Le tu in tam, le bežno potovanje

Za srčnost ni problem, srčni smo skoraj vsi. Razuma nam manjka.

Spor med SZS in Tino Maze – simptom majhnosti slovenskega značaja.

Objavil Rado, dne 6.03.2010

Slovenija ni naklonjena velikim šampionom.

Ali bolje rečeno, naklonjena jim je, le če so skromni.  Naj oddidejo v široki svet in nosijo za nas slavo Slovenije, a ko se vrnejo naj sedejo za zapeček in živijo skromno ter v revščini.  Takšna je, globoko v narodovi duši zasidrana idealna podoba naših junakov.  Martin Krpan, ki je na Dunaju bleščeče opravil z Brdavsom, potem ni zasedel svojega mesta na dvoru, ki mu kot zmagovalcu in rešitelju pripada. Ne, umaknil se je nazaj v domačijskost Svete trojice in se še naprej ukvarjal s kontrabantom. Tudi Peter Klepec, ki je izdrl hojo, pometel s Turki in rešil slovenstvo, se ni postavil na čelo naroda, si ni izbral najlepše mladenke, ki mu kot junaku pripada. Ne, odšel je na svojo domačijo in še najprej živel skromno, s svojo materjo, vse do konca njegovih dni.  Kralj Matjaž spi  v votlini pod Peco, tam nedaleč od Tinine Črne na Koroškem in prav nič ne kaže, da se bo njegova brada kdajkoli devetkrat ovila okoli mize.  Ne bo se zbudil in ne bo odrešil Slovencev njihove majhnosti. 

Naši šampioni, ki so nas  hoteli osvoboditi naše majhnosti v tem boju niso uspeli. Zmogli so premagovati svetovno elito. Našega značaja pač ne.  Naš olimpijec Iztok Čop,  s svojim bojem za mesto v družbi, ki mu kot šampionu pripada, ni bil uspešen.  Velikan atletike, svetovni in olimpijski šampion Primož Kozmus, je na domačem parketu moral poklekniti.  . Svet je ležal pod njegovim kladivom, Slovenija pač ne.  Tomaž Humar, ki je za človeštvo premikal meje nemogočega, je tam na gori umiral zasmehovan od malodane večine Slovencev. Tina Maze, naša prva dama zimskih olimpiad, ki se ni ustrašila količkov na strmih in nevarnih olimpijskih progah, je tik pred tem da bo padla na domačih ovirah.  Bo po šampionki Mateji Svet odšel v nepovrat še drugi biser slovenskega alpskega smučanja?

Kdo bo znal pojasniti Slovencem in vodstvu smučarske zveze Slovenije, da se šampionskosti ne da normirati? Šampionskost obstaja izven povprečnemu človeku razumljivih modelov.  Veliki šampioni potrebujejo posebno obravnavo.  Ne da se jih stlačiti v Virantovo plačno reformo. /kot tudi zdravnikov specialistov ne, ipd./ Tina Maze je biser, ki ga imamo. In ta biser si zasluži posebno obravnavo.

Albert Einstein pravi,  da bo isti um, ki je spravil zadevo v težave, težko sam razrešil probleme, ki si jih je zakuhal.  Zato dvomim, da so možje iz smučarske zveze tisti, ki bodo znali poiskati rešitev. Za kaj takšnega bo potreben nekdo od zunaj. Tina Maze je šampionka smučanja in je ambasador Slovenije.  Uspela je brez pomoči Smučarske zveze. Petra Majdič je zmogla do medalje, kljub telesni poškodbi in bolečinam.  Bodimo sposobni prikloniti se njunim veličinam in jim dajmo pozornost, ki si ju zaslužita.  Podprimo ju tudi finančno. Njuni uspehi bodo potegnili za sabo ves narod. Stopimo po poti uspeha, ven iz te ozkoglednosti. Pridružimo se Velikim narodom.

 • Share/Bookmark

30 odgovorov v “Spor med SZS in Tino Maze – simptom majhnosti slovenskega značaja.”

 1. niko pravi:

  Točno tako je!
  Ne le fovšija – vzrok je v samozavesti, ki slovenclje tako zelo bode v oči.

  Naj enkrat povsem jasno in transparentno izhajam iz osebnih izkušen te vrste: moraš se naveličati čepeti v kotu, čeprav ti je ta desetletja povsem všeč. Zdaj, ko mi bo smrt kmalu potrkala na vrata, brez skrbi ne gre še za senilnost, demenco ali kaj podobnega v kritičnem obsegu, le časa mi zmanjkuje, a kdo bo po mojem preminutju naredil karkoli za mojo prepoznavnost, če sam v 50-ih aktivnih in ustvarjalnih letih nisem poskušal narediti nič?

  Za začetek bom v soavtorski knjigi molitev in priprošenj Brevir življenja, prvič odprl tisti del življenjepisa, ki sem ga za druge vedno zapiral.

  In verjemite, da bo povsem enaka tematika, kot je o njej govora v tem sporu med SZS in Tino Maze, pokazala cvet in plod v reakcijah na povsem nedolžen resničen zapis.

  Gre kdo stavit, ali imam prav ali ne?

  :twisted:

 2. milenči pravi:

  Misliš, da je to res le simptom majhnosti slovenskega značaja?
  Kje pa!
  Funkcionarji so – žal- zavohali, da bi na račun Tine lahko vleiko zaslužili za lastne riti, a jim Tina noče pasti na limanice….Pa jih to držai, in upam, da se jim punca ne bo pustila, ker drugače, če jim ne bi dala, bi jo bili verjetno prirpavljeni tudi utopiti v žlici vode….

 3. niko pravi:

  Milenči: imaš še kako prav. Koliko športnih kolektivov se je iz nič prebilo do nekaj, tam pa so se javili dobrotniki, ki jih bi rade volje popeljali v svetle čase – ki pa so bili že doseženi. Pot je potem le navzdol.

 4. Rado Rado pravi:

  Milenči,
  seveda imaš lahko prav v tem, da so funkcionarjem porasli apetiti.
  A prav zaradi zgoraj opisanega značaja se lahko zgodi, da bodo dobili “narodov mandat”, pri “rezanju” Tine. Uspeh Tine in njene ekipe je hkrati tudi kritika politike in strokovnosti SZS.

 5. NoMercy pravi:

  Športnik tekmuje predvem za SEBE. Za svoj “čef”.
  Slava traja dokler ne stopi z zmagovalnih stopničk tiste tekme.
  Na naslednji tekmi je lahko že popoln luzer … in tako dalje iz tekme v tekmo.
  Očitno tudi tuji sponzorji nimajo več denarja – sicer nebi bilo toliko panike. Domači so finančno itak k***u.

  Vse ostalo pa je pač normalno služenje denarja in delanje panike (tako novinarji, mediji, funcionarji, politiki … ).
  ——————
  Zgleda, da je TM postalo premalo, da jih na progi s kolom dobi po pi**i :) — saj bo bolje :)

 6. Programer pravi:

  Če koga zanima, kako se lahko legalno in preprosto talajo plusi in minusi na 24kur in na Siolju v NEDOGLED naj mi piše na (zamenjajte pike in afno s primernimi znaki): pravi(pika)programer(afna)gmail(pika)com lp :)

 7. Loizek pravi:

  Dober članek, pravilna ugotovitev. Če Slovenci ne bomo začeli izkazovati več spoštovanja do spoštovanja vrednih Slovencev, bomo ostali večni povprečneži. Slovenijo svet pozna ne po milijonu polpismenih ampak po vrhunskih športnikih in strokovnjakih…in samo oni nas lahko pšopeljejo naprej! Povprečnežev je na svetu 6 miliard – tu se ne moremo kosati z njimi!

 8. Edvard Gnjezda pravi:

  to je pa iskren članek. slovenci imamo poleg te slabe lasnosti da se radi šupirimo s tujim perjem še to, da bi radi za vsako ceno tudi z njim uporavljali. ta majhnost je res globoko v naši zavesti. pa strah tudi. lp. ed.

 9. Žogca pravi:

  Jaz se sploh ne sekiram. Naj punca naredi, kar misli, da je najbolje zanjo. Mi je pa smešno, priznam, da se zdaj eni gredo zbiranje denarja zanjo. To mi pa že meji na patetiko.

 10. chef chef pravi:

  Saj je vse kul, ampak da ne more smučat, ker se kregajo s kaj vem kom, je pa bosa!

 11. samuraj pravi:

  Po dolgem času en res odličen prispevek na to temo. Z vsem napisanim se v celoti strinjam. Bravo!

 12. samuraj pravi:

  Pa še to bi dodal. Očitno se slovenskim športnim funkcionarjem in politikom kakor tudi večini Slovencev niti sanja ne, kaj pomeni za državo olimpijska medalja.

 13. Matej pravi:

  Glede sindroma majhnosti slovenskega značaja se popolnoma strinjam, vendar se le-ta ne začne pri tem problemu, ampak že mnogo prej, zato jst krivca tukaj ne vidim samo v SZS-ju, vendar na obeh straneh. Dejstvo je, da spor ni dober za nikogar in da bi obe strani čimprej morali sprejeti dober kompromis. V nobenih pogajanjih pa ne dobiš vsega…

 14. ivan pravi:

  Da res je,odličen prispevek. Bravo Tina, bravo Petra, kar “smilijo” se mi vsi politiki, funkcionarji v njuni senci, nekdo zmore celo toliko cinizma, da se zjoče ne Petrini rami…

  navi

 15. olna pravi:

  Najbrž se bo odločila tekmovati za kakšno drugo državo, ne bo ne prva ne zadnja, če bo to storila.

  Nekdo od funkcionarjev je rekel, ja, to ne bo več isto, zdaj ima za seboj vse slovenske navijače. Ja, in? Tudi potem jih bo imela. Saj bomo vsi vedeli, zakaj je odšla. Od državljanstva nima nobene koristi, od denarja tujih sponzorjev pa jo bo imela. Enako bomo navijali zanjo kot sedaj in enako bo naša.

 16. kinky tone pravi:

  Jaz sem za naše!

 17. lovček pravi:

  Ja fantje tkole je. Na smučarski zvezi so si pač funkcijonarji( kot v firmah direktorji) potalal dnar in za naše šampionke ga je pač zmankal (tko kot za delavce9

 18. marš na drini marš na drini pravi:

  tu se preprosto pozablja, da so sredstva omejena in da je s tem pač treba nekako podpreti ves sistem tekmovalnega smučanja.

  saj bi lahko sredstva prerasporedili tako, da bi zadovoljili mazejevo, ampak ko bo pač ona rekla smučanju adijo, s spolhnimi žepi denarja, bomo pa za njo imeli generacijo ali dve “podhranjenih” tekmovalcev, ki bi jim na račun te podpore “vrhunskosti” svoj potencial, zaradi slabših pogojev in kvalitete dela, morda uspelo razviti tam nekje do 70%.

  seveda to mazejeve ne briga kaj dosti, lahko se pa samo vpraša, kje bi bila danes, če bi podobno počele “zvezdnice” pred njo in če bi jim pri tem tudi ustregli.

  isto se dogaja z nogometaši. zahtevajo 3x toliko kot dobivajo nemški reprezentanti, v sloveniji imamo pa ligo, ki je v bistvu v bankrotu. čez 5 ali 10 let se bojo potem ljudje čudili, zakaj smo potem v nogometu zanič. ja od kje boš pa dobil dobre igralce?

  jaz tini maze in vsem podobnim res predlagam, da preprosto grejo za denarjem, ker to izsiljevanje sedaj očitno postaja nacionalni šport št. 1. naj se proda na trgu, kaj pa ima od nje slovenija, lepo vas prosim, razen pač teh navijaških evforij.

 19. Rado pravi:

  Marš na drini,
  praviš, da se pozablja na omejenost sredstev?

  A pozabljiv si tudi ti.
  Pozabil si namreč, da Zveza po eni strani ne more Tini denarja v zadovoljivi količini, hkrati pa bi jo drastično omejila pri samostojnem trženju. Torej bi večina sredstev, ki bi prišla v zvezo zaradi Tininega imena, bila kanaliziranega drugam.

  No?

 20. marš na drini marš na drini pravi:

  rado,

  težko je sodit, če človek ne pozna podrobnosti. ampak jaz predvidevam, da gre za to, da ima pač zveza svoje sponzorje, ki imajo tudi svoje zahteve, ki se morda s prekrivajo s trenutnimi pogodbami, ki jih ima tina na lastno pest. to je po moje problem. seveda zveza ne more dajati denarja svojih sponzorjev, hkrati pa sponzorja obvestiti, da jih pač tina ne bo sponzorirala, ker ima pač v tem delu že pogodbo z nekom drugim.

 21. Matej pravi:

  Rado, po drugi strani je pa to s strani zveze razumljivo, saj bi Tini dala prav tisti denar, ki ga sponzorji zvezi namenjajo v zameno za ta našitek na dresu, a kako ;) .

 22. niko pravi:

  Se vam ne zdi, da ste zašli’

  Tako zlahka pozabiti, da se od časa do časa pač najde kdo, ki ga ne zadovoljuje biti prvi na vasi, je greh.

  Pa lep večer!

 23. Boštjan pravi:

  Da je v tem sporu krivda le na eni strani ne verjamem. Da bi se lahko opredelil – na kateri strani je krivda večja, bi potreboval še kaj več informacij. To streljanje preko medijev, tako nima smisla.
  Kaj ima Tina Maze in SZS s simptomom majhnosti slovenskega značaja pa res ne vidim.. majhnost slovenskega značaja pa se vidi v prevelikem poveličevanju športnih uspehov in preostri graji ob neuspehih. Tini privoščim še veliko zmag, zadovoljstva pri tem kar dela, pa če bo tekmovala za Slovenijo ali kako drugo državo. Tako ali tako tekmuje predvsem zase.

 24. niko pravi:

  Postavim stvari tako: kriza slovenskega smučanja se je za čela na vrhuncu. Ko je ob Križaju s Petroviči zavel nov duh v naši smučariji. In se je na lep način poskrbelo za odhod Gartnerjev, ki sta bila pravi zvezdi slovenskega smučanja, in so prihajali trenerji, ki so na strokovnem področju popuščali posameznim pritiskom in muham tekmovalcev, ki so šele prihajali itd. In smo zafurali Matejo in smo zagonili vzdušje in smo ustavili zagon in smo …

  Tole zdaj je bolj podoba nebogljenosti in pohlepa funkcionarjev, kot netalentiranosti trenutne generacije naših smučarjev.

 25. dean pravi:

  Najprej naj povem, da sem športni navdušenec in spremljam skoraj vse športe z zanimanjem. Ampak za šport pri nas denarja ni! Sploh pa ne za obstranske športe kot je veslanje, met kladiva in smučanje- to so vse športi, s katerimi s ukvarja peščica ljudi po svetu-par sto in se medalje v teh športih sploh ne morejo primerjati z npr. uvrstitvijo nogometašev na svetovno prvenstvo – ta dosežek je več vreden kot kozmusova ali tinina medalja! Pa ne preferiram nogometa-moj šport je tenis!
  Da Humarja niti ne omenjam-on je bil pač fizično izjemen človek-ampak v glavi pa ni mel vse kot je treba (svojo zarukanost in nezmožnost vklopa v normalno družbo je kompenziral z ekstremnim izzivanjem smrti-malo ekshibicionizma! V Sloveniji denarja za vrhunski šport ni-ga je treba porabit za reševanje ekstistence stotisočev ljudi( pokvarjeni politiki seveda niso v nobeno pomoč). Kdor je vrhunski športnik bi moral zlahka dobiti denar drugje, seveda če se ne ukvarja s kakšnim obstranskim športom-metanje debel ali dričanje po riti ipd.

 26. Rado pravi:

  “Kaj ima Tina Maze in SZS s simptomom majhnosti slovenskega značaja pa res ne vidim.. ”

  Boštjan, tu sem imel v mislih reakcijo javnosti. Na verjetnost, da bodo Mazejevi obrnili hrbet. Slovenci bolj ljubijo institucije, kot pa junake. Uklanjajo se moči; državi, Cerkvi, ipd.
  Naj te spomnem na en zelo ekstremen primer – župnika v Artičah na Dolenjskem, ki je bil obsojen zaradi pedofilije. Kljub temu, da je zlorabljal njihove otroke, so vaščani kar nekaj časa ščitili župnika in Cerkev, pred javnostjo in zakonom . . .
  Komaj verjetno, resnično!

 27. lasix 40mg pravi:

  Where else could anyone get that type of information in such an ideal way of writing? I’ve a presentation next week, and I am at the look for such information.

 28. Le tu in tam, le bežno potovanje » Blog Archive » Zbogom Tina Maze – nimamo dovolj zate. pravi:

  [...] Pred letoma sem napisal blog v podporo Tini Maze. [...]

 29. zelenaoaza zelenaoaza pravi:

  Vsi bi se morali malo bolj potruditi, in vse bi bilo v najlepšem redu.

 30. Rado Rado pravi:

  zelenaoaza,
  ta prispevek je že presežen.
  :-)

  Zdaj velja: http://rado.blog.siol.net/2012/02/08/zbogom-tina-maze-nimamo-dovolj-zate/

  LP

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !