Le tu in tam, le bežno potovanje

Za srčnost ni problem, srčni smo skoraj vsi. Razuma nam manjka.

V strategiji je Cerar nedvomno amater – na rob Cerarjevi izbiri koalicijskih partnerjev

Objavil Rado, dne 20.08.2014

Stereotip št. 1 : “Cerar je načelen politik z jasno vizijo”

Če nekritično sledimo gornjemu stereotipu potem mu bržčas lahko pritrdimo.
Cerar bo v politiko pripeljal poštenost in doslednost. Vladavini prava bo dodal novo dimenzijo. A tudi to zaupanje je bilo v času nastajanja stranke, kakor tudi kasneje v času pogovorov in iskanja koalicijskih partnerjev, načeto. Jasne vizije v predlogah koalicijskega sporazuma nismo zasledili. Tudi v razgovorih s koalicijskimi partnerji Cerar ni podal smeri v katero želi popeljati državo.
A ne glede na to smo v Cerarja imeli zaupanje. Pripisovali smo mu: Gotovo jasno ve, kaj želi a iz taktičnih razlogov tega še ne želi obelodaniti. To zaupanje večinoma gojimo še zdaj.
Načelnost je torej argument, s katerim Cerar zavrnil ZaAB.

Povsem druga “pesem” je Cerar, kot politični strateg

Sestavljanja koalicije se je lotil skoraj tako katastrofalno, kot zmagovalec predhodnih volitev Janković. Že v štartu je nasedel Erjavčevemu blefu in njegovim zahtevam in mu prvemu dal povabilo v koalicijo. Najbolj zmuzljivemu politiku na slovenski sceni je priznal nepogrešljivost, s čimer ga je okrepil in najbrž nihče ne dvomi, da bo premier deležen številnih izsiljevalskih potez s strani velikega mojstra. Cerarjeva vlada bo torej v istem položaju, kot mnoge druge vlade pred njo.

Svoj skoraj rekordni volilni uspeh je izničil. Volilni rezultat 36 % za SMC je postavil v odvisnost od mnogo manjše stranke. To je strateški manko. Čisti politični amaterizem, ki jemlje zaupanje, ki ga sicer imamo v osebno poštenost profesorja Mira Cerarja. Za načelnost iz prvega odstavka (izločitev ZaAB), bo plačal visoko ceno.

Bomo torej dobili v nizu še eno, politično nestabilno vlado? Strah me je pomisliti, da je to zelo možno.

 • Share/Bookmark

14 odgovorov v “V strategiji je Cerar nedvomno amater – na rob Cerarjevi izbiri koalicijskih partnerjev”

 1. chef chef pravi:

  Absolutno se strinjam, čeprav je stranka vse pike izgubila z marketinškim failom, ki so si ga privoščili s stock fotkami nekih Janezov in Marjet.

  Sumim, da je šel na ziher, kar mu zamerim. Težja pot bi bila sestavit koalicijo z NSi, SD in ZaAB, ampak tudi to bi šlo, ker so si NSi not želeli, za ZaAB je bilo nujno in posledično bi morali not še SD, sicer bi sčasoma stranka propadla.

  Zdaj ima pač v koaliciji dve zavezniški stranki, ki ga bosta vozili kot se jima bo zljubilo. Naivno do skrajnosti.

 2. Mario pravi:

  Rado daj umiri se vsaj za pet minut in daj Cerarju in novi vladi vsaj toliko časa kot jih je imela šivilja.
  Prej si na veliko pdpodpiral Jankovića(resnično je zavozil cel projekt odhajajoče vlade) zato te prosim, da si do nove vlade malo bolj prizanesljiv, da se dokaže, ne pa že vnaprej obsojat.
  Malo v razmislek in upam, da me ne boš brisal.
  Lp

 3. ~ simoneta sho ~ ~ simoneta sho ~ pravi:

  Rado, tokrat se pa zelo strinjam s tvojo oceno stanja.

  Matej; tudi moja strateško najoptimalnejša napoved za sestavo koalicije je bila SMC + ZaAB + SD (sicer s + NSi pod vprašajem zaradi nekonsistentne drže nagibov … ampak) ravno zaradi programskih kompatibilnosti prvih dveh omenjenih strank v vseh za Slovenijo pomembnejših smernicah, no, malo pa tudi zaradi žmohtnosti v nekompatibilnih delih s SD in z NSi, kjer naj bi se prgramske sheme vseh, medsebojno kompromitivno, smiselno in konstruktivno dopolnjevale, z njihovimi idejnimi vodji – do same žlahtnosti. Ampak ne! Intelektualna elita z MC na čelu je tokrat raje zaplesala svoj (ah, kako pričakovan!) sterilno hlodast solo! Zavoljo pravičništva in dobrobiti RS? Res? Ne bi rekla. Enostavno je v svoji hermetični zaprtosti (v kateri se skriva njegov ne/zaveden kompleks nenadarjenosti za operativo in pa užaljenost z zamero) preskočil nekaj ključnih, oziroma vsaj dveh (za RS obetavnih) parametrov v zvezi z AB, in, kot praviš tudi ti, naivno zanemaril koristnost vključitve njenega Zavezništva v koalicijo. Tako je pristal na kombinacijo, ob kateri se vprašanje KDO je zdaj ta, ki bo dobil svojo vlado; Cerar, ali Erjavec (!?), kar samo postavlja. Ob krojenju proračuna pa se mu zna, brez pomoči njenega (AB) poznavanja kompleksnosti finančnega problema in premišljeno odločnih potez, kakšna iver kje zataknit. (za bruna že tako skrbijo s korupcijskimi posli osumljeni člani njegove stranke). Saj nočem bit žleht, celo moj glas je SMC dobila, kar pa seveda še ne pomeni, da njenega delovanja nimam odtlej dodatno pod drobnogledom. (še s toliko večjo pravico!)

  In pa to. Da je ZaAB “povzročila neko politično nestabilnost s tem, ko je privedla do nenadnega in nepričakovanega razpada vlade”??? Kako prosim??? Uh, tale Cerarjeva izjava je pa tudi mene razočarala. Nisem privrženka AB, a kljub vsemu … ta izjava bi preveč licemersko zvenela iz ust kateregakoli slovenskega politika, kaj šele, če jo izusti človek, ki sicer poudarja visoko moralno in etično držo.

  Odpuščanje zamer na osebni ravni, gospod Cerar, remember? Odpuščanje osebnih zamer še posebej, kadar je na tehtnici vprašanje o širši družbeni koristi. Niste o pomembnosti te lastnosti vsem nam predavali ravno vi??? Aja, saj res, eno je teorija, nekaj povsem drugega praksa, kajneda. Važno, da bo vlada čvrsta, pa to (karkoli že čvrstost pomeni v vaših vizijah). Jaz pa ravno zaradi te nečvrstosti do morebitnih naslednjih volitev spet zeham, medtem ko naj bi od tu naprej poslušala nove žolčne antifenovske in navijaške vzklike o tem “kdo zdaj tu pije in kdo plača”, in prestregala izlive v obraz, ki bolestnost te družbe, okužene z brezplodno politiko, le še poglabljajo??? Nak, pri meni ne bo šlo. Ampak vi se le nikar ne dajte motit. Popijte ta svoj pir v miru božjem. Račune bodo tako plačali davkoplačevalci.

  :pih:

 4. Mellie Mellie pravi:

  Simoneta Sho, bolj se ne bi mogla strinjati s teboj, podpišem!

  Naj opozorim na Cerarjeva dvojna merila glede AB, posebno pri (samo)imenivanju komisarja. Potemtakem se je tudi Erjavec sam imenoval in ga ni imenovala stranka! SD je tudi kandidirala Tanjo Fajon in sedela na sestanku vlade. Kandidat SMC jaz Potočnik se je sam izločil! Gregor Virant ni sodeloval pri tem – pa saj bo, če bi DL še bila v igri! Ne me fabrat!
  Očitno je Cerarja stolčkanje + izsiljevanje Karla Erjavca dopustno!!! Še enkrat: ne me farbat!!!

  Cerar: “Kar zadeva sporno kandidaturo Bratuškove za komisarko, namerava, potem ko bo izvoljen za predsednika vlade, nasloviti pismo na kabinet predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja”

  Zadaj bo Cerar še dodatno oblatil državo pri Junckerju! Mar zato, ke se je njegov kandidat samoizločil? Ali ni dovolj, da so za blatenje že poskrbeli naši evropski poslanci iz vrst desnice?

  http://justpaste.it/gj88

  Vsem v zazmislek:
  Kaj so počeli drugi samopašni politikanti: Peterle, Zver, Erjavec in Potočnik? Vso so na veliko razlagali,kako imajo oni in samo oni pravico do tega sedeža. Morda pa je samopaštvo rezervirano za moške? Nad njimi se nihšče ne zgraža!

  In še:
  Kako se je lahko Cerar z ZaAB pogajal za vstop v koalicijo, potem pa navedel razloge, ki jih je vedel že pred pogajanji?
  Če bi bila SMC resna stranka, bi pred pogajanji z ZaAB povedali, da niso dobrodošli – enako kot SDS!!!

  Smo zares zdfraharski in samouničevalen narod! Namesto, da bi bili veseli, da je Juncker AB ponujal vidno funkcijo v komisiji – in s tem Sloveniji, se raje med seboj obkladamo in obmetavamo z blatom.
  Sram me je, da sem iz takšne zdraharske države!

  No, da ne bo izpadlo, da je AB angelček: menda pravkar poteka bitka med njo in predsednikom Pahorjem, kdo naj gre na septembrski vrh NATA. AB Pahorju, vrhovnemu poveljniku SV, to preprečuje! Če je to res, potem: “Shame on her!”
  http://www.24ur.com/novice/slovenija/bratuskova-in-pahor-sprta.html

  Nisem volivka niti SMC niti ZaAB, da ne bo pomote. Upala sem, da bo zdaj kako drugače, a je luč na koncu predora zame pravkar ugasnila!

 5. ~ simoneta sho ~ ~ simoneta sho ~ pravi:

  Za pop**dit. (lol, smešno za zjokat). In zdaj imamo vrtec. V slogu: “ja, ce je pa ON zacel, noooo!!! Pa un ta dlug, pa ta tlet tud!” In potem bomo poslušali nadaljevanko iz Butal: “Neee!!! Ni leees!!! ONA je ta, k je plva zacelaaaa, ONA me je ta plva uscipnila za nos!!! Weeee …” Nakar bo AB povedala, tako, kot je: “Ni les, lazete VSI!!! Vi ste bli tisti, ki ste ta plvi pocuknli za mojo kitko. Alpa za figo, kukl vam je pasal!!! To fantki pac ladi delate, slam vas bodi. In to je zdej moja mascevauska leakcija – na vse vase akcije, ane.”

  Ne. Včasih si res zaželim, da bi se nas vesolje usmililo, in naredilo konec. Vsemu. Vsemu, kar do leta 2014 ni dozorelo do mere, da bi s svojim intelektom opravičilo vrednost svojega obstoja.

 6. ~ simoneta sho ~ ~ simoneta sho ~ pravi:

  To se seveda nanaša na današnjo nerazumno gesto AB: “Odhajajoča predsednica vlade Alenka Bratušek predsedniku države Borutu Pahorju ne dovoli, da bi se v času, ko se pri nas menja vlada, udeležil vrha NATA.”

  Iz rubrike saj ni res, pa je …

 7. Mellie Mellie pravi:

  Vrtec Slovenija :)

  Politiki se prepirajo kot otroci
  https://www.youtube.com/watch?v=flxt-b1cyl8

 8. libero pravi:

  Nevem zakaj naj bi bili do Cerarja prizanesljivi, smo že tako zavožena država, da enostavno nimamo več časa za bullshit, in kakor sta ugotovila komentatorja na naslovni strani, vsi indici kažejo, da nova vlada ne bo spremenila niti ene same zares pomembne stvari, še huje, stvar bo celo poslabšala, to si upam trdit že sedaj, vse kar bo spremenila bo to, da bomo delali dlje in prek najrazličnejših načinov, nam bo pobrala še več, vse samo zato, da slučajno nebi bilo treba kaj spremenit!
  če je vam to ok, prav…..

 9. Jocipros pravi:

  Tisti, ki trdite, da je N.Si hotela v koalicijo, si oglejte posnetek tonina na večer volitev 13. julija, ko je izjavil, da v koalicijo NE GREJO. Tudi SDS – Černač, so izjavili, da so bile volitve nelegitimne in so zbežali, potem so pa potuhnjeno prišli nazaj in vse zanikali – ali je to možato? A smo koruptivni že pri besedah, v dejanjih nas pa itak imajo za koruptivno državo (Anglija, Nemčija, da o drugih ne govorim). Ko bomo odpravili koruptivnost iz sodstva, potem bo malo bolje… se mi zdi, nič drugega.
  Preberite si še: Kako deluje korupcija med javnim in zasebnim sektorjem
  Slovenija velja za eno najbolj skorumpiranih držav v EU, k odpravi česa kaj resno ne pripomore tudi komisija za preprečevanje korupcije, ki se osredotoča predvsem na medijsko odmevne primere ter politike na najvišjih položajih.
  Bloger Tupamaross, blog na Drugi svet

 10. lala pravi:

  Jocipros:
  Dobro jutro!!:)

 11. Mellie Mellie pravi:

  PONAVLJAM SVOJ V ČERAJŠNJI KOMENTAR, ker ni viden, + DODATEK
  Simoneta Sho, bolj se ne bi mogla strinjati s teboj, podpišem!
  Strinjam se tudi z drugimi pisci, ni mi pa všeč “šivilja”, ker je to žaljivo! Sicer pa veliko pove o piscu samem.

  Naj opozorim na Cerarjeva dvojna merila glede AB, posebno pri (samo)imenivanju komisarja. Potemtakem se je tudi Erjavec sam imenoval in ga ni imenovala stranka! SD je tudi kandidirala Tanjo Fajon in sedela na sestanku vlade. Kandidat SMC jaz Potočnik se je sam izločil! Gregor Virant ni sodeloval pri tem – pa saj bo, če bi DL še bila v igri! Ne me fabrat!
  Očitno je Cerarja stolčkanje + izsiljevanje Karla Erjavca dopustno!!! Še enkrat: ne me farbat!!!

  Cerar: “Kar zadeva sporno kandidaturo Bratuškove za komisarko, namerava, potem ko bo izvoljen za predsednika vlade, nasloviti pismo na kabinet predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja”

  Zadaj bo Cerar še dodatno oblatil državo pri Junckerju! Mar zato, ke se je njegov kandidat samoizločil? Ali ni dovolj, da so za blatenje že poskrbeli naši evropski poslanci iz vrst desnice?

  http://justpaste.it/gj88

  Vsem v zazmislek:
  Kaj so počeli drugi samopašni politikanti: Peterle, Zver, Erjavec in Potočnik? Vso so na veliko razlagali,kako imajo oni in samo oni pravico do tega sedeža. Morda pa je samopaštvo rezervirano za moške? Nad njimi se nihšče ne zgraža!

  In še:
  Kako se je lahko Cerar z ZaAB pogajal za vstop v koalicijo, potem pa navedel razloge, ki jih je vedel že pred pogajanji?
  Če bi bila SMC resna stranka, bi pred pogajanji z ZaAB povedali, da niso dobrodošli – enako kot SDS!!!

  Smo zares zdfraharski in samouničevalen narod! Namesto, da bi bili veseli, da je Juncker AB ponujal vidno funkcijo v komisiji – in s tem Sloveniji, se raje med seboj obkladamo in obmetavamo z blatom.
  Sram me je, da sem iz takšne zdraharske države!

  No, da ne bo izpadlo, da je AB angelček: menda pravkar poteka bitka med njo in predsednikom Pahorjem, kdo naj gre na septembrski vrh NATA. AB Pahorju, vrhovnemu poveljniku SV, to preprečuje! Če je to res, potem: “Shame on her!”
  http://www.24ur.com/novice/slovenija/bratuskova-in-pahor-sprta.html
  No, danes se je izkazalo, da je vabilo napisano na njeno ime, kar je olajševalna okoliščina. Čeprav razumem, da bi ji prav prišlo to srečanje za lobiranje, pa menim, da bi morala na srečanja NATA predsednik, vrhovni poveljnik oboroženih sil, in obrambni minister. Ne vem zakaj iz Slovenije po navadi hodijo predsedniki vlade.

  No, stampedo na AB se nadaljuje: http://www.znp.si/component/content/article/1-glavne-novice/344-odprto-pismo-predsedniku-evropske-komisije

  Kdaj bomo nehali blatiti lastno državo?

  Nisem volivka niti SMC niti ZaAB, da ne bo pomote. Upala sem, da bo zdaj kako drugače, a je luč na koncu predora zame pravkar ugasnila!

 12. Amsel pravi:

  DeSUS v koaliciji je nadaljevanje politične mutacije slovenske politične stvarnosti!
  Ali se mora sploh še kaj dodati?

 13. Titi pravi:

  Cerar je zares amater. Upam, da se bo kaj zbrihtal … :)

 14. Primorka pravi:

  Avtorska politična latovščina z dvojnim obrazom in trojnim imenom! Vse iz istega gnezda!

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !