Le tu in tam, le bežno potovanje

Za srčnost ni problem, srčni smo skoraj vsi. Razuma nam manjka.

Mali slovarček kolaboracije

Objavil Rado, dne 14.09.2019

V pomoč pri razumevanju medvojnega  in povojnega dogajanja na naših tleh sem izdelal,

Mali slovarček kolaboracije

Domobranec- med drugo svetovno vojno pomočnik zavojevalcev  pri raznarodovanju Slovencev.

Izvirni greh – Svetopisemski institut, ki ga s pridom izkorišča rimokatoliška cerkev in s katerim si je podjarmila katoliško občestvo.   Bogaboječe ljudstvo se mora med obiskovanjem liturgičnih obredov, vedno znova opravičevati za grehe Adama in Eve (beri: mladi se morajo vedno znova opravičevati za grehe /poboje/, ki so jih izvajali njihovi predniki).

Katoliška akcija (K.A.) – vizionarska organizacija, ki je že pred II. svetovno vojno prepoznala »rdečo nevarnost«.  V času NOB je K.A. bila vodilna pri organiziranju protirevolucionarnih enot.

Kolaboracija – Skromen prispevek vodstva ljubljanske škofije, ki je leta 1941 , z lezenjem v zadnjik Mussoliniju, trasirala kolaboracijo s silami osi in ustvarila pogoje za  vseslovenski državljanski spopad.

Kulturni boj – okolje v katerem se odlično znajdeta politična desnica in duhovščina.

Odkop – Odkopavanje ostankov starih trupel in njihovo neskončno vlačenje po skladiščih. Ob brezmejnem delanju vetra in opozarjanju na krivce njihovih smrti.

Pokop – sklepno dejanje človekovega življenja, ki ga opravijo njegovi bližnji z namenom simbolne počastitve človekovega življenja in iz higienskih razlogov, ker človekovih ostankov ne moremo kar preprosto prepustiti vremenu.

Prekop – Odkopavanje ostankov starih trupel in njihovo zakopavanje na drugem mestu. Ob neskončnem delanju vetra in opozarjanju na krivce njihovih smrti.

Sprava – Katastrofa, ki jo je nesrečno injicirala Spomenka Hribar v letu 1984, ko je ponudila spravo med sprtima stranema, pri čemer je pozabila, da Cerkev ni enakovreden, ampak dominanten  partner. Poskus sprave, ki ga je Cerkev pograbila z obema rokama se je izrodil v kulturni boj, ki še dandanes paralizira slovenstvo.

Partizan – Hostar, ki je izsiljeval za hrano nič krive in bogaboječe kmete.

Posvečena zemlja – Katoliška pokopališča, na katera med II. svetovno vojno duhovščina ni dovolila pokopavati partizanov, kajti brezbožnikom na posvečenem ni mesta.    Vse kaže, da z dandanašnjo doktrino, da ima vsak pravico do groba, RKC odstopa od nekdanje doktrine brezbožnosti.

Vaške straže – Od Italijanov z lahkim orožjem oborožene kmečke enote, ki so branile vasi pred hostarji* (glej pod partizan).

Vojna napoved – Pravni institut, s katerim napadajoča stran legalizira svoj oborožen vdor v drugo suvereno državo.   Sile osi so leta 1941 vdrle v našo takratno domovino Jugoslavijo, brez vojne napovedi! Iz tega sledi, da sta bila okupacija  na naših tleh in iz tega izhajajoča kolaboracija, nepravni.

Rado, avgust 2019

  • Share/Bookmark

En odgovor v “Mali slovarček kolaboracije”

  1. lordwales pravi:

    Primerno čtivo za sproščanje, ni kaj!

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !