Le tu in tam, le bežno potovanje

Za srčnost ni problem, srčni smo skoraj vsi. Razuma nam manjka.

Nova okrepitev Janševega medijskega pogona, dr. Maja Sunčič

Objavil Rado, dne 19.02.2012

Povsem očitno je, da je Janez Janša okrepil svojo medijsko ekipo. V kategorijo najbolj izpostavljenih je poleg standardnih Boštjana M. Turka,  Kaloha,  Nežmaha, Kršinarja in drugih pridobil še antropologinjo Majo Sunčič.  In s čim se še odlikuje Maja,  razen da odlično obvlada  kombinacijo uhani, prstan, čevlji?  S tem, da lahko do onemoglosti razvija in mrcvari poljubno tezo v eno samo smer.  In ta smer je konstanta. Vedno gre v smeri Janez Janša proti nasprotnemu političnemu polu.  Nikoli drugače.

V Reporteju se dr. Maja Sunčič sprašuje, ali velja domneva, da je Jankovič uspešen skoraj v vsem, česar se loti?  Domnevo popravlja v:  »Janković je uspešen pri večini podvigov, vendar mu nasproti ne sme stati Janša«. Dalje Sunčičeva razpreda ,  da je iz vseh spopadov,  Janša : Jankovič, slednji izšel kot poraženec. Janševa novinarka iz povedanega in iz domnevne Jankovičeve reakcije izvleče sklep, da se je Jankovića  lotila  janšofobija.  V nadaljevanju Maja Sunčič  Jankoviću obeta, da bo zaradi porazov klonil in da bo moral na  terapijo.   Vse do konca prispevka, dr. Maja Sunčič na nivoju otroškega medsebojnega draženja pripoveduje o vseh mogočih Jankovićevih porazih v bojih proti Janezu Janši.   Zaključi s: »Prvo vojno proti Janši je Janković izgubil v Mercatorju« .  V »paketu«  Sunčičeva pokritizira še neuspešne Zoranove »svetovalce«,  Milana Kučana in dr. Danila Türka.

 Brez dvoma lahko ob članku Maje Sunčič  pomislimo na Orwellov »pravorek«.  Z veščino odličnega sofista, naša doktorica antropologije  obrne za 180 stopinj vse naše dosedanje »vedenje« o spopadu obeh protagonistov.  Začnimo najprej pri prvem (?) Jankovićevem domnevnem porazu, odstavitvi iz Mercatorja.  Resnica je ta, da ni bilo nobenega spopada, kajti za pravi spopad morata biti dva enakovredna borca.  Le-tega pa ni bilo niti za sled. Bila je le groba zloraba politične moči. Janez Janša je zgolj izkoristil  položaj najmočnejšega akterja v državi in z brezprizivno odstavitvijo Jankovića trasiral svoje sodelovanje s tajkunoma Šrotom in Bavčarjem.  Njegov profit iz tega posla mu je pripeljal nekajletni vpliv na Delo, stranski produkt tega posla pa  je pripeljal do obubožanja naše največje banke in do krize naše pivovarske industrije.  In ob vsem tem si Maja še upa govoriti o Jankovićevem porazu?  Resnični poraženec je bila država Slovenija.  Slovenci, predvsem pa meščani Ljubljane so prepoznali politično manipulacijo in so z večinsko podporo dvakrat nagradili Zorana Jankovića z  izbiro za župana.  Edini neposredni dvoboj, ki sta ga oba protagonista imela so bile volitve predčasne volitve 2011. In na teh volitvah je Janković zmagal 28:26. (v razmerju do Janše).

Bitka za sestavo vlade pa ni bila omejena na dvoboj Janše z Jankovičem. Ne, ta bitka je bila bitka vseh proti Jankoviču.  Tudi tistih naravnih  »prijateljev«  iz levice. Spomnimo se Pahorjevega grobega napada na Jankovića na dan po volitvah.  Edini zaresni poraz Jankoviča je bil ta. Porazila ga je strankokracija. Nenačelno združevanje šibkih v strahu za svoje pozicije.   Članek Maje Sunčič je v luči teh dejstev zelo šibko in neargumentirano písanje, ki je objavljeno zgolj za to, da služi Janševemu permanentnem destabiliziranju političnih nasprotnikov.  

Žalostno in prezira vredno je dejstvo, da nekdo ki nosi znanstveni naziv »doktor znanosti«, tako ceneno razprodaja svoj naziv.  Biti doktor znanosti je tudi zaveza dajati prednost resnici, pred svojimi političnimi simpatijami.  Brez vsakega dvoma je, da se je Maja Sunčič tozadevno prodala.  Pri tem ni važno, ali je za svoje vdinjanje denar tudi zares dobila, ali pa je šlo zgolj za podleganje Janševemu šarmu.

 • Share/Bookmark

23 odgovorov v “Nova okrepitev Janševega medijskega pogona, dr. Maja Sunčič”

 1. Glas-ovir pravi:

  V primeru tega pisanja gre za nadaljevanje diskvalifikacij drugače mislečih. T.i. “stroka”, ki je pri nas izključno domena murgelskih ritoliznikov, diskvalificira heretične stanovske kolege. V normalni državi bi se temu reklo konkurenca mišljenj, oziroma tekmovanje argumentov. Ampak mi ne živimo v normalni državi.

 2. Rado Rado pravi:

  Glas-ovir, razumem tvojo reakcijo. Reagiraš s stališča Janševega privrženca. S tem ni nič narobe.

  A gornji tekst je bil narejen s pomočjo primerjalne analize. V tekstu zgoraj imaš povezavo do Majinega originalnega članka v Reporterju. In tam se ob vsaki trditvi vprašaj, ali trditev drži, ali ne drži. Formalno-logični princip! Moj izračun kaže, da je Majin tekst navijaški (ne zdrži matematične presoje).

  Ko boš naredil analizo Glas-ovir, se pa spet oglasi.

 3. mentalna sirota pravi:

  Rado; ti si absolutno preveč zahteven. Janšisti in objektivna analiza?? Prej bom jaz mojega psa naučil kvantne mehanike, kot se da janšista naučiti, kaj beseda objektivnost sploh pomeni.

 4. Peter pravi:

  G. Rado, kaj pa je narobe s tem, da je nekomu všeč J.J. in, da to javno pove. Ker pa to ni v prid murgeljskemu klanu, je vse narobe in prodano. Ali je v obratnem primeru tudi tako. Ali je bilo 571 novinarjev pred leti plačanih za svoj podpis? Vse izgleda, da moraš pri nas tuliti v smer Murgelj, pa je vse v redu. Na koncu je pa v dvoboju le zmagal J.J. To je po mojem mnenju v prid Sloveniji.

 5. mitja vilar pravi:

  predvsem ne vem, čemu se temu tekstu posveča pozornost. Pri povprečni stopnji IQ je ni bistvena vsebina ampak kdo je plus in kdo minus. Torej ključno vprašanje povečanja bdp ja in izvoza po mnenu doktorice antropologije. Še boljši je tisti doktor, ki upravlja z enim rezidenčnim objektom ali magistra, ki vodi živalski vrt.
  Ob tem, da je fakulteta pogoj že za tajnico. Kdo bo koga je vprašanje tistih, ki imajo zagotovljeno plačo, delovno mesto in dovolj časa. Vsem ostalim pa ….To, da se za medijsi pogon angažira strokovnjak antropologje je enako temu, da vodi sindikat mislim da javnih uslužbencev doktor veretine. Včasih smo temu rekli prave ljudi na prava mesta. Glede na nivo kometiranja pri nas, razmišlja,, da bi veterino ob delu vpisal tudi jaz.

 6. APM pravi:

  Janković je načelno uspešen. Uspešen pa ni le, če mu nasproti stoji Janez Janša.
  Tako nekako je tezo formulirala Sunčica.
  In kaj v tej tezi ne drži?
  Janković je po “partijski” liniji gradil novi Merkator. Na voljo je imel podporo tiska, represivnih organov, bank in še politike,saj je takrat vlada LDS.
  S takšno podporo in s takšnim okoljem sicer ni težko narediti “elepodjetje” in uničiti skorajda stotine majhnih. Janković je izpolnil partijsko nalogo.
  Ve se, da je Merkator velepodjetje za Slovenijo in Balkan. Drugam ne seže. Iz tega stališča ni nikakršno veleposdjetje,saj se nikakor ne more kosati v mednarodni trgovski areni.
  Tudi Janković je poslovnež le za domačo rabo in Balkan,seveda.
  A glej ga vraga, na pot mu je stopil Janaez Janša in kareiere v Merkatorju je bilo konec. Menedžer takšnega formata nenadoma ni več našel službe v poslovnem svetu. Trasirali so mu jo v županstvu Ljubljane. Ve se tudi, da na čelo Merkatorja ni prišel zaradi uspehov, ampak zato, ker je tako hotela politika. Mislim, da je bil neki rop posredi.
  In to je Sunčica opazila in napisala.Ena redkih. Orekester 571 ni dobil partiture iz CK, da bi zaigral kakšno vižo na temo Janković -Merkator. Zato pač cenim Sunčico in ji verjamem.

 7. chef chef pravi:

  Janković je seveda uspešen, kadar za njim stojijo botri. Govoriti o njegovem uspešnem vodenju Mercatorja je podobno, kot če bi se jaz hvalil v kakšnem fajn novem stanovanju da živim, in to že pri 28-ih letih, pri tem pa pozabil omeniti, da je flat kupil oče.

  Naravnost smešno je, da ljudje volijo človeka, ki ne zna uporabljat računalnika in ne govori angleško (spomnimo se, kako smo se delali norca iz Janše, češ da ima trd naglas), obenem pa trdijo, da je blazno pameten.

 8. Rado Rado pravi:

  Chef,
  na kaj je biti menager imava pač različne poglede. Janković pač upravlja z ljudmi, ki to znajo. V desetih letih je dvignil ceno delnice Mercatorja iz 3.400 SIT na 42.000 SIT. Če ti smatraš to za avtomatizem, potem, bog ti pomagaj.
  Računalnik je zgolj in predvsem orodje. Za vodenje in odločanje pa so človekovi možgani najbistvenejši. In te ima Janković na mestu.

  Za Jankovićevo znanje angleščine pa ne ti ne jaz ne veva, ali je res, da je ne obvlada.

  APM,
  širiš diskusijo na neke nove teme. Maja je pisala izključno o domnevnih porazih in tudi moj blog govori le o tem.
  Orkester, partiture, 571? Le zamegljevanje teme!

  “Tudi Janković je poslovnež le za domačo rabo in Balkan,seveda”
  Ljubi bog APM, ali imamo kakšno večjo firmo? Dva milijona nas je in to je naš domet!

 9. NoMercy NoMercy pravi:

  ne maram ne JJ ne ZJ.
  Rado – ti si povzdignil povsem žolti prosti spis te dr. na nivo relevantne “strokovne” analize :P — pa se ti je ponesrečilo: sam si padel v kakec, kjer se sedaj z drekci frcate :P

  aja pa babe v naši vasi imajo lepše joške kot vse druge :P

 10. NoMercy NoMercy pravi:

  drago: Ljubi bog APM, ali imamo kakšno večjo firmo? Dva milijona nas je in to je naš domet!
  ——–
  V Monaku, Lihtenštajnu, Andori jih je mnogo manj kot nas ☺
  btw: ja imamo kar velike firme (tudi v svetovnem merilu glede na panogo): Kolektor, Akrapovič, Riko, Krka, Seaway, … celo Gorenje, Litostroj :P

 11. Olna pravi:

  Rade, mnogo hrupa za nič. Kako pomemben pa je Reporter? Mogoče za rit obrisat. Če se Janševi oboževalci rekrutirajo iz kroga Reporterjevih bralcev, no potem ga res čaka blesteča prihodnost.

  Sunčička najbrž nima kakšne kaj prida službe, od rezgetanja na 24 ur se nabrž ne da super živeti. Frizura in oplesk in bingljajoče reči na njeni osebi seveda nekaj stanejo. Se je pač prodala tistemu, ki je dal več (oziroma, ki je sploh kaj dal). In Janševi imajo še kar nekaj rezerve, bi rekla :D . Da investirajo v pisanje v Reporterju, pa itak pove dovolj.

 12. Rado Rado pravi:

  Olna,
  ne gre le za Reporter. Tudi Pop tv (poročila ob 13 uri) ji je dal status elitnega komentatorja.

 13. Olna pravi:

  Brez zamere, Rade – ti resno misliš, da Pop Tv “daje” elitni status?

 14. Rado Rado pravi:

  Brez vsakega dvoma!
  Položaj komentatorja na eni najbolj gledanih TV je gotovo elitna prižnica.
  Le-kaj, če ne to Olna?

 15. NoMercy pravi:

  jezuskristusbohpomagaj in vsi svetniki :)
  Pa ne, da kdorkoli “resno” jemlje medijce :(
  saj s samo prodajalci panike in kao gledanosti prispevka :D
  A kaj je res – ja plačila prispevkov, davkov … in njihova poraba :)
  jaz si lahko izmislim kar hočem iz besed, ki jih je kdo povedal — pač malo premečem črke in dodam ustrezen tonski naglas :P

 16. Olna pravi:

  Rado, kdo gleda Pop TV, sploh pa ob 13h – elita? Oprosti, ampak elitnost in masovnost ne gresta ravno skupaj.

 17. Rado Rado pravi:

  Olna,
  zdaj se bom pa še posebej previdno izrazil, da me ne boš zopet “sesula” :-)
  Ne gre toliko (po moje) za elitni čas, pač pa gre za umestitev komentatorja v osrednji del oddaje. Komentator ima na razpolago pet minut, da izrazi vse kar mu leži na duši. In svojo mantro lahko ponavlja vsak teden.
  In kakšen domet ima ta oddaja?

  Najlažje jo (približno) ovrednotiš, če vprašaš, koliko stane 5 min za reklamo sredi te oddaje.
  Jaz bi rekel, da ni ravno malo.

 18. chef chef pravi:

  Ah, Rado, sveta preproščina.

 19. Olna pravi:

  Rado, se bom še jaz previdno izrazila, no. :)

  Seveda imaš v določeni meri prav, 5 minut skoraj na sredini oddaje ni malo. Vendar nimam vtisa, da bi Sunčička pri indoktrinaciji :D ljudstva lahko naredila prav veliko škodo: večina tistih, ki jo poslušajo (in verjamejo ozirom jo jemljejo resno) že itak, tudi brez nje, mislijo tako ali podobno kot ona. Oziroma so dovzetni za njeno pametovanje, kar pride na isto.

 20. Rado Rado pravi:

  Olna.
  Namen moje “diskreditacije” Maje Sunčič je bilo opozoriti na sistematsko delovanje “medijskega pogona Janeza Janše”. Pisci in govorci, kot Maja Sunčič pa četudi ima, kot trdita ti in Chef, le marginalno vlogo, so del večjega pogona, ki že od časov brezplačnikov http://rado.blog.siol.net/2008/07/25/projekt-slovenski-tednik-ali-sesipanje-opozicije-z-davkoplacevalskim-denarjem/ sistematsko delujejo v slovenskem medijskem prostoru.

  Stvar ni naključna. Desni pisci so veliko bolj homogeni, kot pisci levice. Skupina 571 novinarjev npr. niso homogena celota. Le enkrat so se podpisali pod peticijo po treh letih bivanja v Janševem “režimu” (sesipanje novinarjev Dela, Grimsov udar na TV SLO, menjave urednikov STA, Primorskih novic, stv., etc.), sicer pa niso izključno levici privrženi pisci!
  Politikis, Demokracija, Reporter, Požarreport in še kateri, pa sistematično “razbijajo” nasprotno stran. Iz Kučana nerazumno delajo kult – simbolno figuro vsega zla. Čeprav nam Gauss lepo pove, da ima vsaka množica (levica, desnica, sredina) približno enako število barab.
  A z že ponarodelo “na 45 let podlage” so uspelo krivdo za vse slabo prevaliti na domnevne ideološke potomce nekdanjih režimcev.

  Zato se mi zdi pomembno, da opozorim na vsakega novega rekruta, ki ga desnica plasira v medijski prostor.

 21. Milica pravi:

  Preberite Spomenko Hribar in njen Svet kot zarota. Janša se v zadnjih sedemnajstih letih ni spremenil niti za pikico! S prstom kaže na Miana Kučana, v resnici pa sam orkestrira štabu za diskreditacije

 22. Olna pravi:

  Rade, zdaj se pa strinjava 100 %. Brez heca.

  Točno to, o čemer si pisal v tem zadnjem komentarju, smo pred nekaj dnevi ugotavljali v eni debati. Da je, preprosto rečeno, medijska desnica v napadih, podtikanjih, sramotenju in laganju s ciljem, diskreditirati nasprotno stran, bistveno bolj učinkovita od (medijske) levice. Ja, imajo hvaležnejše izhodišče – legendarne “sile kontinuitete”, ki jih je z malo domišljije mogoče okriviti za karkoli. In v preusmerjanju pozornosti s svojih lumparij so sploh svetovni: kako vzvišeno so šli preko zgodbe z brezplačniki, je bila prava mojstrovina.

 23. Amsel pravi:

  Zelo korektno napisano. In to ni edini primer(ek) delovanja nekega “turbo spin” doktorja znanosti.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !