Le tu in tam, le bežno potovanje

Za srčnost ni problem, srčni smo skoraj vsi. Razuma nam manjka.

Kaj je karate?

Objavil Rado, dne 7.11.2015

Poskus definicije karateja, ki zajema njegove poglavitne aplikativne oblike.


Karate je veščina  golorokega borjenja pri kateri se teži, s pretežno   udarjalnimi, po moči maksimiranimi tehnikami, v čim krajšem času onemogočiti nasprotnika.

To veščino gojimo predvsem v realni in v športni različici.

V realni borbi pri izbiri udarcev ni omejitev, z ozirom na resnost položaja variiramo le moč udarcev in izbiro vitalnih točk.

V športni različici karateja je poudarek na omejeni izbiri vitalnih točk za zadetke in na jasni prepoznavnosti sicer omejenega števila dovoljenih tehnik, pri čemer se ne aplicira poln  sunek na nasprotnika, oziroma kinetični impuls sproščamo tik pred vitalno točko (glava).  V skladu s spreminjajočimi se sodniškimi pravili, se športnim borcem predpisuje,  manj ali več zaščitne opreme.

Rado, novembra 2015

 • Share/Bookmark

4 odgovorov v “Kaj je karate?”

 1. Brane-san pravi:

  Blog sem obiskal iz firbca, če si se lotil begunske krize, pa vidim, da si raje izbral filozofski pristop karateju..
  Tvojo definicijo bi podprl, če bi se nanašala na vse borilne veščine (na splošno). Karate je vsekakor nastal kot priprava za realno borbo. In ne znam si predstavljati, da v realni borbi variiraš moč udarcev. Si poskušam to razložiti: torej, če je greh nasprotnika manjši, ga manj udariš, prav tako če je ženskega spola ali že na videz šibkejši… moč udarca pa stopnjuješ glede na potrebo, pri silaku verjetno nabiješ potencimeter.. pa vseeno ne razumem..

 2. Rado Rado pravi:

  Eh Brane-san.
  Bolje bi bilo, če se ne bi oglasil. Si ne bi kvaril renomeja :-)

  Karatist mora znati vse nianse udarca.*** Ali udariti na polno, če gre za življenje in smrt ali nasprotnika čisto na rahlo, opozorilno krcniti, po možnostjo z odprto dlanjo v čelo, da ga ne poškoduje, a ga vendarle ustavi. Če bi ti znal slednje, potem ne bi imel problemov, kot jih imaš ob tvoji zadnji “realni” situaciji.

  *** Ulični pretepač zna le udariti skozi. Spominjam se policijskega prvenstva v karateju, ki ga je organiziral Silvo v Žalcu. Konec devetdesetih. Toliko poškodb, kot je bilo na tem tekmovanju, še jih na nobeni tekmi doslej nisem videl. Vse kar so znali policisti je udarjanje skozi. In so pridelali nešteto krvavih nosov.

 3. Brane-san pravi:

  Ok. In če se vrneva k naslovu “Kaj je karate?”, znaš odgovoriti tudi z eno besedo?

 4. Rado Rado pravi:

  Težko verjamem,
  da se da z eno besedo pojasniti.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !