kekca ki bi se upal EU birokrate poslati tja kamor sodijo!

 10. Rado Rado pravi:

  To ne gre Matjaž.

  Potem tujci, ki s polnim tankom goriva brzijo čez Slovenijo, ne bi plačali nič. Predrago bi tudi bilo, da bi zgolj za njih vzdrževali blagajnike in kontrolorje za cestnino . . .

 11. bojan pravi:

  mislim da sem zasledil da nemoremo cene poljubno izbrati, ampak da morajo biti cene v nekem približnem sorazmerjo glede na trajanje. Vprašanje je vzrok plačila cestnine. Morda je možno ceno vinjete razdeliti na dva dela: 1.del (fiksni) npr. 20 eur za izgradnjo avtoceste, plus 2.del za uporabo oziroma vzdrževanje ki bi bil odvisen od trajanja, časa uporabe avtoceste.
  Ne vem zakaj bi morali samo slovenci financirati izgradnjo ceste če jo tujci nato uporabljajo

 12. ametist pravi:

  Naši PLANERJI, gospodarstveniki ga vedno nekaj zaj. Namesto, da bi za enako vsoto zgradili sodobne avtoceste, kalkulirajo z nevarnimi hitrimi cestami in eksperimentirajo z stvarmi, katere je že Hitler presegel. Šparajmo in naj krade vsak, ki mu sistem omogoča, koliko to stane pa sploh ni problem.

 13. Rado Rado pravi:

  Bojan,
  čiste sorazmernosti seveda ne more biti. V kapitalizmu se vedno nagrajuje količina. Tisti, ki kupi več, dobi ceneje (elektrika je tu izjema).

  Tisti, ki vzame najkrajši rok, mora plačati ustrezno več. Tvoj namig je potrebno torej še preveriti.

  Mnenja sem, da zadostuje le okvirna skladnost z EU. Čisto določati pa nam tudi ne morejo cen.

 14. 1tastar 1tastar pravi:

  Predlagam 6-dnevne vinjete po 18 evrov. Tako bo vsak tujec, ki potuje na tedenski dopust na Hrvaško, v povratku moral kupiti novo vinjeto. Pa ga bo stalo 1€ več kot polletna vinjeta!

 15. Rado Rado pravi:

  Zdaj pa moli 1tastar,

  da te Hrvatje ne identificirajo.
  Prvič, ko boš silil v Istro, ali Dalmacijo, te bodo za tak predlog rezali.
  :-)
  Sama zloba te je.

 16. rubinstein pravi:

  Rado, elektrika ni izjema, ker si pozabil šteti fiksni del cene. Če te cel mesec ni v stanovanju plačaš (za isti mesec)le kake 30% manj kot nekdo s povprečno porabo. zaključek: šparat se, če že imaš priključek(obračunska moć), ne splača.
  Namesto vinjet bi jaz uvedla obvezne ABC tablice, ki seveda nekaj stanejo, upoštevajo pa tudi dejansko prevoženo pot.

 17. mark pravi:

  Strinjam se z navedenim, res ne bomo ustregli vsem, vseeno pa naj to plačujejo uporabniki cest, ne da se prevali dolg na vse davkoplačevalce. Kazen za tiste, ki nimajo vinejte bi morale biti precej višje, sam sem opazil letos precej tujcev, ki si bili brez še tudi na bencinskem servisu Hrušica, kar pomeni, da so kar dvakrat prečkali Slovenijo…

 18. vlatka vlatka pravi:

  rado,

  moj predlog je, da se vinjeta plača ob registraciji, na obroke – kot zavarovanje.

  To sem tudi Dursu pisala. Me prav zanima, če bom dobila odgovor :)

 19. Rado Rado pravi:

  Rubinstein,
  preberi še enkrat, saj govoriva isto. Pri elektriki, pri prekoračeni porabi prideš v višji plačilni razred. Torej s povečano količino ne prideš do popusta, ampak do pribitka.

  Vlatka,
  tvoj predlog bo aktualen, ko bo cena vinjete višja. Zdaj, za borih 35 EUR se pa ne splača.

 20. rubinstein pravi:

  Rado, se strinjam glede elektrike. A tak sistem ni za varčevanje ampak za pazljivo računanje, da ne prekoračiš meje. Sicer sem pa “razmišljala”, da s fiksnim delom stroškov raznih položnic, z naročninami in sedaj tudi v celoti! z vinjetami uporabniki, potrošniki pravzaprav ne plačujemo storitve ampak !ponudbo!, ta je namreč ČASovno na voljo uporabnikom. Vzdrževanje ponudbe bi morali plačevati (vsi)lastniki. Tudi avtocest. Če smo to vsi državljani, potem bi vsi morali prispevati v fond za avtoceste. In nenazadnje imeti vsi državljani posledično tudi povraten profit od uporabnikov.
  p.s. To je mnenje ekonomskega laika.
  Ampak jaz bi res na ABC tablico dala fiksni del stroška, nekako mesečno vinjeto, pa letno, zraven pa še variabilni del, glede na prevoženo pot po avtocesti. ??

 21. Authentic Jerseys pravi:

  Ce fut un poste très agréable. Dans l’idée que je souhaite mettre en écrit, comme cette fois-ci ailleurs E prenant et des efforts réels pour faire un très bon article, mais ce que je peux dire que j’ai beaucoup tergiverser et certainement pas à obtenir une chose faite.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !