Le tu in tam, le bežno potovanje

Za srčnost ni problem, srčni smo skoraj vsi. Razuma nam manjka.

Lustracija, predlagana s strani gibanja OPS, komentar.

Objavil Rado, dne 9.06.2011

Gibanje OPS  je ob  aplavdiranju velikega dela desnega političnega pola, poslalo v parlament predlog zakona o lustraciji tki. privilegijev komunizma in dvajset let trajajoče škodljive trazicije. 
Namen tega je zgolj politično mešanje štren in demagoško pritegovanje pozornosti.  Ne samo, da predlog zakona nima nobenih možnosti za uveljavitev, poln je tudi notranjih nesmislov in protislovij.
Razgalimo jih nekatere.
 
Lustracija je ukrep,
1) kar tako na počez. Brez konkretnega ugotavljanja krivde.  Vsak takšen ukrep povzroča tudi velike krivice, saj zajame tudi nedolžne.   Spomnimo se, da so predhodni ukrep lustracije naredili komunisti s povojnimi poboji. Seveda dosti bolj kruto, kot bi bila lustracija leta 1991. A vendarle bi šlo v osnovi za sličen, neselektiven ukrep.
 
2) zaradi lustracije bi bili eleminirani z vodilnih mest številni direktorji firm, ki so mnoge firme uspešno prilagodili novemu družbenemu sistemu.  Za primer si lahko pogledaš, kaj se je zgodilo, ko je Janša leta 2005 lustriral direktorje Luke Koper,  Interevrope Koper ipd.
Nesposobne in neorganske zamenjave so omenjene firme spravile v velike težave.
 
3)  Socializem konec osemdesetih let ni bil totalitaren sistem.  In torej ni bilo koga lustrirati. Imeli smo dober standard, odprte meje, zagotovljene službe.  Niti približno ni bilo brezpravja kot danes, ko mnoga podjetja obravnavajo zaposlene, kot suženjsko delovno silo. Ne plačujejo jim socialne, pokojnine, pri čemer jih niti država ne zaščiti.
 
4)  Odprava privilegijev komunizma se je uveljavila tisti hip, ko so vsi akterji priznali parlamentarne volitve.  Iz tega sledi, da je demokratičen vsak ukrep parlamenta, katere sestava se je izbrala na svobodnih volitvah.   Vsi, torej tudi nekdanji privrženci komunistov, kot nekdanji privrženci domobranstva imajo enake pravice.  Lustracija bi vodila nazaj v enostrankarstvo. /prej je bilo rdeče, zdaj bi bilo črno/ .
 
5) Lustracija bi pokosila najsposobnejše!  Po teoriji elit se isti ljudje pojavijo na vrhu družbene nadstavbe tudi po spremembi družbenega sistema.  Torej bi obglavila tudi današnjo desnico!  Janeza Janšo, Antona Krkoviča,  da omenim le najbolj izpostavljene.
 
6.  Poskus uveljavitve lustracije je poskus uzurpacije oblasti brez demokratičnega soočanja pred volilci. To je poskus zavzeti oblast, formula 50+, takorekoč revolucionaren ukrep.
 
7. Resolucija o odpravi komunističnih privilegijev iz leta 1996 je bila dirigirana s strani velekapitala. Njihov namen je bil  zmanjšati ali povsem onemogočiti stranke socialdemokratskega tipa. Vse stranke torej, ki bi preprečevale velekapitalu maksimiranje dobičkov.  Današnja kriza in izbruh neoliberalizma kažeta, da je velekapitalu v veliki meri uspelo. 
 • Share/Bookmark

13 odgovorov v “Lustracija, predlagana s strani gibanja OPS, komentar.”

 1. Damijan pravi:

  Izjemno si nanizal argumente Rado. Ljudje se večinoma ne zavedajo nedemokratičnosti pojma lustracija!

 2. Mike pravi:

  Lustracija,
  takšna ali drugačna je za banana republike. V sodobnih demokracijah nima kaj iskati.

 3. Damijan pravi:

  To bi si morali prebrati vsi težaki na netu.

 4. Brane pravi:

  Kolikor se spomnim, sta predlog lustracije podala “pojoči major” Ladislav Troha in lider Vijol iz MB, kar pa ni neka referenca in ne pomnim nobenega aplaudiranja z desnega pola.

  Načeloma se strinjam s tvojimi točkami, razen št. 5 (Lustracija bi pokosila najsposobnejše!) tu sem pa s stola padel… ko sem pomislil na najsposobnejše a la Kocjančič & Co on..

 5. Rado pravi:

  Teorija elit,
  drago moj Branko. Tudi jaz ne ne maram Kocke, a dejstvo je, da se po končani partijski karieri uspel priklopiti na Zlato jamo – na Olimpijski komite. Če bi bil le luli-buli mu kaj takega ne bi uspelo.

  Tako pač je. Družbeni sistemi se menjajo, uspešni ljudje (elite) pa se selijo sem in tja.

  Praviš, da razen Trohe niso aplavdirali lustraciji?
  Potem ne bereš tegale domobranskega intelektualca. Ive A. Stanič. Ta bi se raztopil od sreče, če bi lahko lustriral!
  http://www.politikis.si/?p=26735

 6. Brane pravi:

  Sem ti hotel odgovoriti že prej, pa so oglasna sporočila bila tako velika, da so prekrila gumb “Oddaj komentar”…

  Groza me je, ko pomislim, kako je lahko nekdo celo plačan za tako blesarijo… (ni bilo prvič, enkrat sem jim že “jebalmater”..)

  No, hotel sem ti napisat, da je Ive A. Stanič samo borec za popravo krivic in ne krvi željan domobranec. Dober si, da se bodeš na njegovem forumu, še boljši pa so odgovori, ki jih prejmeš, hehe.. ;)

 7. Rado pravi:

  Brane,
  lepo da ti je všeč duhovitost odgovorov. Seveda je pa vprašanje, ali imajo odgovori prave argumente?

  Sem tačas Ivetu /ABC/ napisal odgovor.

  Sicer pa si poglej, kako Stanič zlorablja sintagmo: “Najprej diskreditacija in potem likvidacija”, čeprav zanesljivo pozna pravi izvor. V prvi repliki pod člankom sem razgalil njegov poskus potvarjanja.
  http://www.politikis.si/?p=28354

 8. nevenka nevenka pravi:

  Nič ne napišeš, Rado, že dolgo…ne iz navdušenja, ne nostalgije, ne slabe volje…?

 9. Rado Rado pravi:

  Nevenka,
  spisek sestavljam za dopust. Sem pa – na tvojo vzpodbudo – potegnil iz glave nekaj, česar se spomnim še iz šolskih časov.
  :-)
  LP

 10. cheap jerseys pravi:

  Namen tega je zgolj politično mešanje štren in demagoško pritegovanje pozornosti. Ne samo, da predlog zakona nima nobenih možnosti za uveljavitev, poln je tudi notranjih nesmislov in protislovij.

 11. cheap nfl jerseys pravi:

  I’ve just Simon Pegg know he’s on the list, so you never know you might get a visit.

 12. mi-ya-gi pravi:

  Avtor (ne) razume pojma lustracija in ga razlaga po svoje. Legitimno, ne pa tudi pravilno.

  1. Lustracija ni kazenski postopek in je proces, ki odstrani vrhove mafijsko organiziranih mrež iz javnega političnega življenja. Povzročanje krivic? Ker se želimo znebiti totalitarizma? Primerjava z izvensodnimi poboji je popolnoma zgrešena in (upam) da ni samo zlonamerna.

  2. Politično nastavljeni direktorji državnih podjetij so povečini samo politikanti, pa niti M od managerjev. Nujne reforme bodo tako ali tako povzročile prodajo večin sedaj državnih podjetij, kar bo povzročilo identične učinke: nesposobni bodo morali oditi. Torej, stroka pred politiko in ne samo en odtenek totalitarcev namesto drugih.

  3. V to pravljico marsikdo še danes verjame. Tim. socializem je bil še kako totalitaren sistem, res pa je, da je že takrat dobro skrival bistvene poudarke navzven. Goli otok je bil npr. odpravljen šele nekje konec 80.-ih let, politični procesi na naših sodiščih pa so še danes stalnica.

  4. To bi držalo, če totalitarci (o katerih v prejšnji točki avtor ugotavlja, da “jih ni”, zdaj pa spet so) ne bi držali roko nad rezultati volitev, ki so tako še vedno le odsev zakulisnih dogovorov. Ostalo je samo PR.

  5. O vseh teh “najsposobnejših”, ki so dejansko ves čas le onemogočali boljše od sebe, govorijo najbolj gospodarski rezultati države. Namesto, da bi bili vzor za Švico, smo danes vse bolj Grčija v malem.

  6. O kakšni uzurpaciji oblasti se tu govori? Če stranka, ki zagovarja lustracijo, dobi na volitvah večino, potem lahko tak ukrep tudi izvede, sicer ne. Morda gre za zgrešeno primerjavo iz leta 1945, ko je cca 8% ljudi dejansko uzurpiralo oblast in jo drži v rokah še danes?

  7. Teorija zarote, ker bi se morali sicer komunisti posloviti od oblasti? Krize so ciklične in izbruhnejo vsake 3-5 let. Večje enkrat na cca 100 let. To z liberalizmom, velekapitalom, ipd. nima kaj dosti skupnega. Ker liberalizm v Sloveniji še nihče od živečih prebivalcev ni doživel, se lažje opleta s pojmom, brez potrebnega razumevanja.

  Predlagana lustracija morda oblikovno res ni najbolje zapisana, vsebinsko pa je podobno zdravilo, kot mazilo, ki loči klopa od njegove žrtve. V tem primeru manjšino družbenih zajedavcev od večinskega tkiva naroda.

 13. Authentic Jerseys pravi:

  Good luck to the author! all the best! I certainly love reading all that is written on your website. Its opportunity are so fantastic and working style so speedy. Its an informative topic. I am very enjoyed for this blog.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !