Le tu in tam, le bežno potovanje

Za srčnost ni problem, srčni smo skoraj vsi. Razuma nam manjka.

Ogrožen je ugled Slovenije,

Objavil Rado, dne 18.02.2009

nam ob zadnji Podobnikovi potezi, skoraj v en glas hitijo pripovedovati politiki. Kateri ugled imajo v mislih? Morda takšnega, ki smo ga dobili ob podpisu Vilnjuške izjave? Ali tisti ugled poslušnega učenca velikih sil, ki je bil razkrit pred dvema letoma, ko je Rupel dobil “navodila” od Busheve administracije, kako mora Slovenija ravnati v zvezi s priznanjem Kosovega?  Naš ugled očitno stoji na osnovah kimanja “tavelikim”.

Za tovrsten ugled nas ne bi smelo skrbeti. Pač pa nas bi moralo začeti skrbeti za naše interese. S papagajskim kimanjem tavelikim predvsem ogrožamo naše interese.  Ali nam je tesno sodelovanje (beri: brezprizivna podrejenost) z ZDA kaj pomagalo na Kosovem? V mislih imam koncesijo za mobilno telefonijo na Kosovem, ki jo je Mobitel pridobil na legalen način. Pa  jo je ameriški urad na Kosovem, kar storniral v dobro zainteresirane ameriške družbe.   In dalje, zaradi poslušnosti ZDA smo pohiteli  s priznanjem Kosovega  s čimer smo ogrozili svoje nedvomno bistveno večje gospodarske interese, v za nas veliko pomembnejši Srbiji. 

Z vso skrbjo politikov za naš ugled nismo mogli preprečiti, da nam pred športno tekmo pred štirinajstimi dnevi v Belgiji ne bi zopet zaigrali slovaške himne.  Če na področju ugleda ne gre tako dobro, se bi morali fokusirati na naše interese. Kajti le-ti so na dolgi rok pomembnejši od ugleda.  Učimo se od najboljših. Učimo se od RKC, ki se je zaenkrat “odrekla” ugledu in predvsem skbi za čim večjo akumulacijo kapitala in posestev. Ko bo dobila od države vse kar bo lahko, potem se bo zopet posvetila duhovnosti in svojemu “ugledu”.

Za interes Republike Slovenije gre! Odločnost je tista, ki šteje. Odločnost nam je leta 1991 omogočila samostojnost, kljub nasprotovanju skoraj kompletne mednarodne javnosti. In le naša odločnost nam bo priborila prost dostop do odprtega morja.

 • Share/Bookmark

12 odgovorov v “Ogrožen je ugled Slovenije,”

 1. spookymulder spookymulder pravi:

  Tudi Butalci so imeli težave z ugledom, a so ga uspeli rešiti:

  http://spookymulder.blog.siol.net/2009/02/17/butalski-zavod-31-februar/

  ;-)

 2. nevenka nevenka pravi:

  Meni gre ta naša vladna upognjenost tudi počasi že na živce. Kar naenkrat sta Nato in Hrvaška pomembnejša od Slovenije in Slovencev.
  Saj človek ne more verjeti.

 3. Rado Rado pravi:

  Nevenka!

  (iz moje polemike z Jurijem Frankom, na Zaresu)
  Juri,
  ko je šlo za velike stvari v slovenski zgodovini, še nobeden o mirotvorcev in pacifistov ni ničesar “zrihtal”.

  Takrat so na sceno stopili ljudje povsem drugega kova. General Maister, pa protifašistična fronta leta 41, pa avangarda, ki nas je pripeljala naprej leta 91.

  Poznam Podobnikov populistični opus in nisem padel na njegovo retoriko. Tokrat se je Podobnik le pridružil tistemu, kar o zadevi tako, ali tako že mislim sam. Strinjam z njim in z Bučarjem.

  Moj presek situacije je, da je slovenska politika prestreljena s tujimi botri in pod močnim mednarodnim pritiskom, kajti takšne koalicijske in SDS homogenizacije še ni bilo. Zato potrebujemo ljudi, ki so izven cone vplivanja in gonijo dalje stvari, ki jih provladni politiki iz zgoraj omenjenih razlogov v tem hipu niso sposobni goniti.

  Ko govorimo o odgovornosti, spoštovani Juri, imam jaz v mislih odgovornost do naših potomcev, do časa ko morebiti EU-ja ne bo več in takrat bo dodo do izraza prišle hrvaške hegemonistične pretenzije, da dominira nad nami, da pregleduje naše ladje, da onemogoči Koper.
  To in samo to je glavno gonilo pritiska Hrvaške na Slovenijo.

  Obžalujem, da Golobič, ki je zame politik št. 1 v Sloveniji izbral ostro retoriko zoper Podobnika. Prepričan sem, da je bila nepotrebna in škodljiva.

 4. Branč pravi:

  Ja, Golobič je res politik št.1 v Sloveniji. Odvisno, s katere strani gledaš..

 5. Rado Rado pravi:

  Golobič je v letu dni ustvaril stranko, ki zaseda drugo mesto med koalicijskimi strankami.
  Nedvomno je sposoben in učinkovit.
  Takšen ustvaralen politik je najprimernejši tudi za premierja.
  Zna načrtovati in načrtovano tudi uresničiti.

  Če pogledaš druge strankarske vodje – so jim stranke padle v naročje. Janša jo je uzurpiral od Pučnika. Pahor jo je prevzel od Kocijančiča, še Drnovšku se je LDS “zgodila”, ipd.

  Razen namigovanja pravzaprav nimaš ničesar povedati.

 6. Branč pravi:

  Premišljujem, kdo je večje poleno slovenskega razvoja, sloge in uspeha: Golobič, ali Kresalka. Verjetno oba. Ubogi Pahor je razpet med predvolilnimi zaobljubami na eni strani in zavestjo, da je edini uspešni razvoj mogoč v koaliciji z Janšo. Golobič pa je uspešen le v podtalnem delovanju interesnih skupnosti. Omemba, da bi bil najboljši premier, je obsurdna, groteskna in jako smešna! Še svoj resor lahko vodi le tako, da ustanovi strokovno komisijo, ter nato podpisuje le njene sklepe. Golobič je lep primer, da je bolj pomembno, kakšnega botra imaš, kot pa kaj znaš.

 7. Rado Rado pravi:

  “Golobič je lep primer, da je bolj pomembno, kakšnega botra imaš, kot pa kaj znaš.”

  ???

  Golobič je prej sam boter, kot pa da bi on imel botra.
  Tu se vidi Branč, da nimaš lastnega razmišljanja, ampak le ponavljaš tisto kar pripravijo v SDS.

  “Še svoj resor lahko vodi le tako, da ustanovi strokovno komisijo . . .”

  Ja kaj pa misliš?! Tako vendar počne vsa politika. Od stroke zahteva strokovna mnenja, politika sama se pa odloča katero različico ponujenega bodo sprejeli.

  Pahorja pa raje ne omenjaj. Če se zjutraj nima časa pol ure gledati v ogledalu, tisti dan sploh ne more funkcionirati.

  “Omemba, da bi bil najboljši premier, je obsurdna, groteskna in jako smešna!”

  Razen čustvenih vzdihov, ne najdem nobenega argumenta.

 8. Branč pravi:

  Nekdaj uspešna LDS se je raztrojila: eni so bili pošteni in razočarani (Kacin, Pavliha, Drnovšek,..), drugi brez korita tudi brez interesa (so poniknili), tretji, imenovani tudi hulje, ki so tajkunski branihrbti (po večini boljševističnih ideologij)pa imajo Golobića za prvaka. Preizkušenega lopova, ki raje stopica na mestu, kot da bi sprejel spravo. Če si njega samo predstavljaš za premierja, te morajo popasti čustva…

  Včeraj sem gledal Trenja, istočasno pa tudi oddajo o Stalinu. Kot bi gledal eno oddajo! Kopja Stalinovega sistema smo.

 9. Mare pravi:

  Sprava?

  Nobene sprave!
  Zdaj imam pa te strpnosti dovolj. Toliko časa nas “vlečejo”, da se bomo morali vrniti v čas državljanske vojne.

 10. medias pravi:

  Dati prednost nacionalnim interesom pred uklanjanjem tujcem je več kot so sposobni naši politiki zadnjih 100 let.

  Če kdo ne verjame, naj se npr. vpraša, komu daje vsak dan politika prednost: Slovencu ali Ciganu ?

 11. Authentic Jerseys pravi:

  However, most sports enthusiasts prefer jerseys that are comfortable to allow them to move freely during every game. Also, they opt for jerseys with a larger range of colors. Before the start of the season, it is recommended to buy the jersey you are going to wear so as you won?t be left empty-handed.

 12. outsource developer pravi:

  The blog is a welcome surprise and I look forward to reading it regularly. I’ve long been a fan and follower of your work, as we shared an appreciation for the more intellectually interesting aspects of the squared circle.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !