Le tu in tam, le bežno potovanje

Za srčnost ni problem, srčni smo skoraj vsi. Razuma nam manjka.

Srčika upora proti radarjem je instrumentalizacija kaznovanja!

Objavil Rado, dne 13.11.2012

Namestitev avtomatskih radarjev vnaša v razmerje oblast : ljudstvu, povsem novo dimenzijo. Pri prejšnjem načinu preverjanja hitrosti so bile relacije, eden na enega. Država je morala biti proaktivna. Poslati je morala patruljo, ki je ugotavljala kršitve. “Igra je bila fair”.

Nov element, ki ga je vpeljal Kangler, je bil vpeljava zasebnega kapitala na področje kaznovanja, kar je nekaj kar je bilo doslej domena odnosa med državo in državljanom. Gonilo vsakega kapitala kot vemo, je profitni motiv. Zasebnega kapitala ne zanimajo sociološke, psihološke komponente, ki jih prinaša nov sistem. Novo nastajajoča družbena struktura ni dovolj, če je sploh kaj domišljena!

Drugi nov element je tudi instrumentalizacija postopkov. Nobene vsebinske obravnave ni pri tem načinu kaznovanja. Preverjanja okoliščin, posebnih razmer, ipd. Vse opravijo stroji. Tisti, ki smo še brali Orwella in se “bali” Huxleyevega Krasnega novega sveta, lahko ugotovimo, Krasni novi svet je tu! Pa nam tega sveta ni prinesel komunizem. Ne, ta totalitarnost je nastala iz čisto demokratičnih osnov.V kategorijo problematičnosti je treba dodati, še mesta kjer so postavljeni radarji. Ne zgolj pri nevralgičnih točkah, pri prehodih za pešce, v bližini šol . . ., ampak tudi na nekaterih daljših odsekih brez prehodov in drugih nevarnosti.

O mariborskem simptomu moramo kot družba v celoti temeljito premisliti.
Upor (obešencev, B. Traven) pred mariborsko mestno hišo, kaže na to, da je končno tudi ljudstvo spoznalo, da je vrag odnesel šalo.

 • Share/Bookmark

16 odgovorov v “Srčika upora proti radarjem je instrumentalizacija kaznovanja!”

 1. NoMercy pravi:

  ti radarji … oz. miselnost, ki jo s postavtvijo izraža MOM — je presegla Orwelov 1984 in Živalsko farmo.
  Kot, da so na MOM sami UDBA/KOS/KGB/Stasi orgazmatorji … “prihaja” jim v slapovih :(

 2. dv58 pravi:

  Zanimivo razmišljanje in prispodobe. Absolutno se strinjam z Vami, da bi Mariborske radarje morali financirati drugače in da je nespodobno, da na kaznih služi privatno podjetje. To dejansko spominja na Orwella.
  Vendar ko govorimo o nadzoru prometa in prometnih prekrških je moje mnenje, da če se držiš predpisov ni prav nobenih problemov. Tisti trenutek ko si dopustimo, da nas zanese in da na plin močneje pritisnemo si zaslužimo kazen. Večja hitrost mnogokrat poveča verjetnost, da se v primeru nepredvidenega dogodka cena plača s krvjo in življenji. Plačnike imam pogosto priliko videti, krvave in umirajoče.
  Zakoni so lahko še tako strogi, vendar ne pomagajo, če ni nadzora. Edini učinkovit nadzor je prav ta Orwellovski. Če bi voznike ves čas nadzirali, potem bi se mogoče naučili tudi to, da j potrebno uporabljati smerne kazalce, vzdrževati varnostno razdaljo in voziti strpno. Nikjer nisem srečal tako veliko nevljudnih voznikov kot v Sloveniji.

 3. Jernej pravi:

  Odličnen članek!!! Odlično obrazloženo. Komur tudi tole ne kapne do možganov mu ni pomoči!
  In ja, gremo in to pospešeno proti podnu. Kar nekako želijo si, da bi bili nataknjeni na kole.
  Odličen zgodovinski kontrast bo to. Tehnološki od in ah 21. stoletja , besna in obupana raja pa bo uporabila tehnologijo kaznovanja iz 16. stoletja!

  Dobesedno to počnejo Kangler and Company…in vse polno je podobnih Kanglerjev po Sloveniji, rastejo kot gobe po dežju in pred kamerami so vsi prepolni “demokracije”, ko jim potem ne gre pa imajo rjave gate!

  p.s.
  da je objestnosti in prave norosti na cestah po SLO največ v vsej širni Evropi pa tudi drži.

 4. LittleSweetie pravi:

  Se v večini strinjam z napisanim, ampak dajmo se ustavit za moment. V danem momentu večina stoka in joka nad postavljenimi radarji. Čemu? Če bi vsi vozili v meji dovoljene hitrosti, ne bi nihče plačeval kazni. Potrebno bo dojeti, da imamo zakone. Če jih kršimo, so nam znane posledice. To ljudem enostavno ni jasno. Jaz se zavestno odločim, da bom kdaj hitreje vozil, hkrati pa sprejemam posledice svojega početja. Nekateri pač raje požigajo radarje.

  Pa še ta del, da se je prvič zgodilo, da privatni sektor služi na podlagi tega…kje točno je problem? Mogoče v tem, da nas ni zraven pri koritu?

 5. Jaka pravi:

  Težava je nastala v trenutku ko je bilo občinskim redarjem dovoljeno pobiranje kazni za svoj račun in ne za državni proračun, kot to počnejo policisti, DARS nadzorniki, inšpektorji, …
  S tem so bili župani postavljeni v konflikt interesov in le še vprašanje časa je bilo, kdo bo prvi šerif, ki bo presegel še zadnjo mejo dobrega okusa.
  Vse argumente (povečanje varnosti, …) bi lahko navedel tudi tisti prekmurec, ki se je preoblekel v policaja in pobiral kazni – samim kršiteljem.

  Moj predlog: Redarji naj pobirajo kazni še naprej, vendar ne za občinski ampak državni proračun. Na ta način bo zagotovljena njhova nevtralnost v postopku, občine pa dobivajo pavšal, ki ni odvisen od količine pobranih kazni.

  S tem malim popravkom bo Kangler s svojimi argumenti o povečanju varnosti popolnoma prepričljiv.

 6. LittleSweetie pravi:

  Jaka, torej je problem samo v tem kam gre ta denar in ne v radarjih samih? :)

 7. Jaka pravi:

  Ne, težava je prerasla v komercialno ropanje prekrškarjev. Nastala pa je zaradi tega, kam gre denar in je tudi rešjiva tam kjer je nastala.

  Če bo zakonodaja še naprej dopuščala pobiranje kazni za svoj račun bodo podobni problemi nastajali tudi pri komunalcih, ki pišejo kazni za napačno sortiranje, pri dimnikarjih, ki pišejo kazni za neočiščene dimnike in še kje in to vse za svoj račun. Če jim bodo padli prihodki bodo pač okrepili kaznovanje.

 8. Franca pravi:

  Zgrešili ste bistvo problema. Težava ni nastala z radarji samimi, to je samo pika na i, težavam ki nam jih povzroča vrli župan. Upam si trditi, da večina Mariborčanov nima popolnoma nič proti radarjem, problem je nastal s samim prikrivanjem financiranja (skrivanje pogodbe itd.) in izjave kot češ: “Držite se pravil in ne vozite prehitro pa ne bo problemov” potrjujejo, da tisti, ki to izjavljajo ne poznajo problema korupcije

  Problem je ker se je nabralo raznih nepravilnosti za vrh glave, proti njemu je uvedenih 11 kazenskih ovadb, ki za čuda nobena ne doživi epiloga, na občini si je nastavil garnizon mladih poslušnih nesposobnih vojščakov (bolje rečeno blond vojščakinj…) mimo vseh pravil, razpisi se prirejajo za “naše”, javno se že govori kakšne provizije letijo v njegov račun itd. Gledali smo ga predolgo in se nič ne zgodi, sam samo ustrahuje, diskreditira… da se ne pogovarjamo, da nam dela sramoto daleč naokoli ne samo v Sloveniji. Mesto je v zadnjih leti vidno nazadovalo tako gospodarsko kot kulturno in ga ni projekta kjer ne bi imel zraven prsta v marmeladi in ne bi bilo nepravilnosti.

  In kaj, nič se ne zgodi, nobena pristojna inštitucija mu nič ne more, požvižga se na vse! Zato je edino logično, da pride do tega da ga odpokliče iz funkcije tisti, ki ga je izvolil, enostavno povedano, Mariborčani ga ne želimo več za župana!!! ZATO SE JE ZGODILA ULICA!

  Zato in še za drugih 1000 razlogov: GOTOF JE!

 9. Bojan pravi:

  Kriv je Janša ker vse to dovoli !Zaradi tega so vse možnosti, da Janša Pade !

 10. NoMercy pravi:

  včasih smo se mulci igrali kavboje in indijance, pa nemce in partizane, tudi lopove in žandarje … pa smo popušili in imamo samo še kavboje, partizane in lopove :( — skratka ista sodrga, ki druge ropa :(

 11. danilo II. pravi:

  Kje je bistvo problema, se vidi po tem, kdo je organizator protestov. Ker Kanglerja ne morejo zrušit drugače, ga bojo pa z revolucijo…
  Kaj, ko bi isti recept uporabili tudi v LJ?

 12. predsednik5 pravi:

  gre za popolno kršitev konvencije,ustave,evropskega policijskega kodeksa.zakonom in za pravo metodo,ki jo izvajajo ljudje,ki vodijo to državo in so praviloma bivši miličniki,podoficirji JLA in partijci.samo v njihovih glavah se lahko rodijo take in ostale neumnosti.za boljše razumevanje vam predlagam da vpišete v iskalnik ava2.148554039(radijska tribuna RMB 22.10.2012)
  RESNICA BO ZMAGALA

 13. Stric Marč pravi:

  Vedno bolj prodira v funkcijo države privatni interes. Varnost, ki je bila v domenu države je že danes odlična poslovna priložnost. Tudi v vojnah (Irak,Afganistan) je zasebno podjetništvo prisotno. Danes zelo radi govorimo o državno zasebnem paartnerstvu. To ni le Pogačarjeva palača in NPU, pač pa tudi Kanglerjevi radarji. Vendar ljudje popizdijo le takrat, ko so neposredno udarjeni.
  Zato pozdravljam Kanglerjeve radarje kot sredstvo osveščanja o koristnosti javno zasebnega partnerstva.
  Rado, zadeli ste bistvo problema.

 14. LittleSweetie pravi:

  Stric Marč, lahko se samo podpišem pod napisano, saj sam ne bi mogel bolje izpostaviti “kje tiči zajec” pri celotni zadevi.

 15. Eva pravi:

  Rado, pozdravljen, prvič na tvojem blogu – se strinjam, zelo dobro si izpostavil poanto, kot tudi nekateri tukajšnji komentatorji, ki so bistvo problema še dodatno razdelali, ga olupili do srčike in osvetlili z različnih zornih kotov. Razmišljanju nekaterih močno pritrjujem, z večino soglašam delno, ne kupim pa vsega. Še najmanj ideje o Orwellovskem nadzoru, češ da je edini učinkovit, ker temelji na strogo kaznovalni politiki?? Ojoj, prejoj. Kako mračnjaška miselnost.

  Odločno zavračam vsakršno uvajanje tovrstnega eksperimentalnega poskusa v naši deželi, ki bi večino ljudi, kakopak, pahnil v totalen psihološki hendikep, saj bi se iz tega (bistveno manj enakopravnega med »kao« enakopravnimi) obrobnega dela €U območja, postopoma ustvaril en sam samcat velik zapor. Da bi se izognili prekrškom in s tem visokim denarnim kaznim, naj bi v finančno destabilizirani in zadolženi državi, po možnosti kar davkoplačevalci – vsak v svoji domači celici občepeli in naposled, iz bojazni pred dodatnimi masovnimi rubeži, ki bi, logično, posledično najbolj grozili nelikvidnemu delu polulacije, niti nosu več pomolili na plano, al kako? Se komu zdi, da bi takšen plan prisilne vzgoje, ki vodi v disfunkcionalno sociopatsko družbo, lahko imel kakršno koli zvezo s humanostjo?? S spoštovanjem ustavno veljavnih demokratičnih, ali pa z delovanjem v skladu etično-moralnih načel, morda?? Meni tudi ne. Bi pa za peščico upravljalcev globo sistema utegnil bit to precej priročen plan odrešitve, ja. Predvsem lastne. Za tako majhno teritorialno površino, kot je RS – bi še stroški za gradnjo dodatnih arestov ob tem odpadli, aneda. Bleh. Poceni štos, ob katerem mi še na smeh ne more it. Strinjanju z udejstvovanjem prebivalcev tega planeta v reality show-u tako bedno zamišljene kmetije bi se morda lahko režal kvečjemu dandanašnji (vsega hudega razvajeni, pardon, navajeni) BB, medtem, ko za velikega brata, ki je pred davnimi časi izumil monetarni sistem in na Kitajskem dal natisnit prvo denarno enoto, nisem ravno prepričana, če bi se ob tem zabaval, ali, še huje, naslajal. Da o podpiranju takšne elitatistične mentalitete s strani Zemljanov, ki namesto, da bi zavirala – še spodbuja pohlepne barabije, saj kar kliče po dodatnem bohotenju že itak utečene prakse korumpiranosti »javno-privatnega« značaja (kot bi goljufij že doslej ne bilo vrh glave/prebiv. preveč) niti ne zgubljam besed. So že mnogi drugi dovolj zapisali na temo.

  Zato naj ob tem črnem scenariju iz »prakse zarote« spomnim le še na eno podrobnost, ki je v kontekstu vsega doslej povedanega in upoštevajoč argumente o prometni ne/kulturi na slovenskem, tudi ne gre zanemariti.

  ~~~

  Polonca Sokol (iz zavoda »iskreni.net«) je januarja letos naredila povzetek nekega povsem drugačnega eksperimenta in objavila zanimiv članek z naslovom

  NADZOROVANI KAOS

  (citiram)

  ALI SO ULICE BREZ PROMETNIH ZNAKOV RAZUMLJIVE?

  Ulice so danes zasičene s preštevilnimi prometnimi znaki.
  Načrtovalci prometa pa so začeli razmišljati o ulicah brez pravil in direktiv.

  Če cesta ne bi imela navodil, bi bili vozniki in pešci nujno v interakciji, toda v svobodni in na human način – s pomočjo prijaznih gest, prikimanja, stika z očmi, brez nadlegovanja prepovedi, omejitev in opozorilnih znakov. Samo v Nemčiji je v veljavi 648 prometnih znakov, po celi državi pa je razporejenih preko 20 miljonov znakov.

  Psihologi že dolgo vedo, da je pretirano število zapovedi in prepovedi nesmiselno, saj vozniki 70% znakov ne upoštevajo.

  V projektu, ki ga izvaja Evropska unija in je aktiven v vsaj sedmih mestih (recimo Ejby na Danskem, Ipswich v Angliji in belgijsko mesto Ostende), so se načrtovalci odločili odstraniti preštevilne prometne znake in preizkusiti kaj se zgodi, če ljudje nimajo natančnih navodil. V projektu niso odstranili le prometnih znakov. Na tleh ni več označb pasov, ni omejitve ustavljanja, ni parkirnih ur …

  KAKO DELUJE?

  http://www.youtube.com/watch?v=3Wte5-_gCDQ&feature=player_embedded

  Nizozemski soustanovitelj projekta Hans Monderman je dejal: “Številni predpisi nam odvzamejo občutek človečnosti in obzirnosti. Izgubimo občutek za družbeno odgovorno ravnanje. Več kot je pravil, manjša je osebna odgovornost.” Posledica preštevilnih navodil je, da se razvije nekakšen upor. Namesto sodelovanja iščemo lastno korist, smo nepotrpežljivi do drugih voznikov, lepega obnašanja pa smo največkrat deležni z glasnim trobljenjem in iztegnjenim sredincem skozi okno.

  “NEVARNO JE VARNO”

  Novi prometni model zagovarja, da je edini izhod iz tega začaranega kroga ta, da so vozniki bolj svobodni in se jih spodbuja, da prevzamejo odgovornost. Na ulicah lahko srečate konjsko vprego, avto, vozičke in pešce. S prevzemanjem odgovornosti in pestrostjo prometa so udeleženci bolj previdni, promet pa bolj umirjen.

  Morda se sliši neverjetno, toda znano je, da voznik pohodi plin, kadar je vse “pod nazdorom” (pa četudi voznik verjame, da mu nadzor zagotavljajo nepremični prometni znaki). Če je stanje nejasno, so prisiljeni voziti bolj pazljivo in previdno. Tako recimo v enem izmet takih mest na koncu dvopasovne ulice v naselju en pas postane otroško igrišče, pa vendar se tam še ni zgodila prometna nesreča. Vozniki vedo, da morajo v lepem vremenu paziti, ker se v bližini igrajo otroci, v dežju pa mimo igrišča lahko peljejo hitreje.

  Zastavlja se vprašanje, ali tak sistem lahko funkcionira tudi v velikih mestih, ali bi le-ta postala podobna orientalskim mestom, kjer pravila in znaki sicer so, vendar jih nihče ne upošteva, gestika pa ni prav prijazna. V malih mestih, kjer pa so izvedli poskus, se je izkazal zelo dobro. Pa vendar so si podoben preizkus brezpravja privoščili tudi v Spodnji Saški – v mestu s 13.500 prebivalci. Nad delovanjem so navdušeni.

  Sprašujem se, kako bi bilo to v Sloveniji, saj se mi zdi, da smo precej nestrpni vozniki. Najbrž je uspešnost projekta odvisna tudi od temperamenta in mentalitete prebivalcev.

  ZA KONEC …

  Najbolj presenetljivi so rezultati: število prometnih nesreč je v mestih, kjer so vpeljali ta drzen projekt, dramatično upadlo.”

  /konec navedka)

 16. Adam pravi:

  Gangamo na Kriza style!
  http://www.youtube.com/watch?v=RZwhXcwXRg0&feature=plcp

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !