Le tu in tam, le bežno potovanje

Za srčnost ni problem, srčni smo skoraj vsi. Razuma nam manjka.

Tina Maze je “prevelika” za Smučarsko zvezo Slovenije.

Objavil Rado, dne 27.03.2013

Letošnji fenomenalni rezultati Tine Maze so napolnili srca vseh Slovencev. Pa ne le to, serijsko zmagovanje tako v svetovnem pokalu, kot tudi na svetovnem prvenstvu, je osupnilo stroko in pri konkurentkah priklicalo spoštovanje. Brez dvoma je Tina Maze resna konkurentka za naziv najboljše športnice sveta za leto 2013. Tinini uspehi so prerasli zgolj smučarski šport. Postali so fenomen zgodbe o uspehu in si zaslužijo obravnavo tudi zunaj smučanja samega.

A kljub vsemu moramo reči: Tina Maze ni celotno slovensko alpsko smučanje. Zrasla je na tradiciji smučarskega športa v Sloveniji in na uspehih predhodnih generacij, ki so se začeli konec sedemdesetih z Vogrincem in našim prvim smučarskim imenom, Bojanom Križajem.
Ne pozabimo, preden je Tina postala tako dobra, da je od svojih uspehov začela tudi dobro služiti, je minilo vsaj desetletje vlaganj Smučarske zveze v njen razvoj in napredek. In ne samo vlaganje v Tino, ampak tudi v desetine drugih smučarjev, ki sicer nikoli niso uspeli odigrati pomembne vloge v svetovnem pokalu. Takšna je narava vseh vlaganj. Že ob samem startu je namreč težko reči, komu bo čez deset, petnajst let zares uspelo. Kdo od vseh, ki so začeli bo uspel obdržati motivacijo tudi kasneje? Ali bo njegov genetski potencial zdržal vse obremenitve vrhunskega športa? Kako se bo odzval športnikov organizem na poškodbe, ki so sestavni del vsake športne poti?
Iz vseh teh razlogov se nam ponuja spoznanje, da za vsakega našega smučarja, ki v Svetovnem pokalu poseže po opaznejših mestih, Slovenci preko SZS Slovenije pokrivamo še precejšen del stroškov stotine mladih, ki do takšnih mest nikoli ne uspejo proti. Če pa vzamemo za primerjavo šampiona Tininega kova, ki se rodi le enkrat v stoletju, glede na velikost našega naroda, pa je manj uspešnih vlaganj na tisoče.

Zgodba o uspehu Tine Maze je prevelika, da bi ji bila Smučarska zveza Slovenije s svojim proračunom kos. Globalna moč njene blagovne znamke je tolikšna, da se v Sloveniji lahko Tina pogovarja le še z vlado RS. Naj vlada RS oceni njeno promocijsko moč in naj ji da »ponudbo, ki je ne bo mogla zavrniti«, ali pa naj jo prepusti njeni samostojni poti na globalnem trgu. Smučarska zveza Slovenije mora pri svojem delu misliti tudi na čas po Tini Maze. Že danes mora vlagati v talente, ki bodo s svojimi uspehi polnili medije, morda čez deset, petnajst let.

 • Share/Bookmark

3 odgovorov v “Tina Maze je “prevelika” za Smučarsko zvezo Slovenije.”

 1. NoMercy pravi:

  twelve poitz :)

  “žal” je sistem tekmovanja v smučanju takšen, da se nastopa preko Zveze … ne pa kot samostojen športnik.
  Enako trnovo pot je imel Mark Girardeli, ki je potem tekmoval za Luksemburg :)

  Ima pa možnost nastopati na profesionalnih tekmah (pretežno v ZDA) kot “samo” Tina Maze :P

  Tudi metalec diska Primož Kozmus je imel podobne “težnje” po vnovčitvi svojih dosežkov

 2. Rado Rado pravi:

  ““žal” je sistem tekmovanja v smučanju takšen, da se nastopa preko Zveze … ne pa kot samostojen športnik.”

  To že NoMercy,
  a o plačilu Tine za promocijo Slovenije, naj se pogovarja vlada RS s Tino samo. Ob čemer se proračun SZS ne bi smel zmanjšati.
  Če vlada meni, da je promocija RS vredna njene cene. Če misli, da ni, potem naj ji reče, da ima SZS polna pooblastila in da v kolikor sporazuma ne more doseči naj gre po svoje.

 3. Jana pravi:

  Ja prav imate SZS je v mladih letih veliko pomagala Tini, vedeti pa je treba, da od otroških let do mladincev v mlade športnike veliko (največ) vlagajo njihovi starši. vemo, da je tina dobre rezultate dosegala že kmalu po tem, ko se je pridružila reprezentaci. če pogledamo zadnjih 10 let je prav Tina, in mogoče še Andrej Jerman, z svojimi rezultati držala alpski del SZS “nad vodo”. in potem so ji pred 5. leti obrnili hrbet in ji na svoj način postavili teren za to kar sedaj počne. To, da želi več in več seveda tudi mene malo moti ampak po drugi strani pa mislim, da je prav da ob takšnih dosežkih tudi nekaj zasluži. če na tekmah nosi kombinezon SZSja potem mislim, da si zasluži vsaj to, da jo spoštujejo in pustijo njeno ekipo, da v miru dela, brez provokacij tipa radijske zveze. na drugi strani bi moral tudi Massi razumeti,da če SZS nima sredstev jih pač ne more dati. Kolikor jaz vem Tina na svetovnem pokalu ne more nastopati drugače, kot prek SZSja ali pa če zamenja državo, taka so pač pravila FISa. smučanje pač ni tenis, kjer nastopajo posamezniki in se lahko vsak, ki je dovolj dober prijavi na tekmo, tukaj lahko tekmovalca prijavi na tekmo samo njegova zveza torej v tem primeru SZS.torej Tina mora nositi kombinezon SZS in s tem tudi predstavljati njihove pokrovitelje, če želi nastopati na tekmah, kar pa posledično pomeni, da ne more predstavljati svojih lastnih pokroviteljev in s tem zaslužiti nekaj denarja.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !