Le tu in tam, le bežno potovanje

Za srčnost ni problem, srčni smo skoraj vsi. Razuma nam manjka.

“Obtožujem”, avtorja Matjaža Krajnca

Objavil Rado, dne 20.07.2012

Posredovano – avtor Matjaž Krajnc:

Pozdravljeni,
preprosto sem moral te svoje misli pri svojih sedeminpetdesetih letih zliti na papir. Rad imam to deželo – Slovenijo, rad imam to domovino, pokrajino – Slovenijo, ne maram pa de države v njenem institucionalnem ali oblastnem smislu. Tega me je sram, tega me je groza in strah. Sram me je!

… Moj oče je bil znani slovenski pisatelj, ljubil je to deželo, ljubil je svoje ljudi, ljubil je to, da smo nekoč na svoji zemlji. Tudi jaz imam rad to deželo. Kot novinar, terenski, sem imel možnost, da sem jo kot eden redkih Slovencev spoznal po dolgem in počez. In je res lepa, enkratna, neponovljiva. In vedno sem bil vesel in ponosen, da živim na tako lepi zemlji, v tako lepi deželi. A…

A za tak sistem se jaz nisem trudil, ne boril. Bil sem srečen, ko smo dobili svojo državo, ko smo prišli na svoje, kot se reče. Jaz to lahko rečem, ker so bili moji stari starši tlačani na zemlji madžarske grofice. Ki sploh ni bila slaba. Bil sem srečen, ko sem odraščal, od leta 1955 naprej, v neki državi, ki se ji je takrat reklo Jugoslavija, kjer je bilo na začetku težko, zelo težko. Meni in mami je v podstrešnem stanovanju voda zmrznila v umivalniku. A – vsak naslednji dan je bil težak, a vendarle boljši. Bil sem srečen, da sem lahko hodil v šolo, da sem lahko študiral, da sem lahko dobil službo, si ustvaril družino in v vsem tem užival. Za boljši jutri. Pa so bili boni za bencin, pa je bil sistem par – nepar za avtomobile, pa je bila inflacija.

Ampak, dragi moji, bila je tudi sociala, bili so počitniški domovi, bile so šole, bili so vrtci, bili so športni amaterski klubi, amaterska gledališča, bilo je življenje. Bila so potovanja po svetu, bil je nakupovalni Trst, Celovec, Graz, pa še kaj. Vsak dan je bilo bolje. A potem je prišla osamosvojitev, samostojnost, z novimi junaki – vsi iz istega gnezda! In so nam prinesli nove resnice, novo državo. In sem upal vanjo, ponosen sem bil, da jo imam. Kako ponosno sem tista leta v Franciji, Belgiji, Italiji, pa še kje drugje potrpežljivo razlagal, od kod prihajam, da sem iz Slovenije, da to ni več Jugoslavija. Bil je en sam ponos.

Potem pa minejo leta… Potem pride privatizacija, pride tranzicija, pridejo pidi in sodi, pride Koržetov sklad za državna podjetja. In potem pridejo razni Bavčarji, Kordeži, Valanti, Duhovnikove, Volki, Šroti, da Hildice ne pozabim, in cela plejada z njimi zlizanih novih povzpetnikov. In z njimi povezanih novih menedžerjev z mojim nekdanjim kolegom Samom Miličem Hribarjem na čelu. Kdo bi jih vse našteval. Škoda časa in prostora. In potem nam ukradejo državo. In naredijo dva sistema, enega za „elito“ in enega za navadne ljudi, za sodobne sužnje. Mar je treba naštevati primere… Mislim da ne. In potem jemljejo, kradejo.

In ko skorajda vse „privatizirajo“, si za ubogega človečka izmislijo še recesijo. Odpuščanja, cesta, brez plač, ki so jih ljudje zaslužili, brez zavarovanja, ki so ga že plačali. Brez upanja in brez prihodnosti. In brez pravne države. Potem ga do konca oropajo. Do tega, da ljudje ne morejo več živeti, da se po kleteh blokov vlačijo kot podgane, da si pozimi najdejo topel kotiček, da bi dočakali jutri. Brez služb, brez prihodnosti. Kje so Litostroji, Mure, Tami, Labodi, Lisce, Mipi, Jutranjke, kje je SCT, kje je Vegrad, kje je Prevent. In kje so ti ljudje. In kje je denar, ki je bil tam. Kdo ga je vzel, kdo ga je privatiziral. Kdo je pokradel NLB. Za zasluge so direktorji dobivali nagrade, saj se še spomnite imen. Upam da.

Pa še ni dovolj. Potem se vsi ti „mojstri“, ne bi rad uporabil hujšega izraza, potem se lotijo še generacije upokojencev. Tistih, ki so jim s svojim delom dali sploh možnost, da so svoje riti prinesli do šol in fakultet, da so postali to, kar so. No, prepričan sem, da tega njihovi starši tega niso želeli. In na to niso ponosni. Zdaj ropajo še njih. Sramota.

In kaj so dali mladim? Povejte mi, kaj in kakšna je vaša prihodnost. Če mi boste dali optimizem, bom srečen. Pa se bojim, da ne bo nikakršnega optimizma v vaših odgovorih, če bodo pošteni. Na žalost. Mi bomo na star leta delali do smrti, kje pa boste vi dobili službo, kako si boste ustvarjali boljši jutri, lepšo prihodnost. Kako boste v življenje spravili vaše otroke, ki so nekaj najlepšega, kar se vam lahko zgodi. Povejte mi, kako!

O vsem tem tudi pišem, vsak teden, vsak dan o tem razmišljam. Pa ne pomaga. Treba je nekaj narediti. To, kar je pred nami, verjemite, ni dobro. Ne pelje nikamor. To je preprosto kraja v imenu – koga že?? – morda ljudstva. Dajte no, to je svinjarija.

Pa še vedno bom zapisal: imam najlepšo domovino, najlepšo deželo, rad imam Slovenijo. A čas je, da se nekateri, mnogi umaknejo. Dovolje je bilo. Dajte nam, da zadihamo.

Matjaž Kranjec

(moja hči samo razpošilja moj tekst, ker jaz sem iz časa navadne tehnike, saj razumete. Ampak znam pa razmišljati….)

 • Share/Bookmark

10 odgovorov v ““Obtožujem”, avtorja Matjaža Krajnca”

 1. NoMercy pravi:

  izvirni greh je Certifikatih, s katerimi nam je bilo izplačano “družbeno” premoženje Yuge.
  Potem pa vsak po svoe, kakor je vedel in znal z njimi … saj smo to hoteli :P
  Aja – na direktorska mesta pa nismo naredili ponovnega razpisa in omejitve za nekdanje “kadre” — jebat ga, ko pa smo potomci Martina Krpana – Švercarja in Hlapca Jerneja _ Požigalca.
  Žal nismo imeli nobenega Klavca, Ali pa vsaj Po_turško_na Kol
  Korupcijo imamo pa itak v genih, ker ima vsakdo kakšnega svojega kje, da ga spravi mimo vrste, naredi uslugico …

  In to je to.
  Aja – vsaj za Bineta & Merkur je nekaj jasno: raja, ki je za svoje delnice dobila lepe vsote € si je kupovala (korejske, japonske … NE SVN) avtomobile – namesto, da bi dali v nogavico :P

 2. stricmarc pravi:

  Sem že prebral to pismo. Kroži po elektronski pošti.

 3. NoMercy pravi:

  btw: tudi partizani se niso borili za komunizem / socializem … pa se je tako sfižilo :P

 4. rotorider pravi:

  Pozdravljam vsak poskus zbujanja otopelih betic…
  A kaj ko to ne bo dovolj… dokler bomo le “šimfali oblast” se ne bo nič zgodilo…
  Tudi revolucija ima le kratkoročni pomen… spremeniti bo treba miselnost… ustvariti nov pristop k bivanju… računalniško rečeno “reboot-ati”… ugotoviti vzrok vsega zla in ne le posledic, ta vzrok tudi odpraviti… pa vsi vemo kaj je vzrok… a si upam trditi, da niti eden od teh, ki tu gor pišemo in/ali to beremo, ne bo naredil, kar je treba, da se vzrok odpravi!
  Zakaj? Ker je v naših sinapsah zapisan miselni vzorec, ki nam ga je skozi stoletja vžgala civilizacija s svojim razvojem in tradicijo… po moje smo popolnoma “ausglajzali” (iztirli)… “Ah, to pa ne more biti vzrok”, boste rekli, ko vam bom povedal zanj, še manj pa naredili kaj v smeri odprave vzroka!!! Pa nič, sem že poskušal, pa so me slušajoči le zabuljeno gledali, kako lahko na kaj takega sploh pomislim. Pač 99,99999% ljudi razmišlja tako kot jim drugi pravijo.
  Vzrok = denar in vsi njegovi derivati…
  Postopek odpravljanja =
  A) dvig vseh prihrankov iz hranilnic, bank, nogavic itd., nakup stvari, ki imajo uporabno vrednost (osnovne dobrine, šolske potrebščine…) višek razdeliti tistim, ki tega nimajo
  B) zaposleni izposlujte od svojih delodajalcev, da se vam z vašim delom prislužen denar izplača direktno in ne preko bančnega sistema (TRR)…
  C) (težka bo, ampak bom probal) ne tekmujte s sosedi, kateri bo pred novo prepleskano fasado živih barv brez vsakega “furma” (okusa) parkiral večji, novejši in bolj potraten avto… tekmujte raje, kdo bo več dal nazaj, tistim, ko potrebujejo pomoč
  D) ugasnite TV, preberite knjigo…
  E) prenehajte podpirati sistem, ki ga tako sovražite in šimfate
  F) razmišljajte s svojo glavo.

  Nestrpno pričakujem kritike!

 5. jasta pravi:

  in kje so vaše rešitve, razmišljujoči gospod?
  najlažje je igrati žrtev in obtoževati. preveč slednjega pelje v (prikrito) tesnobo in depresijo, s katerima v tem pisanju dodatno vznemirjate sebe in druge.

  kje je pa vaša odgovornost? nismo se čez noč znašli v stanju, v katerem smo. a verjamete, da ste s svojim življenjem in delom vsaj zadnjih deset let prispevali k miru, vedrini in uravnoteženju klime v sloveniji?

 6. miran pravi:

  Vsak se naj sam pri sebi zamisli in se odloči, na kateri strani bo v naslednji revoluciji. Časa za odločitev ni več veliko…

 7. Feniks pravi:

  Rešitve so znane. Zakaj tisti, ki imajo škarje in platno ne gredo v njihovo izvedbo pa vedo sami. Kako priti do škarij in platna?

 8. nichiren0 pravi:

  mislim da je to videnje skupno vsem iz “petdeset i neke” ,tudi vsem tistim ki so živeli v obeh državah in znajo primerjati kako in kaj.ni bilo vse dobro v jugi,vedar je bilo veliko dobrega.ni vse slabo v sloveniji,vendar je zelo veliko slabega.krivico nosimo vsi;v sloveniji velja tisto;kakšen narod takšna vlada.ne moremo biti boljši če smo skregani in razdeljeni na vseh frontah.narod se ne sme bati vlade,temveč se vlada mora bati naroda,to pa lahko dosežemo samo enotni.rešitve so;6-8 pokrajin,35-48 občin,večinski volilni sistem z možnostjo takojšnega odpoklica poslancev.državni svet,kot protutež parlamentu,sestavljen iz delegatov pokrajin,ukinitev trajnega mandata sodnikov,delavci naj skozi delnice dobijo do 25%lastništva podjetja in udeležbo v dobičku,pa tudi v izgubi in tako naprej,rešitve so,le treba ih ostvariti.

 9. POLJANEC LUDVIK pravi:

  spoštovani

  sva generacija in čutiva enako. S tem,da se jaz z vsem znanjem in izkušnjami borim proti tem silam ,ki so nas opeharile in nam in našim naslednikom povzročajo težave vseh vrst.vendar RESNICA BO ZMAGALA http://www.kzvd.si USTAVA RS VSAK TRENUTEK

 10. Dolfe pravi:

  Cedalje bolj se mi dozdeva, da nas je Demos z osamosvojitvijo nategnil. Ne toliko s tem, ko nas je potegnil iz Balkanskega kotla, ampak bolj s tem, kam nas je pripeljal. Tu kjer smo obljubljena dezela gotovo ni. Od osamosvojitve imata korist le del elite in RKC.
  Vsi ostali smo porazenci!

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !