Le tu in tam, le bežno potovanje

Za srčnost ni problem, srčni smo skoraj vsi. Razuma nam manjka.

Izjava škofovske konference: “Omejevanje svobode govora verskih skupnosti je kaznivo”

Objavil Rado, dne 31.08.2011

Ali gornja izjava drži?

Svobodo govora in svobodo verovanja v demokratični državi seveda imamo, a vprašanje je: Kdo sme govoriti v imenu verskih skupnosti? Vernik sam? Najbrž ne. Vernik sme govoriti le v svojem imenu.

Sme govoriti v imenu verskih skupnosti Škofovska konferenca? Tudi ne! Škofovska konferenca in kleriki, ki jo zastopajo so predstavniki tuje države*** in so hierarhično povsem podrejeni papežu. Izražajo in uveljavljalo izključno njegovo voljo.  Za versko zastopanje Verskih skupnosti pa tudi niso bili imenovani z demokratičnimi postopki. RKC torej vodi versko skupnost na podlagi samooklicanja, nelegalno torej.

Ločenost cerkve in države.

Sogovornik Slovenske škofovske konference ne more biti niti slovenska Verska skupnost, kaj šele, da bi sogovornik bilo bilo celotno prebivalstvo Slovenije.  RKC in njeni kleriki na naših tleh se imajo pravico pogovarjati preko papeškega nuncija le direktno s slovensko državo, ne pa tudi neposredno s slovenskim ljudstvom.

Verniki sami pa seveda smejo od slovenske države terjati svobodo za svojo versko izražanje.  Njihove legalne in legitimne verske zahteve pa lahko zastopajo le politične stranke,   ki povzemajo ustrezne verske programe in so bile izbrane na svobodnih volitvah. RKC in njena Škofovska konferenca seveda lahko okrepi svoj vpliv na slovensko prebivalstvo, le na svobodne volitve naj pristopi z ustreznim programom. Potem bo smela neposredno komunicirati z vsem slovenskim občestvom.

 Referendum o družinski zakonodaji

Ne glede na moja stališča o kompetencah RKC-ja zgoraj pa sem prepričan, da ima Slovenska škofovska konferenca tokrat prav. Družinska zakonodaja, takšna kot je predložena, je neustrezna!

 ***

Kako si Vatikan predstavlja cerkveno hiearhijo in lastnino lokalnih cerkva, smo pred kratkim lahko videli v Poreču na Hrvaškem. Hrvaška država je lokalni župniji poklonila precejšnje posestvo, Vatikan pa je isto posestvo župniji odvzel in jo dal v lastnino in v uporabo redu Benediktincev znotraj RKC.

 • Share/Bookmark

8 odgovorov v “Izjava škofovske konference: “Omejevanje svobode govora verskih skupnosti je kaznivo””

 1. P.J. pravi:

  Dovolil si bom zgolj toliko pomisleka, da podvomim v politično stranko kot eni pristojno za interesno udejanjanje. V končni fazi že inštitut “državnega sveta” nakazuje na možnost interesnega združevanja.

  Šel bom celo dlje in predpostavil, da je religioznost prirojen notranji čut in bi morala biti duhovna oskrba posameznika ena izmed prioritetnih nalog države že sama po sebi, enakovredno nekaterim drugim prioritetam.

  Seveda pa pri tem ne mislim duhovne oskrbe v smislu, kot si jo pogosto predstavlja RKC, ki si nad tem področjem lasti nekakšno ekskluzivo, niti drugih naddržavnih verskih inštitucij. Tu se popolnoma strinjam, da je potrebno te subjekte obravnavati kakor vse druge subjekte civilnega prava.

  Zgolj moj piskrček, ki samega sebe štejem za religioznega, vendar ne pripadnika neke institucionalne religije, pač pa religioznega v smislu izražanja ljubezni in služenja Resnici (torej resnico-ljubnost, filo-zofija).

 2. Rado Rado pravi:

  P.J.
  v veliki meri se strinjam s pomisleki v tvoji repliki. Politične stranke niso vse.

  A Cerkev terja v naši (in vsaki drugi) državi vse. Maksimalno materialno podporo in neomejen dostop klerikov do vseh državnih institucij.
  Pri čemer RKC zavrača vsakršno odgovornost. Glej njihova izmikanja odgovornosti pri pojavu pedofilije. (kar so župniki počeli v prostem času ni cerkvena zadeva).
  Pa še to, da kleriki niso dolžni prijavljati kazniva dejanja!

 3. nevenka nevenka pravi:

  Mene pa vedno bolj zanima, kaj to je svobodno versko izražanje, ker se jaz kot nevernik ob vsem tem verskem izražanju počutim vedno manj neversko svobodnega.
  Katolizacija na vsakem koraku je tudi versko izražanje. In ob tem so moja neverska čustva močno prizadeta. Kaj mene pa nihče ne ščiti, niti ustava? Se bom moral organizirati in izbrati vodjo, ki bo zastopal moje interese?
  Kaj ni svoboda povsem nekaj drugega?
  In če sliko obrnem, nikdar ne bi hotel biti pripadnik neke verske sekte, ki ima celo organizacijo za “nadziranje” vernikov. Ne katoliške niti nobene druge.

 4. P.J. pravi:

  No, Rado… Se strinjam, da gre priviligiran položaj RKC nekoliko u-red-iti. Trenutno se nekako udejanja domneva nekakšne “diplomatske imunitete” v kateri Škofije/Fare predstavljajo (pravno fikcijo) nekakšnega konzularnega predstavništva države Vatikan. Iz tega zornega kota spada takšna ustanova potemtakoem res pod jurisdikcijo Vatikana.

  To je na hitro in na grobo in lahko da sem kaj poenostavil. Kar je problematično, je doslednost pri odnosih RKC do prava v državi. Torej ali uporabljati pravno prakso izpostave druge države z vsemi pravnimi posledicami ali podleganje jurisdikciji države v cloti.

  @nevenka: pravica posameznika (pravno) je omejena s kvalitativno enakovredno (in ne kvantitativno enako) pravico drugega. Pravica nekoga ne pripadati RKC (zaenkrat) še ni z ničemer ogrožena niti pripadnost RKC ne prinaša kakih posebnih privilegijev za državljana.

 5. Damijan pravi:

  Čeprav je videti trdna,
  a počasi se pa RKC vseeno najeda.

  Komunizem smo spregledali, ni hudič, da ne bi še katoliške bleferje.

 6. Primoz pravi:

  Zanimivo, po tvojem mnenju v Sloveniji ni mogoče najti legalnega sogovornika, ki bi lahko zastopal katoličane v imenu celotne verske skupnosti? In tako naj ga ne bo? Če pa že, pa naj bo to politična stranka? Mislim, da imaš pomešane osnovne demokratične pojme. Nekako tako, kot da bi zahtevali politično stranko za narodne manjšine ali pa npr. drugače spolno usmerjene… če pa nimajo politične stranke potem niso legalen sogovornik in se njihove pravice ignorira, dokler se to ne uresniči?

 7. Rado Rado pravi:

  Primož,
  dobro vprašanje si zastavil!
  Vsaka verska skupnost seveda ima pravico do svojega predstavnika – tudi če ne postanejo politična stranka.
  Le izbrati ga morajo!

  Kolikor vem vsaj za katoličane, da ga niso izbrali. Res pa je, da predstavnike rimske kurije, ki so se sami imenovali za predstavnike, najbrž del slovenskih vernikov priznava za svoje predstavnike, precejšen del pa tudi ne.

  Koliko, je šele treba je ugotoviti.

  “npr. drugače spolno usmerjene…”
  Kakšne veze imajo drugače spolno usmerjeni? Le čemu bi oni potrebovali kakšnega predstavnika? Spolna usmerjenost je človekova intima in ni potrebe, da bi se z njimi kaj posebej pogovarjali.

 8. Authentic Jerseys pravi:

  I just read through the entire article of yours and it was quite good. This is a great article thanks for sharing this informative information. I will visit your blog regularly for some latest post.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !