Le tu in tam, le bežno potovanje

Za srčnost ni problem, srčni smo skoraj vsi. Razuma nam manjka.

Zbogom Tina Maze – nimamo dovolj zate.

Objavil Rado, dne 8.02.2012

Pred letoma sem napisal blog v podporo Tini Maze.

Športniki Tininega razreda si nedvomno zaslužijo ločeno, posebno obravnavo. S šablonskim pristopom pač ne moremo dosegati najvišjih rezultatov.  In takšno ekipo je Tina Maze, z Andreo Massijem tudi dobila.

S prihodom Tomaža Lovšeta na čelo Smučarske zveze Slovenije je Mazejeva dobila tudi uztreznejšega sogovornika, človeka ki je dojemljivejši za potrebe Tinine ekipe.  Podrobnosti pogodbe sicer ne poznamo, iz posrednih indicev pa lahko sklepamo, da so z zagotovljenimi 220.000 evri letno, pokriti stroški Tininega pogona, ob čemer je Mazejeva zadržala precej svobode pri trženju.

Z vstopom v drugi del sezone 2011/2012 se je pokazalo, da je Tina zares sposobna visokih rezultatov, ob ugodnem razpletu in morebitnem padcu forme Vonnove, tudi najvišjih.    Hkrati s tem so zrasli tudi apetiti Andree Massija.  Povsem jasno je, da je Andreaa Massi ob svojem izpričanem strokovnem znanju, predvem utelešenje brezprizivnega kapitalista. Tukaj in zdaj. Njegovo edino načelo in edino gonilo je denar.   V spor s Smučarsko zvezo ga sili preprosta kalkulacija, da bi ob “vročih”  Tininih rezultatih s povsem svobodnim trženjem blagovne znamke “Tina Maze”, lahko zaslužil več, kot pridobi z dotacijo SZS.  Iz tega spoznanja izvirajo tudi Tinina zavračanja in neizpolnjevanja promocijskih obvez do pokroviteljev SZS.   Pretekle obveznosti ga ne zanimajo. Niti dejstvo, da je družba /SZS/  morala plačevati stroške vsaj 10 Tininih sezon, da jo je pripeljala do stopnje vrhunskih rezultatov.   Tine za spor v celoti ne moremo kriviti.  Večina športnikovega motivacijskega poriva, vendarle prihaja iz njega samega, iz njegovega notranjega gona.  Denar predstavlja manjši del športnikovih mobilizacijskih sprožilcev. 

Apetiti Tininega partnerja so tako zrasli do te mere, da si Slovenija ne more več privočiti vrhunske športnice. Spomnimo se neuspešnega poskusa olimpijskega zmagovalca Kozmusa, da bi dobil poseben finančni status.  Slovenci se sicer radi senčimo v slavi velikih športnikov, a ko gre za denar jim iz svojega nismo pripravljeni dati niti ficka.  Primožu ni uspelo in tudi Tini ne bo.  Zbogom Tina, zbogom Slovenija.

 

Enigma športni novinarji.

Ni pa jasno, čemu se je velika večina novinarske srenje obrnila proti predsedniku SZS,  Tomažu Lovšetu? Novinarji zgoraj omenjeno ozadje, kakor tudi krizno situacijo v kateri se nahaja Slovenija,  nedvomno poznajo.   In poznajo tudi neizpolnjevanje promocijskih obveznosti Tinine ekipe.  Pa kljub vsemu sekajo le v eno smer?

 • Share/Bookmark

17 odgovorov v “Zbogom Tina Maze – nimamo dovolj zate.”

 1. David pravi:

  Ne. Zbogom Ivan Zidar, Helena Tovšak, Zoran Jankovič, Zdenko Pavček, Bine Kodrež, …. vključi na seznam še vse preostale direktorje naših skupnih družbenih firm, ki smo jih ustvarili kot državljani RS v desetletjih po 2. svetovni vojni, ter infrastrukturo, ki so nam jo zapustili predniki skozi stoletja. Za te ljudi pa res nimam dovolj in nikoli ne bomo imeli. Slovenija je zaradi teh ljudi, kot huda diareja (toliko dreka, beri denarja, so v zadnjih letih znosili v davčne oaze) in to niso ljude ampak paraziti, gliste, ki to diarejo povzročajo. Oni so tisti, ki se jih je treba znebiti, pa bo denarja za sposobne ljudi, kot je Tina Maze, ki je za svojo državo naredila v zadnjem desetletju ohoho pozitivne promocije. Če bo država sekala zdrave veje zaradi barab, kot predlagaš ti, potem res ne bo nikoli bolje. Sicer pa, kaj bi človek pričakoval, da bo napisal Rado, sin uradnika v komunizmu, ki si je še za časa le tega v Sloveniji zgradil kar 3 hiše. Hm, a ne?

 2. ff pravi:

  Jaz mislim, da je potrebno profesionalen šport ločiti od državnega financiranja prvič zato, ker če nekdo nekaj počne profesionalno, potem je to njegova služba in mora s tem kar počne tudi preživet ali pa početi kaj drugega. drugič pa zato, ker ta državna pomoč spet ni na volj vsem, ampak samo nekaterim. poglejmo recimo tenisačico katarino srebotnik. že več let je v samem vrhu tenisa med dvojicami, zmagovalka več turnirjev za grand slam, osvojila 30 turnirskih zmag, trenutno na 3 mestu na svetu v konkurenci več kot 1000 tenisačic. konkurenca neke smučarke je 20x manjša. koliko dobi katarina srebotnik od države? verjamem da nič. na svoj račun plačuje treninge in potuje po turnirjih po vsem svetu, pa se ne pritožuje. zakaj mora biti tu neka tina maze izjema ali pa smučarski šport kot tak? v tem jaz ne vidim niti logike, niti pravičnosti. ali da država vsem enake pogoje ali pa nobenemu nič. če pa že, pa naj podpira tiste zadeve, ki imajo nek širši družbeni smisel in pomen, hkrati pa niso profitabilne. neko smučanje neke tine maze takega pomena zagotovo nima, nagrade in ostali prihodki pa so tudi dovolj veliki, da se s tem lahko preživi.

 3. Rado Rado pravi:

  Na teletekstu RTV berem razpisano anketo s vprašanjem;
  Kdo ima prav, Tina Maze, ali SZS?

  Trapasto vprašanje, da ne more biti bolj. Relacije med obema pač ni mogoče definirati z opredelitvijo za enega, ali drugega.

  Tu bi morali nastopiti novinarji in širše informirati o bistvu spora, ne pa zgolj terjati opredeljevanje!

  David,
  nedostojen in nevsebinski komentar. Drži se teme bloga prosim.

 4. Milica pravi:

  Povsem se strinjam Rado.
  Massijeva pogoltnost je zadaj. Tina sama je tako obremenjena s smučanjem samim, da ne verjamem, da bi sama producirala icidente.
  Novinarji so pa zgodba zase, žal.

 5. chef chef pravi:

  Od kod spet ta socialistična ideja, da je SZS = Republika Slovenija?

  Ni in Slovenija oziroma Slovenci nismo Tini Maze nič dolžni in jaz osebno nočem prispevat niti evra.

  Je pa zato, kot beremo, marsikaj dolžna SZS, ki po drugi strani podpira tekmovalce, ki v svetovnem pokalu dosegajo slabše rezultate kot sem jih v svetovnem pokalu v neki disciplini dosegal jaz – ampak jaz od panožne zveze nisem dobil niti evra!

  Ne trdim, da Massi in Maze nista težavna, ampak zaslužita si pa najboljše. Pa ne na račun državljanov, tako kot tudi penzija za olimpijce ne more biti breme državljanov.

  Še enkrat: razmišljati, da si Slovenija ne more privoščit Tine Maze, je navaden debilizem, ki izvira iz prejšnjega sistema, ko je bilo vse naše. Take izjave me res jezijo, ker zaradi takšnega razmišljanja bomo za vedno ostali papki.

 6. kr en pravi:

  Kaj mi lahko nekdo opiše ( od vas foteljskih poznavalcev), katere obveznosti Tina ni izpolnjevala?
  ff si ti siguren da razumeš šport o katerega komentiraš??

 7. zelenaoaza zelenaoaza pravi:

  Škoda je samo za Tino, verjamem da bi brez teh zapletov bila veliko boljša!

 8. Rafael pravi:

  Tina in Primož sta primera, kako se s talenti v Sloveniji ne sme delati, ker jih je zelo, zelo malo…..Saj podobno je tudi v drugih zvrsteh družbenega življenja. Želimo le povprečje, zato smo sve dlje od sveta, kajti le 3 – 5 % ima vsak narod talentov in le tej lahko držijo visoki nivo naroda na vseh področjih.

 9. aMaze pravi:

  Ej Rado, bog se te usmili, SZS bi lahko 50 let vlagala v Pinkota palinkota pa ta ne bi dosegel takega uspeha kot ga žanje Tina Maze, Očitno hočeš zamegliti spor Tina Maze SZS na področje nesodelovanja z novimi sponzorji. Najprej in predvsem s strani funkcionarjev SZS je potrebno spoštovati dogovore med pogodbenimi strankami in šele ko so te izpolnjene za nazaj lahko nekdo zahteva za naprej. Da ne govorim o zahtevi pravnega zastopnika SZS, da se komunicira samo preko odvetnikov!!!!
  Kdo je prvi začel mimo odvetnikov z napadi na Tino in pri tem požrl svoje pogodbene odveznosti za nazaj????????

  Neizplačana nagrada za nazaj ima zagotovo posledice, saj ekipa potrebuje denar tudi za priprave in opremo, ne samo za tekmovanja. Prepričan sem, da obljubljene in neizplačane nagrade Tina Maze ne bi zapravila brez veze ampak bi jo zelo koristno uporabila!!

 10. satir pravi:

  Tinino smučanje je njena privatna zadeva, jaz od tega ne dobim nič, moje zadovoljstvo ali razočaranje pri vsem skupaj ne igra vloge. Iz moje žepa, ne bi prav za noveno stvar nič dajal, saj tudi ob mojih službenih dosežkih nihče v “luft” ne skače od vzhičenja in tudi nikakršnih dotacij ne dobivam. Življenje je bitka in vsak naj bije svojo za svoj denar, tako Tina kot vsi športniki, umetniki in ne vem kateri heroji še, ki se hranijo in proračuna in naših davkov.

 11. D.P. pravi:

  Meni je zanimivo, da vedno kadar je denar vmes, vedno v SLO nastane spor.V USA in drugih razvitih državah glede finančnih “podpor” v vrhunske športnike, športnice nimajo takšnih težav.Tam je pač vse trg.Če spadaš med top, si za to pošteno tudi nagrajen. Si najboljša blagovna znamka.Pri nas pa bi se radi furali nekega kvazi prežetega socializma oz. uravnilovke.

 12. Olna pravi:

  In kaj lepo prosim je tako narobe, če gre Tina tekmovat za kako drugo državo?

 13. Maj pravi:

  Žal taki so časi. Če bi pa Tina zbolela in nehala smučat jo pa tudi nihče ne bi več povohal pa če crkne, zato jo po svoje razumem, da hoče nabrati dovolj za penzijo-saj to dela celo sam predsednik vlade janša, ki potem vsem, da vzgled, da je treba nabrati/nakrasti karseda veliko takrat, ko lahko.

 14. maro pravi:

  Tini vsaka čast za njene uspehe, ne razumem pa njenega makaronarja,da izkorišča SZS kot da sta samo ona dva v Sloveniji.tina stem makaronarjem boš še nesrečna!

 15. Doc pravi:

  Tina Massi je za Slovenijo preteklost …

 16. MARIJA pravi:

  1. Se strinjam, Tina ni povprečna športnica, upam,da ne bo dovolila povprečnega okvirja zase . To se dogaja v vseh sferah življenja v naši državi(šolstvo, zdravstvo,šport, kultura……itd) Nadpovpečnim določijo povprečni okvir in jih stlačijo not. Po dolgem boju izlezejo iz tega okvirja samo zelo vstrajni,ostali postanje povprečni. Nad tem bi se morali zamisliti vsi tisti,ki delajo z mladimi.

 17. BOGDAN pravi:

  NO, SSMI STROKOVNJAKI RES, PUSTITE ŽE TINO PRI MIRU, BREZ NJE SE NESPLAČA PRIŽGAT TV ,KO JE SMUČARIJA. LOVŠE , ASPLOH VESTE , KAKŠNA BARABA JE TO IN VERJAMEM ,DA JE JAVNO IN MED NJIMI OSEBNO OBLJUBLJAL MARSIKAJ.ONA JE VRHUNSKA ŠPORTNICA PRAV TAKO KOZMUS IN Z VSO PRAVICO ZAHTEVAJO TO KAR JIM PRIPADA, NA ŽALOST TO KVARI VAŠA NEVOŠČLJIVOST , NE BOJTE SE IZ VAŠEGA ŽEPA NE GRE NIČ ,PA MALO SPOŠTOVANJA PROSIM, TEGA PA SLOVENCI NE OBVLADATE.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !