Le tu in tam, le bežno potovanje

Za srčnost ni problem, srčni smo skoraj vsi. Razuma nam manjka.

Replika ustavnemu sodniku Mozetiču. /Intervju na TV Slovenija/

Objavil Rado, dne 24.01.2016

Tv Slovenija 1, intervju, 24. januarja.

V intevjuju je ustavni sodnik Miroslav Mozetič med drugim govoril tudi o nekdanjem jugoslovanskem, komunističnem, totalitarnem režimu.

Spoštovani ustavni sodnik, član Ustavnega sodišča nad katerim je le še modro nebo,

Miroslav Mozetič,

nima pravice do napak.

- Ustavni sodniki so kompetentni presojati le ustavnost države, ki jih je izvolila. In izvolila jih je država Slovenija.

Ustavni red nekdanje države in njena morebitna totalitarnost ni v kompetenci niti ustavnega sodnika, niti našega ustavnega sodišča. Tu pišemo Miroslavu Mozetiču prvo črno piko.

- Nekdanja skupna država se je imenovala Jugoslavija in je bila po svojem družbenem redu socialistična. Pejorativnost, ki jo ustavni sodnik Miroslav Mozetič izraža skozi obkladanje s “komunistični režim”, ni na mestu. Hkrati pa je ta trditev napačna! In je človeka tolikšnih pravnih referenc nevredna.   Če že, potem je bil režim socialističen.  Druga črna pika za Miroslava Mozetiča.

- “Totalitarni režim”, je termin ki ga Miroslav Mozetič povsem zlahka izraža, ko gre za nekdanjo Jugoslavijo je predvsem stvar zornega kota.

Država Jugoslavija, ki je imela zadnjih četrt stoletja svojega obstoja, povsem odprte meje, za veliko večino ljudi, ni bila totalitarna.  Le kakšna totalitarnost je to, če lahko svobodno potuješ povsod po svetu? (Mozetič se ne bi motil, če bi imel v mislih države Varšavskega pakta).   Kaj pa totalitarnost “demokratične” dežele Slovenije?  Kje so človekove pravice, kadar gre za spopad človekovega dostojanstva  na eni strani ter lastnine, kapitala, na drugi strani?  Je kdaj človekovo dostojanstvo zmagalo in človek ni šel na cesto?    Mar ni totalitarno tudi, da je zaposleni na milost in nemilost prepuščen delodajalcu, da mu plačuje, če mu plačuje prispevke, plačo?  In da, pogosto po končanih postopkih ne more priti niti do enega, niti do drugega?   Uporaba termina totalitarnosti je spolzko področje, ki se naj ga Miroslav Mozetič raje ne lotuje.  To ni njegov Rodos.  Tretja črna pika za ustavnega sodnika Mozetiča.

 • Share/Bookmark

3 odgovorov v “Replika ustavnemu sodniku Mozetiču. /Intervju na TV Slovenija/”

 1. stricmarc pravi:

  Rado, tako govorjenje imenujem kompleks drugega moža. O prejšnem je zaželjeno le pljuvati in šimfati. Bog ne daj, kakšne dobre besede o prvem. Mislim, da gre za kompleks, ko se zaradi lastne nesigurnosti popravlja samozavest, ki izvira iz odgovornosti za sedanjost, predvsem po pljuvanju na preteklost. Z argumenti in številkami ne boš v tem primeru nikamor prišel.

 2. Nevenka pravi:

  Da Mozetič ni osvojil osnov politične ekonomije in je postal ustavni sodnik, je pa že kar kritično. Ukvarjati se z ustavo in ne razumeti sistemov, je pa res diletantsko.

 3. frenk pravi:

  Sem mislil leta 1982 da smo v demokratični in ne v totalitarni državi. In sem hotel postati član socialdemokratske stranke. So rekli, da to pa ni mogoče. Da smo mi ljudska demokracija in grem lahko kadarkoli v Trst po kafe.

  Bravo, Rado!

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !