Le tu in tam, le bežno potovanje

Za srčnost ni problem, srčni smo skoraj vsi. Razuma nam manjka.

Analiza Predinovega udarca

Objavil Rado, dne 28.02.2014

Vsej evforiji linča na rob, ki se ji je ljudstvo prepustilo ob Predinovem incidentu na košarkaški tekmi, je analizo dogodka potrebno opraviti s hladno glavo. Emocije ljudi, ki so zgroženi nad siceršnjim nasiljem navijačev in vpletanje v Predinov zdrs tudi njegovo nekdanje sodelovanje v forumu 21, niso na mestu in so pretirane.

Mnogim komentatorjem, ki se jim zdi s strani Policije izrečena kazen prenizka, je potrebno pojasniti, da se kvalifikacija incidenta obravnava od primera do primera in da vse, pa naj gre za kazniva dejanja, ali za zgolj prekrške, ne gre metati v isti koš. Kolateralna kazen, ki jo bo Predin prejel in jo že prejema s strani padca svoje veljave in svojega položaja v slovenski družbi, bo pa tako bistveno presegla od državnih organov dodeljeno kazen.

Pri kvalifikaciji namena udariti sodnika gre pri Predinu za reagiranje v afektu. Med vzrokom za Predinov napad, domnevno nepošteni sodniški odločitvi in med Predinovo reakcijo ni preteklo dovolj časa, da bi čustveno pretirano vznemirjeni pevec uspel razmisliti o neprimernosti svoje reakcije.

Zasnovo tehnike udarca s katerim je Predin zadel sodnika imenujemo kladivo. Udarec s spodnjim delom pesti (pri mezincu) od zgoraj navzdol v zgornji del glave. Vendar mora pri tem udarcu, če naj ima poln učinek, roka biti nekoliko pokrčena, da se kinetični impulz zmore prenesti iz napadalca, na napadenega. V dotičnem primeru je bila roka

1. povsem iztegnjena in v sebi v trenutku impakta ni imela več potenciala.
2. Udarec “kladiva” ni zadel glave od zgoraj, kot bi jo glede na tehniko izvedbe in glede na opravljeno pot roke moral, ampak je ličnico le oplazil. Rušilnega impakta v globino telesa ni bilo. Šlo je torej zgolj za izrojen udarec “kladiva”, bolj za “efekt vržene roke”, ki lahko na površini kože povzroči trenutno pekočo bolečino, na notranje organe in na skelet pa nima vpliva.
3. Šlo je zgolj za en udarec, ki je ob koncu zamaha izgubil ves svoj potencial in ne bi bilo mogoče napada nadaljevati brez da bi s prednapenjanjem v telesu ustvaril sile za nov napad, česar so npr. sposobni šolani borci pri katerih kinetičnega potenciala za permanentne napade nikoli ne zmanjka. Vsak zadan udarec je v svoji stranski fukciji že prednapenjanje za nov udarec (zgolj pri treniranih borcih).
4. Skrčenje, oz. počep pravkar zadetega torej ne gre pripisati prejeti sili, ampak le refleksu, ki izvira iz trenutnega zavedanja nevarnosti.

ad2
Na tej povezavi:
je na naslovni strani videa, jasno videti Predinov “zadetek” (odlična fotografija). Trenutek impakta. Vidi se, da je roka povsem iztegnjena in se dotika sodnikove ličnice. Kinetični potencial je povsem porabljen.

Škodljivost Predinovega udarca je treba bistveno bolj iskati v smeri sporočilnosti incidenta samega, kot pa v smeri poškodovanja, oz. resničnega ogrožanja prizadetega sodnika.

 • Share/Bookmark

5 odgovorov v “Analiza Predinovega udarca”

 1. Zlobni pravi:

  Ko boš raziskal sporočilnost se pa le razpiši tako na široko, kot se poizkušaš v opisu fizikalnih značilnosti. V primeru, da pred seboj ne bi imel nobene ovire, bi opisal drugačen rezultat mar ne?

 2. Rado Rado pravi:

  Zlobni,
  sporočilnost pa razišči ti. Jaz sem analiziral le segment in si ne upam na področja, kjer ste drugi boljši.

 3. Bimbo pravi:

  Rado, žal me ne zanima nobena teorija o kinetičnem potencialu afektirane zahrbtnosti v sferi umetniške interpretacije pozitivnih forumov oblastne in gospodarske prihvatizacije, saj mi ta posnetek incidenta pove čisto dovolj: http://www.youtube.com/watch?v=gfJGieRPwFE
  Zoran Predin ni kdorkoli, ampak je v (medijsko so-kreirani) javni percepciji kulturnik, umetnik, član nacionalne intelektualne elite in zelo javna osebnost. Takim pritiče dostoj(anstve)no ne pa barbarsko obnašanje in tako ga je tudi treba ocenjevati, ne pa s športno pretepaškimi analizami kinetike kladiva.

 4. Rado pravi:

  Živijo Bimbo,
  očitno te je stvar precej vznemirila, da si se oglasil po dolgem času. :-)

  Če bi mi pravočasno sporočil Bimbo, da te ne zanima nobena teorija . . . morda jaz ne bi razpredal o tem. Ker nisi, sem pač moral.
  Kaj mi pravzaprav očitaš? Omejil sem se zgolj na opis tehničnega dela napad. Za stroko (sem učitelj in sodnik v borilnih športih) je bil Predinov udarec “prdenje v veter”.
  Na koncu sem tudi zapisal, da ocenjujem zgolj eno plat . . .

  Me pa skrbiš ti Bimbo. Ali želiš skupaj s širokimi množicami linčati Predina?
  Pri pošteni oceni delikta smemo namreč tudi kaj ugodnega zapisati, če nam argumenti tako kažejo seveda.
  LP

 5. Bimbo pravi:

  Rado, Predin je s svojim dejanjem sam sebe že dovolj uspešno “linčal”, zato ne čutim prav nobene potrebe po kakšnem pravem uličnem linču, enako pa ne po dodatnih strokovnih analizah ali relativiziranju njegovega dejanja skozi teorijo borilnih veščin. Tudi najbolj strokovno utemeljevanje, da je Predin sodnika udaril šalabajzersko in ga zato ni resneje poškodoval, v bistvu ne pove nič več od tega, kar je s svojim dejanjem dal vedeti sam Predin. Da je neobvladani šalabajzer. Menim, da naj ostane kar pri tem. Zgodilo se je, izvedeli smo, si mislili svoje in pika. To je najbolj pošteno do vseh.

  Že od nekdaj menim, da si šport oziroma športni dogodki, ki pritegujejo horde huligansko nastrojenih in/ali zapitih gledalcev, v navijačih pa vzbuja patološke strasti iz njihovih mračnih alter-egov, ne zaslužijo nobene javne pozornosti in podpore (npr. TV in RA prenosov, subvencij, loterijskih dohodkov ipd.).

  Le še nekaj o neznosni mantri o športu kot prvovrstnem orodju za promocijo države. Kaj pomagajo z muko in pogumom osvojena olimpijska odličja naših športnic in športnikov, če istočasno v Sloveniji nek privilegiran pevec zahrbtno napade portugalskega sodnika, barbarska horda pa napade in pretepe skupino gostov iz Španije in razbije italijanski avtobus?

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !