Le tu in tam, le bežno potovanje

Za srčnost ni problem, srčni smo skoraj vsi. Razuma nam manjka.

Amerikanizacija policijskih postopkov.

Objavil Rado, dne 1.07.2008

Penkova spektakularna aretacija

je primeren trenutek, da ponovno proučimo policijske postopke.  Ali je standard, ki  ga je policija prevzela od Američanov, namreč da vsakega, ki je aretiran vklenejo v lisice, ustrezen? Če je policaj kvalificiran, da sme avtonomno oceniti, kdaj je situacija tako nevarna, da sme uporabiti “natežje” ukrepe, to je poseči za strelnim orožjem, potem je najbrž ustrezno  kvalificiran, da oceni tudi, kdaj zadostujejo le najblažji ukrepi.

Ali je obstajala kakršnakoli  nevarnost za policaje, ki so imeli nalogo aretirati Penka? Človeka, čigar moč je predvsem v besedah, v glavi? Ali bi bil Penko sposoben poškodovati, katerega od treh vrhunsko treniranih in ustrezno opremljenih specialcev, še posebej ob dejstvu, da so ga presenetili? Bi jim bil sposoben uiti in uničiti dokaze, ob dejstvu da je bilo po hišnih vežah skritih še najmanj deset kriminalistov v civilu? Plus vsa logistična podpora.

Odgovor je jasen in enoznačen. Takšne nevarnosti ni bilo. Zato je bila uporaba lisic povsem nepotrebna.  Še posebej antiterorističnih lisic, ki so namenjene za uklenjanje najnevarnejših hudodelcev.   Uporabo specialcev  za aretacijo donedavnega tožilca iz posebne skupine tožilcev, ter uporabo samoteznih lisic, ocenjujem kot najmračnejši trenutek Janševe vladavine ***.   Je simbolno dejanje, ki izraza Janševo militaristično razmišljanje o absolutni oblasti. Niso važni zakoni, pravo, svoboščine.   Kdor ogroža ugoden imidž vladarja mora biti onemogočen, tudi na najbrutalnejši način.  Kajti za Janeza Janšo, zmagovalca na jugoslovansko armado nedvomno velja Ludvikovo načelo: L’ Etat c’est moi!

Predlagam, da se kompletni policijski postopki prevetrijo, oz. da se uporaba sile prilagodi trenutni situaciji.

*** Seveda ne trdim, da je Janša neposredno karkoli ukazal. Ampak ob totalitarnem tipu vodje,  podrejeni oprode sami uganejo kakšne so vladarjeve želje in kakšna so njegova hotenja.

 • Share/Bookmark

21 odgovorov v “Amerikanizacija policijskih postopkov.”

 1. Pris Pris pravi:

  Se strinjam s tabo glede nepotrebnega šova pri omenjeni aretaciji, vseeno pa se mi tvoj zapis zdi preveč senzacionalističen in celo pristranski.

  Kolikor sem uspel videti, ni šlo za specialce, temveč za posebno enoto. Bistvena razlika. Zatego slovenska policija v praksi uporablja že dalj časa, prav tako tudi druge policije v Evropi, tako da nikakor ne gre za amerikanizacijo. Prvič tudi slišim, da gre za antiteroristično sredstvo za vezanje, ki bi bilo rezervirano le za “najnevarnejše hudodelce”.

  Glede vklepanja nasplošno, bi morali policisti na kraju presoditi, ali je to potrebno za nemoteno izvedbo njihovih nalog. Glede na to, da je Penko mojster borilnih veščin in da so njegovi pretekli fizični izpadi (npr. pretep v Globalu) javno dokumentirani, vklepanje morda sploh ni bilo tako zgrešeno. Vsekakor gre za občutek policista ob sami izvedbi (v kolikor jim vklepanje ni bilo posebej zapovedano) in ker nisva bila na kraju, o tem ne moreva kar na pamet soditi, tvoja izjava, da je odgovor “jasen in enoznačen”, pa kaže na nepoznavanje policijskih postopkov.

  O smotrnosti, vzrokih in posledicah nedeljske aretacije pa bom takoj, ko bo znanih kaj več verodostojnih podatkov, najbrž spisal kakšen utrinek misli tudi na svojem blogu.

 2. Rado Rado pravi:

  Praviš da se ti zapis zdi preveč pristranski? Morda.

  Vendar sem jaz o ukrepih in o nepotrebni uporabi sile precej razmišljal že prej.

  Spominjam se tudi zgodbe, ki jo je pripovedoval nekdanji rektor Mencinger.
  Ko ga je ustavila policija in zahtevala dokumente je dr. Mencinger hotel vstati iz avta, da bi iz visečega suknjiča pri zadnjih vratih vzel dokumente iz žepa.
  Policaj ga je porinil nazaj na sedež, rekoč, da mu ni dovolil izstopiti.
  Mencinger mu takrat navrgel: “Ali morda vendarle ne gledate preveč ameriških filmov, mladi mož? Od ostarelega, sivobradega rektorja vam pač ne grozi nobena nevarnost”

  Penko je mojster borilnih veščin?
  Tudi jaz sem mojster borilnih veščin Pris, pa mi ne bi prišlo na kraj pameti, da bi ob podobni situaciji poskušal karkoli dokazovati posebni skupini***.

  ***
  A veš, kaj je posebna skupina, Pris? Ti bom jaz povedal. Na vsaki policijski postaji izberejo mulce z največ testoserona. In ta posebna skupina skupina je z intervencijskim vozilom v akciji vsak konec tedna, ko je treba razganjati pretepače.
  Ti mladeniči z zvrhano mero libida, trenirani v neštetih pretepih, pač niso bili z ničemer ogroženi s strani Penka. Vsak mojster borilnih veščin namreč v hipu oceni situacijo. Nesmotrno bi bilo poskušati premagati slovensko policijo, če lahko to naredi kasneje in to z uporabo razuma.

 3. Pris Pris pravi:

  “A veš, kaj je posebna skupina, Pris? Ti bom jaz povedal. Na vsaki policijski postaji izberejo mulce z največ testoserona. In ta posebna skupina skupina je z intervencijskim vozilom v akciji vsak konec tedna, ko je treba razganjati pretepače.”

  Najmanj posploševanje, če ne celo neresnica. Morda se je tako delalo 20 let nazaj. Glede konkretnega primera: še vedno gre s tvoje strani za špekulacije, kaj bi Penko naredil in kaj ne bi. Ti ne veš, kako bi Penko reagiral, jaz ne vem, in tudi policist, ki je opravljal postopek, tega ni mogel kar tako na hojladri predvideti. Najbrž Penka tudi nisi nikoli videl, kako pijan razgraja po ljubljanskih lokalih. Je tudi takrat uporabljal razum?

  In res ne vem, kaj ima Mencingerjeva anekdota s celotno zadevo. Bivši rektor je pač naletel na slabega policista pri rutinskem preverjanju prometa. To ni amerikanizacija, na podobne napeteže bi prav tako lahko naletel pred 20 in več leti. Nekako zadeva tudi nima zveze z načrtovanimi akcijami policije, kot je bila ta v primeru Penka.

  Pa da ne bo pomote, tudi moje mnenje je, da sta bila v tem primeru policija in tožilstvo zlorabljena za diskreditacijo posameznika v politične namene. Spotaknil sem se le ob omembo operativnih policijskih postopkov, ki so bili v konkretnem primeru še najmanj sporni.

 4. vranika pravi:

  A so Janši ob aretaciji tudi zategnili lisice. A so to nove guantanamo fore?

 5. Rado Rado pravi:

  Seveda špekuliram Pris. Kadar človek ne ve, takrat špekulira.
  Jaz pač tako ocenjujem situacijo.

  Tudi ne vem, česa je Penko sposoben. Vem pa, da če bi jaz vzel še dva soborca iz kluba, da smo trije na enega, brez velikih problemov sposobni obvladati enega, četudi treniranega posameznika.

  Posebna skupina pa sploh! Upoštevati moraš, da imajo zaščitna oblačila in da imaš za morebiten protinapad na voljo le omejen cilj, to je odkrito glavo. Zelo malo možnosti torej.

 6. Pris Pris pravi:

  No, sva že bližje. ;)

  Nočem več provocirat, ker je zadeva passe, ampak moraš priznat, da po tvoji logiki policija ne bi smela vkleniti nikogar, ker če trije natrenirani člani posebne enote policije stopijo zraven, potem itak ni več razlogov za strah, saj so sposobni obvladati vsakogar.

  Mene bolj kot to, da so Penka vklenili, skrbi ta lahkotnost, kako se da oblatiti posameznikovo ime. Penko je kriv le v enem primeru (in s tem bi bila akcija vsaj v zakonskem delu upravičena), in sicer, če so pri njemu ali Zidarju našli dokumente, ki bi jih lahko pridobil le na tožilstvu oz. niso del siceršnjega sodnega spisa zadeve “Fiesa”. Ker pa so na tiskovki govorili le generično o “policijskih, tožilskih in sodnih dokumentih”, ki so del vsakega sodnega spisa in ima do njih osumljenec (=Zidar) dostop, nekako dvomim, da je Penko storil kaj nezakonitega.

 7. Rado Rado pravi:

  Če bi šlo za Hanibal-a Lecter-ja, bi bil tudi jaz zato, da ga uklenemo, Pris. + tisto masko na glavo!
  :-)

  II. odstavek,
  se strinjam!

  Še iz tvojega komentarja 3.
  Mencinger***, Penko in številni podobni incidenti. Jaz jih vidim, kot del pretiranega strahu. Neselekcionirana uporaba sile.

  Naša družba je vsaj 10 x varnejša kot ameriška. Zato je tudi neposeganje v telesno integriteto, lahko bistveno manjše.

  Prav lahko imamo višji standard zaščite osebne integritete, kot ga imajo v Ameriki. (če že splošnega standarda ne moremo imeti takšnega).

  *** Naš pravnik Boštjan M. Zupančič je študiral v Ameriki. On je zaljubljen v ameriško pravo in je “glavni krivec”, da so presadili tudi ameriške policijske postopke tudi k nam. Zato so tudi “presadili”, da voznik ne sme izstopiti iz avta, dokler mu policaj ne dovoli.

 8. nevenka nevenka pravi:

  Menim, da je šlo pri postopku za namerno ponižanje in psihološki pritisk v obliki grožnje, za sramotenje in deskreditacijo in za manipulacijo z javnim mnenjem z vzbujanjem navidezne učinkovitosti, češ sedaj gre pa zares, ta oblast se pa res bori proti korupciji in drugim “vejam” gospodarskega kriminala.
  Tresla se je gora, rodila se je miš.
  Zelo manipulativen poskus.
  A zelo neuspešen. In morda celo nepošten.

  Težko je sicer verjeti, da se človek lahko povzpne kjerkoli na absolutno pošten način, ker v današnjih časih biti boljši, pomeni biti večji lump, torej poznati luknje v zakonodaji, delovati zakonito, a ne v poštenem duhu, ali kako se že temu reče.
  A že osnovna ideja kapitalizma je taka, da ljudje v superiorni vlogi jemljejo tistim v submisivni. Težko je v takih pogojih definirati poštenje.

 9. rubinstein pravi:

  Kaj je pa zdaj to?
  NAPAKA
  Zahtevan URL ne more biti prikazan
  Pri poskusu prenosa URL: http://rado.blog.siol.net/2008/06/20/poroke-med-homoseksualnimi-pari/
  je prišlo do naslednje napake:
  * Dostop zavrnjen.
  Varnostna pravila trenutno onemogočajo dostop do vsebine, ki ste jo zahtevali. Stopite v stik z vašim ponudnikom internetnega dostopa, če mislite, da to ni pravilno.

 10. Rado Rado pravi:

  Najbrž je bilo trenutno Rubi.
  Zdaj je na oni strani vse o.k.
  LP

 11. rubinstein pravi:

  Nič ni o.k. Že več dni in samo ta stran. Cenzura? Al mislijo, da jih bom jaz klicala in prosila in bla bla.

 12. rubinstein pravi:

  Sorry, Rado, sem se že pohladila, ti res nimaš nič s tem. Navsezadnje je še kaj hujšega, sploh danes. lp

 13. Rado Rado pravi:

  Rubi,
  razumem vse te napetosti, pa šef, ki je tečen, pa . . .

  Poznam dober način za osebno sproščanje, vendar je treba počakati do večera, kajti terapevti so čez dan nerazpoloženi.

  Ne daj se! :-)

 14. B.G. pravi:

  Mene pa bolj zanima nasilna narava g.Penka in njegovo popivanje po lokalih. Zakaj? Ker sem imel zmotno prepričanje, da je to umirjen inelektualec.

 15. Rado Rado pravi:

  Čisto razumljivo B.G.

  Marginalije so intelektualno enostavnejše. Vsak jih lahko absolvira, zato se tudi več ljudi ukvarja z njimi, kot pa s kompleksnimi stvarmi prava, človekovih pravic in podobnim.

 16. Rado Rado pravi:

  Nevenka,
  v Sobotni prilogi Dela je daljši članek Alenke Šilih s komentarjem okoliščin Penkovega “prijetja”
  LP

 17. rubinstein pravi:

  Rado, hvala za razumevanje. “Ne daj se!” tudi Penkotu, ki ga je šefica ne sam zmobbingirala, ampak mu je še hotela malo zagrenit nadaljnje življenje. Pravzaprav se to dogaja nam malim ljudem to kar pogosto, a se človek ne zaveda takoj ali misli da je res sam Kriv. Kašne pravne zaščite pred mobbingom ni bilo, sedaj, ko pa se zgodi, da nekdo vzame orodje, s katerim dela v roke proti sodelavcu, se pa čudimo izjavi, da je to običajen postopek. Nič novega, samo malo višje in s komer se ravno ne pometa. Nadrealistično je pomisliti na obračunavanja med sodelavci v kakšni (umo)bolnici, z iglami, elektrošoki. Zatezne lisice so navsezadnje le mehanska stvar. Mater, sem kruto zapisala, a realnost me presega.

 18. rubinstein pravi:

  Sicer pa ko ženske povežemo v glavah seksi moškega in lisice.. Da nismo dobili še ene slovenske moške sex ikone.
  Vem, da pišem neumnosti, a se mi ravno da zabavljat.

 19. bostjan pravi:

  ah, te aretacije so bile samo hrana z aljudstvo, če lahko tako rečem, bajke o ne vem kako nevarnem tipu z ne vem kakšnim znanjem borilnih veščin pa še bolj, pri vseh zadevah se uporabljajo lepo navadne lisice, še pri ne vem kako hudih morilcih, ne pa plastične zatezne, preverjeno, sem delal en čas v podobnem poklicu, plastične se uporabljajo tam kjer pričakujejo veliko število aretacij, ala protesti, ker jih je veliko lažje nositi okrog večje število kot pa klasične lisičke

 20. Buy lasix pravi:

  Hey You have done great job, really it’s an very interesting blog found here…. I enjoyed your post. keep posting. Thanks very much for sharing it.

 21. cheap nfl jerseys pravi:

  Happiness is nfl team jerseyslinalin7780 to find someone Custom MLB jerseyslinalin7780 who makes her strive to lose weight Cheap NFL Jerseyslinalin7780 . And that guy always MLB Jerseyslinalin7780 taps her on the head NBA Jerseyslinalin7780 and says NFL Jerseyslinalin7780 ,”Take more,no hunger NHL Jerseyslinalin7780.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !