Le tu in tam, le bežno potovanje

Za srčnost ni problem, srčni smo skoraj vsi. Razuma nam manjka.

Zrnec je slovenski politiki nastavil ogledalo – Crnkovič & co. pa v jok.

Objavil Rado, dne 27.06.2010

Poslušam in berem odzive na četrtkovo državniško proslavo,

in preveva me sočutjeSočutje do slovenskega estabilismenta, ki jih je Zrnec globoko prizadel.  V odmevih smo lahko slišali  znanega režiserja, ki je bil do scenarija globoko odklonilen,  tudi naš prvi mož parlamenta, dr. Gantar je povedal, da mu predstava “ni sedla”,  najbolj pa se je o proslavi razpisal kolumnist  Sobotne priloge Dela,  Marko Crnkovič.  Z ognjem in mečem se je spravil na Zrneca, pardon na tistega ki je Zrneca spustil h državnemu koritu.  Državnost je preresna stvar, da bi se z njo ukvarjali komiki.

Pa je kritikom mogoče brez premisleka slediti?  Je bila predstava tista, ki je bila slaba, ali je odsev v Zrnečevem ogledalu tisti, ki kritikom ni po volji?  Po mojem mnenju je predstava odlično odslikavala presečni trenutek stanja v naši politiki, družbi.   Na Crnijevo bolečino, so po mojem mnenju tudi  kulturniki del tiste patologije, ki prizadete tako boli.   Od tod celostranska refleksija v Delu.

Potrebno bo začeti znova, v tem delu ima dr. Cukijati prav,  čeprav so najbrž nameni celotnega njegovega govora na slavnosotni seji parlamenta, bili globoko enostrankarsko koristoljubni.

 • Share/Bookmark

17 odgovorov v “Zrnec je slovenski politiki nastavil ogledalo – Crnkovič & co. pa v jok.”

 1. Meri pravi:

  Zrnec je naredil bledo in zelo retardirano kopijo ultra ubijalske in do umetniške elite zelo nesramne Ode Prešernu, zaradi katere se še danes klanjam Srebotnjaku, čeprav je ta neslavno poniknil v anonimnost. Všeč mi je, če kdo nastavi ogledalu, četudi ga nastavi meni, če pa gledam slab humor človeka, ki je briljiral z genialnimi skeči na obeh Viktorjih, ki jih je vodil, pa se lahko samo zjokam. Zrnec je padel na nivo Špas teatra, Moped showa, Naše male klinike in ostalih komedijantskih jajc za primitivno rajo. Nisem videla, da bi nastavil ogledalo politikom, ki gloncajo kopačke, pojejo z Nipičem, se blamirajo pred Medvedjevim, izjavljajo, da so otroški dodatki krivi za neosamosvojeno mladino, žalijo podplačane delavce z izjavami, da je 3000 evrov plače premalo za preživetje,… Vladajoči eliti ni niti skrivil laska, ampak je bil zelo podložen in “priden” dvorni komedijant.
  Žalostno, žalostno, zelo žalostno,…

 2. Uroš Blatnik pravi:

  Rado,
  ne vem niti, ali se gornje imenuje spletna stran ali ni to nič – vsekakor sem premalo računalniško pismen, da bi vedel za te razlike.
  Kar zadeva Crnkoviča: mogoče si res “zrasel” in ga danes ne gledaš tako “od spodaj” kot nekoč. Danes si kvečjemu ti tisti, ki ga kdo mogoče gleda “od spodaj”. Bistvo je namrečtisto, kar ima človek v glavi – ker tisto tudi pri nekaterih bolj, pri drugih manj nerodno pride na papir.
  Jaz sem sicer prevalil že šestdeseto – Crnkoviča pa nikoli nisem gledal “od spodaj”. Mestoma je bil OK, tudi prerinil se je marsikam, zato sem pri sebi pač sprejel ugotovitev: Če ga toliko ljudi sprejema, potem je morda res nekaj kvalitete v njem. Vendar je jaz ne vidim povsod, celo obratno – od petih njegovih člankov je zame morda le eden tak, ki mi je “prebavljiv”. Sicer pa vem (iz psihologije, ker sem po profesiji univ. dipl. psih.), da je takih, ki jih lahko gledam “od spodaj” morda le kakšnih 5 do 8 procentov. Za vse ostale lahko mirno zatrdim, da so zame bolj ali manj ovce – moram pa jih tolerirati, ker jih je po številu v Sloveniji vsaj kakšnih 1,400.000. Proti njim nastopati: to je, kakor bi scal proti vetru. Ni zaman rekel Einstein, da le človekova neumnost in vesolje nimata meje. Pa za vesolje nisem prepričan, je še dodal.
  Tako pač pišem: dokaj redno mi objavlja Ona. Tudi zato, ker sem mnogim urednikom tovrstnih rubrik že povedal, kar jim gre. Do nobenega pač nisem “prijazen”, tudi do urednice v Oni nisem bil. Ampak ta mi očitno ni osebno zamerila- kakor recimo v Delu, Dnevniku, Nedeljskem dnevniku, Žurnalu in še kje. Kolumne pa mi tudi nočejo nikjer dati. Najbrž pišem stvari, ki mnogim “kapnejo” šele čez nekaj let. Ostaja mi torej še blogiranje”.
  Morda boš še kdaj “zašel” na moj blog in prebral še kaj, kar je morda v neki obliki bilo ali pa ni bilo objavljeno v Sobotni prilogi in predvsem v Oni.
  Lp
  Uroš

 3. nevenka nevenka pravi:

  Do sedaj mi še nobena proslava ni bila všeč.
  Pa tudi ta ne. Nismo vsi Slovenci not padli.
  In ne rabimo zreti v nobena zrcala, saj resničnost doživljamo vsak dan. Kdo pravi, da je smešna?
  Zrnec vedno bolj pada na Fornezzijev nivo, samo miljardo zob še ne kaže.
  Je pa ena razlika, Zrnec se napenja v demokraciji.
  Tisti, ki odločajo o proslavah pa res iščejo čarobno formulo skoraj tako kot za Evrovizijo.
  do sedaj je šel še vedno laboratorij v maloro.
  Pojma nimam kdo ploska.

 4. Rado Rado pravi:

  Nevenka??
  To pa ja ni tvoja ura!
  Torej ti všeč humor na prvo žogo?

  Jaz se zmorem zabavati ob enem in ob drugem. Meni je bil Zrnečev humor čisto o.k.

  Veš kje je nabrž vzrok? Ljubljančani ste najbrž prenažrti visoke kulture in vas je zato težko zadovoljiti. Kaj praviš na mojo tezo? :-)

 5. nevenka nevenka pravi:

  Jaz sem skrajno nažrta primitivizma.
  Bolj se mi zdi, da o kulturi ni ne duha ne sluha.
  Humor na prvo žogo sem pa v gornjem zapisu skritizirala, kajne?

 6. nevenka nevenka pravi:

  Ura? Aja. Prepozno uživanje ob kavici v večernem zatišju na mojem vrtičku. To je krivo.
  Potem gledam kot sovica še dolgo v noč.

 7. NoMercy pravi:

  karkoli, kar “država” časti z našim denarjem je po difoltu všeč cca 25% folka :)
  ostali pa se že iz čisto običajnega pozerstva in ker je tako “in” “jebat ježa in mater” pač izživljajo v nemoči, da niso namočili kljuna v pičo :)
  Pač temica, kjer imamo kritikov toliko kot pri fuzbalu selektorjev in na koncu vsi pametni idijoti ala Crnkovič potegnejo iz tega “sranja” vsaj plačilo za kolumno :(
  sic pa ta banda brez idej in “jajc”, da se izpostavi na začetku, ko je potrebno predlagati program :)

 8. APM pravi:

  Slovenija je popolnima razštlana.
  Če že vse crkuje, naj crkne še ponos na to, da imamo svojo državo.
  Vpšanje, ali resnost, ali humor ob proslavljanju obletnice samostojnosti, se sicer lahko postavlja, vendar je datum, ki je namenjen proslavi simbolno tako pomemben za Slovenijo, da se iz njega pač ni modro norčevati. Proslava namreč sporoča svojim državljanom, da država niso spodnje gate, ki jih lahko usreješ in nato prebčlečeš in si nadeneš druge. Država je dom, edino območje na zemeljski krogli, kjer si večvreden, kot ostali zemljani, zato, ker si tu doma. Nihče te nima pravice iz tega dela zemlje izgnati. lahko narediš kar češ, naš si in tukaj si doma.
  Tega se Slovenci še ne zavedamo in še dolgo ne bo napočil čas, ko se bomo lahko norčevali iz svoje domovine, svoje države.
  Še vedno je prisoten živ spomin na žrtve, ki so bile dane zato, da smo dobili svojo državo in smešiti jo, je zelo žalostno početje.
  Pa če bi ta država pod sedanjim vodstvom naredila korak naprej in bi bili državljani z vodstvom in državo zadovoljni, bi še nekako šlo, ker pa nas vodi aktualna politika v propad in razkol, je neodgovorno od vlade, da si dovoli takšno zajbavanje.
  Povsod po svetu, bi ob takšnem kiksu letela vsaj ministrica za kulturo, če že ne kdo višji, pri nas pa nič, kot da smo dežela debilov, ki ne vidi v takšnem ekscesu popolni polom države in njenih inštitucij.

 9. Rado Rado pravi:

  APM,
  po moje, tvoja in še marsikatera kritika izražajo preozko gledanje na kulturo.
  Kultura je tudi satira, kultura sta tudi komedija in parodija.
  Državna proslava je imela vsa državna obeležja: zastave, predsednikov govor, himno, praporščake vojske in policije.
  Imela je pa tudi drugi umetniški del z art vložki ter lahkotnejši Zrnečev del.

  Za vsakogar nekaj, bi rekel. Hm, a si nekateri predstavljate, da mora biti proslava na takšnem nivoju, da je ne bo razumelo 3/4 Slovencev? Je to potem tisto pravo?

  Bi bilo potem slavnostno branje zbranih del novorevijaša Grafenauerja, dovolj slavnostno? Pa za dodatek še Oda radosti in Internacionala.
  Happening! Sam si tega ne želim.

 10. nevenka nevenka pravi:

  Ampak Rado, človek proslavlja dobre reči, take reči naj na obudi proslava od dnevu državnosti. Kdo pa se dela norca iz lastne države ravno na dan, ko se jo praznuje, kot da lastna država za slovence ni noben dosežek. Proslava je lahko prijetna, živa in zadosti estetskemu čutu. Predvsem imamo cel kup dobrih ustvarjalcev, ki bi se lahko ob taki priložnosti predstavili širši množici.
  Tudi humoristični skeč bi lahko bil vmes. Vsi govori pa bi morali biti kratki in jedernati.
  Pri proslavi je pravzaprav važna dinamičnost, da ne dologočasi in pozitivna sporočilnost.

 11. nomercy nomercy pravi:

  Tole za samopremislek:
  kdo od “nergačev & pljuvačev” je obesil zastavo na svoji hiši, vikendu, balkonu ali oknu stanovanja, avtu ????
  Je kdo mahal z zastavico na Proslavi??
  Je kdo videl Crnkoviča vsega ponosnega z družino na Proslavi?? Je morda ves ponosen nosil otroka, ki maha z zastavico štuporamo???
  “Kilavome kurcu svaka dlaka smeta” pravijo na JV (Balkanu!!)
  p.s. Ja, jaz imam zastavico ves čas na ustreznem mestu na vrtu – malo kičasto, tako kot v Švici :)

 12. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  Bistvo stvari je odlično povzela Meri, je pa še kaj za dodat.

  Kar je izpostavljeno v tem zapisu in tokrat tudi na blogu Uroša Blatnika sploh ni problem, niti poanta. Ne gre za spdobno ali nespodobno na proslavi, niti za razumljivo večini ali nerazumljivo, niti za žaljenje države ali nežaljenje. Ogledalo države? Super! Ampak tega dobili pač nismo. Dobili smo tisto, na kar se Blatnik kvečjemu pritožuje – patetičen bled odsev proslave, ki so jo spackale ovce ovcam, da jih le država ne bi izpljunila. Vprašanje je torej kakovost?!!! Na kar se navezuje Nevenka.

  Slovenija premore premnoge ustvarjalne osebnosti znotraj umetnosti in širšega področja, ki pa pač ne pridejo do nastopa na proslavi. Ne pomeni, da če smo prej leta in leta (razen pod taktirko Bergerja, v tem se strinjam s Crnijem, s katerim se redko strinjam) spremljali dolgocajtne proslave, moramo bit zdaj čist hin od navdušenja, ker so nam postregli z dolgocajtno zanič kvazisatiro, ki je Srebotnjaku še za bajdvej pač ukradla osnovni okvir ideje (ki že pri Srebotnjaku ni bila še nevidena na splošno). Čista blamaža. Kritike, če že bluzimo o ogledalu, v smislu pronicljivosti in žlahtnosti ni bilo od nikoder. Gledali smo beden plitki afengunc, ki v vseh svojih idejnih kopipejstih z As ti tud not padu ni dosegala niti nivoja “sproščenega” norčevanja te razvedrilne oddaje. Z drugimi besedami je očitno Zrnec zelo pazil, da ne bi koga, ki mu je omogočil tokraten honorar, užalil. Ker pa sam scenarij seveda ni bil dober z vsemi prežvečenimi koncepti afengunca, je zadržanost do moerebiti užaljenih zadala proslavi samo že zadnji zlati strel v glavo. Zdaj smo dobili vsem razumljivo, neizvirno in dolgočasno proslavo, ki je bila za povrhu še neumna in tako “ovčjerejska”, kot še nikoli.

  Kaj je Zrnec naredil? Naredil je tisto, kar smo pričakovali kvečjemu, da bi duhovito kritiziral. Podobno kot politiki nam je pokazal prvožogaško neizvirno in neučinkovito delo, a pri tem ni pozabil nase in na svoje prjatle. Honorar si je podvojil z angažiranjem še svoje žene (tudi edine ženske za mizo med drugim), ki je odigrala na odru vlogo klišejske kokoši, kakršne res nočemo več gledat, saj je ta tip “tanice” Vetrihova odigrala že miljonkrat. Prebrali smo, da prjatu Bizovičar sodeluje pri muziki, ki je bila tudi izpod prstov Gjurina tokrat povprečna in videli smo prijatelje za mizo, ki pijejo skupaj kafe v Drami dan za dnem. Igralce, ki so se morali blamirat z zelo slabim tekstom, a nič hudega, saj so prišli predvsem po honorar. To je ta način, ki ga najbolj očitamo omreženim politikom. Na koncu je Emeršič povedal najboljši vic proslave, ki pa ga povprečen gledalec ni mogel razumet. Da gredo na pir k Jožici. Jožica je gospa v klubu Drame, ki že leta in leta uspešno fura bar in ve vse, kaj kdo pije in ne pije. Tam se je nabrala ekipca, ki tam visi dnevno že leta in leta, pa so rekli, hej, gremo nekaj zaslužit. In to so naredili slabo, kot so najbolje znali. Slabo. In ob tem so se kao norčevali iz takoimenovane nerazumljive vrhunske umetnosti??? Torej so se prodali. Namreč nekaj njih v tisti ekipci umetnosti pač sploh ne razume in sami prispevajo k resničnemu dolgočasju. Zrnec je odličen komik, ampak v vlogi Vronskega je bil pa za umret dolgočasen. In temu ni krivo vrhunsko težje razumljivo delo Ana Karenina, ampak on, ker se očitno ni zmogel vživet v vlogo, ki je očitno ni razumel, ji ni bil kos, za razliko od Polone Juh v vlogi Ane. Torej se je Zrnec norčeval sam iz sebe. Zaradi takšnih, kot je on, pač obstajajo tudi dolgocajtne predstave v imenu vrhunske umetnosti. Dobro je, da je v vlogo tiste razvlečene pizdarije postavil Cerarjevo, ki briljira v reklami za Tuš in se sprehaja med svinjino in perutnino. Jebi ga, igralske dive po svetu si česa takega ne privoščijo.

  Kar smo videli na odru letošnje proslave, je bila prezentacija tistega, kar naj bi Zrnec z ekipo kvečjemu parodiral vis a vis naše politike. Pokazal je pa, da so v štihu s politiko in nam servirajo plesniv kruh s slabo igro, da si v prioriteti med seboj familiarno nabažejo žepe iz davkoplačevalskega denarja. Ob tem pa, podobno kot politiki, pozivajo, da bi jih vendarle razumeli in nam obljubljajo, da se približujejo preprostemu ljudstvu … hehe … Ja, pajade. Če je preprosto ljudstvo dovolj “preprosto” v buči jim za njihovo diletantstvo ne bo samo voljno plačevalo, ampak jim še ploskalo? Srhljivo.

 13. nomercy nomercy pravi:

  @ Simona Rebolj: pa si ti državno zastavo obesila?
  Ali je edina trobojnost, ki jo kot izraz nacionalnega ponosa in priznanje državnosti, ko ti tvoja “plava” kri teče po belih bedrih???

 14. milan pravi:

  Vsi smo kurbe, samo cena mora bit prava.

 15. Rado Rado pravi:

  V blogu sem že zapisal,
  da sočustvujem s slovenskim estabilismentom, ker jih je Zrnec tako prizadel.
  Svoje sočutje delim tudi z delom blogarske smetane, ki jim gre Zrnčev humor tako na jetra.

  Nekdo zgoraj je zapisal, da se iz države ne gre norčevati.
  Donnerwetter! Od kdaj pa je norčevanje iz politikov tudi norčevanje iz države?! Ljudje božji, kar precej mešate pojme.

  Čisto zasebno pa mislim, da imate nekateri polne riti in vas ničesar več ne more zadovoljiti.

 16. nevenka nevenka pravi:

  Ja, kaj pa je država zate Rado?
  Država je politični institut, ki naj bi služil ljudem, vodijo jo pa politiki, ki smo jih sami izbrali.

  Kot bi rekel: rad se imam, posmehujem se pa samo svoji glavi.

 17. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @nomercy:

  Lahko si prepričan, da moj nacionalni ponos ne temelji na mahanju z državnimi simboli, zato imaš zlahka prav, da nisem še nikoli obesila, pa tudi letos ne, zastave na svoje okno. Še huje. Že kot otrok sem bila problematična, ker se nisem hotela udeleževat shodov, kjer bi morali vreščat in mahat z zastavicami in upiralo se mi je natikanje pionirčkastih kapic i n rutic, da ne omenjam siljenja v učenje zaprisege na pamet, kjer smo morali obljubljat nekaj, po čemer nas ni nihče vprašal, ali želimo kaj takega obljubit, tako da …

  In ne, ne ukvarjam se niti s pretokom take ali drugačne barve krvi po svojih bedrih oziroma se ikvarjam s tem približno toliko kot z mahanjem z zastavo.

  @Rado.

  Zakaj, zaboga, bi sočustvoval z nekim esteblišmentom, ki naj bi bil prizadet??? In s čim neki naj bi ga Zrnec sploh prizadel??? Saj je on sam pokazal, da je del prizadetega esteblišmenta s slabo politično predstavo, katere edina korist je nekaj cvenka več v žepu njega, njegove žene in nekaj prijateljev … hehehe … Prizadel je kvečjemu sebe, v kolior je hotel nadaljevat s prepričevanje, da je izven esteblišmenta in ga bojda kritizira kot osvobojen osamelec. Jok.

  In ne vem, s katerim delom blogarske smetane tako sočustvuješ, ki naj bi jim šel Zrnečev humor na jetra. Mnogo bolj poembno je, da je šel na jetra tistim, ki imajo sicer radi njegov humor. Sama sem žetak primer in sem tudi spisala zelo naklonjen zapis oddaji As ti tud not padu, njegovemu vodenju Viktorjev pa sploh. Temu pač ne.

  Pripombe o norčevanju iz države, se strinjam, so pa neumestne. Problem je v tem, da se ni norčeval ne iz politikov, ne iz države, ampak se je nehote ponorčeval iz samega sebe oziroma svojega smisla za serviranje humorja. Morda zato, ker postaja vedno bolj politik, pa vedno manj komik.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !