Le tu in tam, le bežno potovanje

Za srčnost ni problem, srčni smo skoraj vsi. Razuma nam manjka.

Spoštovani muslimani in spoštovani judje, vaš glas ne šteje

Objavil Rado, dne 14.02.2012

V zvezi z obrezovanjem nepolnoletnih otrok je potrebno biti jasen.  Ta akt je dejanje telesnega nasilja nad nemočnimi otroki.  Otrokovo stališče pri tem ni upoštevano.  Njegovo morebitno upiranje bo obvladano s silo. Pri obrezovanju gre za nepovratno, oz. za neizbrisno dejanje.  Za doživljensko zaznamovanost.

Obe verski skupnosti, ki se sklicujeta na tradicijo pri tem pozabljata, da na tleh Republike Slovenije velja ločenost vere in države.  Ustava in zakoni naše države so primarnega značaja, vera in versko obredje pa so predvsem človekova intima, vse dokler s svojo versko prakso in s svojim verskim udejstvovanjem ne krši že omenjene Ustave in  zakonov.   Seveda muslimani in judje  še vedno lahko prakticirajo akt obrezovanja, le počakati morajo na tisto starost  otroka, pri kateri je nedvoumno, da je otrok zrel in seznanjen s vsemi posledicami dejanja, pri čemer ne sme biti dvoma, da gre za njegovo avtonomno odločitev.

Polemika, ki se je s vso strastjo vnela v teh dneh je nepotrebna. Država mora zaščititi svojo integriteto in integriteto mladoletnih otrok.  Tako radikalno telesno nasilje ne more biti opravičeno z religijo in s tradicijo. Obdobje legalnosti inkvizicije je le še zgodovinska kategorija.  To morajo spoznati tako muslimani, kot “od boga izbrano ljudstvo” – judje.

 • Share/Bookmark

15 odgovorov v “Spoštovani muslimani in spoštovani judje, vaš glas ne šteje”

 1. islamista islamista pravi:

  Ma ti si glup ko točak

 2. islamista islamista pravi:

  http://sabur.net.ms/vbtube.php

 3. Stric Marč pravi:

  Inkvizicija z obrezovanjem nima nič. To je bilo cerkveno sodišče, ki se je ukvarjalo s herezijo.
  S pravnega vidika pa o otroku odločajo starši in ni potrebno, da se izgovarjamo na integriteto otrokove osebnosti. Mislim, da bi se varuhinja človekovih pravic lahko izognila opredeljevanja o obrezovanju dečkov v verske namene.

 4. Don Marko M pravi:

  Ah rado, kot bi ti sam rekel, tole ga pa že krepko serješ….
  Čebaškova je milo rečeno zlorabila svoj položaj in v nobenem primeru ni poklicana presojati o tej zadevi, sploh pa ne na način kot je to storila, kar sem sicer podrobneje že razdelal na mojem blogu….

 5. Plagiator pravi:

  Malo drugačno videnje tega problema: http://plagiator-plagiator.blogspot.com/2012/02/nije-sija-nego-vrat.html

 6. Žagz pravi:

  Popolnoma se strinjam z blogom.
  Slovenija je sekularna država in človekove pravice so nad neumnostmi abrahamskih religij.

  Kamenjanje, obrezovanje otrok in podobno ne spadajo v Slovenijo.
  Naš narod – naša pravila.

  Pozdravljam tudi mnenje budistične skupnosti o tej temi
  http://www.facebook.com/notes/shenpen-rinpoche/circumcision-breach-of-childs-rights-obrezovanje-kr%C5%A1itev-otrokovih-pravic/10151280835240043

 7. Damijan pravi:

  Nihče nikomur ne prereka njegove vere. A rezati otroke je pa tumač!

 8. Kayelina pravi:

  Sorry Rado, a to so neumnosti!

  In ti Žagz – ne primerjaj obrezovanje s kamenjanjem!

  Od kod vam ideja, da je obrezovanje otrok telesno nasilje in nepovratna poškodba telesa?? Torej so poškodovana telesa tudi tistih, ki so bili obrezani iz zdravstvenih razlogov? Je operacija nasilje nad telesom? Je striženje las in britje dlak (odraslega človeka) telesno nasilje? O obrezovanju nimate pojma, zato pa lahko nakladate. Nisem muslimanka, to povem ponovno. A vem kako te stvari potekajo. Otroka obrežejo že ko je dojenček, ravno zato, ker je takrat zanj najmanj mučno in se tega ne spominja. Muslimani vedno raje obrrezujejo svoje otroke v Sloveniji v bolnišnicah, zato, ker so tukaj zdravniki bolj strokovni, in se to plača!

  V Bosni tudi vedno več Muslimanov odpelje otroka k zdravniku, da ga obrežejo. Vendar kot pravim, v Bosni kar se tiče medicinskih ustanov ni tako kot v Sloveniji (čistoča, profesionalnost itd.) Včasih so otroke obrezovali hodže (nekateri še dandanes otroke obrezujejo pri hodžah), a tam je dejansko izvedeno nasilje nad otrokom. Otroka hodža na živo poreže, kri lije in to je strašno hudo že za pogledat. Medtem ko zdravniki lepo dajo injekcijo, da bolečine ni, stvarco lasersko obdelajo v nekaj sekundah in otrok nima nikakršnih bolečin niti med posegom niti kasneje. ‘Rana’ se lepo in hitro celi.

  Če bo Muslimanom odvzeta pravica, da svoje otroke obrežejo v slovenskih bolnišnicah (ob plačilu storitev) bo to huda diskriminacija nacionalitete. Prisiljeni bodo te stvari opravljati spodaj na jugu, kjer se najde več malarjev kot izkušenih zdravnikov.

 9. Žagz pravi:

  Kayelina, za obrezovanje na podlagi verske indoktrinacije staršev ne obstajajo nobeni medicinski razlogi (razen na področju psiho(pato)logije).

  Nihče jih ne in jih ne sme siliti k temu, da obrezujejo svoje otroke.

 10. Milica pravi:

  Je operacija nasilje nad telesom?

  Ja operacija je nasilen poseg v telo. Seveda pa se ji človek podvrže zato, da prepreči še hujše zlo. In jo notranje lažje sprejme, čeprav gre v vsakem primeru za šok.

  Pri presoji obrezovanja moramo obravnavati zadevo s stališča otroka in ne iz stališča tradicije.
  Otrok je merodajen!

 11. Kayelina pravi:

  Otrok je merodajen!

  Tudi kar se tiče splava! Pa je kljub temu dovoljen!

 12. Žagz pravi:

  Pridajam še moje detajlno mnenje o tej temi:
  http://slovanstvo.si/index.php/2012/02/15/cirkumcisijakrsenjeotrokovihpravic/

 13. Rado Rado pravi:

  Prebral Žagz!
  Dober članek! V bistvu gre pri vseh verstvih enako. Pardon, pri kleru – tistem delu, ki se je postavilo na čelo vernikov in jih vodi po svojih željah. (razmerje pastir – ovčice).
  Krščanstvo, islamizem, . . ., želi “označiti” s krstom, z obrezovanjem, ipd. čim večje število podanikov za vojsko, za obrambo pred tujci, verniki duge vere.
  Predzgodovinski način razmišljanja.

  Prava vera je danes tista, ki jo človek goji v tihi kamrici svoje duše. Tam je bog. In ne v Vatikanu, in ne v Meki, in ne v Jeruzalemu!

 14. nevenka nevenka pravi:

  Popolnoma se strinjam.
  Tudi uradna opredelitev kdo bo kakšne vere, npr. krst, se ne bi smel izvajati prej, ker imamo svobodno izbiro vere po ustavi. In je krst protiustaven.

 15. Nik pravi:

  Ja, jaz večinoma izražam nasprotovanje krščanstvu. Glede vse mogočih stvari, tudi krsta kot akta včlanitve v krščansko cerkev (namesto pristopa odrasle osebe kot ga imajo protestanti).

  Tokrat pa moram vseeno ugotoviti, da je krščanstvo v kakšnih stvareh naprednejše od judovstva oziroma da je islam veliko nazadovanje glede na krščanstvo. Simbolno zaznamovanje otroka je vsekakor bolje, kot pa njegovo telesno pohabljenje. Kristjani sicer lahko palamudijo o tem kako otrol s krstom dobi neizbrisno znamenje, ampak človek si lahko premisli. Torej simboli pristopa, članstva in pripadništva se v krščanstvu prenašajo na miselno področje, ki naj bi bilo temeljno področje delovanja človeka. Ko pa človeka telesno pohabiš tako kot v islamu in judovstvu, pa tega več ne gre spremeniti.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !