Le tu in tam, le bežno potovanje

Za srčnost ni problem, srčni smo skoraj vsi. Razuma nam manjka.

Konec predstavniške demokracije

Objavil Rado, dne 25.08.2014

Današnjo inavguracijo Mira Cerarja, kot novega premierja,
je v državnem zboru v precejšnji meri zasenčil nastop poslanca in zapornika Janeza Janše.
Sporočilnost takšnega nastopa je pred državljane RS je postavil precejšnje dileme.

Zastopniki ljudskega interesa, voljeni poslanci, ki jim je zaupana skrb nad blaginjo vseh prebivalcev Slovenije morajo biti iznad vsakega suma. S svojimi odločitvami namreč neposredno posegajo v naša življenja ter v našo materialno bazo. Državno premoženje lahko usmerjajo v narodovo korist, ali pa v korist finančnih elit, ki so odtujene od ljudskih pravic. Ali v kakšen drug, nesmotrn namen. Vsled tega morajo biti poslanci kazensko in moralno povsem neobremenjene osebe.

Janez Janša ni oseba iznad vsakega dvoma. Janez Janša je oseba, ki je zaradi korupcije pravnomočno obsojena na zaporno kazen. Janez Janša je oseba, ki s svojimi govori in postopki ne priznava pravosodja, kot samostojne veje oblasti. Ne spoštuje sodnih pozivov. Janez Janša je oseba, ki je obremenjena s sumom vojnega dobičkarstva. Sodno zastaranje omenjenega primera, Janše še ne odvezuje politične odgovornosti. Obtožbe so hude in resne, obelodanjene v sedmih knjigah na to temo in številnih drugih prispevkih, tudi v parlamentarnih preiskavah, ki so žal zaradi strankarskega kupčkanja ostala brez epiloga. In Janez bi pred slovenskim narodom moral odgovoriti nanje, če želi biti oseba iznad vsakega suma. Zgolj sklicevanje na pravno zastaranost sodnega spisa v tem primeru ne zadostuje.

Janez Janša in njegova stranka nista ubrala te poti, ampak sta ubrala politično pot obtoževanja drugih, pot omalovaževanja pravosodja, pot nepriznavanja legitimosti volitev. Le kako je lahko takšna oseba legitimen predstavnik ljudstva? Kako naj kot državljan Slovenije verjamem in zaupam odločitvam parlamenta, ki ima med samo takšno osebo? In pri tem ni nujno edini, ki je iznad vsakega dvoma. Parlamentarizem ob katerem ius ne more izločiti kazensko in etično sporne osebe ni vreden mojega, našega zaupanja.

Pomen varnosti pravne države zbledi tudi ob dejstvu, da ius ne najde poti, kako izločiti pravnomočno obsojene iz zakonodajnih postopkov. Očitno je, da tudi “pravo” ni vseobsegajoče in da sklicevanje nanj ne prinaša pravičnosti in zaupanja v naša življenja. Vsi ljudje, kakor tudi naša intelektualna elita smo pred pomembno nalogo, kako najti in utemeljiti družbeni sistem, ki bo odpravil odklone, ki nas bremenijo. Družbeni sistem v katerem bosta imela pomembno vlogo tudi morala in etika. Parlamentarizem v dosedanji obliki sicer ni mrtev, je pa nedvomno mtvouden!

 • Share/Bookmark

4 odgovorov v “Konec predstavniške demokracije”

 1. Veligor pravi:

  Res žalostno, v kj se je Slovenija v teh 20 letih spremenila.
  In to zaradi enega klero-domobranskega obsedenca z oblastjo? Kam je spravil Slovenijo je dobro opisal Mramor v Mladini 30. 5. letos. Skrajno žalostno, očitno de-klerofašizacija leta 1945 ni bila še zdaleč dovolj temeljita.

 2. Titi pravi:

  Kam smo prišli, da lahko pravniki glede na svojo politično opredelitev razumejo zakonodajo kot hočejo!

 3. Brane-san pravi:

  Pri aktualni zadevi “Bratušek” mi je bilo všeč to, da je tudi Juncker lahko spoznal JJ-ja v pravi luči, z vsem sovraštvom vred, njegovimi “noži v hrbet” in podtalnostjo, ki dokazuje, da niti niso iz Murgel, ampak iz Doba.

 4. lordwales pravi:

  Ni kaj dodat, vse je res!

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !