Le tu in tam, le bežno potovanje

Za srčnost ni problem, srčni smo skoraj vsi. Razuma nam manjka.

Razvojni premislek štev. 9: Zunanjepolitične vizije – Replika na članek Jožeta P. Damijana.

Objavil Rado, dne 7.07.2008

Jože P. Damijan je v Financah in v Razgledih objavil prispevek pod gornjim naslovom.

V veliki meri se je z Damijanovim pregledom situacije moč strinjati, še posebej v drugem odstavku, kjer piše: “Da je nacionalni interes dejansko ekonomski interes so se politične elite zavedale že zelo zgodaj”. Dalje piše Damijan: “Toda mnogo bolj poučno kot se učiti na zadnjih srbskih, Bushevih ali Jorasovih napakah je razumeti zgodovino”.

Jorasa je postavil ob bok Bushu?! Pustimo zdaj presojo, za koga je to kompliment, ali graja in poglejmo, če gre v Jorasovem primeru res za napako.
Ali je tisti košček ozemlja res nepomemben?

Narodi se skozi svojo zgodovino povezujejo v različna zavezništva. Tudi slovenski narod je od časa lastnega samozavedanja, “dal skozi”, kar nekaj državnih povezav. Trenutno je Slovenija v EU-ju in nekaj takega se v prihodnosti obeta tudi Hrvaški. Torej ima Damijan s svojim razmišljanjem prav.

Vendar, zgodovinsko gledano, so zavezništva politične tvorbe, ki nimajo niti stoletne, kaj šele, tisočlentne garancije.  Kdo lahko garantira, da evropska skupnost ne bo razpadla že čez petdeset let? Kar nekaj teoretikov sem že bral, ki takšne scenarije napovedujejo že prej. In takrat, ob razpadu bo “prekleto važno”, kako bo zapisanih tistih nekaj kvadratov zemlje, še posebej ob vsej specifiki Piranskega zaliva.  Najbrž ni nobenega dvoma, zakaj nam Hrvaška tako monolitno “odvzema” pravico do direktnega dostopa do morja? To je jasno videti iz vsake Hrvaške notranje in zunanje politične poteze. Zaradi želje po dominaciji nad nami! Ker obstaja možnost, da bo ob slabo zapisani meji, v primeru (neželjenega seveda) razpada EU-ja, ponovno izbruhnila na dan hrvaška želja po dominaciji nad nami in posledično tudi po kontroli našega pomorskega prometa. Takšna kontrola pa pomeni našo ekonomsko podrejenost in odvisnost od hrvaške politične volje.

Zato nam Joras pride še kako prav. Brez njega bi že zdavnaj zdrknili v čisto apatijo.

Damijanovo “orodje”, gospodarsko osvajanje je pravo “orodje”, pa vendar mora gospodarsko osvajanje dobiti tudi ozemeljski zapis. V nasprotnem primeru bodo naši potomci čez 50, 100 let, lahko le z obžalovanjem “bentili” nad našo kilavo politiko ob prelomu tisočletja. Z Damijanovim poudarkom nad važnostjo razumevanja zgodovine  se  lahko strinjamo brez omejitev, ter ga prav zato lahko upravičeno parafraziramo, da: “zelo verjetno ima ozemeljski zapis, vsaj v našem primeru,  tudi ekonomske posledice”.

 • Share/Bookmark

12 odgovorov v “Razvojni premislek štev. 9: Zunanjepolitične vizije – Replika na članek Jožeta P. Damijana.”

 1. Branč pravi:

  Hudič je, ker se Hrvati tako stijo prositi za vstop v EU. Na referendumu bi se verjetno izrekli celo proti…, zato imamo mi tako malo vzvodov pritiska na njih.
  Sicer pa sem prepričan, da naše stališče pri morskem vprašanju ne bo popuščalo, pa kdor koli bo že lider vlade. Še največ škode pa naredi Marjan Podobnik, ki nas prikazuje kot “dripce”.

 2. Rado Rado pravi:

  Hočeš reči Branč, da Podobnik dela večjo škodo kot Rupel?

  E moj Branč, mimo si vsekal, da je joj!

 3. Branč pravi:

  Očitno si bova zopet izmenjala nama že znana stališča :)
  Rupel je na Hrvate bolj jezen, kot midva oba skupaj. Vendar nama je dovoljeno pljuvati, on pa mora uporabljati evropski jezik, zato deluje neuspešen, ker mora zadevo pač peljati po dolgem diplomatskem postopku.
  On dripec Podobnikov pa v stilu hajkaštva (Zaboga bratec Janez, veš kaj se tukaj dogaja, pridi takoj sem, da se še enkrat vržeš čez ograjo…) res deluje na nivoju jeznih avtoprevoznikov ;)

  In še tista, da bo EU razpadla v 50-ih letih… :) ))
  Zopet se bodo našli ljudje, ki bodo jokali za njo, tako kot sedaj nekateri jočete za Živelo Socialistično federacijo bratstva in enotnosti, ljubo Jugoslavijo !!!

  ;)

 4. Rado Rado pravi:

  Branč.
  Retorika Podobnikov in Rupla mi je tu manj važna.

  Zadostujejo mi ugotovitve, da imamo s Hrvaško slabe odnose, ki so nedvomno proizvod slabe politike. Ne trdim, da je Rupel edini krivec, tudi na levici imamo “levake”, kot npr.
  Avrelio Juri & co, ki nam luščijo bučnice, gotovo je torej Rupel med najvplivnejšemi. Torej med najbolj krivimi. Podrobneje o tem: http://rado.blog.siol.net/2007/08/25/zunanja-politika-%e2%80%93-nacelo-reciprocnosti/

  Še o razpadu Branč.
  Razpad je naravni proces; Avstroogrska je razpadla, kraljevina SHS je razpadla, Jugoslavija je razpadla. Mar misliš, da je EU “boga zagrabila za jajca”, da v vsej svoji heterogenosti, ki jo premore, nekoč ne bo razpadla?! Že dandanes jo ogrožajo razne Irske, Češke in Polske. Celo midva Branč, bova nekoč razpadla.

 5. nevenka nevenka pravi:

  Vizija Evrope tudi mene zanima. Nekaj temeljev je postavila Lizbonska pogodba, če sem zadevo prav razumela, in nekaj se sedaj dogaja z našo pokrajinsko usmeritvijo.
  Kakšna naj bi bila resnici ekonomska vsebina pokrajin v primerjavi z ekvivalentnimi enotami upravljanja v drugih državah, kjer jih že imajo, mi ni čisto znana, priznam.
  A pokrajina naj bi bila vendarle ekonomsko-interesno in kulturno najčistejši nacionalni organizacijsko upravni element. Iz tega naslova naj bi bila konfliktnost med posameznimi področji bistveno zmanjšana in morda dologoročno iz vidika Evrope tudi večja garancija za mir?

  Kako se vedejo veliki, kompleksni sistemi, se tudi ve. Ko se preseže optimalna velikost in “občutek” enakopravnega razvoja, se začne oblikovati tendenca po osamosvajanju posameznih elementov. Temu občičajno res sledi razpad. Ne vedno na miren način.
  Kaj bi morala narediti politika Evrope, da bi to preprečila. Kdaj bi se morala nehati širiti? Sedaj še ima ta interes in kmalu bomo spet skupaj s celo Jugoslavijo od katere smo se odcepili.
  Ali je cilj ena država, Združena Evropa, brez držav, samo s pokrajinami?
  Kako se bo obnašal nacionalni interes in kako državni v bodoče? Imam občutek, da bosta na račun pokrajin postali to dve različni stvari.
  Morda bo za problem reševanja meje s Hrvaško treba čakati še petdeset let? Morda bo zadevo rešil kak pokrajinski referendum, ko držav ne bo več?
  Na eni strani bo centralizacija v Bruslju, pokrajine pa so decentralizacija znotraj držav?
  Samo razmišljam.

  Iz zgodovine se učimo, seveda, a tudi v zgodovino kdaj padejo novosti, res ni nujno, da se čisto vse ponavlja.

 6. bin pravi:

  Ne gospodarsko osvajanje, ne ozemeljski zapis nam ne bosta nič pomagala, ko se bo zamenjala “genetska masa” naroda!

  Mar kdo misli, da bodo priseljeni “delavci”, od Makedoncev do Kitajcev, prevzeli našo kulturo? Jezik morda, ostalega dela kulture pa ne! Glede na našo “pederastično demokracijo” pa bomo Slovenci kaj kmalu kot Aborigini v Avstraliji. Domorodci v izumiranju. :sad:

  Ne, nisem rasist! Celo nacionalist nisem. Le globoko v sebi čutim, da so spori okrog meje, gospodarskega osvajanja in ozemeljskega zapisa predvsem orodje za izvrševanje “deli in vladaj” sistema. Partija šaha, v kateri smo mi le figure. Igralca, nasprotnika, pa bosta po partiji popila vsak svoj pir! Kot prijatelja. :mrgreen:

 7. Branč pravi:

  Rado, všeč mi je zadnji Nevenkin stavek.
  Kakorkoli se že bo razvijala ta evropska demokracija, še vedno bo na najvišjem svetovnem nivoju. – razen če res “degeneriramo”, kot je super zapisal bin (laden..?)

  Vendar če opozarjaš na te binove navedbe (pederastična demokracija, opozarjanje na krajo kulture, na romski teror,..) se takoj pojavijo najvišji vedeži iz FDV-ja in ti povedo, da si rasistični izrodek. :(

 8. Branč pravi:

  bin,
  vidim, da si po netu brskal ravno med odlično oddajo na 1. programu. Škoda, dobra je bila, o “slavnih” danskih karikaturah preroka Moha…. (zaradi avtomatske cenzure iskanih besed namerno nisem izpisal) ;) in o njihovih bumerangih.

 9. Rado Rado pravi:

  Ah Branč,
  ta tvoja obremenjenost s FDV.
  Še povohal je nisi od zunaj pa vseeno ponavljaš floskule.

  To je pavšalizem naslabše vrste. Tudi škof Grmič je naredil vse cerkvene šole pa je vseeno veljal za rdečega škofa.

  Vsak človek je individuum, ne glede na šolo iz katere prihaja.
  Vprašanje so le argumenti s katerimi zagovarja svoja stališča.

 10. Branč pravi:

  Ah Rado,
  pavšalizem ali ne, v življenju sem opazil, da so FDV-jevci produkti kumrovške šole in diplomirani sociologi najbolj nesposobni ljudje, ki resnično nič ne znajo in na državne stroške s svojo politiko dela proizvajajo trume narkomanov (zaradi načina dela ob razpadu družin).

  Zame je rdeči “škof” g.Furman, ki trenutno službuje v Andražu nad Polzelo (znameniti član F21.. )
  ;)

 11. Rado Rado pravi:

  Branč,

  to niso tvoje ugotovitve, ampak so navedbe s katerimi so pričeli v SDS-ovem štabu za produkcijo diskredidatacijskih puhlic. Široke mase ste jih nekritično povzele.
  Takšne ocene ne veljajo nič!

  Vsak človek je svet zase.

 12. Branč pravi:

  No, potem pa fino, da tako razmišljajo “širše množice”, se bo vsaj kaj spremenilo… :) )

  Tudi Zaresov štab ne spi, sem slišal, da se je podpredsednik Zaresa, g.Lobnikar odločil kandidirati za poslanca in pospešeno išče nove člane, kolikor mu čas sploh dopušča ob puganju v Latkovi.

  ;)

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !