Le tu in tam, le bežno potovanje

Za srčnost ni problem, srčni smo skoraj vsi. Razuma nam manjka.

Povojni poboji – komunizem ali revanšizem? Kratka razjasnitev pojmov.

Objavil Rado, dne 4.06.2008

Poboji poražencev po končanih vojnah so pretresljivi dogodki, ki se dogajajo odkar obstaja človeštvo. Obstajajo ne glede na politični in ne glede na družbeni sistem v katerem smo. In ne glede na stopnjo družbenega razvoja.

 Pavel, v enem izmed copy/paste prispevkov na svojem blogu omenja komunistične povojne poboje.

Pa so poboji zares bili komunistični? 

Povojne poboje v npr. Starem Rimu gotovo ne moremo imenovati komunistične.  Ali so Kartagino porušili komunisti? Ali lahko Angleže imenujemo komuniste, ker so zradirali Dresden (V eni sami noči 30.000 civilistov)? Ali so bili francoski Golisti, ki so justificirali kvizlinge, tudi komunisti? So bili Čehi komunisti, zato ker so po II. svetovni vojni očistili Nemce iz Sudetov? Za povojne poboje je kriva druga človekova lastnost. To je REVANŠIZEM. So mar Hrvatje bili komunisti, ko so ob zadnji vojni etnično očistili Srbsko krajino. NE! Bili so revanšisti.  Revanširali so se za SRBSKO ETNIČNO ČIŠČENJE nekaj let pred tem.

Maščevanju nad poražencem se reče: REVANŠIZEM. Poimenovanje revanšističnih povojnih pobojev po komunistih, gre na rovaš kulturnega boja. Beli poskušajo sprati umazanijo sodelovanja z nacisti, iz sebe, ter jo prevaliti na rdeče.  Bomo mlada generacija nasedli na ta poskus? No, jaz ne bom,  zagotovo.

 • Share/Bookmark

62 odgovorov v “Povojni poboji – komunizem ali revanšizem? Kratka razjasnitev pojmov.”

 1. vranika pravi:

  poosamosvojitveni poboji s pesticidi

  Pa pojdimo na izobraževanje v spomin Čebelici Maji:

  Neonicotinoids

  1.) imidacloprid

  CONFIDOR GAUCHO MERIT ADMIRE LEDGEND PRAVADO ENCORE PREMISE CONNECT EVIDENCE LEVERAGE MURALLA PROVADO TRIMAX ADVANTAGE

  2.) thiamethoxam

  ACTARA PLATINUM CRUISER HELIX CENTRIC FLAGSHIP ADAGE MENRIDIAN

  3.) clothianidin

  PONCHO TITAN CLUCH BELAY ARENA

  4.) thiacloprid
  ALANTO BARIARD BISCAYA CALYPSO MONARCA PROTEUS

 2. nevenka nevenka pravi:

  Strinjam se, da gre predvsem za revanšizem, a tudi za zatiranje bodočih konfliktov v kali. Ustrahovanje.

  Ah, Vranika je komentirala ekološko. Tudi prav. Poboji niso naraven pojav. Nobeni.

 3. Rado Rado pravi:

  Ne zameri Nevenka,
  tokrat se moram odkrito konfrontirati s tabo. :-)

  Trdiš: “Poboji niso naraven pojav. Nobeni.”

  Ne morem se bolj ne-strinjati s tabo. Boj za preživetje lastnih genov je najbolj elementaren boj, ki sploh obstaja. Na ta način smo mi pravzaprav nastali. Mi, ki se v tem hipu pogovarjamo in seveda druge živalske in rastlinske vrste, smo najuspešnejša bitja dosedaj, v prenosu lastnega genoma.

  Na ravni človeške vrste je ta boj seveda dandanes že zelo sofisticiran, RAZEN V ELEMENTARNIH RAZMERAH VOJNE.
  V vojnah pridejo v ospredje primarne eksistečne potrebe. Množice se poenotijo in v pogojih močnih strasti in z vojnami povzročenih travm, odreagirajo predvsem na ravni primarnega preživetja lastnega genoma (v tem primeru torej preživetja genomov enakomislečih bitij).

  Revanšizem je naraven preživetveni refleks. Obstaja od nekdaj in bo ostal za večno. Navsezadnje je tudi kulturni boj, ki ga v Sloveniji ta čas bijemo, oz. Janševi ukrepi čiščenja starih kadrov, pravzaprav oblika revanšizma (pobijati se v tem hipu ne moremo, ker takšnih strasti vendarle ni, oz. je že daleč od naše državljanske vojne).

 4. nevenka nevenka pravi:

  Rado, boj in zmaga ni isto kot poboj. Poboj je masovno pobijanje brez očitne “koristi”, celo kakršnakoli resnična satisfakcija je vprašljiva. Je masovni umor iz strasti. Je izživljanje nad nemočnim.
  To ni boj. Ker ni boj, je to zločin.

  Človeški genom se za preživetje ne ukvarja s strastjo, verjemi, da ima evolucija malce drugačno perspektivo za vpliv na dogajanje.

  Naravni razlog ima globje razloge in dolgoročen pozitiven cilj. Poboji jih nimajo.

 5. nevenka nevenka pravi:

  Revanšizem ni refleks, ampak gre za čustvovanje in eventuelno racionalno manipulacijo. Poboji so psihopatska ravnanja.

 6. Rado Rado pravi:

  Tu se najini stališči razlikujeta Nevenka.
  Na eksistencialni ravni gre za preživetje “mojega” nad “tvojim”.

  V naravi je vse polno tega. Poglej mladega leva, ki prevzame oblast nad levjo skupino. Najprej strese jezo nad brejo samico in jo prisili, da abortira. Ali pa pokolje njene mladičke. Vse to, le da bi zagotovil svojim genom prosto pot, preživetje.

  Vem za tvoj pomislek, češ da ljudje nismo živali. Res nismo, vendar v ekstremnih pogojih vendarle smo. In borimo se za preživetje nas – našega genoma, oz. za preživetje našega “plemena”, na račun tujega “plemena”.

  Govoriš o masovnem poboju iz strasti. Govoriš o pobijanju nemočnih.
  Vojno in poboje je težko, če že ne nemogoče razumeti iz mirnega obdobja. Humanizem, racionalnost, ljudskost izginejo. Na dan privrejo primarni nagoni.

  Celo, če pogledaš današnji čas (civiliziran čas) in diskurs med “belimi” in “rdečimi”. Kar prebiraj bloge. Še danes, šestedest let po takratnih dogodkih lahko bereš, s kakšnim gnusom govorijo beli o rdečih komunajzarjih. Pa že devetnajsto leto ni več sledu o kakšnih komunistih.

 7. bin pravi:

  Rado, Rado!!!

  Tako razgledan mož, pa še s socialnim čutom pred ekonomskim, (vsaj tako sem te začutil!) pa take trosiš? :sad: Saj imaš prav, predvsem v trditvi, da smo tisti primerki, ki še “strašimo” po zemlji, “najuspešnejša bitja”. Toda, kaj je človeka, kot telesno dokaj nebogljeno bitje, pripeljalo skozi zgodovino preživetja? Surova sila? Morda briljanten um, ki je nadomestil vse minuse na področju čutov, hitrosti, prilagodljivosti, … ? Prepričan sem, da ima velik delež zaslug socialni čut, sposobnost podrediti del svojega ega skupnim ciljem. Nismo ljudje edini s takim čutom! Tudi živalski svet pozna socialo! Slonja čreda poskrbi za preživetje osirotelega mladička, volkovi združijo svoje moči pri lovu na velikega jelena, … . Tako preživijo! Med člani skupnosti pa se tudi vzpostavljajo razmerja tako, da se rod ne konča! Osebek, ki se vede v nasprotju z “matrico”, je izločen. Tudi poglavar krdela! Tako vsaj pravijo dobri poznavalci razmer. In tako je tudi med ljudmi!

  Poboji, ki so se dogajali po zmagah nad nasprotniki, so zločini! Že skozi stoletja se taki poboji zapisujejo v ljudsko zavest kot nemoralna dejanja. In tukaj ne priznam izjeme!

  Druga stvar pa je to, kdo je zločinec? Komunisti? (V primeru poboja domobrancev!) Verjetno so res imeli “knjižico” tisti, ki so jih zaukazali? Tudi med izvršitelji jih je bilo mogoče precej? So bili ti ljudje “komunisti” po prepričanju? So bili resnični predstavniki tistega duha, ideje, ki je revne in zatirane ljudi popeljala v “partijo”? Zagotovo ne!

  Zaradi tega me bolijo obtožbe, ki letijo v zvezi s poboji! Obtožuje se vsevprek, ljudi, ki so z najbolj poštenimi nameni delali za skupno dobro. Zato, ker ni “jajc”, da bi pokazali na prave zločince! Saj so tisti, ki vedo, kdo je bil kdo, do vratu v godlji. Že tedaj bi lahko preprečili mnogo teh zločinov! Samo izpostaviti bi se morali in s tem izgubiti svoj del kolača! Niso tega storili! Zato so danes premožni in “spoštovani” borci za demokracijo. Nekateri med njimi so partijsko knjižico za vsak slučaj deponirali! :mrgreen:

  Poboji so zločini, krivci pa zločinci! Ideja komunizma in pošteni ljudje pa s tem nimajo nič!

 8. Rado Rado pravi:

  Opažam,
  da si izrazil razočaranje nad mano, Bin. Morda celo ogorčenje?!

  Pa je bila potreba za kaj takšnega? Nisem prepričan.

  Šlo je za okvalifikacijo povojnih pobojev. Jaz sem jih imenoval pretresljive dogodke, ti pa si jih imenoval zločin.
  Je zločin pravi izraz? Vsekakor je pravniški izraz. Akt nasilja nad sočlovekom v vojni, po ukazu nadrejenega (države) bomo imenovali državljanska dolžnost. Po vojni pa bo enako dejanje posameznika okvalificirano za zločin. Pa če prav gre v občečloveškem smislu v obeh primerih za nasilje enega pripadnika človeške rase, nad drugim pripadnikom iste rase.

  Jaz nisem nikogar ubil, Bin. Ne prej, ne potem. Pojasnil sem le svoje dojemanje dogajanja. Zgodovinsko, antropološko gledano so vojne sestavni del človekovega sobivanja. Revanšizem pa je zgolj del istega refleksa.

  Človek je skozi svoj razvoj sicer dosegel civilizacijski, predvsem pa tehnološki napredek. V situacijah, ko je eksistenčno ogrožen na primarni ravni, v stanju zoženja zavesti torej, pa je njegov odziv drugačen.

 9. 1tastar pravi:

  Kaznivo dejanje je tudi prikrivati zločin, za katerega je predpisana kazen nad 3 leta zapora ;(

 10. bin pravi:

  Oprosti Rado, šele sedaj sem opazil tvoj zadnji komentar.

  Nisem tako resno mislil, kot si ti razumel! Le nekoliko nerodno si morda predstavil svoje poglede na te dogodke. Pa sem se neprimerno odzval. Se opravičujem!

  Edino, česar ne morem sprejeti je opravičevanje revanšizma v vsaj delno organiziranih skupinah. Tukaj nosijo krivdo tudi voditelji! Na eni in drugi strani! Morali bi ga ustaviti!

 11. stieber pravi:

  Komunistični zločinci morajo plačati za svoja dejanja. Na način, kot je normalen v demokratičnih državah, kar Slovenija vsekakor je. Torej, pred sodišče z morilci!

 12. bin pravi:

  @stieber

  VSI zločinci morajo plačati za svoja dejanja! Kakšna je “cena”, kazen, za tistega, ki je ubil “v dobri veri”?

  Tudi v zadnji, “osamosvojitveni” vojni so bile nedolžne žrtve. Na obeh straneh! Kdo od “naših” je šel pred sodišče?

 13. Branč pravi:

  Bela garda ni nastala kot podpora fašističnim silam, ampak kot domoljubna obramba domov, domobranstvo, pred vsevečjim terorjem ilegalnega delovanja komunistov. Nastala je v strahu in vedenju kaj čaka Slovence, če zmagajo Titovi Leninisti: obglavljenje intelektualcev in delodajalcev, odvzem lastnine, ter najmanj polstoletna uvrščenost za zid, kjer je vse sivo in enoumno.

  Zgolj splet okoliščin in težkega trenutka bele garde, ko ni imela več Italijanov za zaveznike in so glavnino na ljubljanskem gradu že stiskali partizani, so bili primorani na koncu res podpisati sodelovanje z okupatorji. V tem so videli možnost prestavitve poraženosti.

  Torej delovanje domobrancev ni bilo prvenstveno zaradi sodelovanja z nacisti. Zmotila me je navedba Radota, da beli hočejo sprati to umazanijo iz sebe in jo naprtiti rdečim.

  Rado, ko sva na zadnje “debatirala” o tej temi, si me “izključil” (zaklenil) iz igre in takrat sem si rekel, da se ne bom več oglašal na tvojem forumu. Pa te vseeno sprašujem:
  Glede na to, da dobro poznaš svetovno zgodovino (se vidi že iz prispevka), povej, koliko knjig si prebral od avtorjev, ki zagovarjajo domobranstvo?

  Lp

 14. Rado Rado pravi:

  Branč,
  lepo da si se oglasil. Glede na tvojo repliko, naj ti pojasnim, da jaz svojih stališč ne oblikujem skozi ideologijo (ali levo, ali desno, ali kakršnokoli), ampak skozi miselno redukcijo. Priklonim se tistim stališčem, ki opravijo največ formalno-logičnih preiskusov.

  Nimam časa za daljši sestavek, zato naj ti SAMO NAŠTEJEM, kako jaz vidim situacijo.

  Jugoslavija,
  (čas pred drugo svetovno vojno).
  Šestojanuarska diktatura, agrarna (nerazvita) država, srbska dominacija na drugimi narodi, velike socialne razlike.

  II, svet. vojna. Okupacija.
  Ideja komunizma, ideja enakosti, kot luč za spodnje in srednje sloje. Cerkev – strah za privilegije, formiranje protirevolucionarnih enot. BELA GARDA vendarle ni zmogla boja na dveh frontah. Proti okupatorju in proti revolucionarno-partizanskim enotam. Zato je spočetka sklenila zgolj pakt o nenapadanju (z okupatorji), dokler se po kapitulaciji Italije, ni popolnoma zavezala nemški strani.

  . . . zaradi medvojne dejavnosti se je B.G. uvrstila med poražence II. svetovne vojne. V navalu revanšizma je za svojo napačno odločitev plačala visoko ceno.

  Moja teza je: – če bi se pravočasno pridružila OF-u potem ob koncu II. svetovne vojne, komunisti ne bi mogli sami formirati oblasti, zaradi česar bi imeli v Sloveniji demokratično oblast dosti prej.

  Zaključek:
  Za bratomorno vojno, kakor tudi za povojno nedemokratično vladavino, največ krivde nosi RKC, ker je za obrambo svojih privilegijev mobilizirala precejšen del Slovencev in ga ščuvala proti ideološkim nasprotnikom, namesto, da bi ga usmerila proti okupatorjem.

  ***BELA GARDA,
  vojska v carski rusiji, ki je bila formirana za boj proti ideološkim nasprotnikom.

 15. Branč pravi:

  ja, dokaj objektivno si napisal, sem kar presenečen :)

  ampak tale pa nima teže:
  “… Moja teza je: – če bi se pravočasno pridružila OF-u potem ob koncu II. svetovne vojne, komunisti ne bi mogli sami formirati oblasti, zaradi česar bi imeli v Sloveniji demokratično oblast dosti prej. … ”

  Ni šans, da bi takrat organizacijsko zelo močni komunisti pustili še nekomu sovladati, najmanj pa cerkvenemu delu. Pa če bi že Kardelj bil zato, pa “Jajcarji” ne bi bili.

  Zaključek imaš pravi, le “ščuvala” bi jaz zamenjal in vse skupaj primerjal s ščuvanjem komunistov, ki pa so (hvalabogu) ščuvali ljudi proti okupatorju, hkrati pa neverjetno spretno vodili vzporedno še vojno za enoumje in stalinizem.

  Ob prvi priliki ti bom posodil eno dobro knjigo, boš užival v branju, lp.

 16. Rado Rado pravi:

  Se ti ne zdi Branč, da zamenjuješ vzroka s posledico?

  Res je,
  da so komunisti ob koncu vojne zmanipulirali krščanske socialiste, ki so bili poleg v OF-u. Vendar se to ne bi zgodilo, če bi bilo v koaliciji OF-a več strank (še domobranci in plava garda).
  Struktura moči strank pač raste od prvega dne dalje. Torej bi bila tudi ob koncu vojne tudi večja moč soodločanja plave garde, če bi bila na strani zmagovalcev.

 17. Rado Rado pravi:

  Še nekaj Branč.
  Ali se ti ne zdi enoumje tudi zahteva cerkve, da je treba slediti zgolj njihov nauk. Vse ostalo, da je brezbožnost, ali še huje, drugovernost.
  - Dva velika hudiča nam slika papež – ateističnega hudiča in islamskega hudiča. No, slika nam celo goro manjših hudičev.

  Če prebiraš Družino boš videl, da je za krščanstvo nevarna tudi joga (sic). Celo feng šui jim je ideološko nevaren!!!

  Iz zornega kota slehernega razumnika bi to morala izgledati ideološka diktatura!

 18. bin pravi:

  /… Iz zornega kota slehernega razumnika bi to morala izgledati ideološka diktatura! …/

  Kar tudi je!

  Pa vendar??? Mar ni nekaj najbolj samoumevnega in dobronamernega, če prijatelju nudimo to, kar spoznamo kot dobro, in ga hočemo z vsemi svojimi močmi obvarovati slabega, zmotnega? Mi “mali”, pa smo prijatelji tako cerkvi, kot smo bili prijatelji, tovariši, komunistom.

  Zato je “nakladanje” o enoumju nekoliko plehko. Samo tisti, ki je brezbrižen ali celo sovražen do ljudi okoli sebe, jih bo prepustil njihovim “zmotam”! :mrgreen: :sad: :lol:

 19. Rado Rado pravi:

  Spregledal sem te Bin.
  Provociraš.
  :-)

 20. nick pravi:

  kar precej domačih izdajalcev žal niso pobili med vojno ali vsaj po njej

 21. Branč pravi:

  vzrok – posledica.., mislim da z redosledom nimam problemov. Rdeči so se ilegalno pripravljali na domačo revolucijo še preden se je pojavila nevarnost tujega okupatorja. Hoteli so ne glede na ceno imeti komunistično jugoslavijo, -kar se je Titek v Rusiji naučil in si zadal za nalogo. Si vedel, da je že dosti pred vojno bil Titek v savinjski dolini, na Šmiglovi zidanici na ilegalnem sestanku?

  Rado, tvoja zgodovina je – sedi pet! :)
  Ampak na cerkev gledaš šizofreno prestrašeno, spominjaš me na cerkvofoba ;) Kaj hudiča ima njeno enoumje z enoumjem oblastnikov ?!?!?!?!?!?
  Cerkev si vzamem, kolikor meni paše. Če se mi kurac dvigne grem v njo, drugače pa ne. Medtem ko pa so mi oblastniki naredili sivo mladost, primerljivo s tistimi v Koreji, Kitajski, Rusiji in sem moral v strahu lagati in švercati, če sem hotel imeti Leviske na riti, pa Milko na mizi, pa prašek u pralnem stroju, pa kavo po kosilu, pa na koledar sem moral gledat (par-nepar), kdaj se lahko s socialistično stoenko peljem, pa cajtnge sem prebral po tistem, ko jih je že deset udbašev prej prebralo, da mi slučajno nebi kakšen tekst klikerje prižgal in bi spregledal, da mi je mafija komunistična določila sivino za železno srajco, kjer je “za svetlo prihodnost” (jebemti, kako posrečen vzrok) vredno trpeti in izvajati teorijo največjih strokovnjakov za kapital: Marksa, Englsa in Lenina… da dol padeš. In potem se najdejo “Radoti”, ki te na vsak način hočejo prepričati, kako je bilo tisto prav in da se za predstavnike drugačno mislečih (domobrancev), ki so bili po vojni (!) pobiti kot mladi mački, ne smeš niti z besedo potegniti. Ej-jej-jej…

  Boš cenzuriral?
  Na zadnje si me, ko sem se približno enako razpisal… :)
  pa me potem ni bilo sedem mesecev na tvojem blogu…. odločitev je tvoja :) :)

  Lp

 22. Vvvvojko pravi:

  HUDA POTRATA ČASA JE UKVARJANJE Z
  RADOTOM IN NJEGOVIM ZABETONIRANIM
  VEDENJEM O VSEM.
  KO GA BOSTE PUSTILI PRI MIRU,MU BO OSTAL ČAS ZA RAZMIŠLJANJE IN BRANJE SLOVENSKE NOVEJŠE ZGODOVINE.
  KNJIG JE HVALA BOGU IGROMNO.VPRAŠANJE JE LE,ČE RADOTA VSE TO RES ZANIMA ALI PA JE PROGRAMIRAN,DA DRUGIM SOLI PAMET IN JIH PODUČUJE IN VSILJUJE SVOJE BOLANE TEZE IN RAZMIŠLJANJA.
  BRANČ ZAKAJ SE NISI VZUDRŽAL ŠE SEDAJ,ČE SI ŽE VZDRŽAL ŽE 7 MESECEV.

 23. nevenka nevenka pravi:

  Branč,kako da ti cerkev nič ne jemlje? Seveda ti, v današnjih časih se obnaša fevdalno, nobenega imetja ni pridobila na pošten delovni način, pa poglej čudo. Kar naenkrat toliko zemlje, naloženo imetje kot čisto pravi kapital, pa ne plačuje nobenih davkov tja, od koder dobiva koristi, v proračun.
  V proračunu je Slovenija manjša točno za vatikanski delež in to dvakrat, prihodkov ni, odhodki pa so. Tako je pri nas cerkev ločena od države po Janševi zaslugi, pa tudi prej je že kdo kaj zakrivil. To ni fobija, so dejstva in krivica do vseh nevernikov, ki se s tem ne strinjajo. Torej je skrajno nedemokratično. Če hočejo verniki plačevati cerkvene davke, jih naj kar. Jaz jih nočem. Pa me v tej pravni in demokratični deželi nihče nič ne vpraša.

 24. nevenka nevenka pravi:

  Ha, ali ti veš, da nas samo dva duhovnika v dveh glavnih zdravstvenih institucijah staneta petnajstisoc EUR, ljudje pa zdravil ne dobijo, ker je naše zdravstvo prerevno!!!

  Rado ni nič fobičen. Samo obveščen je. To Branč si kar vzemi cerkev kolikor ti paše, cerkev si tudi vzame koliko ji paše. Prvo je prav, drugo pa narobe.

 25. Bogdan pravi:

  Vojko,
  saj ne gledamo kdo je kaj rekel pa naj bo to Rado ali kdorkoli drug.
  Gledamo le, ali ima argumente za svoje trditve.

 26. Vvvvojko pravi:

  no če misliš da ima rado argumente si hudo za plankami.
  vse stvari so večplastne.toliko argumentov kot jih ima rado proti jih imam jaz za.
  sicer pa dragi ,naša mala deželica je bila pred radom in pred vami krščanska in hvala bogu bo taka tudi ostala.
  tisto za kar pa se vi borite,so ostanki razrednega boja ,ki bi vsaj v novi veliki evropi moral pojenjati tudi v naši lepi deželici. problemi so danes vse kaj večji kot cerkev in dva farja v naši veliki občini.
  ne vem če ni jankovič kar bogatejši kot vsa slovenska cerkev,pa so ji verniki šenkovali svoja življenska dela skozi tisočletje.
  cerkev vsaj ohranja za sabo,drugi sistemi so uničevali.
  ko ne boste več janičarji proti cerkvi ,boste lahko videli v njej tudi kaj pozitivnega,če pa je to vredno tistega kar dobi,je
  pa druga debata.
  da pa je večni bos z veliko plačo 40 let bil direktor največje firme v državi,čez noč pa je ta firma njegovam,vas pa nič ne moti.(zidar sct)
  ja,ja “slep je kdor se s petjem ukvarja.”
  pa ko bo laž postala napaka ,nam tudi cerkev več ne bo mogla pomagat.

 27. Rado Rado pravi:

  Vojko,
  uporabljaj male črke prosim.

  Sicer pa bi te rad opozoril, da lahko polemiziraš na temo cerkve v tej rubriki.

  Vidim, da si zelo kritičen do mojih “cerkvenih” stališč. Prosil bi te, da namesto načelnega nesoglasja poveš še konkretnosti, ki so po tvoje, napačne. Toliko, da ne bom vse življenje v nevednosti.

 28. Vvvvojko pravi:

  kONKRETNO:
  V hramih cerkve lahko občuduješ božansko lepoto umetnosti in duhovnosti skozi cela stoletja.
  Tvoji spomeniki revanšizma ali komunizma ,kakor že hočeš pa kažejo Barbarine rove.
  Te to bogati?
  Že 20 let ,vsak dan novi grobovi.
  Te to utrjuje,da še bolj veruješ v ?????
  Gospo Štorman neguje Usmiljenka in to zastonj.
  To nič ne stane,dragi Rado.
  Zasvojenci se tudi zdravijo v cerkvenih ustanovah…lačni dobiva jest tudi pred cerkvenimi vrati…
  Poglej si Betnavski grad danes in vprašaj kak je bil 50 let.
  Govorim ti o dveh plateh.
  Zopet si spregledal moje pisanje.Zelo si površen pri branju drugih.Kot si površen pri nizanju svojih argumentov za svoje trditve v svojih “veličastnih” esejih.
  Boriš se proti cerkvi,ti pa bi rad ,da v tvoje trditve in razpredanja VERUJEMO.Smešno.

 29. Vvvvojko pravi:

  Takole pišeš Rado:

  “Ali lahko zavedeni prepozna svojo zavedenost? Težko najbrž. Zato pa je zaveden!
  Ampak če vseeno poskušamo, odgovor vseeno dobimo. Če je človek lahko kritičen tudi do svoje politične opcije, potem je veliko možnosti, da človek vendarle ni politično zaveden”
  “Ali lahko zavedeni prepozna svojo zavedenost? Težko najbrž. Zato pa je zaveden!
  Ampak če vseeno poskušamo, odgovor vseeno dobimo. Če je človek lahko kritičen tudi do svoje politične opcije, potem je veliko možnosti, da človek vendarle ni politično zaveden.”

  Zdaj pa poglej naju dva. Ti si brezompromisno na strani vsega desnega, političnega ali nepolitičnega, jaz pa za razliko od tebe zmorem imeti kritičen odnos tudi do levice. In to je temeljna razlika med nama in naju tudi determinira na nepolitičnega razumnika na eni strani ter na zavedenega partijskega sekretarja na drugi strani.!
  Jebiga Vojč – če ne boš odprl možganov ti nikoli ne bo jasno.

  LP Rado

  Lastno pisanje teze,da opravičuješ svojo zavedenost. Popravil bi te le ,da si malo kritičen tudi do svoje opcije še ne pomeni,da nisi zaveden,pač pa da res nisi popoln idiot.
  Ko pa je človek zaveden od svojega rosjstva , pa se še potem ko je zrel brani branja drugih resnic, mu res niti BOG ne pomaga iz politične zasvojenosti.
  Torej tvoja teza,da če si kritičen do svoje opcije,potem nisi politično zasvojen ,je hudo bebava in res nimam druge besede. To je tvoj logični resurz.Oprosti ampak a si sposoben dojeti? Kaj pišeš.?

  Potem nadaljuješ,: “Ti si brezkompromisno na strani vsega desnega”
  V tej trditvi imaš prav le v slučaju,da je vse normalno, zdravo,logično,pošteno,dobro,lepo ,………itd DESNO
  V obratnem si tudi s to tezo v hudi zmoti.

  Da pa me še okarakteriziraš, za partijskega sekretarja? No to je pa tvoj nivo razmišljanja.Ker si še kar v partrijski miselnosti in
  v tistem duhu, ti kaj drugega sploh ne pride na pamet.
  Je pa to stara partijska manira,da so žigosali druge za to kar so bili sami.In to so ti vzgojili v gene.

  Oh Rado,kaj mi naprtuješ.V petek sem bil v Šentflor janu nad Gorico/staro/ v leglu slovenstva .Matica je proslavljala slovensko osamosvojitev in
  obletnico Matije Zilskega. To je zdrav nacionalizem (in ne internacionalizem) ,ki ga v notranjosti ne poznamo.Te stvari so levakom tuje.Prav oni so
  60 let onemogočali mnoga vedenja. Eno izmed teh :
  http://www.hervardi.com/zedinjena_slovenija.php

  Sicer pa Rado hvala za tvojo skrb za moje možgane.Ne vem kaj naj rečem.Škoda ,da ne skrbiš za svoje.Zakaj jim ne dovoliš logičnega razmišljanja in
  logične analize.Sprosti jih brez bremz .Dojemaj svet pozitivno pa magar je krščanski, poglej pozitivne stvari,pa ti bo potem dovoljeno segati tudi po negativnih,ki jih
  nikjer ne manjka. Seveda pa razum omogoča,da stvari zložiš v prave predale v polici razuma. To pri tebi šepa.Si eden tistih nadvse civiliziranih levakov,ki pravi:” Še premalo smo jih”,čeprav so vse.
  Naj bo dovolj za danes.

 30. Rado Rado pravi:

  Vvvvojko, citat:
  “Popravil bi te le, da si malo kritičen tudi do svoje opcije še ne pomeni,da nisi zaveden,pač pa da res nisi popoln idiot”

  Dragi Vvvvojko.
  1) Če sprejmem tvojo tezo po kateri sem zaradi delne kritičnosti do “svoje” politične opcije, le idiot (in ne popolni idiot),
  potem po tej analogiji zate najbrž zaradi tvoje absolutne nekritičnosti do lastne politične opcije, velja da si popolni idiot.

  2) A vseeno Vvvvojko te moram opozoriti, da nimam lastne politične opcije, pravzaprav imam le sistem vrednot. Potrditev teh vrednot pa najdem na obeh straneh političnega pola. Zato nimam osnovnih pogojev, za “biti idiot” in se ne pustim voditi od nobenega političnega liderja, tako iz levice, kot iz desnice.

  Tu je temeljna razlika med nama
  Vvvvojko. Ko ti bo postalo jasno, da tudi tvoja nevesta (Janez Janša), kaka in lula in da ima najbrž tudi kdaj slab zadah, potem bova že bližje skupnim vrednotam. Do takrat pa se vsaj izogibaj slabšalni govorici “levaki”, “komunajzarji”, ipd., kajti takšno izražanje te diskreditira kot uravnoteženega, na pameti in kulturi oprtega sogovornika.

  Lepo da si bil v stari Gorici in lepo, da oživljaš prezrta imena. Najvsezadnje je tudi tvoj somišljenik Dežman obudil Riklija. (vidiš, da berem tudi Dežmana).
  LP

 31. Vvvvojko pravi:

  No če bereš Dežmana ,še ni dovolj.Moraš od tega tudi kaj imeti.Kaj spoznati.Če bereš zato,da potrdiš to kar že veš ono drugo pa preslišiš,je brez veze.Škoda časa.Bolje telovadba.Ta je efektna,če zraven nič ne misliš in relaksiraš možgane.
  No zdaj bi ti pa še rekel ,da si zasvojenec in obsedenec.
  In to: z iskanjem razlike med nama in vmeščanje mene k svoji nevesti ter umeščanje sebe ne vem kam….
  Sem ti že rekel ,da si že na oni strani genijalnosti.Poglej na to stran ,koliko je še kakih idiotov ,ki se ukvarjajo s tabo in mano.
  Vrlo malo.Vedo ,da ti ni pomoči.
  In tudi jaz bom počasi odstopil,ker res nima smisla.
  Zanimiv si mi še samo zato,ker kaj podobnega še nisem srečal.
  Če bi bil psihiater ,sigurno nebi odnehal ,zaradi strokovnega izziva.
  Srečno pametovanje in nakladanje ti želim.

 32. Rado Rado pravi:

  Vvvvojko:
  “No če bereš Dežmana ,še ni dovolj.Moraš od tega tudi kaj imeti.Kaj spoznati.”

  Veš Vvvvojko,
  težko kaj spoznam zgolj zaradi tvoje sugestije. Me mora Dežman sam prepričati z argumenti. Zaenkrat razen bolestnega truda za rehabilitacijo domobranstva in očrnitev vsega socialističnega ter neomejenega cinizma, nisem našel pri njem ničesar posebnega.

  “In tudi jaz bom počasi odstopil,ker res nima smisla.
  Zanimiv si mi še samo zato,ker kaj podobnega še nisem srečal.”

  Odstopil? Od česa nekaj? Saj gre zgolj za soočenja argumentov. Kolikor jih pač kdo ima. Sicer pa sva ne glede na vse oba vendarle umrljivi bitji.
  :-)
  LP

 33. Vvvvojko pravi:

  Zgolj za soočenja argumentov torej.
  In Dežman je zgodovinar pisec knjig,priznan strokovnjak in ti pri njem še nisi našel argumenta.
  Smešno.Ljudje iz skupine Moč preživetja,ki so doživljali strahote komunističnega terorja,zate niso
  argument. 35o pokončnih trupil za 9 metri betonske zapreke,zate niso
  argument 600 grobišć zate ni argument. 100 miljonov komunističnih žrtev po celem svetu zate ni argument.
  ZADNJA TRDITEV JE EDINO PRAVILNA IN SE Z NJO TOTALNO STRINJAM.v NEČEM TOREJ VENDARLE STRINJANJE.
  In to najino življenje je dragoceno in enkratno.
  Enaka so bila vseh pobitih na eni in na drugi strani,le da tvoje sočutje tja ne seže.Tu je tista gromozanska razlika med nama,ki je zaradi tega ne moreš dojeti.

 34. Rado pravi:

  Ljubi bog, kakšna pavšaliziranja.
  A nisi prebral gornjega bloga?

  Jaz tu govorim le o slovenskih žrtvah in se opiram na uradne podatke (Zbornik RS).

  Neuradno pa seveda lahko vsak trdi, kar mu paše. Kot v tvojem primeru domnevnih stotih milijonov? Zakaj nisi raje zapisal 200 milijonov, se še bolj grozljivo bere? Držati te pa tako nihče ne more niti za 100, niti za 200.

  Število grobišč v Sloveniji ne povečuje tudi skupnega števila slovenskih žrtev. Če bi si Zbornik prebral tako pazljivo, kot sem ga prebral jaz, in bi se seznanil z metodo ugotavljanja žrtev, potem bi videl, da pišeš in govoriš neumnosti.

  Osnova za izračun žrtev je bil popis prebivalstva leta 1941 in leta 1951. Upoštevali so naravno nataliteto, ter naravno mortaliteto. Razlika, ki je nastala pri tem so bile žrtve medvojnih in povojnih pobojev. 91.000 žrtev, za katere je komisija celo klasificirala kateri strani so pripadale žrtve.

  Hudo mi je debatirati Vvvvojko z nekom, ki ni dosleden pri izvajanju. No preprosto z nekom, ki v debati ne išče resnice, ampak le potrditev lastne ideologije.

 35. Vvvvojko pravi:

  Madonca si dosleden in neverjeten.
  Vse kar človek napiše po tvoje ni prav.
  Sicer pa če nebi nekdo požgal vseh arhivov,bi bolj natančno vedeli kaj se je počelo .V vaških cerkvah so arhivi še za dalj nazaj in kar natančno vedo koliko vaščanov je izginilo .
  Izračunaj procent slovenskih žrtev 2.vojne. Pa še povej kateri narod je toliko izkrvavel.
  V grobiščih pa so tudi in v večini tuje žrtve.Mar to zate niso bili ljudje.
  Mar njihovi klavci niso morilci.
  Neuradno te obveščam, da vsa EVROPA operira z približnimi žrtvami komunizma 100 mio in ne 200 kot bi si ti morda skreiral,če bi ti slučajno pasalo za tvoje pametovanje.
  Pa recimo Stalin samo Ukraincev v enem letu (1937 ) 7 miljonov.
  To ti je bil šef tvojih svetnikov s TItom na čelu.
  Vse to kar govoriva ,oziroma ,kar jaz govorim s tabo nima veze z nikakršno mojo ideologijo,s katero si obseden ti s tvojo doslednostjo.
  Vse kar je tu napisano ni ideologija ,pač pa hudo gola dejstva.
  V gozdu si Rado a drevja še dolgo ne boš videl.

 36. nevenka nevenka pravi:

  Predvsem bi zgodovina morala biti neodvisna veda, da bi se trudila za poštene interpretacije zgodovinskih dejstev.
  Gospod Dežman ni neodvisen zgodovinar.

 37. Vvvvojko pravi:

  Ja Nevenka ,zakaj pa ne?Kdo pa je neodvisen po tvoje?
  Kak pa mora bit neodvisen?
  Tak da še naprej poje resnico
  samo ene plati in to seveda ne demokratične.Povej prosim.

 38. nevenka nevenka pravi:

  Vvvvojko, jaz mislim, da imaš težave, če ti pojm “neodvisen” ni jasen.
  Tudi ti ves čas zelo nedemokratično trobiš v en rog. Kot, da ti ni jasno, da sta bili samo dve strani, tista za domovino in tista proti njej in tega se ne da izbrisati. Bili so zmagovalci in poraženci.
  In pri nas bi poraženci radi pisali zgodovino?
  Ali se ti sploh zavedaš kakšna sramota je, da se del naroda obrne proti lastnim ljudem?
  Jaz se vsaj zavzemam za neodvisno zgodovino, ti pa paranojo bruhaš.
  Kaj za vraga ti ni prav, saj so se razkrila povojna zlodejstva, zgodovina bo slej ko prej tudi povedala, kdo je odgovoren zanje. Tako kot smo izvedeli za medvojne zločine in gnusno, strahopetno izdajstvo tistih, ki so sodelovali z okupatorjem. Obe plati.

 39. Vvvvojko pravi:

  Draga Nevenka!
  Ne vem v katere šole si hodila,in kaj si do danes prebrala in slišala o naši polpretekli zgodovini.
  Če so pisali zgodovino zmagovalci ,še ni rečeno da je resnična.Mar tudi ti še verjameš,da je bil Tito svetnik in največji demokrat.Kdo se je obrnil proti lastnemu narodu je pa tudi vprašanje.
  Moja mati je bila med prvimi kurirka,očetova cela familija 9 ljudi izgnanih med prvimi ,potem šli skoraj vsi v partizane,pa noben ni bil partijec .Bili so zavedni slovenci.V tistih burnih časih ,če bi živeli na Dolenjskem pa bi morda bili tudi vaški stražarji ali kaj drugega.Take so bile takrat usode.Partija je delala teror to danes ve že vsakdo.Posledica tega terorja so šele belčki.Poglej si knjigo Angele Vode in še množico drugih.Mar ni nič radovednega duha v tebi.Si mar že tako stara.
  Ko je moj oče lovil po Sloveniji petokolonaše, so komunisti paradirali proti imperializmu in za internacionalizem z Stalinom na čelu.
  Nikomur se ni sanjalo o svobodni Sloveniji tja do 91 leta pa še takrat so metali vsa mogoča polena .
  Praviš ,da nedemokratično trobim v en rog.Torej ste na tej stranmi vsi z Radom na čelu,demokratični enoumniki,ki se prepričujete o prepričanem,druga resnica pa je za vas neumnost ali nedemokratičnost-.
  Smešno!Zavzemaš se za neodvisno zgodovino? Ja kako pa? Prosim povej?Tako da verjameš še danes partijski režimski zgodovini,ki je bila pisana v najbolj svinčenih časih naše domovine.
  Poglej si Nemce.99 % jih je biolo za Hitlerja.Pa danes ? Ti pa še kar moliš zločincu pa želiš ob tem biti neodvisna.
  Praviš:Kaj za vraga mi ni prav,saj so odkrili grobove.Kot , da jaz v tem uživam.Morda ti?
  To govori le o tvoji neodvisni zgodovini zmagovalcev,ki je ta
  zgodovinska dejstva skrila za 9 metrskim betonom v Barbarinem rovu.Se zavedaš 9 metrov betona daleč pod zemljo je med mojo in tvojo neodvisno mzgodovino.
  Kdo je odgovoren ,se že danes dobro ve.
  Za medvojne zločine si izvedela samo za eno stran in to hudo pretirano.Vse je bilo hudo potencirano,da je držalo skupaj diktaturo.
  Danes po 40 letih pisanja in branja ter učenja ene , pa se braniš druge resnice.
  Oh koliko bi ti imel za povedat pa boš imela vse za paranojo.Škoda.

 40. Vvvvojko pravi:

  Nevenka je obnemela.Upam ,da prebiraš novejšo zgodovino in si širiš obzorja.

 41. Vvvvojko pravi:

  In potem vse tiho je bilo.
  In prav je tako.
  Bolje razmišljanje ,kot mlatenje prazne slame.

 42. Rado Rado pravi:

  Kaj je Vvvvojko? Ali Nevenka noče polemizirati s tabo?
  Jejhata.

  Zgoraj vidim, da si omenil Barbarin rov.

  Po dozdaj znanih virih so v njem zasuti iz Jasenovca bežeči ustaši in žrtve – domobranci iz Teharskega taborišča.
  Prve že tako objokujejo Hrvati sami, druge – teharske žrtve pa so znane že iz najmanj sredine osemdesetih let in so že ves čas predmet naše posebne pozornosti in obžalovanja ter obsodbe. Na račun teh teharskih žrtev je desnica že tako pridobila veliko političnega kapitala. Najdba žrtev v Barbarinem rovu je zgolj odkritje fizične lokacije že objokovanih žrtev, ki so že zajete v Zborniku republike Slovenije, o vojnih in povojnih pobojih. Število ugotovljenih slovenskih žrtev II. svetovne vojne se s tem odkritjem ni povečalo.

 43. Vvvvojko pravi:

  Oh nisem vedel ,da je tvoj problem objokovanje.
  pomeni da si se že tako utrudil,da
  postajaš racionalen.
  Kaj bi dvakrat objokoval,človeško življenje pa res ni vredno tega.
  Pa še baje južnaško.Seveda tu je tvoja opevana ljubezen do JUGA.
  Ne vem kdo si ,da tako lahkotno govoriš o usodah in življenjih.
  Tako še bog ne dela.Pa bi lahko.
  Oh oh Radek…..DAleko ti je marsikaj…….

 44. NoMercy pravi:

  Palica ima dva konca in redko oba udarita po isti “riti”.
  Je pa vsaki “riti” težko, ko jo faše.
  Le na eni se bolj sliši na drugi pa manj, ko palica poči. Pa glasnost ni odvisno toliko od moči udarca, kot od tolstosti riti na katero pade.

 45. Vvvvojko pravi:

  NoMercy
  GENIJ PRISPODOB
  KAJ SI HOTEL POVEDATI PA SAM BOG VE.
  KRVAVEL JE SLOVENSKI NAROD.PALICA KI JE TOLKLA PO NJEM JE NIMELA NE SAMO DVA KONCA ,AMPAK ŠE KAJ HUJŠEGA.
  STVARI SO HUJŠE OD SLIŠNOSTI IN MOČI ODARCEV PALICE.
  ČLOVEK S SOČUTJEM BI PISAL MORDA O ČEM DRUGEM KOT O “ZVOKU PALIC”…..

 46. Rado Rado pravi:

  Vvvvojko,

  a ti še pa kar vztrajaš pri zgodovinsko ideoloških temah? Če si zgodovinar, je to še razumljivo, če nisi je to bolj zaskrbljujoče. To je potem lahko le znak staranja.

  P.S.
  Prosim ne piši teksta z velikimi črkami. Le-te veljajo na netu za znak kričanja.

 47. Vvvvojko pravi:

  tebi niti kričanje ne more pomagat.Ideološke teme so zate,zame so samo zgodovinske.
  Ja tako je,staREJŠI SEM BOLJ SE MI ZDI POMEMBNO ZA NAROD,DA POZNA
  SVOJO ZGODOVINO V celoti.Le tako ti je lahko utrta pot v prihodnost.Pol resnica ali laž še ni resnica niti zgodovinsko dejtvo.

 48. Rado pravi:

  Vvvvojko,

  strašno rad bi sočustvoval s tabo. Pa ne gre. Trudim se in ne gre in ne gre. Ne morem pozabiti, da so tvoji ideološki izbranci, domobranci, med II. svetovno vojno spali na varnem v kasarnah, varovanih s silami osi. Partizani pa po gozdovih in po neogrevanih senikih.

  Poglej si raje mojo novo temo Vvvvojko. O štrajku!

 49. Vvvvojko pravi:

  Kaj bi novo temo,če še stari nisi niti do pet priplezal.
  Sicer pa zgodovina ni ideologija in moji izbranci so samo zgodovinarji ,ne pa kvazi osvoboditelji,ki so v diktaturi pisali 45 let svojo zgodovino.
  Ko ti kaj pošljem pa niti ne prebereš.
  Kako neki boš potem nehal verjeti
  v PRAVLJICE.
  In kaj ti sedaj z ŠTRAJKOM zopet ni jasno?

  Lep pozdrav!

 50. Beno pravi:

  Vvvvojko!
  Mater si težak s to svojo diktaturo.
  A so rdeči zaprli? Najbrž si preveč jezik otresal pa si dobil svoje.

 51. vojko pravi:

  Oh Beno,namesto da bi kaj dojel ,se jeziš in stresaš neumnosti .
  Zate je v redu ,da dobiš svoje ,če preveč jezik otresaš.
  In to ti zagovarjaš .
  Si pa res demokrat.Najbrž si član Zaresa ali LDS a. Ali pa še kar Partije.

 52. Rado pravi:

  Nehajta vidva.
  Zaključena tema!

 53. vojko pravi:

  Tako je to!
  Demokratičnost in radovednost?
  KONČAJTA – ZAKLJUČENO
  BRAVO RADO
  RAZVOJ IDEOLOGIJE TVOJIH DEMOKRATIČNIH PREDNIKOV TE JE
  PRIPELJAL TO TE STOPNJE
  Pred nekaj desetletji bi tako stvar perkinil kar s strojnico.
  Res me zanima kako veleumnost boš odkril o stavkah.

 54. Denis P. pravi:

  Mater so tile crnuharji zatezeni!

  Brez veze Rado. Ne ukvarjaj se z njimi.

 55. Vvvvojko pravi:

  Denis upaj,da ne boš kdaj rdeč in krvav kot so tvoji idoli.
  Ne bo ti lahko.Težje kot prejemati
  kako resnico po 60 letih partijske indoktrinacije.
  Ubožček…

 56. noah noah pravi:

  O tem bi največ lahko povedale žrtve,ki pa jih ni več tukaj.

 57. Niko Brumen pravi:

  Drobno vprašanje ob temi: KAJ BI POVEDALI KOLABORANTI O SVOJI KRIVDI?

  Jaz sem prepričan, da bi lagali kot Belcebub Bogu.

  In Rado je eden od tistih, ki je spoznal in sprejel kot dejstvo, DA SO LE MOJE NAPAKE MOJE, TVOJE SO PA TVOJE.

 58. Rado Rado pravi:

  Bila je državljanska vojna in bile so žrtve na obeh straneh.
  Iskati krivdo in jo prisojati zgolj eni strani je lahko le ideološki boj.

  Zdaj pa nehajte, vse skupaj je že duhamorno!

 59. Vvvvojko pravi:

  No Rado ,kje si slišal ,da je bila državljanska vojna? Saj ja vsi tajijo ,da je bila kaka revolucija.Če ni bilo revolucije ni bilo državljanske vojne.
  Vprašal pa bi vas tudi,tiste ki tako pišete o kolaborantih.
  Kako sodnik obsodi dva ki se pretepeta na smrt.
  Tistega,ki se brani enako kot tistega ,ki je začel pretep?????
  In iz tega,kdaj so nastali belčki in zakaj????
  In kdo je bil prvi kolaborant.
  Pakt Stalin Hitler je bila prvovrstna kolaboracija in naši
  komunisti so bili s srcem zraven.
  Vprašajte Angelo Vode…..Rado ne verjamem ,da si jo porebral.
  Sicer pa Rado, učenje zgodovine ne more biti duhamorno.Duhamorne so bebavosti,ki jih pišeš ti…

 60. Brane pravi:

  Trudim se biti objektiven, čeprav se vedno javno opredelim za antikomunista. Vendar pa se mi je zadnja Hri-bar oddaja zdela zelo neokusna, ker sta Hribar in gost Denis Sarkič prekoračila meje duhovitosti in palitičnega sarkazma. Najhujša je bila tista z Rodetom in nemškimi ovčarji. Če te po domoljubnih čustvih bocka prišlek, se upravičeno razkuriš.

  Srbski lobi v Sloveniji ima žal veliko zraven, da ne pride do sprave vsaj v nekem manjšem političnem obsegu.

 61. Martin pravi:

  Vvvvojko IN VSI BELČKI – KOLABORANTI – Samo eno vprašanje je pomembno -Kdo je komu prisegel. Bela garda in podobna golazen – saj se ve komu so prisegli. A je treba še kakšen komentar? Še en mi naj pisne! Marš delat banda pokvarjena.

  Lp,

  Martin

 62. Martin pravi:

  aja,

  če bi mi kdo rad pisal:

  steffslovenia@yahoo.co.uk

  Če bo mail ok, dam še gsm. Če bo pogovor po gsm se lahko srečamo v živo.

  smrt fašzmu/svobodo narodu

  Martin

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !