Le tu in tam, le bežno potovanje

Za srčnost ni problem, srčni smo skoraj vsi. Razuma nam manjka.

Primer Armstrong – absolutizem antidopinških komisij

Objavil Rado, dne 24.08.2012

V času kariere vrhunskega športnika mora biti le-ta 24 ur na dan in vse dni v letu, kjerkoli v svetu se nahaja,
na razpolago antidopinški komisiji. Še posebej v času velikih tekmovanj, giro in tour je antidopinška komisija nadvse dejavna. Ponoči in v spremstvu policije vdira v hotelske sobe, preiskuje športnikovo prtljago, spremljevalno osebje in športnike same. Vzete vzorce pregledujejo pooblaščeni laboratoriji, opremljeni z najsodobnejšo tehnologijo.

Ves ta kompleksni antidopinški pogon je usmerjen proti zmagovalcem, še posebej pa proti serijskim zmagovalcem, kot je Armstrong. V času njegovih zmag je antidopinška komisija imela vse možnosti, da športnika kadarkoli ujame na delu.
A to se ni zgodilo. Niti se Armstrong ni izogibal testiranju, niti laboratoriji niso ničesar prepovedanega odkrili v času športnikovega tekmovalnega obdobja.

“Odkritje” dopinga za nazaj ne more imeti pravne teže. Niti ne vemo kaj se je z vzorci dogajalo, niti niso bile spoštovane športnikove pravice. Še povzročitelje kaznivih dejanj zoper druge ljudi in njihovo imovino veljajo zastaralni roki, v športnikovem primeru pa naj bi bil antidopinški komite nad pravnimi normami? In naj bi posegal v Armstrongovo zmago, npr. leta 1999?
Ne hvala!
Prav je, da antidopinški postopki obstajajo in obveza športnikov je, da so na voljo za testiranje.
A tu je treba narediti zapik. Oglašati se s hudimi obtožbami čez leta in kar povprek za vso športnikovo kariero, pač ne gre. To je kafkovsko brez primere.

Zame je Armstrong še vedno najboljši vseh časov.

  • Share/Bookmark

2 odgovorov v “Primer Armstrong – absolutizem antidopinških komisij”

  1. fuga pravi:

    Ja, kakšen smisel ima še “tour”, “giro”, “vuelta”, če vsakega zmagovalca razglasijo za “umazanega” in nato medaljo oziroma naziv podarijo nekomu drugemu. Očitno so v ozadju veliki interesi v stilu doživljenskega molzenja športnika, kar za eno Ameriko ni nič novega, za Francijo tudi ne, za Italijo sploh ne, s pomočjo vplivnih združb v ozadju pa je možno še vse kaj drugega. Kar se tiče kupčkanja z mesti na pomembni tekmah, kjer se vrti veliko denarja ali kjer gre vsaj prestižne lovorike, so pa doživeli tudi že naši šporniki, tako Hauptman, kot Hvastja in Robič in še koga bi se lahko izmislil. Skratka, pri takem denarju je tudi dopinška komisija lahko nekoliko umazana.

  2. Matjaž pravi:

    Očitno bolj malo poznaš vrhunski šport ,dejstvo je da na Touru in podobnih ni veliko športnikov ,ki ne bi bili na eni ali drugi vrsti dopinga ,antidopinška komisija vedno caplja nekaj let za tehniko dopinga in edino prav je da jih lovijo 24/7 saj se jih praktično brez tega da jih dobijo z ‘prsti v marmeladi’ ne da ujeti zato tudi hranijo vzorce več kot desetljetje saj med tem pogruntajo nove motode odkrivanja dopinga ki jih par let prej ni bilo kar je omogočalo goljufanje, ,kar se Armstronga tiče morem reč, da tip ima jajca oziroma eno jajce saj je z dopingm nadaljeval kljub raku,ki ga je fasal zaradi dopinga. Protidopinšku ukrepi so namenjeni izključno v dobro športnikom in ne veselju parih doktorjev. Alternativa temu so ameriški športi in lige kjer v interesu denarja v praksi ne preverjajo dopinga , no dosti drugače ne tudi pri nogometu in drugih ekipnih športih kjer se vrti preveč denarja za stritkne protidopinške kontrole ,a potem tudi vsake toliko kak zdrav 20 letnik umre na igrišču .

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !