Le tu in tam, le bežno potovanje

Za srčnost ni problem, srčni smo skoraj vsi. Razuma nam manjka.

Trije obrazi Tine Maze

Objavil Rado, dne 11.01.2017

Prve četrt stoletja

je Tino zaznamoval talent, upornost in tekmovalnost.   Že v zelo zgodnji dobi je pokazala velik smučarski talent, kakor tudi potrebne osebnostne značilnosti za profil velikega šampiona.  Zaradi različnih razlogov in najbrž predvsem zaradi premalo osebnega pristopa trenerske ekipe pri treniranju (trenerji niso prepoznali Tininih specifičnih potreb) je Tina na tekmah le občasno posegala po najvišjih mestih.  A vrla Korošica je kljub vsemu in na veselje svojih navijačev, vztrajala.

Čas smučarske pravljice

lahko poimenujemo drugo obdobje v katerem je kot trener in osebni partner stopil v Tinino življenje, Italijan Andrea Massi.  Svoje znanje atletskega trenerja je skozi intimno zvezo lažje prelil v Tino, vsekakor veliko bolje kot njeni dosedanji trenerji.    Smučarska perfekcija je pripeljala Tino v območje uspehov,  tudi na najpomembnejših tekmovanjih. Navijači smo jo »posvojili« in ona nam je našo ljubezen vračala. Breme favorita je ni zlomilo.  Nizala je uspeh za uspehom.   Po sezoni 2012/2013, ko je dosegla rekorden in najbrž zelo dolgo časa neponovljiv točkovni izkupiček v smučarski karavani, ji je brez dvoma po krivici »ušel« naslov najboljše športnice sveta za tisto leto. S svojimi uspehi je prerasla finančne in organizacijske sposobnosti Smučarske zveze Slovenije, zato bi bilo takrat edino prav, da bi jo pod okrilje vzela vlada RS, saj so bili promocijski učinki njenih uspehov večji od honorarja, ki ji ga je lahko ponudila Smučarska zveza Slovenije.   Žal ne Janševa vlada, ne vlada Alenke Bratušek nista prepoznali odlične priložnosti.

Kapitalistični zasuk

je najprimernejši izraz za Tinino zadnje obdobje.   Po njenem zadnjem tekmovalnem nastopu marca 2015 je napovedala tekmovalno pavzo.  Čeprav je bilo že takoj jasno, da pri tem ni bila najbolj iskrena.   Za njeno vrnitev je bilo zelo malo možnosti, a vseeno, obet njene vrnitve je njeni blagovni znamki dajal višjo vrednost. Čas je na polno izkoristila za marketing.   Svoje ime je tržila na vse mogoče načine. Z Massijem sta za v zadnjem letu in pol, za prisotnost na najrazličnejših prireditvah terjala in tudi dobila precejšnje zneske.   A tega ji ni za zameriti.   Živimo v kapitalizmu in služiti denar je povsem legitimna zadeva.

Zamerimo ji pa pristop k njenemu zadnjemu dejanju.  K njeni poslovilni veleslalomski vožnji na domačem Pohorju.   K vožnji, ki ni bila mišljena kot zgolj kot simbolno slovo od aktivnega smučanja, ampak je bila načrtovana kot nabiralna akcija.  Akcija pri kateri se je opirala na čustva navijačev in za katero je terjala 90.000 evrov.  Trženje čustev v tako neposredni obliki je vendarle precejšen moralni madež, ki sicer ni povsem ugasnil Tininega sija. Je pa njeno avreolo nekoliko zavil v meglico.

Škoda.

 • Share/Bookmark

6 odgovorov v “Trije obrazi Tine Maze”

 1. Nevenka pravi:

  In življenje teče naprej, in če skozi kapitaistične oči bolj natančno pogledaš, 90.000,00 EUR sploh ni veliko denarja, ker če bi bil en nastop tako lahek, nastopim kar jutri. Nihče ne pomisli, da ostaneš brez pravega otroštva, brez pravih najstniških let in garaš kot črna živina, da samo na koncu kratko obdobje žanješ. Poglej nogometaše, če se izkažejo, so vredni miljone, pa če znajo šteti do pet ali pa ne. To je trg. Pozabi na meglico, pri njej imajo mediji veliko vlogo.

 2. Simona pravi:

  Ne smemo pozabiti, da se ob takih dogodkih pretaka ogromno denarja. Koliko denarja se da za oglaševanje ipd., koliko svetovnih televizij je prenešalo Zlato lisico … nič ni zastonj. Enako oddaja – zaradi njene prepoznavnosti je bila gledanost med oddajo višja, zaradi višje gledanosti so lahko dvignili ceno termina za oglaševanje itd. In zakaj bi potem ona vse to delala zastonj? Zakaj bi se zastonj, po vseh pregaranih letih, dajala na pladen, če vsi ostali vpleteni v te zgodbe, tudi zaradi nje obračajo mastne denarje?

 3. Meta pravi:

  Verjamem da je kar nekaj tipično slovenske fovšarije tudi za tem zadnjim sestavkom. Zakaj ženska, ki se je celo življenje odrekala, trenirala, živela s smučkami, uspela, ne bi smela zahtevati nagrado ? Saj si vsi ostali, ki samo sedijo na vodilnih mestih, in najbrž ni pomembno koliko časa, izplačali nagrade. To je Tinin čas, zakaj bi bila “grda” , če zahteva nagrado ?

  Moje mnenje BRAVO TINA !!! ker si si upala povedati bobu bob in ker se ceniš dovolj :)

 4. zen pravi:

  90 tisoč evrov za poslovilni nastop, da ni veliko denarja. Kaj je to poslovilni nastop? Plačajte mi ,če hočete, da se od vas
  poslovim. Upam, da to ni res. Smučarska zveza je lažirala kvalifikacije in rezultate,da je violinistka lahko prišla na
  olimpiado v Soči.
  Če pa je to res, potem naj s tem denarjem 180 družinam v stiski plača vse mesečne položnice.In postala bo še večja.

 5. Rado Rado pravi:

  Spoštovani kritiki.
  V svoji sveti jezi ste spregledali, da sem o Tini pisal v pretežnem delu v pozitivni luči. In z razumevanjem.

  Moja kritika je šla le v smer zaključnega dejanja.
  Za razliko mnogi jemljete Tino brezrezervno. In ji vse oproščate. Jaz pač ne. Trženje čustev nimam za moralno dejanje.

 6. Nevenka pravi:

  Saj čustva so vendar predvsem že naša in to že vsa leta…
  Nekaj zvestobe pa dolgujemo tudi mi njej, saj bi lahko smučala za kakšno drugo državo, če bi ji res bilo toliko do denarja. Zakaj pa pravimo, da ljubezen vse odpušča, zakaj bi se potem po taki karieri zapičili v nekaj, kar je šlo nekaterim v nos? Se mi zdi premalenkostno. Vsi smo jo imeli radi, ko je zmagovala in bila naš ponos.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !