Le tu in tam, le bežno potovanje

Za srčnost ni problem, srčni smo skoraj vsi. Razuma nam manjka.

Zbornice, takšne in drugačne – od države “požegnane” organizacije za zaščito stanovskih privilegijev.

Objavil Rado, dne 23.01.2010

Skoraj vso zgodovino samostojne Slovenije obstojé na državni ravni različne zbornice; zdravniška, odvetniška, notarska, gospodarska in najbrž še marsikatera.

Njihov prvotni namen je bilo urejanje pravil znotraj stroke in kontrola kvalitete. Laični državni aparat namreč ni dovolj pristojen za razpravo o ozkih strokovnih vprašanjih.  Iz zgodovine se, npr. spominjamo primerljivih, srednjeveških cehovskih združenj, ki so skrbela za kvaliteto storitev. Poznamo primer kazenskega namakanja v Ljubljanico tistih pekov, ki so goljufali pri kvaliteti kruha.

 

No, današnje zbornice večinoma razumejo svoj obstoj, kot ščit za zaščito, tako pred državnim aparatom, kot pred javnostjo.   Zdravniška zbornica torej ni edina, je pa v zadnjem času najbolj izpostavljena. Zdravniki, oz. mnogi od njih, ki so se že zdavnaj odrekli Hipokratove prisege, skrbijo predvsem za lastne riti. Primer Nekrep še zdaleč ni edini primer, ki nas ob pomisli na samopašnost zdravnikov, sili na bruhanje.

 

Odvetniška zbornica, oz. pravna stroka, kot taka,

je naslednji primer zaščitenih kočevskih medvedov. Sodobna država mora vse stvari zapisati, normativno urediti. Pisci teh besedil so predvsem pravniki, zato je oblika njihovega zapisa takšna, pri kateri svojo “stroko” izpostavijo kot najbistvenejšo in jo tudi ustrezno zaščitijo ter si pripišejo visoko lastno vrednost in ceno.

Slehernik se na tržnici lahko pogaja o ceni solate. V avtomobilskem salonu se lahko “pogodiš” za nižjo ceno avtomobila, celo pri plačilu prometnega prekrška ti država nudi 50% popusta.

Le odvetniki nemočno “skomigajo” z rameni, ko jih prosiš za popust za sestavo zagovora, za zastopanje, ipd. Nič ne moremo narediti”, pravijo “Zadeva je vredna 50, 200, 500, ali več točk” ter s prstom sočutno kažejo v priročnik.

In ko bi se rad zaradi slabega zastopanja, pritožil čez kakšnega odvetnika, se nikakor ne moreš prebiti skozi zid odvetniške zbornice.

 

Notarska zbornica.

???  Zdi se, da si je sodobna država izmislila notarje predvsem zaradi tega, da bi ustanovila še eno privilegirano skupino znotraj sebe. Velika večina njihovih poslov je rutinske narave, in za plačilo le-njih prejemajo mastne denarce. Kriv za kakšno “nedelo” pa do zdaj ni bil še nobeden od njih. .

 

Povzetek:

Nekoč smo imeli Zvezo komunistov, ki je bila po definiciji avantgarda delavskega razreda. Kot takšna je bila nedotakljiva.  Dandanes pa imamo malo morje privilegiranih skupin – nedotakljivih zbornic. Nekakšnih sodobnih ZK-ajev. 

Nujno torej potrebujemo novo zakonodajo. 

Zbornice naj se vrnejo k nekdanji vlogi zbornice. K organiziranosti zaradi zaščite kvalitete. Odgovornost posameznega člana zbornice – morebitnega kršitelja, pa naj prevzame zavarovalnica.

 

 

 • Share/Bookmark

5 odgovorov v “Zbornice, takšne in drugačne – od države “požegnane” organizacije za zaščito stanovskih privilegijev.”

 1. nevenka nevenka pravi:

  Če me občutek ne vara, bomo kmalu dobili še tožilsko in sodniško zbornico.

 2. Rado Rado pravi:

  Ne mi reč, Nevenka.
  Morda pa imaš prav. Vsaka samooklicana manjšina že želi “posebno obravnavo”. Tudi npr. istospolni so se oklicali za manjšino in terjajo nekaj, kar jim ne pritiče.
  :-)

 3. bimbo pravi:

  Ja, potemtakem rabimo še blogarsko zbornico. Pred časom so sicer oklicali blogarsko vlado v senci, jaz bi pa bolj skromno začel z zbornico. :-)

 4. pika pika pravi:

  Pozabili ste zbornico fizioterapevtov, kjer si je “mama Kresal” prikazala “fiktivne” člane, da ji je minister podelil javna pooblastila ;-) . No, saj se kmalu pozabijo takšne napake…

 5. nevenka nevenka pravi:

  Ideja o blogerski zbornici mi je ravno danes postala neznansko všeč. Po demokratičnem brisanju bloga, ki ni ravno hvalil Vladke, Brumna in Dragice, s strani Siola. Javnega mnenja očitno več ljudi ne prenese.
  In eni lahko žalijo in lažejo vsepovsod in brez posledic.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !