Le tu in tam, le bežno potovanje

Za srčnost ni problem, srčni smo skoraj vsi. Razuma nam manjka.

Proglas o komunizmu in postkomunizmu!

Objavil Rado, dne 30.05.2008

Komunizem,

ali komunistični družbeni sistem obstaja (Kuba, Severna Koreja, Kitajska), oz.  je lahko obstajal le v tistih državnih ureditvah, kjer so mu priznali vlogo avantgarde* delavskega razreda.

Od leta 1990 dalje imamo v Sloveniji svobodne, večstrankarske volitve. Kakršnakoli avantgarda katere izmed partij, ali rdeče, ali črne, v pogojih parlamentarne demokracije ne pride več v poštev.

Kdor govori o komunizmu, ali postkomunizmu v Sloveniji dandanes,

1) ali nima nobenega pojma o pojmu

2) ali je zaveden s strani desnih strankarskih ideologov in partijskih liderjev

3) ali je zaveden s strani senzaciolističnih medijev

4) ali pa se zaveda nesmisla, a ga vendarle širi, oz. ga pomaga širiti, ker je vojščak lastne partije

5) ali pa je totalen kreten

 Če torej komunizmu vzameš avantgardnost potem mu ostane le še prizadevanje za večji delež dohodkov za tiste zaposlene, ki niso lastniki kapitala  (socialdemokratske stranke). V pogojih parlamentarne demokracije torej avantgardnosti ni, oz. ji je še najbližje rimokatoliška cerkev, ker si prizadeva biti vseobsegajoča, brez da bi se za to pravico preiskusila na svobodnih volitvah.

 * Cela osemdeseta leta prejšnjega stoletja, zadnje desetletje Slovenije v Jugoslaviji torej, se je krepila vloga Socialistične zveze (Jože Smole, božična voščila, imenovanje direktorjev izven partijskega nabora, itd.), s čimer se je slabila nekoč nedotakljiva avantgardnost partije.  Ravno zaradi tega “mehčanja” je bil zdrs v parlamentarno demokracijo, v začetku zadnjega desetletja,  manj boleč, kot v drugih enopartijskih državah.

 • Share/Bookmark

6 odgovorov v “Proglas o komunizmu in postkomunizmu!”

 1. bin pravi:

  Tako temo si odprl, Rado, da se morda ne bova ujela? Ali pač??

  Komunizem? Naj bi to bil svetovni nazor, ideja, ali ideologija in z njo uveljavljen družbeni sistem? Enako vprašanje se zastavlja tudi o vseh drugih, opevanih ali očrnjenih “pogledih na svet”. (kapitalizem, krščanstvo, fašizem, nacizem, semitizem, pa vse do anarh-izma!)

  Kot ideja vsak od teh “izmov” prenese parlamentarno demokracijo. Kot ideologija in sistem ne! Le načini uveljavljanja totalnega obvladovanja se razlikujejo. :mrgreen:

  Verjetno imaš prav , ko trdiš, da so dogodki v poznih osemdesetih, (Božiček!) omilili naš prehod v nov družbeni sistem. Znotraj ene ideologije so se “razpasli” pripadniki druge ideje! Na žalost pa je ta ideja prekmalu postala ideologija!! :sad:

 2. Rado Rado pravi:

  Zadnja dva stavka Bin.
  Nisem povsem razumel. Ali lahko malo razširiš misel?!
  LP

 3. Rado Rado pravi:

  Morda pa so zametki socializma vendarle v Sloveniji.

  Poslušaj tale govor Marjana Poljšaka.

 4. nevenka nevenka pravi:

  bin, velika je razlika med ideologijo in ideologijo, ki predstavlja tudi dejanski družbeni sistem. Zato vere ne sodijo v isto skupino s političnimi sistemi. Če pa že, je krščanstvo oz.katolicizem enako kapitalizem, kar je razvidno iz organiziranja katoliške cerkve.
  Protestantizem bi bil pa bližje socialistični misli in tudi pošteni krščanski misli, ki daje prednost veri, torej ideji in ne denarju tako kot katolicizem.

  Vprašanje je kaj je danes avantgardno? Je to čas samo očitnega razkola zaradi starih zamer, ki so kontinuiteta prejšnjih režimov, ali pa gre za proces obikovanja pravičnega odnosa do preteklosti, brez katerega se najbrž ne more oblikovati nobena avantgarda. Danes bi avantgarda morala pomeniti nekaj tretjega, nekaj neobrememnjenega, nekaj resnično zazrtega v prihodnost. Dvomim, da bi današnja avantgarda izumljala nov sistem sam po sebi. Določati bi morala le nove družbene prioritete, ki bi morale na nek način pokrivati vse družbene potrebe, ki so jih izpostavljali predhodni sistemi.
  Že pri Matjažu, smo se marsikaj pogovarjali o problematiki sedanjosti, kar se tiče politike in kulture. Osebno sem se pač zavzela za smer, ki sem jo poimenovala “novi humanizem”. Predvsem zato, ker sem želela postaviti v ospredje vrednost človeka, indiviualista.

  O obstoju komunizma, kot ideje, smo že dosti debatirali. Predvsem to, da se pač ni uspel uresničiti nikjer na svetu, in da je bila ta ideja zlorabljena v totalitarne namene. Škoda, ker vsebuje nekatere elemente, ki današji družbi zelo primanjkujejo in jo delajo predvsem zelo nehumano. Mladi, novodobni ekonomisti rinejo v večjo skrajnost kot so jo izvajali nekateri totalitarni režimi, ne bi sicer direktno pobijali ljudi, bi pa miljone ljudi, ki se jim zdijo nezadostno produktivni izstradali do smrti, zato, da bi bil njihov ekonomski družbeni model uspešen.
  V taki miselnosti nekateri vidijo avantgardo, jaz pa največjo nevarnost, ki grozi človeštvu.

  V teh vrelih glavah je najbrž občutek za solidarnost postkomunistični simptom, ki ga je nujno potrebno zatreti, ker očitno ne vodi v dovolj dobičkonosne odločitve.

  A ko ljudi vprašaš, kako bi radi živeli, skoraj vsi opišejo komunistični model. Vsi bi delali in nekaj imeli od tega, imeli bi brezplačno šolo, vrtce, standardno zdravstvo na nadstandardnem nivoju, čas za družino in konjičke, rekreacijo in varno starost in imetja kolikor ga kdo potrebuje.
  Živeli bi ustvarjalno in varno življenje. Kapitalistični model pa je različen samo v eni malenkosti, ne bi imeli VSI. Ker nekomu je treba vzeti, da to isto ima nekdo drug v večji količini.
  Sistemi se razlikujejo predvsem v tem kako so dobrine, ki jih je vedno točno toliko kot jih je, razdeljene.
  Kaj naj torej bo današnja avantgardna ideja?

  Sama sovražna bruhanja v neskončnost in nepriznavanje že odkritih in dobrih idej, ne bo rešila ničesar. Predvsem ne vodi nikamor in prisiljuje družbe, da stagnirajo. To pomeni biti obremenjen s preteklostjo in ves čas strmeti v strahove pri belem dnevu. Pametno že ni.

 5. nevenka nevenka pravi:

  Aja, šele sedajle vidim, da je leto dni star prispevek…ja, pa saj dejansko nismo v tem času nikamor napredovali.

 6. Rado Rado pravi:

  Nič zato Nevenka.
  Kulturni boj je v polnem teku in bo zaznamoval Slovence še celo stoletje. /vse do Male ledene dobe/.