Le tu in tam, le bežno potovanje

Za srčnost ni problem, srčni smo skoraj vsi. Razuma nam manjka.

Spomin zlate ribice – ali volivci imajo vedno prav

Objavil Rado, dne 11.11.2012

Dame in gospodje, tovarišice in tovariši,

današnji volivni rezultat kaže, da imajo slovenski volivci spomin zlate ribice. Največ glasov so dali največjemu čvekaču med izbranimi in najkatastrofalnejšemu premierju v zgodovini Slovenije. Nesposobnost in vase zagledanost kandidata postavljajo na piedestal svojega občudovanja. Borut Pahor je bleščeč marketinški izdelek. Kot reklamiran izdelek iz TV prodaje. Ko gledaš reklamo si ves navdušen, ko pa artikel kupiš, vidiš da je izdelek neuporaben in ga vtakneš v ropotarnico, skupaj z izdelki od katerih si bi že predhodno “nategnjen”!

Nobenega dvoma ni. Čas za izhod iz krize še ni prišel. Voditeljski par, ki se nam obeta; narcistični predsednik in premier kot poveljujoći general v kulturnem boju, je brez dvoma recept za popolno katastrofo.

Zbogom prijatelji, adijo Slovenija . . .

 • Share/Bookmark

22 odgovorov v “Spomin zlate ribice – ali volivci imajo vedno prav”

 1. David pravi:

  Kdorkoli, oziroma karkoli je bolje kot Danilo Tuerk.

  Se strinjam, Rado. In ta spomin zlate ribice še drži, ker je aktualni predsednik še vedno predsednik. 5 let dodatnega polariziranja slovenskega naroda in trdno na strani Zorana Jankoviča, kot da je on Slovenija. Ne, hvala! Dovolj je bilo!

  Sicer nisem šel na volitve, ampak kdorkoli oziroma karkoli je bolje kot Danilo Tuerk.

 2. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  Spomin zlate ribice ni noben problem v tem primeru. Očitno so si volilci dovolj dobro zapomnili paleto drastičnih kiksev Danila Türka. Eden izmed bi bil tudi pozivanje javnosti s tovariši in tovarišice, kar počneš ti in s tem jasno pokažeš, da živiš v prejšnjem stoletju, kar je bila volilna baza Türka, upokojenci nad 65 let v največjem številu, medtem ko je imel Pahor na svoji strani mlade in srednjih let z obeh političnih polov.

  Za Pahorja je bilo pač jasno že takrat, ko je zmagal Türk, ker se Pahor ni odločil za kandidaturo, da bi bil lahko odličen predsednik. Tega volilci očitno niso pozabili. Kar se tiče premierske funkcije, pa zamera Pahorju na splošno ni tako velika, ker je preveč jasno, da je bil velik delež krivde predvsem na koalicijskih partnerjih, ki jih Pahor ni zmogel in znal disciplinirat. Ker je naivno pihal na dušo LDS (da ne bi povzročil zmanjšanje števila sedežev v parlamentu, če bi LDS izstopila s KK na čelu iz koalicije), ki je koalicijo potapljala s škandali in mega neprepričljivostjo, dvojnimi igrami itd., ga je zapustila stranka Zares in takrat se je dokončno samo še prelomilo. Zamenjat bi moral tudi ministra Svetlika, ki je bil najpomembnejši krizni minister za reforme z najslabšimi možnimi komunikacijskimi sposobnostmi v Sloveniji. Pa ga ni. V vsakem primeru gre pa za to, da javnost krivdo Pahorju dodeljuje le v kvečjemu 50%, ostale pa koalicijskim strankam in opoziciji, ki je blokirala reforme. In zdaj vstaja prepričanje, da bi bile tiste reforme boljše od aktualnih, kar gre Pahorju na roko še toliko bolj in seveda odlično prispeva k temu prepričanju s svojimi govori. Tako da … še zdaleč ne gre za problem spomina. Spomin seže tudi dovolj daleč, da se javnost ne spomni le slabih stvari, ampak tudi dobrih. Ni bil namreč le slab premier, ampak je bil tudi odličen predsednik stranke, ki je stranko popeljal na vrh lestvice in prehitel LDS, kaj šele ostale, in bil je še odličnejši predsednik parlamenta in bil je poslanec EU parlamenta brez kakšnih negativnioh pripomb. Že uspešni funkciji predsednika stranke in parlamenta pa sta mnogo bliže poanti predsedniške funkcije kot pa poanti premiera, tako da …. S spominom ni toliko narobe kot z interpretacijami in priritetami. Skratka … da so tvoje prioritete pač hinavske v prid kandidatu, ki si ga volil in s katerim bi se lahko pozivala s tovariš … hehe … Za spomin, kaj je kdo na kateri funkciji dosegel, ti je pa figo mar. Mimogrede, a imaš kakšen podatek, zakaj je Türk pušnil na terenu OZN oziroma so se ga odkrižali.

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Rado, še malo pa boš edini v Sloveniji, ki ne mara Pahorja. Skrajni čas.

  Simona, nop, Turk je folku še vedno zelo kul, problem je v tem, da je za protikandidata dobil Pahorja, ki se ga očitno ne bo dalo premagati, saj je preveč vrhunski na soočenjih. Da Slovenci ljubijo karizme na reality shovu pa dokazujejo nore gledanosti talentov, x factorja, kmetije in gostilne. Ker predsednik je itak le karizma, drugega ne potrebuje.

 4. Rado Rado pravi:

  “Eden izmed bi bil tudi pozivanje javnosti s tovariši in tovarišice, kar počneš ti in s tem jasno pokažeš, da živiš v prejšnjem stoletju”

  He, he, Simona. A to praviš. da dokazuje? Sem mislil, da je takšne ugotovitve sposobna le jasnovidka Vlatka.
  Nisem preferiral zgolj dr. Türka. Tudi dr. Zver bi mi bil bolj sprejemljiv, kot pa ta čvekač.
  Zdaj vidim, da tudi ti posegaš na njeno področje.

  Ta del “analize” je pa sploh vreden zgolj “pol pičke mlačne vode”, Simona:

  “. . . ampak je bil tudi odličen predsednik stranke, ki je stranko popeljal na vrh lestvice in prehitel LDS”.

  SD ni prehitela LDS zaradi Pahorjeve odličnosti, pač pa zaradi tega ker LDS-ova razpadajoča elita ni imela kam drugam iti!

  “Rado, še malo pa boš edini v Sloveniji, ki ne mara Pahorja. Skrajni čas.”
  Očitno sem edini, ki še imam nekaj spomina. Pa ne zgolj spomina na Pahorja, ampak tudi na Janšo in na njegov permanentni kulturni boj.

  Res se sprašujem o vašem zdravju, če mi trdite, da je naveza Pahor, Janša tisti dvojec, ki nas bo pripeljal iz krize. Prvi, patološki narcis, drugi pa patološki revanšist.

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ne gre za spomin, gre za tvoje stršansko napačno mnenje o vsem skupaj. Za mnenje, ki ga boš imel na koncu očitno le še ti. Zdaj pa razmisli, se motimo vsi ostali, ali se vendarle motiš ti?

 6. Rado Rado pravi:

  “Za mnenje, ki ga boš imel na koncu očitno le še ti. Zdaj pa razmisli, se motimo vsi ostali, ali se vendarle motiš ti?”

  Vidiš Iztok, odlično demonstriraš tip razmišljanja, namreč kvantitativnost. Sklicuješ se na količino, kot volivci.

  Jaz pa se sklicujem na kvaliteto. Torej na: “Prvi, patološki narcis, drugi pa patološki revanšist”. Tu oporekaj, če moreš.

 7. Bojan D pravi:

  Rado, jaz se v celoti strinjam s tvojim stališčem tule. Torej le nisi edini. Važna je vsebina, ne embalaža.

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nop, Rado, ne gre za tip razmišljanja, gre za dejstva. Kajti, če bi bil Pahor res vse to, kar je zate, mu niti soočenja ne bi pomagala, saj bi ga ljudje skinali že prvo sekundo in bi na koncu dobil 0.01 odstotek glasov. In tvoje sklicevanje je le tvoje osebno mnenje, mojega pa je danes potrdilo 40 posto volivcev. Jebeš kvaliteto, ki jo zagovarja le en človek. To ni kvaliteta, to je zmota. Kvantitete pa dejansko ni, saj Pahor ni dobil 100 posto, kar pomeni, da je ujel tudi kvaliteto, če že hočeš v ta stil debate.

  Rado, zbudi se in poštekaj že enkrat, da Pahorja ocenjuješ zelo površno in neobjektivno, kar ti je več kot odlično dokazala tudi Simona.

  Bojan, če je imel kdo letos v kampanji vsebino in poanto, je bil to prav Pahor. Ne ga srat no.

 9. Bojan D pravi:

  Eden glavnih pobudnikov za vnos fiskalnega pravila v ustavo je Borut Pahor! “Politiki pa so, namesto da bi kapital kaznovali, ta dolg nacionalizirali in ga obesili na državljane. Da so to lahko naredili, so morali suspendirati demokracijo, kajti ni ga naroda, ki bi prostovoljno prevzel nase dolgove bogatih. Ta dolg torej plačujemo tako, da nam vlade zmanjšujejo plače in sredstva za javne servise ter dvigujejo davke. Pri tem nam dopovedujejo, da delamo premalo in prekratko dobo, da smo premalo učinkoviti, da bi radi lenarili na državne stroške. Ta občutek krivde, ki sicer izvira iz krščanstva, a ga je tako lepo uporabil tudi neoliberalizem, je bistven instrument, s katerim nas obvladujejo: če verjamem, da sem v celoti odgovoren za svojo (ne)srečo, moram delati več, jesti manj, biti fleksibilen, delati moram na sebi, biti bolj zdrav – manjši zdravstveni strošek, bolj izobražen – za več poklicev…
  Kaj v luči povedanega pomeni fiskalni pakt? “

 10. Bojan D pravi:

  Torej je Pahor sam zastavonoša neoliberalne desnice, ki se je spravila na socialno državo in obubožan narod. Ni nič čudnega torej, da ga podpira tudi (Pre)Virant in njegovi čikaški dečki!

 11. ana kos pravi:

  Tudi jaz nisem za Pahorja.
  Morda bo pa imel zdaj možnost pokazati in dokazati, koliko so njegove besede resnične?

 12. libero pravi:

  poglejte si statistiko, kdo pa je volil Turka?
  upokojeni starčki, stara “leva” elita in bedaki!!
  a to pa mogoče ni recept za katastrofo?!

 13. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @Gartner:

  Z osebki, ki me cenzurirajo, celo v totalu, na svojem blogu, sicer ne vidim razloga, da bi komunicirala na drugih blogih, ampak naj bo, ker sem zastopnik demokracije in moram bit osebnostno tudi na tem področju prisebnejša in razumnejša vsaj od Gartnerja.

  Gre za to, da je Pahor svoje napake v vseh soočenjih zelo spretno branil! Z vsemi interpretacijami, ki sem jih navedla, v paketu. Medtem ko Türk svojih napak še zdaleč ni zagovarjal dobro, ampak storil še nekaj dodatnih napak, poleg tega so mu nabili še dodatno afero s pomilostitvami, kjer se je spet odrezal slabo z edinim manevrom poskuso vso odgovornost zgrnit na druge (ministrstvo in izvedence), pri čemer je ostalo v zraku, da gre za diagnozo izpred petih let, kar pomeni, da predsednik ni preveril ustrezno stanja ali pa ni hotel. In še polno takih malenkosti je bilo. Nazadnje, ko je sklical sestanek med Jankovićem in Janšo se je pa sploh blamiral, saj je izpadlo, kot da je tako obupan in nesiguren vase, da je tik pred volitvami pač pobral kar Pahorjev adut takoimenovanega združevanja. S to potezo je izpadel patetičen, kot da bi bil brez lastne strategije. In to je na drugi strani Pahor seveda spet odlično izrabil sebi v prid in tudi poudarjal to patetetičnost ter hkrati igral tolerantneža in pozdravljal akcijo, vendar ni pozabil omenjat, da gre za del njegove strategije … ker …. ker kaj??? … je Türk sploh nima. Še precej tega je bilo, kar je pustilo dovolj slab vtis, da marsikateri volilec, ki sicer bi volil Türka, v dvomu raje sploh na volišče ni šel, če že res ni hotel v zameno volit Pahorja. Türk se v soočenjih pač ni odrezal zgolj slabše od Pahorja, ampak zelo slabo in temu primerno mu je tudi po anketah padala priljubljenost, Pahorju pa rasla. Le da je v resnici padalo vse skupaj še bolj. In veliko Türkovih volivcev je pač ostalo doma. Ni problem le v tem, da naj bi bil Pahor tako prekleto dober. Ja, retorik je odličen, vendar ima veliko minusov na grbi. Če Türk ne bi bil v predvolilni kampanji tako slab, Pahor proti njemu z veliko prednostjo, ker že je bil aktualni predsednik in to ne ravno osovražen, a ne, ne bi imel takih šans. Türk pa ni bil slabši le retorično, ampak je imel tudi zelo slabo kampanjo. Praktično ni počel nič, kar bi lahko posebej omenili. Pahor je zganjal cel cirkus s svojimi akcijami. Še Zver je nekaj malega opozoril nase s svojimi konvencijami po ameriškem modelu, kar mu sicer ni moglo kaj dosti pomagat, ampak Türk pa res ni počel nič, niti se v soočenjih ni mogel z ničimer kaj posebej pohvalit, kar je storil pomembnega za časa predsednika in vse napake, ki so mu jih metali pod nos, je zagovarjal prekleto slabo.

  @Rado:

  Nimaš prav. Sam se informiraj o zgodovini te stranke od trenutka, ko so Pahorja postavili za predsednika in so se mu propadajoče starešine umaknile. V SD so naredili nekaj, kar v LDS pač niso, ampak so se kasneje razsuli in propad LDS- a je bil že posledica te zamujene priložnosti, ki je SD ni zamudila. In Pahor je takrat nastopil s to taisto združevalno politiko in kot mladenič na vse strani opletal z govori o pomembnosti obračanja proti Evropi in novi demokratični miselnosti. Takoj je poštekal taktiko, kam mora lajat. Potrču in podobnim se temu ni bilo enostavno umaknit v stranki, ampak so stisnili zobe. V LDS pa so se takrat šele začeli pričkat, kdo bo prevzel kolo, da bi lahko vozili po istih tirih še naprej. In zaradi te strateške napake nefleksibilnosti ob pravem času na pravem mestu so začeli razpadat. Medtem pa Pahor s svojo politiko, ki je bila bliže mladincem kot pa starešinam levih strank, ki se niso hoteli umaknit, ni počival in zgolj čakal, da LDS ponikne. Za to obstajajo prispevki in celo posnetki, datirani. Ko že rad blejaš o spominu zlate ribice. Pahor je že takrat na levi pridobival ogromno antipatij in si tudi s tem prislužil žaljivke z manekenom, Barbiko itd., ker ga je stara levica že takrat hotela izločit oziroma so videli v njem grožnjo s politiko in načinom, ki je levi še niso bili pripravljeni na tak način sprejet. Zato so ga hoteli dojemat kot bedaka, ki pridobiva simpatike zgolj s flirtanjem, govoričenjem in poziranjem. Že, že … ampak drugi niso počeli prav nič drugače, le da so to strateško in vizionarsko očitno počeli še slabše od Pahorja, čeprav so bili starejši in manj lepi od njega … hehe … V tem je bil problem.

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Če tudi ti nimaš spomina zlate ribice, bi ti moralo biti jasno, zakaj in od kdaj na moj blog nimaš več vstopa. Glede tega kar si napisala, v globalu se strinjam, a še vedno menim, da Turka to ni usodno pokopalo, saj se ljudje pri nas ne odločajo kaj dosti glede na to kaj kdo pove, pa tudi tako natančno ne secirajo tega kaj pove, kar pomeni, da je Turk izgubil predvsem zato, ker je v igri Pahor. Če bi bil še kak kaliber tipa Zver, bi Turk z obema pometel že v prvem krogu. Ne glede na to kaj bi govoril in kje vse bi se slabo izkazal. Kajti mnogi ne mislijo, da je sploh kaj zajebal, ker na to ne gledajo tako, ampak jim je pač kul kot umirjen možakar in nekdo, ki ne mara Janše. Neke posebne kampanje pa seveda ni potreboval, saj je predsedik in se mu ni bilo treba posebej dokazovati in naprezati. No ja, vsaj tako je mislil.

 15. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @IG:

  Ja, imam spomin in razlog, zakaj, je s tvoje strani kakopak patetičen in nič dobrega ne pove o tebi. Ampak ni panike, ker mi zelo paše, da mi ni treba čutit moralne dolžnosti, da sikam na tvojem blogu, ker pač ne morem in prihranim energijo, tako da … super, kar se mene tiče.

  Nima veze, kako površno ocenjuje širša javnost kandidate, ker tudi z vidika totalne lobotomične perspektive, po kakršni funkcinira tvoj domet presoje … v bistvu si kot tipičnega volivca opisal sebe … je še vedno Türk s kampanjo, ki je ni bilo, razočaral in ja, kot si celo ti ugotovil, se je izkazalo, da bi kampanjo še kako potreboval. Ker so bili edini podvigi kopiranje Pahorjevih potez, je bilo vse samo še slabše. Potem naj pa Pahor zmaga, a ne, ker srednje navdušeni nad Türkom niso šli volit, nadpovprečno navdušena je namreč predvsem populacija levo orientiranih penzionistov. Teh pa ni toliko, da bi prekosili še vse druge aktivne generacije, čeprav pri nas populacija v pokoju ni majhna, tako velika pa spet ne.

 16. Sašec pravi:

  Kar se tiče nekih političnih sposobnosti javnega prepričevanja, je Pahor seveda všečen. Tu se s Simono strinjam. Mi je pa pri njemu nepopravljiva črna packa projekt Teš 6 (o katerem je danes zelo malo govora), ki je bil sicer sprejet v času vlade Janeza Janše, a ga je Pahorjeva vlada novelirala. Od takrat pa do danes je projekt narasel dvakratno, kar pomeni z 600 milijoni na skoraj 1,3 milijarde. Ne moremo tudi mimo dejstva, da projekt preiskuje ne samo naša protikorupcijska komisija, temveč tudi OLAF. In če se ozrem samo na Dimičevo, ki je bila šef njegovega kabineta…jah,mi pač vse skupaj smrdi.
  Me pa zelo zanima tudi odprto vprašanje, zakaj je Turk zapustil funkcijo v Ozn…

 17. Sašec pravi:

  Še to, ko pišem o teš 6, ne mislim debatirati o smiselnosti projekta, temveč samo o tem, kako se ga poskuša izpeljati.

 18. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @Sašec:

  Seveda imaš prav, saj to je tisto, kar sem omenila o poanti sesuvanja levice. Če pobrskaš po spominu, je ravno stranka Zares edina najbolj odločno nastopala proti projektu TEŠ6 in ropotala z zahtevami po revizijah. In drugi marš z enakim pristopom do kadrovanja in revizij bank! Do takrat sta Golobič in Pahor sodelovala zelo harmonično in Golobič ga je celo zagovarjal, potem se je pa Pahor obrnil v drugo smer, ko so se začele drame z LDS (ključno ni Baričevičeva afera, ampak predvsem NPU!, pri čemer je bila LDS tudi zaradi NLB v sporu z Zares, saj so imeli preko Veselinoviča tam svoje apetite, ki danes že kažejo svoj pravi obraz, saj je V. preiskovan). Potem so se začele še težave s svetlikom in reformami, tako da se je Pahor lotil konsenzualnega mehkega pristopa do zdravharjev na levi, medtem ko je bilo pri Golobiču jasno, da hoče stopit na nož. In tu je Pahor pogrnil na celi črti, ker je hotel reševat odnose tam, kjer so razpadali, namesto da bi krepil moč in odnos tam, kjer razpadal ni in so se oblikovala jasna politična stališča. Vse to verjetno iz strahu, da bi parlament ostal preprazen, kar ni dobro za obdržanje šibke večine. Zato se mu je zgodilo, da je na koncu koncev Zares izstopila in mu je razpadla levica tam, kjer od začetka ni pričakoval in kjer je bilo stabilnosti mnogo več, navkljub Golobičevi aferi, ker njegova afera za operativno delovanje in realno stanje stvari ni bila omembe vredna, medtem ko fiaski in konkretni manevri, ki so smrdeli po korupciji in klinetelizmu KK&co. pač ja. Simona Dimic pa se mu je zgodila bolj kot umazana kampanja kot kaj drugega. Da ne bo pomote … ne mislim, da ni relevantna, mislim pa, da je Simon Dimic, ki so kakšno vrečo malte dobile zastonj pri gradnji bajt ali vikendic v teh političnih krogih še na kile. Kot nekaj, kar se sploh ne tretira za hujše zlo od tega, da si greš k sosedu sposodit sladkor, če si pač lahko. Tudi kredit z ugodno obrestno mero zagotovo ni dobila le Dimiceva in vprašanje, koliko je konkretno Pahor lahko o tem sploh kaj vedel ali celo posredoval. Iz njegovih reakcij sem bolj razbrala, da nič. Njegova napaka je predvsem v tem, da ni imel neoporečnih sodelavcev, ki ne bi določenih ugodnosti izkoriščali za svoj profit, in da v tem zgolj ni bil posebna izjema. Mnogo bolj je bilo zaskrbljujoče, da preprosto ni znal kadrovat na ustreznem nivoju, preproznavat pravih ljudi, tudi brez afer. Čisto vseeno je, če ni nobene afere, pa se ti zdi Sarkič primeren piarovec stranke, ker te spominja nase v otroški razposajenosti, ali sprejmeš Koširja na čelo tiskovnega predstavništva vlade, ker se ti ne ljubi ukvarjat s tem, da bi se upiral, ko ti porivajo svoje perle, ki se s položaja na položaj odslavljani prekladajo. Pahor pač ni bil na tem nivoju revolucionaren, ampak tak kot vsi, bi pa v tistih okoliščinah revolucionaren in brezkonpromisen moral bit.

  Kako on to razlaga. S pojasnilom, da priznava, da se je preveč posvečal slovensko – hrvaškim odnosom, za kar bojda Slovenci pojma nimamo, kako usodno nevarni so bili in kako veliko delo je opravil. S posipanjem s pepelom, priznavanjem, da je zanemaril notranjo politiko, da je bil naiven in z obljubami, da ne bo več. To je ta všečna retorika, ki pa vsaj obstaja. Te obljube je začel kazat, ko je postal na primer sebi nepodobno zavračajoč Jankoviča&co. Tako se do nikogar nikoli opredelil ni, četudi ni bil po stališčih na istem bregu. Ampak seveda je ta apetit dobil šele po tem, ko so ga tisti, s katerimi je delal v rokavicah, na koncu pojebali in izdali na polno.

  Zdaj je pa treba razumet okoliščine, v katerih kandidira. Pri tem ne moremo ocenjevat le Pahorja kot samostojen element, ker bi sicer lahko volili, kogar hočemo. Njegov konkurent je Türk, ki ima na grbi prav tako polno napak, a nikoli ni niti blizu prišel temu, da bi jih vsaj priznal. Kar pomeni znak, da si niti obetat ne moremo, da bi bilo kaj boljše in njegova stališča ter presoja o ljudeh ter njihovih vrlinah se je na njegovi funkciji izkazala za še bolj porazno od Pahorjeve. Kar je preko dolikovanj počel, niso heci. Tudi odlikovanje Trontlja, ki ga je nagradil po tem, ko je sam padel v škripce, ker je izkazal nezaupnico zdravstvu. vendar Trontelj je bil takrat do grla v dreku, saj je bilo njegovo ravnanje do oblatene Zbornice in predvsem v primeru Nekrep naravnost škandalozen pogreb za etiko, katere predstavnik je bil. Türk je izjavil, da mu je podelil odlikovanje, da bi spodbudil zavedanje, kako pomembna je etika. Prosim??? Bo Tošiču podelil odlikovanje, da bi se ljudje zavedli, kako nevarne so lahko drohe, al’ kaj? Ob nobeni za Slovenijo pomembni prelomnici, vključno s TEŠ6 se ni izrazil, ama, nikakor in vplival na nič. Obračal se je po vetru. Pahor ima prav, da je vedno skušal bit le všečen glede na vzdušje same klike. Mi se njega ne spomnimo po ničemer, saj se je oglasil le takrat, kadar je branil svoje kikse, da jih ne bi kot takšne priznal. Še danes naklada, da je Ertla za akcijo Sever odlikoval na predlog veteranov, ob tem pa namerno spušča podatek, da so tudi veterani razklani in se jih je pol pritožilo in nasprotovali temu ter mu očitali, da jih ni nič vprašal. Tisti, ki naj bi dali predlog, so pa molčali. Zdaj ko je branil pomilostitev tistega preprodajalca je skušal vso krivdo zvalit na izvedence in pravosodje, pri čemer je enkrat omenil enega izvedenca, drugič pa drugega. Čeprav je bil podatek o bolezenskem stanju obsojenca star pet let!!! In izvedenec, ki ga je omenil, se je oglasil in zavrnil njegov izgovor. Rekel je, da je njegovo mnenje temeljilo na diagnozi izpred petih let pač in da bi moral predsednik odločat na podlagi podatkov zadnjega leta. Kar pa očitno ni. Ali namenoma ali ni preverjal … kdo ve. Bistvo pa je, da človek ni konsistenten ne v dobrem, ne v zlu. Ob vsem skupaj pa dovoli, da ga podpira Janković, ki je do grla v preiskavah zaradi utemeljenih sumov korupcije. A to naj podpremo, kot da ni pomembno? Gre za funkcijo predsednika, ki jo je Türk že opravljal, Pahor je pa še ni. On se je zasral na funkciji, kjer se je moral direktno spopadat na političnem terenu. Bi me zanimalo, kako bi Türk ravnal, ampak že po tem, kako deluje njegov vrednotni sistem in presoja, si sploh ne želim tega doživet, saj imamo že Jankovića dovolj.

  Je izbira dobra? Niti najmanj. In zelo verjamem, da ga bo tudi Pahor kot predsednik znal še kolosalno usrat, če bo zmagal. Vendar dvomim, da tako zelo kot Türk. Na tej funkciji, ki omogoča veliko več samobitnosti, brez nuje po operativne spopadanju z opozicijskimi ali koalicijskimi partnerji. Predvsem stališča in presoje igrajo vlogo in pa seveda usmeritve delovanja na notranjem in v mednarodnem prostoru. Pahor je v Bruslju deloval okej, Türk ima blato na čevlju, kar se tiče epiloga OZN in bohnedaj, da bi o tem blatu kaj več izvedeli, a ne.

  Skratka, ne strinjam se popolnoma, da je Pahor zgolj všečen. Nič bolj puhlobeseden in demagoški od Türka ni. Prav nič. Kar se demagogije tiče, ga Türk v bistvu naserje na celi črti. Če Pahor pri izgovorih igra na karto posipanja s pepelom, pa delanja pokore (delovne brigade itd.), pa Türk igra na karto izmotavanja, vzvišenega zavračanja kritik in zastopanja, da drek ostane skrivnost in da se nekaj podpira za vsako ceno, tudi če smrdi (na primer njegova stališča do sodstva … drugega ne ponavlja, kot da moramo spoštovat in zaupat, kot da smo diktatorska država … da bi bilo od njega kar v smeri predlogov, kako uredit zadeve in nadzor, da bi si sdona veja oblasti povrnila upravičeno zaupanje, pa ni pomembno, al’ kaj). Na karto vzvišenega aristokrata pred kamerami igrata oba, saj brez Pahorja Türk sploh predsednik ne bi postal, saj ga je Pahor predlagal in ustoličil. Ko je bil Türk neznanka za slovenski prostor, je zmagal predvsem zaradi podpiranja Pahorja, ki je bil takrat na vrhuncu priljubljenosti v javnosti in bi kot kandidat za predsednika zmagal z levo roko, pa je šel za predsednika vlade. In ker se zdaj Türk spet naslanja po vetru na svoje zaveznike, postaja pač tisti radikalen levičar po starem vzorcu. Samo zato, ker ga le ti še podpirajo. Radikalca iz prejšnjega stoletja pa danes najmanj potrebujemo. Z desne ali leve. Kako prazen in brez idej je Türk se je pokazalo tudi v kampanji, ki ni obstajala, saj si je kar sposojal Pahorjeve ideje in na koncu v slogu Pahorjeve agende sklical sestanek Janše in Jankovića. Pahorju se očita, da je prazen in da je njegova osrednja agenda puhla, brez konkretnega programa. Prav, ampak kako puhel je potem šele Türk, da je uspel le kopirat Pahorja v svoji kampanji … hehe … Pahor kopira vsaj samega sebe, že iz časa, ko je stopil na vrh stranke s podobno agendo in tudi takrat uspešno. On je v bistvu dejansko najbolj klecnil takrat, ko se je v boju za premierski položaj moral jasno in brezprizivno profilirat s trojčkom, pri čemer mu seveda ni bilo dopuščeno it še v pakt za razvoj z desnico (kar prej je sprejel). In potem je šlo vse samo navzdol.

 19. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  Joj, da dopolnim …. Türk seveda nikoli ni izrazil nezaupnice zdravstvu konkretno, kot osebnost z argumentom, ampak tako, da je raje tujcem plačal za operacijo, kot da bi zaupal zdravstvu v lastni domovini, ki jo predstavlja.

 20. Sašec pravi:

  Ja, pri Teš 6 gre za eno veliko korupcijsko umazanijo. Spomnim se Golobiča, ki je rjovel zaradi netransparentnosti. Ampak Pahor ni glede projekta ukrenil nič. Projekt se lepo nadaljuje, no, saj naj bi se, bomo videli kam in kako, ampak ustavil se zaenkrat ni. In mislim, da Pahor zelo dobro ve, kam pes taco pri projektu moli. In v katere žepe tišči. Moram priznat, da sem že pozabil na malto Dimicove, se pa spomnim ugodnega kredita. Amapk mene je najbolj zbodlo v oči dejstvo, da je vlada prek firme njenega partnerja kupovala ne ravno poceni letalske karte, ter plačevala provizijo za kajvemkašne organizirane poslovne izlete, kar je firmi naneslo milijon do milijon in pol evrov v pičlih dveh letih. Ni malo, ne? Mislim, ona je bila njegov šef kabineta. Ona je bila njegova desna roka. In ne glede na to, kako priljuden Pahor zna bit s svojim belim nasmeškom, je prav zanimivo, kako je marsikdo od tesnih sodelavcev prste obliznil, ko so jo pomočili v marmelado, pri tem pa naj jaz verjamem, da je on ni? Hmmm…. V bistvu me zanima, kako mu uspe. Hehehe, ker tisti, ki pravi, da je Pahor barbika, bi mu jaz priporočil naj si sam kupi peroksid…hehehe;-)
  No, Turk je zgodbica zase. V bistu se mi je zdel ob takratnih volitvah dober kandidat, (žal mi je le bilo za Gasparija, ki pač ne zna iz sebe spravit nič in je ko ena mumija, pampak mi je deloval ockej guy, sploh, ker se je kasneje odvrnil od Lds…verjetno je tudi on kmalu ugotovil kaj pa kako) se pa je izkazal, kot si napisala, za navaden drek.
  Koga naj potem volim? Finančno skorumpirano barabo ali ideološko skorumpiranega idiota? Uh, pa taka država…

 21. Bojan D pravi:

  Zlate zore in podobni zlati fašizmi so eden od nevarnih učinkov ideologije “Pahorjevih” Zlatih fiskalnih pravil.

 22. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @Sašec:

  Ja, saj, problem je v tem, kot sem zapisala, da Pahor s svojim dopuščanjem razraščanja klientelizma in s tem povezanih ugodnosti ni bil nobena izjema. Tudi Širca je omogočala posle svojemu možu, okrog KK so bile prave tragikomedije pri rihtanju poslov frendom in s tem verjetno profita tudi zase, saj je ustvarjanje dolžnikov za uslugo najbolj hvaležna in prikrita vrsta koruptivnega delovanja itd. itd. Janković je s pomočjo takratne oblasti zlahka postavil pogoj za prevzem Mercatorja, da lahko posluje z Electo, ki jih je navidezno prodal sinovom. Vsak dan še danes gledamo, kako se sprehajajo sorodniki in prijatelji po parlamentu in inštitucijah ter poslujejo preko inštitucij s prepričljivimi referencami ali brez, povezanih s politiko. S tem ne mislim, da je odgovornost in krivda Pahorja kaj manjša, je pa res, da Pahorja nikoli niso dobili s svojo roko v marmeladi. V smislu, da bi imel kjer koli kakšne osebne koristi ali da bi sodeloval. In to je pri nas že ulala razlika. Da nek politik na čelu oblasti ni tudi sam direktno kontaminiran, ampak samo pušča, da miši plešejo. Tudi Golobič na primer se nikoli ne bi mogel otrest pedigreja, da je podjetje Ultra, kjer je imel sam delež, imelo privilegiran položaj pri sklepanju poslov z državo. Ne glede na to, da gre za specializirano tehnološko podjetje, ki nudi le določene storitve. Pa mu za to, da bi te prednosti bile omogočene, ni bilo niti treba bit na primer predsednik vlade. Še bolje je, da nisi in nisi tako opazen, ko sklepaš posle oziroma “pomagaš” poslovnežem … hehe … In Türk s podoporo Jankovića … hehehehehe … Bolje 5 Simon Dimic ob boku kot takšna podpora in zavezništvo, a ne, če že govorimo o koruptivnem in osebno profiterskem delovanju. Nikoli ne gre le za ideološko skorumpiranost pri politiki neodvisno od finančne. Gre samo morda za drobne razlike v detajlih pri posameznih primerih. Tudi Türk se je zelo preudarno gibal in paktiral v prid svoji karieri in zataknilo se mu je šele takrat, ko na parketu OZN ni mogel imet več nobene podpore v smislu rinjenja na dobre položaje iz naše države, ampak ga očitno niso hoteli več v svojih vrstah, kaj šele na poziciji Kofija Anana, pa je prišel nazaj na lepše, v deželo priložnosti.

  Kar se tiče vprašanja, kako Pahorju uspeva ostat pred javnostjo brezmadežen, je praktično nemogoče, da bi mu uspelo, če bi ga sral, glede na to, kako močna ambicija je bila tudi s strani notranjih likov, da se ga umakne in da ga nadomesti Janković. Če je kje taco imel zraven (recimo ravno v primeru koruptivno sklenjenega posla, ki si ga sam omenil, za kar bi moral vedet, tako kot bi Türk moral vedet o tisti dragi letalskki vozovnici itd.), magari brez osebnih neposrednih koristi, ga nihče ni s tem namakal v blato kvečjemu zato, ker nihče od nasprotnikov pri koritu nima manj masla na glavi, da se ne bi bal povratne reakcije … hehe … Proti nečemu, kar postane splošna folklora, se je možno borit le od zunaj. Od zunaj se pa lahko boriš tako, da poskrbiš za dobre kandidate na terenu, ki pometejo mafijo s terena. Potem se greš lahko pa tudi obračune. Naša kritična in kvaziintelektualna javnost pa veliko reglja in za to regljanje pobira honorarje po cajtngih, pa malo operativno miga. Še Ameriki je uspelo končno vsaj enega kandidata spravit v politiki, ki ni eksplicitno član nekega nepotističnega levega ali desnega klana. Pa to še ne pomeni preporoda, je pa vsaj korak in košček upanja. V neki mali Sloveniji, kjer je dostopnost do medijev veliko bolj enostavna, pa s tem tudi možnost združevanja in aktivnosti v vidnejšem polu javne razprave, pa se ne dogaja nič. Sindikati organizirajo upor. Mislim … za zjokat, no. Na volitvah pa kandidira brezdomka Fani, pijanec Artus in slačipunca nevemkajže. Prav, potem pa let it be. Tako je stanje.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !