Le tu in tam, le bežno potovanje

Za srčnost ni problem, srčni smo skoraj vsi. Razuma nam manjka.

Sanader in HDZ proti Janša in SDS

Objavil Rado, dne 9.04.2013

Zanimiva zna biti analogija med slovensko in hrvaško državotvorno stranko.

Obe stranki sta bazični stranki v procesu osamosvajanja obeh držav. Obe stranki in njuni vodji Tuđman in Pučnik sta v devetdesetih letih prejšnjega stoletja pomembno vplivali na vsebino sprememb pri prehodu iz enostrankarstva v večstrankaski sistem.

Tako Sanader za HDZ in Janša za SDS sta dobila dobila novo možnost bistvenega vplivanja na oblikovanje države, v prvem desetletju novega tisočletja.

Sanader in Janša sta bila protagonista v nikoli dovolj omenjani prisluškovalni aferi o dogovarjanju o nemirih v Piranskem zalivu.

V času svojega premierstva je Sanader polnil svoj in strankin račun s posli z madžarskim MOLom in ter s Hipobank Avstrija, Janša je počel isto s Patrio in železarno Ravne.

Tako Sanader in Janša ter njuni stranki sta postali močan zveznik in podpornik RKC v obeh državah. Za delovanje RKC sta prispevala znatna sredstva.

HDZ in Sanader ter SDS in Janša so se naslanjali na sorodna medvojna gibanja.
Tako ustaško gibanje na Hrvaškem, kot tudi domobranstvo na Slovenskem sta bila zaveznika sil osi in sta bila podstat HDZ-ja in SDS-a.

Tako Sanader, kot tudi Janša sta po odstopu napovedala predavateljsko kariero. Sanader se je dogovoril za predavateljstvo na univerzi v New Yorku. Janša namerava predavati po Evropi.

Sanader je svojo pozicijo ocenil preoptimistično in poskušal pred roko pravice pobegniti malce prepozno. Ob vseh novicah; Wikileaks ter od drugod, prihaja Janša v podoben položaj. Poraja se vprašanje. Bo Janša pobegnil pravočasno, ali pa bo sledil svojemu dvojčku južno od Kolpe ter čakal do zadnjega? In bo vendarle procesoiran doma. Njuni stranki pa: ena je že, druga pa brez dvoma še bo, postala marginalna stranka!

 • Share/Bookmark

12 odgovorov v “Sanader in HDZ proti Janša in SDS”

 1. stricmarc pravi:

  To je eden od možnih scenarijev. Drug pa je, da na izrednih volitvah dobi večino med posameznimi strankami in oblikuje novo 3. vlado. Ne pozabiti, da bo oblikovanje vstajnikov v stranko odvzelo glasove predvsem levici, medtem ko so njegove vrste še vedno strjene. Z metodami specialnega vojskovanja se skuša to vlado narediti nesposobno (plagiatorstvo, kratka krila, osebne afere, sumljivost premoženja in moralnosti) in z širjenjem ćrnega scenarija preplašiti finančne trge.

 2. spookymulder spookymulder pravi:

  Primerjave, ki jih naštevaš, so nadvse zanimive, večinoma tudi zelo verjetno resnične, kar po eni strani govori o tem, da je to očitno dokaj običajen proces prehoda nekega naroda iz totalitarizma (podobne primere bi zlahka našel tudi drugod po svetu),po drugi strani pa je to tudi žalosten testament zapravljenih priložnosti naše in hrvaške tranzicije.

  V nasprotju s tabo pa nisem niti približno tako zelo optimističen, da bo Janšo doletela kakšna obsodba, tako kot je Sanaderja. Preprosto zato, ker ne obstaja nobenega neposrednega dokaza, da je bil Janša bil vpleten v nelegalne posle. Kar seveda še ne pomeni, da dejansko ni bil vpleten, saj je morda bil zgolj veliko bolj previden, kot Sanader ali pa je bolj spretno zakril sledi.

  Kakorkoli že, seveda obstajajo neki indici, namigovanja, špekulacije, domneve … vendar ti bo vsak, ki ima vsaj približno veze o pravu lahko povedal, da to preprosto ni dovolj za neko obsodbo, če pa že po nekem čudežu pride do obsodbe, bo zadeva zagotovo padla na pritožbi.

  Tudi avstrijska sodnica je lahko izrazila zgolj svoje mnenje (in ne obsodbe!!!), da je prišlo do podkupovanja slovenskih politikov, vendar ni imenovala nobenih imen. Zakaj ne? Ker zato preprosto ni imela konkretnih trdnih dokazov. Največ, kar torej lahko pričakujemo, je morda lahko neko “moralno” okrcanje Janše, vendar kot smo se do sedaj že naučili, to zanj pomeni približno toliko kot nič.

  In zato tudi ne morem deliti tvojega mnenja, da bo SDS zagotovo postala marginalna stranka. Brez neke konkretne desne alternative bo namreč SDS še vedno pobrala več kot dovolj glasov tradicionalističnih volivcev, ki ne bodo za nobeno ceno pripravljeni voliti levice, ne glede na to, v kakšni luči se predstavi. Da bi dobili neko zares sredinsko stranko, ki bi s konsenzom nagovarjala tako leve, kot tudi desne volivce, pa je v aktualnih političnih razmerah povsem iluzorno pričakovanje, saj je sedaj moralo že vsakemu največjemu naivnežu postati jasno, da trenutni politični sistem, niti preko desnice, niti preko levice, primarno ne zanima dobrobit naroda, temveč predvsem zaščita lastnih interesov, privilegijev in vplivov.

 3. Rado Rado pravi:

  Spoky,
  seveda imaš prav. Moj tekst ni bi stvarno analitičen. Bolj je šlo igro prispodob. Le pri pri tvoji trditvi, da se SDS-u ne more nič zgoditi ne morem povsem deliti tvojega mnenja. Na desnici je še vedno prostor za nekdanjo, večjo SLS. Volilci desnice se torej imajo kam seliti.

  Stric,
  tvoja projekcija je povsem možna. Po tem, ko so volilci ustoličili tisto “zgubo” Pahorja je z njihove strani mogoče pričakovati vsakršne norosti.
  Je pa točka preloma KPK. Če jo bomo ljudje polno podprli, jo tudi politika ne bo mogla več prezreti. In to bi lahko zaustavilo drvenje v prepad.

 4. spookymulder spookymulder pravi:

  SLS lahko ogrozi SDS le v primeru, da najde dovolj karizmatičnega vodjo, vendar po odhodu Žerjava pri njih nisem zaznal kakšnega obraza, ki bi za sabo lahko potegnil širši desni pol. Kvečjemu bi rekel, da bo SLS levici “ukradla” kar nekaj glasov sredine političnega pola.

 5. judištir pravi:

  Kozmični zakon: vse se vrača , vse se plača!(ali karma)! Samo, da za tako znanje potrebuješ inteligenco!

 6. Stric Marč pravi:

  Judištir, kozmični zakon velja tudi brez naše intelegence. Drugače ni zakon.

 7. maša-naša pravi:

  Stranka SDS je trdna stranka, ničesar drugega jim ni treba narediti kot, zamenjati predsednika stranke, potem bodo ponovno med vodilnimi strankami v SLO. Strinjam se, da je kozmičnost Senadarja in JJ še kako realna s strani Radota.

 8. xaxan pravi:

  http://www.finance.si/8338137/Jan%C5%A1a-padel-zaradi-tretje-privatizacije

  preberi, zaradi česa je moral pasti tvoj smrtni sovražnik.
  Pa se iz zapisa nauči, kako izgleda slovenceljnova oprana glava brez kančka pameti in logike.

 9. Rado Rado pravi:

  xaxan,
  nisem prepričan, da tvoja povezava ravno sodi k moji igri prispodob zgoraj.
  Ko že pa odpiraš temo, zakaj je padel Janša je to vendarle jasno.
  Padel je zaradi svoje koruptivnosti in nepotrpežljivosti..***
  Janše takorekoč leži na denarju, pridobljem iz te, ali one afere pa ga ne sme zapravljati. Hudo. No za ušivih 200.000 se je vendarle izdal.

  Zdaj ko je več po tujini mu bu lažje, ker ga KPK ne bo mogla slediti. Bo lažje zapravljal prigrabljeno.
  Me (nas) pa zanima, kako bo poplačal 170.000 EUR kredita, zdaj ko nima več rednih dohodkov. Ali še bolje, kako bo prikazal vir prihodkov za plačilo kredita?

  *** Da ga je kdo hotel rušiti, je pa tako jasno. Vsakega premierja želi rušiti druga stran. Nič novega. Damijan je brcnil v prazno.

 10. beach_boy pravi:

  Bolj pravilen naslov bi bil “Sanader in HDZ proti Kučan in LDS”. Našel bi lahko še veliko več vzporednic…

 11. Rado Rado pravi:

  Hej beach_boy,
  izobrazi se vendar vsaj malo preden kaj komentiraš.
  Kučan nikoli ni bil v LDS, niti ni imel izvršne funkcije, zato v to analogijo pač ne sodi.

 12. Angeline Dillon pravi:

  V času svojega premierstva je Sanader polnil svoj in strankin račun s posli z madžarskim MOLom in ter s Hipobank Avstrija, Janša je počel isto s Patrio in železarno Ravne.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !