Le tu in tam, le bežno potovanje

Za srčnost ni problem, srčni smo skoraj vsi. Razuma nam manjka.

Demagogija o "Vojni za Slovenijo".

Objavil Rado, dne 27.06.2015

Povzetek:
K pisanju me je vspodbudila serija nekritičnih člankov, ki jih je Siolov pisec Žužek, lansiral v svojih kolumnah in kjer ideološko enostransko opisuje pogled na slovensko osamosvojitev. Pri ustvarjanju vtisa kolumne nedvomno sodeluje tudi uredništvo, ki briše komentarje, ki Žužkovo “resnico” razgaljajo.

Vse od 27. junija 1991 dalje,
ko je Kacinovo ministrstvo za informiranje odlično opravilo delo in v svet poslalo sporočilo o vojni za Slovenijo, se nekritično ponavlja ta Kacinova paradigma: “Vojna za Slovenijo”.

Poglejmo najprej, pravno definicijo vojne:
“Vojna je večji oborožen spopad, ki izpolnjuje naslednje pogoje:
1) v njo je vpletena več kot ena država
2) prostorsko obsega več kot eno prestolnico ali eno pokrajino (več subjektov)
3) traja več kot 1 leto
4) povzročitev več kot 1000 mrtvih v enem letu
5) ima pomembne notranje politične posledice (sprememba režima) ali zunajpolitične posledice (aneksija, odcepitev, neodvisnost,…).”

K točki 1) moramo vsekakor pripomniti, da je o vpletenosti pri spopadih težko govoriti o več državah. Samoodločba naroda dobi polno veljavo šele z mednarodnim priznanjem. V slovenskem primeru so mednarodna priznanja naše države prišla šele po pol leta po naši formalni razglasitvi. Vsled tega je v tem času težko govoriti o več državah. Na tem mestu je smiselno omeniti primer Cipra. Že več kot štirideset let je od proglasitve Samostojnega turškega dela Cipra.
Svetu ta samoproglasitev ni bila dovolj, zato je Samostojni turški Ciper še danes brez mednarodnega priznanja.

Točka 2) Razen tega je treba pripomniti, da sile JLA niso krenile na položaje od zunaj, ampak so bile vseskozi integralni del Slovenije. JLA je postala tuja vojska šele po odhodu iz Slovenije, v oktobru 1991. Tudi prestolnica je bila ogrožena le ena.

3) Čas trajanja je bil zelo kratek. In ni zadostil terjanemu kriteriju, eno leto.

4) Število žrtev je bilo, na srečo, zelo malo, zato takšni spopadi sodijo v kategorijo oboroženih spopadov, nikakor pa ne vojne!

Ad 5. Do pomembnih notranje in zunanje političnih sprememb torej ni prišlo s pomočjo vojne, ampak na podlagi izkoriščene pravice do samoodločbe in ob oboroženem spopadu nizkega obsega ter ob malem številu žrtev.

Razumeti moramo takratno pretiravanje Kacinove ekipe. Napihovanje spopada nam je prav prišlo pri ustvarjanju vtisa na mednarodno javnost. In pri sledenju našemu cilju, osamosvojitvi.
Danes te potrebe ni več. Samostojno državo že imamo, torej nam tudi lagati ni več potrebno. Vojne za Slovenijo ni bilo, ampak smo svojo državo dobili za mnogo, mnogo nižjo ceno. Hvala bogu! Vsled tega lahko ideološko kontaminirane pisce, razpihovalce kulturnega spopada, kot so Žužek in še nekateri, s prezirom zavrnemo.

 • Share/Bookmark

5 odgovorov v “Demagogija o "Vojni za Slovenijo".”

 1. lordwales pravi:

  Bilo i prošlo

 2. stricmarc pravi:

  Rado, še vedno obstoja potreba po poveličevanju osamosvojitve. Brez velike epopeje smo tudi osmosvojitelji manjši heroji.Še vedno vidiš, da tudi o bivši državi ne moremo govoriti neprizadeto. Glavne akterje osmosvojitve ( siol je vključen v agittrop) kar zgrozi, ko mladina obožuje balkansko muziko ali pa kdo poreče, da mu takrat ni šlo slabo, čeprav ni bil del priviligirane udbomafije.

 3. Rado pravi:

  Stric,
  zdaj je v agittrop vključena tudi RTV. Možina ima čedalje več besede. Na teve vodi ljudi s kriminalno preteklostjo, če le imajo kaj povedati čez taleve.

  . . .
  Siolova blogosfera res nezadržno propada. Včasih si rabil večtisoč klikov, da si se s svojim tekstom uvrstil med najbolj obiskane bloge. Zdaj prideš gor že s 150 obiski.

 4. stricmarc pravi:

  Rado, uvrstitve prispevka med najbolj brane ali zadnji komentarji so predvsem prepuščeni politiki opravljanja z blogom in manj s podatki o dejanskem stanju. Mene uvrstijo predvsem za anemične, politično neangažirane prispevke v stilu Irene Sirene ali Gantarja.

 5. Klemen pravi:

  Od kje izhaja ta definicija vojne?

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !