Le tu in tam, le bežno potovanje

Za srčnost ni problem, srčni smo skoraj vsi. Razuma nam manjka.

Policijska akcija v Mariboru – načelo silobrana.

Objavil Rado, dne 29.11.2012

Najprej naj povem, da povsem podpiram demonstrante pri spontanosti njihovega upora proti eliti na oblasti. Razumem tudi nasilnost protestov. Mirne demonstracije namreč nimajo prave teže. Spomnite se demonstracije sindikatov v Ljubljani. Prvi minister Janša jim je namenil zgolj en tweet. Karavana pa gre dalje. Tudi ta nasilnost ima torej v tem oziru svojo legitimnost.

A ne glede na to, ne gre obsojati tudi policiste. V pogojih razpetosti med legitimnimi zahtevami demonstrantov in med samopašnostjo oblastnikov so opravili težko delo. Poglejmo nekaj dejstev – o nekaterih je govoril že tudi minister Gorenak:

- shod ni bil napovedan in koordinatorja, ki bi skrbel za varnost ni bilo
- v takšnih okoliščinah se mase obnašajo stihijsko (in so se obnašale). Granitne kocke in zažiganja kontejnerjev s strani posameznih ekstremnežev vzpodbudijo ostale in nenadoma se masa agresivnih delikventov lahko geometrijsko poveča.
- v tem duhu je policija uporabila silo, zato da bi preprečila še večjo silo (škodo in splošno nevarnost), ki bi grozila, če bi podivjala vsa množica.
- tisti mirujoči v množici, ki je fasal solzilec je bil kolateralna škoda. Če policisti sedeče ne bi pregnali s solzilcem, bi jih morali pohoditi, kajti umikanje sedečim bi ogrozilo policijsko akcijo, demonstrantje bi to ocenili za slabost in bi se še bolj upirali.

Načelo silobrana pravi, da je za obrambo dovoljeno uporabiti največ napadu adekvatno silo. In prav to je storila Policija. S svojim proaktivnim delovanjem, je z uporabo sile, preprečila še večjo silo, stihijsko silo, oz. škodo, ki bi jo lahko razgreti ljudje povzročili Mariboru. Si predstavljate nogometno tekmo, kjer bi Policija pustila navijače na tribunah, naj mirno počno kar so se namenili. Mar menite, da bi sploh kaj ostalo od Ljudskega vrta? Najbrž ne.

Ni bila Policija tista, ki je v ponedeljek naredila napako. Elite na oblasti so tiste, ki so spregledale sporočilo tistih prvih demonstracij in niso ustrezno odreagirale. Še posebej tisti del elite – mariborski svetniki, ki so potrdili Kanglerja za člana državnega sveta!

  • Share/Bookmark

2 odgovorov v “Policijska akcija v Mariboru – načelo silobrana.”

  1. ametist pravi:

    Kar podpišem se pod tvoj zapis, je pa tudi drugod enako, če ne slabše. Tole je ena dobra stvar za pogledati.
    http://www.youtube.com/watch?v=bYM3aSCUQlw&feature=youtu.be

  2. Stric Marč pravi:

    Ali je policija uporabila nesorazmerno silo , mi je doma iz fotelja težko soditi. Tu obstaja večna dilema pravočasnosti. Včasih je res prezgodnja uporaba sile nepopularna in vprašljiva. Še bolj vprašljiva pa je takrat, ko podivjajo množice in razpoložljiva sila ni več dovolj. Ker pa so nemiri povsod po Evropi, je podobne nemire pričakovati. Morda se Janši kolca, da je miniral nabavo vodnega topa policiji v času Kresalove. Boljši vodni top kot pendriki. Policija se mora ustrezno opremiti, da jutri res ne bo človeških žrtev. Na zahodu hudi pretepi ( zaradi opremljenosti policije) zahtevajo le manjše praske, medtem ko v nerazvitem svetu padajo človeške žrtve. Takrat je prepad med oblastjo in demonstranti samo še večji.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !