Le tu in tam, le bežno potovanje

Za srčnost ni problem, srčni smo skoraj vsi. Razuma nam manjka.

Boris Pahor solidarizira z Janšo.

Objavil Rado, dne 2.04.2013

Boris Pahor je za portal slomedia.it povedal: “Prek medijev sem izvedel, da je PEN izključil Janeza Janšo. Ker menim, da PEN ne sme slediti politiki, ga zapuščam.”

Gospodu Borisu Pahorju moramo izreči vso priznanje. Nedvomno spada med velikane slovenske kulture. Ponosni smo lahko nanj. A vendar zadnji dve njegovi intervenciji v kulturni prostor slovenstva kažeta, da ga razum in razsodnost vendarle počasi zapuščata.

Prva intervencija, ki mu ne more biti v čast je lanska njegova pripomba v zvezi z legitimnostjo črnega župana, ki ga imamo v Piranu. Povsem neprimerno.

No in včeraj druga, v zvezi z Janševo izključitvijo iz PEN-a. Če bi si gospod Boris Pahor natančneje prebral obrazložitev izključitve najbrž ne bi prišel do enakih zaključkov. Človek, ki je zadnjih devet let, od predvolilnega časa 2004, zastrupljal medslovenske odnose in sistematično razširjal kulturni boj, pač ne more biti “persona”, ki bi imela mesto v uglednem društvu. Piko na “i” je v maniri njemu lastne retorike podal na shodu prvržencev Zbora za Republiko. Nekje pa vendarle moramo potegniti črto, tako javnost, kakor tudi senzibiljneši del javnosti – književniki.
Da o korupcijski neprimernosti Janše sploh ne govorimo.

A ne glede na vse, Boris Pahor nas je toliko zadolžil, da mu to prenagljenost lahko mirno odpustimo.

 • Share/Bookmark

7 odgovorov v “Boris Pahor solidarizira z Janšo.”

 1. lordwales pravi:

  Boris Pahor je udaril mimo,
  prav zares!

 2. stricmarc pravi:

  Boris Pahor se pač ne strinja z izključitvijo Janše in je v znak protesta izstopil iz kluba. Z izključitvijo se tudi sam ne strinjam, čeprav se strinjam z nekaterimi opredelitvami PEN, kot je razpihovanje strasti, netenje sovraštva in podobno. Vendar v pluralizmu mnenj in stališč ni to dovolj velik razlog za izključitev.

 3. Rado Rado pravi:

  “čeprav se strinjam z nekaterimi opredelitvami PEN, kot je razpihovanje strasti, netenje sovraštva in podobno.”

  Stric Marč. Tu si ga pa pihnil. Razpihovanje strasti in netenje sovraštva ti ni dovolj? In to celo z mesta, ki ima težo. Z mesta, od koder je obvladoval tudi ves represivni aparat.
  Zdaj represivnih služb sicer ne obvladuje več,
  obvladuje pa še vedno projekt: “podtalni kulturni boj 2.0″

  Je mar mogoče Stric, da ti še vedno ni jasno, kaj je Janez Janša?

 4. spookymulder spookymulder pravi:

  Boris Pahor je v svojem dolgem življenju doživel že dovolj političnih preigravanj, da gre njegovi presoji zagotovo bolj zaupati, kot pa nekim samozvanim pravičnikom, ki se za izgon “padlega angela” iz pisateljskega raja odločijo šele takrat, ko se jim osebno zameri.

  Janša pač ni Janša šele od včeraj. Zakaj je torej PEN potreboval toliko časa za njegovo izključitev, da jih je dejansko prehitel tok časa in je Janša že več ali manj sestopil iz pozicije moči? Je res naključje, da so se zganili šele takrat, ko je nekaj svojih nestrpnosti namenil njim osebno? Je torej PEN res namenjen le še zaščiti lastnih interesov in članov, ne pa kritični presoji družbenih in političnih anomalij, temveč to uporablja le še kot pretvezo?

  Na žalost se zdi, da je PEN spal, med tem ko je “zmaj” rohnel po deželi, ko pa je prišel pred njihov dom, so se vendarle zbudili in zazvonili plat zvona. Ampak, po toči zvoniti je prepozno. Obračun na osnovi osebnih zamer pa je še toliko bolj nedostojen za neke premišljene literate. Boris Pahor je že dobro vedel, kaj počne!

 5. Rado Rado pravi:

  Spoky,
  tukaj pa se s tabo ne morem strinjazi v ptav nobeni točki.
  Janši z izključitvijo niso bile kršene prav nobene pravice. Še vedno lahko objavlja knjige. Še vedno in povsod lahko izraža svoje misli in polemizira s komerkoli. Tudi ni človek na margini, ki bi ga družba zatirala in bi zato rabil pomoč vesti naroda – pisatelje.

  V tej luči so solidarni izstopi iz PENa zgolj nepotrebne teatralične poteze. Tudi poteze ostarele eminence, Borisa Pahorja. Rekel bi, da je tudi Boris Pahor spregledal vse tisto, kar sem napisal v prvem odstavku.

 6. spookymulder spookymulder pravi:

  Saj nisem nikjer napisal, da so bile Janši kršene kakšne pravice. Pa tudi Pahor ni govoril o tem. Pahor je svoj izstop argumentiral z neodobravanjem politizacije PEN-a. In iz tega izhaja tudi moje vprašanje … zakaj so Janšo izključili šele sedaj, ko se je ideološko sporekel z vodilnimi člani PEN-a, ne pa že prej, ko je dejansko rekel marsikaj takega, kar bi se dalo razumeti kot nestrpnost do določenih družbenih skupin? Iz številnih izjav tistih, ki so glasovali o njegovi izključitvi pa se da celo razumeti, da je šlo za osebno zamero, ker jih je na tak ali drugačen način osebno užalil. Kar bi pomenilo, da je PEN postal platforma za osebno obračunavanje in maščevanje, v velikem delu prav zaradi različnih političnih nazorov. In iz tega stališča je Pahorjev izstop povsem razumljiv.

  Da pa se vrnem še na pogrom, ki ga je doživel zaradi opazke o nestrinjanjem s črnim županom … se osebno sicer ne strinjam s tem njegovim pogledom, vendar je potrebno razumeti dvoje: prvič, Pahor ni kritiziral župana Bossmana osebno, češ da npr. zaradi barve svoje kože ni sposoben opravljati takega dela, ali kaj podobnega, temveč je kritiziral slovensko narodno zavest in naše dojemanje ponosa na lastni narod. Seveda to v luči novodobne globalizacije in egalitarnosti hitro lahko razumemo kot nekaj rasističnega, čeprav dejansko njegove besede kritike niso bile namenjene proti temnopoltim ljudem (oziroma na splošno tujcem), temveč nam, Slovencem osebno. In kot drugo je potrebno tudi pomisliti, da je Pahor odraščal v času, ko so tujci zelo agresivno zatirali slovensko narodno zavest in tudi slovenski živelj na splošno, zato je nekako razumljivo, da je veliko bolj občutljiv na pojave izginjanja tradicionalne slovenske identitete, pa čeprav se to po sodobnih standardih človeške enakopravnosti verjetno marsikomu zdi nazadnjaško in morda celo rasistično. A kot sem že napisal, Pahor je doživel in videl veliko več kot mi in zato njegovih besed ne gre vedno jemati tako enostransko in na prvo žogo, kot smo jih sicer vajeni iz ust sodobnih politikov, temveč lahko v njegovih besedah vedno najdemo tudi zelo premišljeno zrno resnice.

 7. Rado Rado pravi:

  Ni vprašanje “zakaj šele zdaj”, ampak je ugotovitev “Hvala bogu, da vsaj zdaj”! Janez Janša je dve desetletji svoje energije vložil v delitev Slovencev in je dobil kar si je zaslužil. Prav nič se mi ne smili.
  Sicer pa pozabljamo. Kar se dogaja znotraj kateregakoli društva je njihova interna zadeva.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !