Le tu in tam, le bežno potovanje

Za srčnost ni problem, srčni smo skoraj vsi. Razuma nam manjka.

Pismo polemičnemu prijatelju

Objavil Rado, dne 26.01.2010

 

/v krepkem tisku je tekst mojega sogovornika//

O Forumu 21

 

“Ja prav imaš.Le da so ti pogledi,pogledi privilegiranih socialističnih direktorjev, ki so splavali na vrh v totalitarizmu,zdaj pa sekitijo in branijo z demokracijo z svojimi polnimi denarnicami in vplivom.”

Torej prijatelj, ti nisi za demokracijo? Kajti demokracija je za vse. Ne le za tiste, ki so tebi po volji.Omenjaš tudi totalitarizem? V osemdesetih letih ga je imela vzhodna Nemčija, pa Romunija recimo. Slovenija pač ne. Delali smo kar nam je “pasalo”. Potovali smo kamor nas je bila volja. Če nam je česa zmanjkalo smo šli v Trst ali Gradec. Nezaposlenost je bila majhna. Ko že omenjaš totalitarizem, upoštevaj da je bilo takrat v naših zaporih le tretjina današnjih zapornikov. Kje so tu elementi totalitarnosti? Morda nisi mogel izvoliti tistega, ki si ga hotel? Morda. A danes? Tudi, če izvoliš svojega, se zadeve nič ne spremenijo, ker je resnični gospodar Kapital!!! So Romuni smeli potovati? So vzhodni Nemci imeli možnost kupovati kar jim je pasalo? Dalje govoriš o ljudeh, ki so na vrh splavali v totalitarizmu.Glej razlago zgoraj – tisto kar je bilo, gotovo ni bil totalitarizem. Vsaj v pomenu nesvobode takratnih ljudi. Celo dr. Bučar je leta 1986 smel potovati v Bruselj, da je “šimfal” čez takratno državo. Jaz sem ljubil svojo prejšnjo domovino in rad imam tudi svojo sedanjo. V mojem srcu ni sovraštva.

Ljudje, ki so takrat splavali na površje so pač bili elita. Kajti človek ne more izbirati časa v katerem se bo rodil. In če je bil v osemdesetih v najbolj ustvarjalnih letih, je pač poskušal v danem sistemu največ potegniti zase. In ko se je sistem spremenil, je poskušal v novem sistemu narediti isto. To pač počno družbene elite. V vseh sistemih in v vseh družbah. Preprosto je to v človeški naravi. Vzemi si v knjižnici kakšno literaturo o Teoriji elit.

“Nikakor ni to najbolj zdravo jedro naše ekonomske stvarnosti, kajti vedno in še danes lulajo po koprivah s tujimi luleki. Najbolj sporen pa je njihov šef,ki se danes postavlja na vrh nekih poslovnežev in si gre stvari,katere je prej v totalitarizmu prepovedoval.”

Luleki, koprive, upokojeni predsednik? Si prazniš frustracije? Si pozabil, da imamo parlamentarno demokracijo. Odloča se v parlamentu, imamo svobodo govora. A ti bi pa Kučanu prepovedal govoriti, Janši pa ne? Je to demokracija? Nikakor! Prav to je zaresna totalitarnost! In če ti gre nos, da je spremenil mišljenje, se spomni nase. Pred tridesetimi leti si tudi ti razmišljal rdeče. Zdaj pa ne več. Sebi torej dovoliš spremembo, drugim pa ne.Ne pozabi: Tudi Janša je bil član ZK. Zdaj se je pa spremislil. Do tega ima slehernik polno pravico.

“Ko sem šele leta 78 šel v obrt mi je njihov sedanji kolega -*direktor neke firme,dejal: si ja nor saj boš več v restu .Ja v teh časih je bil ta gospod šef vrhovni vsega .In to je še sedaj.In če je tebi vse higijenično innormalno naj to tako bo.Vendar tudi ti plačuješ ta davek.Davek nenormalnosti.”

 Se strinjam. Takrat je bilo v smislu pridobitništva težko izraziti svojo individualnost. Človeku, katerega je glavni smisel življenja “IMETI” je bilo najbrž huje, kot človeku, ki mu je bil glavni namen “BITI”. Jaz, dragi prijatelj, nikoli nisem imel v tem smislu težke izbire. Izbral sem “BITI”. Vlagal sem v svoje znanje, v svojo razgledanost. Prebiral sem literaturo; študijsko in drugačno. Obiskoval kulturne dogodke, polemike, okrogle mize. Bogatil sem svojega duha.

Ukvarjal sem se s športom, takšnim in drugačnim. In takratna socialistična oblast je imela nemogočo nalogo. Ni mogla terorizirati mojega duha, mojega znanja, moje razgledanosti. Ni mogla obdavčiti mojih športnih sposobnosti, moje kondicije. V prav ničesar ni imela vpogleda. A zaradi vsega naštetega sem bil bogat človek. In takšen sem še danes. Tudi kapitalizem in njegova davčna uprava dandanes, me ne more stisniti v kot. Mojemu bogastvu navkljub. Kajti jaz, dragi prijatelj, jaz sem bogat človek. Jaz sem izbral: “BITI”.

“Danes smo po letu na -9% pod evropskim povprečjem,kje bomo čez tri leta?” Še vedno te skrbijo procenti?

Vzemi knjigo v roke in tvoje povprečje bo nad evropskim, ameriškim.

“Mi stari partijci pa hvala bogu gremo proti svojemu koncu,da ne bomo več delali škode na tem svetu.”

Od kod ta defetizem, dragi Vojko? Nikomur nismo delali škode! Živimo v najboljšem možnem času. In v tem času sem naredil, kar sem imel narediti. In moji otroci bodo živeli v pravtakem najboljšem času in tudi oni bodo bogati. Če bodo le hoteli.

Če parafraziram Nika Grafenauerja: Ljudje smo narojeni v ta svet in le od nas je odvisno, kako se bomo odzvali na izzive časa in prostora. (Janši, ali Pahorju navkljub, op. Rado)

 

 • Share/Bookmark

17 odgovorov v “Pismo polemičnemu prijatelju”

 1. Rado Rado pravi:

  Moj prijatelj se je odpovedal konkrektni repliki (ad rem), vse kar je imel povedati je bilo ad personam. Češ, da nimam pojma, da mi še sto let ne bo jasno, ipd.
  Škoda, jaz sem pa vendarle mislil, da ima vsaj kakšen argument.
  No, na koncu se je izkazalo, da je cesar vendarle gol.

 2. Brane pravi:

  Nikoli mi ni bilo jasno, kako lahko nekdo, ki dosti bere (vlaga v svoje znanje in razgledanost..) zagovarja totalitarizem?!? Pa pišuka, če se seznaniš z zločini boljševikov, komunistov, udbe in vse te rdeče revolucionarne drhali, preprosto ne moreš tako razmišljati. Milijon Svetih Urhov ne odtehta njihovih zločinov. Verjetno si “vlagal” enostransko gradivo, namenjeno Višji strokovni šoli Kumrovac.
  Razumem pa Vojkota, da je odnehal..

 3. Rado pravi:

  Brane:
  “Nikoli mi ni bilo jasno, kako lahko nekdo, ki dosti bere (vlaga v svoje znanje in razgledanost..) zagovarja totalitarizem?!? ”

  Brane,
  ne gre za to, da bi kdorkoli (in jaz npr.) zagovarjal totalitarizem, ampak gre za vsebinsko presojo situacije.
  Moja trditev je, da so bila osemdeseta leta, leta največje vznesenosti in napredka v Sloveniji. V vsem desetletletju je bilo le dobrih deset intelektualcev, ki so morali plačati nekoliko višjo ceno.
  Dandanes pa plačuje ceno navidezne svobode v kapitalizmu, nekaj stotisoč podplačanih delavcev na robu revščine.
  Stvari je treba gledati v širšem kontekstu. /tistega, ki je na cesti in brez kruha, ga “boli kurac” za dilemo totalitarizem, ali demokracija/.

 4. Branč pravi:

  Praviš, da so bila osemdeseta leta vznesenosti in razcveta, jaz pa dodajam, da so bila tudi leta največjega mednarodnega zadolževanja in neukrotljive astronomske inflacije. Torej so bila ta leta skregana z vsako razumno ekonomijo in jim ni para v smislu, da bi bila ponovljiva brez posledic, kot jih čutimo danes. Recesija (rob revščine) je pa globalna in ni vzrok uvedbe demokracije. In za tvojo “vsebinsko presojo situacije” je potrebno upoštevati tudi to. Je pa res, da so bila ta leta super: bili smo mlajši in agilnejši :) (mater se je kadilo…)

 5. Branč pravi:

  Ups, enkrat sem Branč, drugič Brane… nima veze

 6. Rado pravi:

  Po statističnih podatkih je v letih 2004 do 2009 slovenski dolg do tujih bank narasel od 26 milijard evrov, na 40 milijard evrov.

  Za nepoučene: V tem času je bil na čelu vlade ljubljeni vodja, Janez Janša.

 7. Brane pravi:

  ta trenutek nimam točnih podatkov, vendar sem zasledil, da je dolg porasel po prevzemu vlade s strani levakov.

  Za nepoučene: Nesposobni vodja Borut Pahor je že v enem letu naredil nepopravljivo škodo državi. (tudi po statističnih podatkih – zaposlenost, BDP, zunanji dolg,..)

 8. David pravi:

  Prelje so na POP-TV-ju postregli s podatkom, da je Janz Janša v svojem celotnem času vladanja zapravil 60.000 eurov za letalske polete (ne pozabimo, da je Slovenija v tem času med drugim predsedovala tudi uniji), ljubljeni vodja, cesar in kralj Danilo pa je pihnil 90.000 eurov samo za vladarski obisk Sarajeva. Nalašč sem uporabil radotovo retoriko.

  Janša ni bil brez greha, zel oso ga srali, ampak vseeno so ga 10x manj srali, kot ga serjejo tile s Pahorjem, Golobičem, Kresalovo in Turkom na čelu. TO JE DEJSTVO.

 9. olna pravi:

  Brane ali Branč, pavšalne ocene v stilu “…je v enem letu naredil nepoporavljivo škodo…” ne morejo biti del resne debate. Se pa (za istomišljenike) seveda lepo berejo.

  David, POP TV je kajpada najuglednejši in najzanesljivejši vir podatkov. Če se tam informiraš, seveda prideš do tako konstruktivnih ugotovitev, kot je ta, da so ga Janša in njegovi “10 x manj srali” in da je to DEJSTVO.

 10. Brane pravi:

  olna, tovrstne debate se ne bojim, ker sem prepričan, da so podatki zanesljivo meni v prid. Vendar jih trenutno nimam časa iskati (v glavi imam podatek iz Financ, ne pop-a), da so slednji prcefukarji drastično povečali dolg.

 11. olna pravi:

  Brane, pesnjenje silno duhovitih novih besed seveda zahteva manj časa kot iskanje podtakov.

  Tudi če je nekdo povečal dolg, je to samo del podatka, ki iztrgan iz konteksta ne pove veliko (razen očitno tebi). Pomembno je tudi, za kaj je bil dolg povečan in koliko od tega povečanja gre na račun odločitev prejšnje vlade.

 12. Brane pravi:

  me veseli, da se berem duhovito in epsko :)

  Kako se naj človek “pogovarja” z nekom, ki uporablja dvojna merila: če so eni povečali dolg, je potrebno iskati in upoštevati vzroke v prejšnji vladi, seštevati in preučevati kontekste in sploh razumeti nujo tega dolga, bla, bla,..
  Pri drugih se pa samo cifra pogleda in udari žig! Halo!

  Očitno si sama malo “pošnufala” po podatkih in zaprepadena pričela opravičevati enormne cifre :)

 13. Alter pravi:

  Tvoj prijatelj te je pravilno prepoznal.

 14. Alter pravi:

  Brane, navajaš Finance! Za Radota je to smrtni greh!

 15. Rado Rado pravi:

  Zdravo prijatelja.

 16. Brane pravi:

  Rado, ali naju boš letos (Alterja in mene) povabil na bograč? (ne vem zakaj, ampak avtomatsko si predstavljam bograč in polno skritih mikrofonov okoli… ;)

 17. Rado pravi:

  Alterja?
  Naj pride.
  Pa ga ne bo motilo, ker bo bograč rdeč?
  :-)

  Mikrofoni niso potrebni, saj tačrni vse izblebečete že na netu.

  Letošnji datum je 16. maj (ob 17:00)

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !