Le tu in tam, le bežno potovanje

Za srčnost ni problem, srčni smo skoraj vsi. Razuma nam manjka.

Incidentu med novinarjem Staretom in skakalcem Rovanom, na rob . .

Objavil Rado, dne 27.08.2008

Seveda se moramo strinjati z zahtevo,

da ima vrhunski športnik poleg svoje sposobnosti za vrhunskim dosežkom še maksimalno samokontrolo v odnosu do okolja, ljudi, sotekmovalcev.  Večinoma se pa ne zavedamo, kakšno garanje tiči za vsakim vrhunskim rezultatom, koliko odrekanj sladkostim vsakdanjega življenja se mora podrediti športnik.  In če k temu dodamo še stres pred nastopom pred očmi celega sveta, potem je jasno, da vrhunski športniki hodijo po robu. Po robu med vzdržnim in nevzdržnim.

Osebno (avtor članka)  imam kar precej izkušenj s športnimi novinarji, najprej kot aktiven športnik, kasneje kot organizator športnih prireditev in na podlagi lastnih izkušenj lahko trdim, da se precej športnih novinarjev sploh ne zaveda, ali vsaj noče upoštevati težavnost športne poti posamičnega vrhunskega športnika.  Lahkotnost s katero komentirajo in ocenjujejo posamičen športni dosežek, ali trud športnika je pogosto neosnovana in tudi žaljiva.  Pri komentiranjih športnih dogodkov tudi novinarji sami mečejo v eter številne cvetke. Tako je npr. na sami olimpijadi, mislim da prav novinar Stare,  ob skoku skakalke v daljino, nekaj čez sedem metrov, komentiral češ da ta dosežek ni bogvekaj. Kasneje se je izkazalo, da je ta dosežek zadostoval za olimpijsko  medaljo v skokih v daljino. (SIC)

Napaka brez primere! Komu se naj gledalci in poslušalci pritožimo zaradi novinarjeve napake? Pripisali jo bomo na rovaš njegove kredibilnosti!

Po “mokrem” incidentu z Rovanom je Stare izjavil:

 “Jutri bo plavalec napadel Jolando Bertole, rokometašica Iva Milovanoviča, košarkar Petra Vilfana, gimnastičarka pa Petra Kavčiča. In zakaj? Zato, ker smo kritično in pošteno poročali o njihovih dosežkih. To je nesluten in nedopusten pritisk na medije. Po tem incidentu so mi pri Mednarodni atletski zvezi, kjer so bili prav divji zaradi Rovanovega dejanja, ponudili celo posebno zaščito na komentatorskem mestu. Ker sem z njimi sodeloval pri projektu informacijskega sistema za olimpijske igre, smo se le sporazumeli, saj je Rovan že zapustil Peking.”  Vir

Poudarek, Rado

 Pošteno in kritično javljanje o dosežkih?

Izjava zaradi katere je Rovan neprimerno (čeprav človeško razumljivo) odreagiral, je bila Staretova trditev, da je odšel Rovan  v Peking le na izlet.  Tu pa ni več šale. Novinar sicer ima pravico, da presoja šport in dosežke v skladu z novinarskimi standardi, a vendar Staretova izjava o “izletu v Peking”, ni ocenjevanje Rovanovega športnega dosežka, ampak je že nedovoljeno pripisovanje športnikovega namena.  Je grob poseg v osebno integriteto športnika.  Izjava je zgolj “kurjenje javnosti”, je zgolj za vsako ceno narediti novinarsko javljanje, čimbolj sočno, pa čeprav na račun zaradi slabega dosežka, že tako frustriranega športnika.  V Pekingu smo se  v tem primeru srečali z dvema nedovoljenima vdoroma v človeško integriteto, pri čemer je bil novinar Stare nedvomno prvi, ki je v to posegel.

Atletska zveza bo nedvomno znala pravilno sankcionirati nedovoljeno obnašanje svojega atleta. Prepričan sem, da bi tudi novinarska organizacija morala presojati in presoditi o Staretovi “hoji čez rob”.  Zgolj nekritična solidarnost z “mokrim” novinarjem je po moji oceni le tiščanje glave v pesek. 

 • Share/Bookmark

13 odgovorov v “Incidentu med novinarjem Staretom in skakalcem Rovanom, na rob . .”

 1. pitboss pravi:

  dobro napisano

 2. maxime pravi:

  Staretu je po mojem mnenju stopilo v glavo to, da ga večina pohvali, da je direkten in brez dlake na jeziku. Imam občutek, da prav zaradi tega še bolj izjavlja neke bombastične ugotovitve. Poleg tega pa itak ve vse, saj že 30 let komentira.. he he!! To da se v vsakem drugem stavku zmoti njega pač ne moti.
  Rovan pa bi se lahko zamislil sam nad sabo, ker je njegovo skakanje na nivoju deseterobojcev!!

 3. Rado Rado pravi:

  Hvala pitboss.

  maxime,
  Zdaj berem, da se je Jure Rovan poškodoval na treningu v Pekingu in da je kljub poškodbi uspel skočiti 5,30m. Torej je danem trenutku dal vse od sebe. Tudi zaradi tega je bila najbrž športnikova frustracija nad podcenjevalno izjavo tako velika.

  Po drugi strani pa iz Stareta delajo junaka zaradi njegovih napak. Poglej link, zaradi napake, ker je komentiral HITROSTNO DRKANJE, ga celo hvalijo kot junaka.

  http://www.rtvslo.si/sport/modload.php?&c_mod=rnews&op=sections&func=read&c_menu=22&c_id=29737

 4. Luka pravi:

  Norci.

 5. Dr. Frojnd pravi:

  Staretovi komentarji so brezvezni in večinoma zlobni do športnikov, ki ne dosegajo uvrstitev po komentatorjevem merilu. Problem pa je v tem, da je Jure Rovan ogromen bedak, ki se ne zna obnašati in mora zato biti kaznovan. Ne glede na okoliščine je to napad na drugo osebo.

  Rado, tudi jaz se lahko potrudim po svojih sposobnostih, vendar mi še zdaleč ne bodo financirali ogleda olimpijskih iger z odličnega sedišča na sredini stadiona. Rovan je edini slovenski olimpijec, ki me je spomnil na debelušne atlete s Tonge in Tokelaua, ki mečejo kopje po 35 metrov. Izletniki, pač.

  Ne skrbi, ni me strah vode, če bi se slučajno Jure oglasil tudi k meni domov. :P

  P.S.: Hitrostno drkanje ni napaka, ampak je pravopisno pravilno, vendar je uporaba zastarele oblike. Stare se je v tem primeru le hotel neprimerno pošaliti.

 6. Branč pravi:

  Za ta spor nisem vedel. Stare bi isto stvar moral povedati bolj zavito, diplomatsko.

  In kako je odreagiral Rovan, da ga bo atlet. zveza sankcionirala?

 7. Rado Rado pravi:

  Nisi vedel Branč?
  Sorodniki so klicali Rovana v Peking in mu povedali, kako si ga je Stare privoščil med komentiranjem.
  Rovan je potem “vdrl” v novinarsko središče in Stareta poškropil s 3 dcl vode.
  :-(
  Ubogi Stare.

 8. Nevenka pravi:

  He, he… a to je škandal?
  Moški so pa res vedno bolj poženščeni. In Stare bi se gotovo skoraj utopil…
  Tudi ene buške nikjer? Ne morem verjet :-)

 9. Rado Rado pravi:

  Hm Nevenka,

  skoraj se moram s tvojo tezo o poženščenosti strinjati.
  Kar pa ne velja za šport od Branča. Tam je plavo oko najmanj kar se ti lahko zgodi. O tem, kaj je največ, ne bom pisal, ker lahko blog berejo tudi otroci.
  :-)

 10. Branč pravi:

  Sem zbrskal podatke o tej zgodbici na netu.
  Ker sem bil tudi sam reprezentant, morda na zadevo gledam bolj enostransko, kot drugi. Kot kolerik bi reagiral in Staretu sigurno nebi ostal dolžan.. ;)

  Če je Rovan dosegel strogo olimpijsko normo, ne vem zakaj bi se potem moral odreči zgodovinski priložnosti nastopa na OI, ker ne dosega še boljših rezultatov.

 11. refleks pravi:

  Zadeva je po videnju nas opazovalce zelo komična. Vendar neko profesionalnost, pa se pričakuje z obeh strani! Mar ne?

  Vsekakor ‘fizična’ poteza prevaga verbalno. Iz izkušenj pa vem, če pri karambolu napihaš, skoraj nikogar ne zanima ali si sploh bil ti kriv, ampak ti je krivda avtomatsko dodeljena? Morda pa bo to celo eden njegovih večjih ‘uspehov’ o prepoznavnosti, če se seveda malce hudomušno pošalim. Upam le, da me ne bo kje zalil s kakim kozarcem, ker se velikokrat nahajam v njegovem kraju:)

 12. Rado Rado pravi:

  “Vsekakor ‘fizična’ poteza prevaga verbalno.”

  Morda refleks,
  čeprav se je ta čas Stare že posušil, ideja o izletu v Peking pa Rovana še vedno bremeni. In tudi Stare se ni nič opravičil.
  ampak poskušaj na stvar gledati takole (po moje :-) ).
  Recimo, da sta bili relaciji med obema v samem štartu 0:0.
  Ocenimo Staretovo verbalno potezo z 10 negativnimi točkami, Rovanovo fizično potezo pa z 20 negativnimi točkami.
  Ker je Stare prvi začel, je povedel z -10. Ko je Rovan odreagiral, je anuliral razliko in on povedel z – 10. Z opravičilom je izbrisal polovico svojega fizičnega napada.
  Torej sta zdaj enaka.
  Kaj meniš?

 13. refleks pravi:

  Se povsem strinjam in glede na težo dejanja, se mi zdi opravičilo povsem dovolj, zato bi pričakoval tudi od Stareta, da reče kakšno prijateljsko v eter in pojasni ‘črni humor’, ki ga je uporabil?

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !