Le tu in tam, le bežno potovanje

Za srčnost ni problem, srčni smo skoraj vsi. Razuma nam manjka.

Vojna med udbo in oboroženo ustaško emigracijo

Objavil Rado, dne 16.01.2014

Enostranski ataki na “morilsko” udbo
je vendarle treba povedati, da se je med nekdanjo službo državne varnosti in med centri oborožene emigracije, odvijala prava vojna.

Po končani drugi svetovni vojni so se namreč v emigraciji formirale tri glavne oborožene formacije, ki so jih vežbale, pa tudi oboroževale tuje obveščevalne službe.

Najprej so tu bili oboroženi emigranti slovenskega rodu, imenovali so jih križarji, tudi Matjaževa vojska. Angleška obveščevalna služba, ki jih je financirala in vežbala je v Avstriji organiziral več vadbišč. Največje vadbišče je bilo pri Salzburgu. Emigrantski komandosi so tja do druge polovice petdesetih vdirali v Slovenijo in izvajali diverzije in poboje. Ko se je Jugoslavija trdno umestila v protistalinski tabor, je angleška obveščevalna služba križarjem odtegnila pomoč in slovenska oborožena emigracija je večinoma presahnila.

Druga oborožena jugoslovanska emigracija so bili četniki. Finančno so se napajali iz krogov, ki so bili blizu prebegli kraljevi vladi v Londonu. Delovali so tako proti ciljem v Jugoslaviji, kakor tudi proti ustaškim skupinam v tujini.

Največja in najagresivnejša je bila hrvaška emigracija. Prebegle ustaše in njihove ideološke potomce je financirala hrvaška diaspora iz celega sveta. Najpoglavitnejša podstat oboroženih ustaških teroristov je bila v Južni Ameriki, kakor tudi v Avstraliji. Vse od konca druge svetovne vojne pa do zatona Jugoslavije so ustaške sile oboroženo delovale tako po nekdanji Jugi, kot tudi proti četniški emigraciji v tujini. Česti cilji ustaških komandosov so bili jugoslovanski diplomati v tujini. Naj spomnem na najodmevnejši tovrstni atentat na jugoslovanskega diplomata na Švedskem, na veleposlanika Rolovića. Atentatorja, ustaša Mira Barišiča so sicer ujeli in zaprli, a vendar je ustaška emigracija zajela letalo s potniki in izsilila Bariševo izpustitev. Povsem v maniri najhujši arabskih teroristov.

Leto kasneje, spomladi leta 1972 je skupina devetnajstih, z najmodernejšim orožjem opremljenih in izvežbanih ustaških komandosov, pri Šentilju vdrla v Jugoslavijo z namenom vzpodbuditi državljanski spopad. Na svoji poti so komandosi pobili veliko število teritorialcev in civilov, dokler jih niso elitne sile JLA likvidirale v Bosni.

Presojati dogajanja pred več desetletji, ne da bi upoštevali kontekst časa je lahko zgolj v funkciji politične kampanje, ne pa tudi v funkciji iskanja resnice.

***
Da ne pozabimo, ustaši so bili med II. svetovno vojno v tesni kolaboraciji z nacistično Nemčijo. V taborišču v Jasenovcu so v letih 1941-1945 pobili več stotisoč ljudi.

 • Share/Bookmark

5 odgovorov v “Vojna med udbo in oboroženo ustaško emigracijo”

 1. NoMercy pravi:

  no, tole “oceno” je treba gledati tudi s strani “protiobveščevalne” sposobnosti Yuge in njenih “organov” :)
  19 komadov je pa res neka “sila”, ki lahko vrže unitarno državo :)

  parola v JNA je bila: “neprijatelj ne spava, on uvjek vreba …” :)
  in, ko to mantro ponavlja edina!! politična opcija (z vso represijo, konrolami nameje, poročili tistih, ki s(m)o šli v tujino o potencialnih kontaktih z “emigracijo”) je to, odpiranje osebne pošte, pregledom uvoza paketov … bull_shit :)
  Zblojena kot je bila obveščevalna dejavnost v Yugi si lahko mislim, da so sami financirali, urili …. trapeže, da bi imeli ves čas pri roki “sovražnike” :)

 2. Stric Marč pravi:

  Iz teh časov, ko Leljak išče dokumente, so bili tudi atentat na veleposlanika na Švedskem Rolovića, bomba na strmoglavljenem potniškem Jatovem letalu nad Češko, eksplozija bombe na železniški postaji v Beogradu, bomba na vlaku Zg-Bg, diverzantska skupina 19 specialcev v BIH in še bi se našlo. Vsaj del emigracije bi po današnjih kriterijih mirne duše uvrstili med teroriste.

 3. jin pravi:

  Heh, bilo je tudi 19 teroristov, ki so ZDA napadli enajstega septembra. Mislim da je ni države, demokratične ali ne, ki bi se lepo pogovarjala s teroristi. Največji problem te gonje čez Udbo je, da se stvari vleče iz konteksta. Namreč, malo čudno je, da bi neka obveščevalna služba pripravila veliko in drago operacijo v tujini, da bi se znebila mladega intelektualca, ki ne bi imel nobene druge krivde, kot da bi razmišljal drugače. Prej so morali biti neki utemeljeni sumi, da je ta posameznik nevaren ali vsaj povezan z nevarnimi ljudmi. Razprava o delovanju bivšega režima ne more biti kompletna, če se ne osvetli tudi druge strani. Gre namreč za navadno izkoriščanje zgodovine v politične namene, češ, režim je bil zločinski, vse njegove žrtve nedolžne in ‘mi’ smo edini, ki se borimo za pravico, medtem ko naši nasprotniki zagovarjajo ‘barbarstvo’.

 4. Alojz pravi:

  Ti Rado si tako radikalno levičarsko pristranski, da boš vsak tak udbovski zločin poskušal upravičiti s tem, da boš tujce, ki so le z demokratičnimi sredstvi poskušali zrušiti komunizem in uvesti demokracijo proglasil za oborožene ustaše.

 5. Alojz pravi:

  Levaki zagovarjate komunizem, ki je bil zločinski. In komunajzerji so videli sovražnike povsod.

  Sicer pa rušenje totalitarne države ni zločin in je dobro delo.

  Prav patetični ste pri tem opravičevanju udbovskih zločinov, ki niso bili nič drugega kot zločini proti nedolžnim ljudem.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !