Le tu in tam, le bežno potovanje

Za srčnost ni problem, srčni smo skoraj vsi. Razuma nam manjka.

Karate – doktrina smrtnega udarca

Objavil Rado, dne 16.03.2008

lomljenje-kamna.JPG  

Naša Špela zares močno udari, Mali Lošinj 06

 

Za preboj na višjo kvalitetno raven moramo klasični karateisti “opraviti” z doktrino smrtnega udarca. Le-ta je sicer teoretično in tudi praktično mogoč,  če se vse ujame; če je nasprotnik “zaspal”,  če je popolnoma nebranjen, če je njegovo telo nepripravljeno na adaptacijo na udarec, če je nasprotnik v nasprotnem gibanju, če je naš zadetek popoln in na vitalno točko, če je v udarec vložena vsa masa telesa – popolna kontrakcija mišic -, če je hitrost udarca maksimalna, če je timing ustrezen . . . 

Opisano idealno stanje je v praksi težko doseči. In ker se v karatejski borbi karate samo “igramo” (spoštovanje nasprotnika) takšnih udarcev v resnici niti ne zadajamo, oz. jih ne poskušamo zadati. Ker torej v praksi naš “igrani” smrtni udarec ni zares povsem onemogočil nasprotnika in je v njem še dejanski potencial za protiudarec, moramo ob našem napadu misliti tudi na lastno obrambo, tako v času našega napada in v času po njem.  Zato je hkrati z našim napadom potrebno tudi varovati lastne vitalne točke.  Ob predpostavki našega napada*,  npr. v področje trupa nasprotnika je povsem mogoče, da nas bo nasprotnik presenetil s istočasnim protinapadom v glavo, ali pa bo njegov protinapad malce kasnejši, a bo vendarle učinkovit, ker  ga z našim “igranim” smrtnim udarcem nismo zares onemogočili. 

Ta uvod je bil namenjen zaradi uvida dejanskega dogajanja v borbi in premika k novi paradigmi –  nujnosti permanentne zaščitne drže rok in prilagoditev tehnike za čas po zadanem udarcu, ali (in) po poskusu zadati udarec –   Iz zgoraj navedenih razlogov je nujno po udarcu čimprej ustvariti nov potencial za nadaljevanje napadov.  

Tehnična naloga: naučiti in avtomatizirati obrambno držo rok, optimizirati vračanje rok in nog v pripravni položaj**     

Opombe:   

* upoštevati je potrebno tudi možnost, da naš udarec ne bo v celoti uspel; da bo blokiran, speljan, ali da bo zdrsnil ob nasprotnikovem bočno postavljenim telesom, ali da ga sodniki ne bodo prepoznali, kot učinkovit udarec. To je taktična situacija, ko smo povsem odprti in z že povsem izkoriščenim napadalnim potencialom. Povsem smo “na voljo” nasprotniku. 

** Pripravni položaj je tisti iz katerega najlažje izstrelimo udarec 

 • Share/Bookmark

16 odgovorov v “Karate – doktrina smrtnega udarca”

 1. Levinja pravi:

  Hvala,grem vadit na dedcu :)

 2. Branč pravi:

  Halo!?
  Cenzura!!
  ..kera tema…

  Ko sem še spremljal literaturo o vzhodnjaških borilnih športih, sem zasledil (Funakoshijev?) zapis, da pravi mojster karateja ne omenja smrtonosnih udarcev. In ker ljudje vedno radi sprašujejo, češ, če bi pa res moral, da bi bil prisiljen, ali bi lahko izvedli smrtonosni udarec? In tisti mojster, ki odgovori: Nebi, no če bi pa res bil prisiljen, bi pa mogoče vendarle, no ja,… -ta ni mojster karateja, zaključi pisec.
  To mi je ostalo v spominu :)
  Da je človeka možno ubiti “z nekaj” udarci, je dokaz že črna kronika v slovenskih (!) časopisih. Sam se spomnim kar nekaj primerov. Ubiti človeka z enim udarcem (kera tema..), je pa bolj redka (hvalabogu).

  Rado, kaj pa si sploh hotel povedati (diskutirati) s to temo?

  :)

 3. Rado Rado pravi:

  Dobro vprašanje Branč! :-)
  Pronicljivo si ugotovil, da je zagotovo nekaj zadaj.

  Odgovoril si boš lahko sam – po 14 uri.
  Namig: Beri SCRK.
  LP

 4. Wolf pravi:

  Špela, kje te najdem. Z veseljem se ti prepustim. ;)

 5. Branč pravi:

  @ Wolf,
  Bravo, komentar leta! :)

  @ Rado,
  pustimo se presenetiti…

 6. Rado Rado pravi:

  Hej Wolf,
  Špelca bi morda tudi bila zato. A povej Wolf, a se nič ne bojiš za svoje notranje organe? :-)

 7. Wolf pravi:

  Če je tak huda me je kvečjemu za zunanje organe strah. :)

 8. stieber pravi:

  Mene pa tale špela ne prepriča, kot me ne radove ideje oz njegov pogled. :_)

 9. Rado Rado pravi:

  Zelo bi ti bil hvaležen Stieber,
  če bi se izjasnil, kakšen je tvoj pogled na te stvari. Kateri so tvoji argumenti?
  Zgolj toliko, da me ne pustiš živeti v zmoti. Kje imam prav in v čem se motim?!

  Jaz se prav rad naučim kaj novega.
  Lep pozdrav.

 10. stieber pravi:

  pogled na špelo ali zgolj pogled na tvoj pogled? :D

 11. Rado Rado pravi:

  Bolj se boš moral potruditi Stieber. :-)

  Ali si sposoben vsaj deset kompleksnih stavkov na to temo?

  Zgolj retorične figure te še ne bodo naredile verodostojnega.

 12. stieber pravi:

  Torej – v karateju ni prvega napada. Mojster karateja ne napade. Tisti, ki tako obvladajo karate, da se učijo teh kvazi ’smrtnih’ udarcev, so na takem nivoju znanja, da lahko baje napadalca onesposobijo brez takšnih udarcev. saj jih drug mojster karateja ne bo nikdar napadel, saj v karateju ni prvega napada. Takšni udarci so torej pogojno uporabni le proti mojstrom drugih borilnih veščin. Ki pa naj tudi ne bi napadali prvi. Tisti karateist, ki trenira toliko in toliko let in ne more na drug način ustaviti vaškega petelina, ga tudi s takim udarcem ne bo, saj bo zaradi nesposobnosti onesposobil kvečjemu samega sebe.

 13. Rado Rado pravi:

  V karateju ni prvega napada???

  Precej dvomim Stieber. Če gre za tekmovalni karate, pa sploh ne. Kajti tekmovalni karate je izrazito ofenziven šport. Brez napada, niti ni športa.

  Da mojster karateja ne napade prvi, pa tudi na področju karateja, kot veščine ne drži. Recimo, če je premoč napadalcev prevelika, bi bilo neumno čakati na njihov napad. Prepozen protinapad je zlahka neučinkovit.

 14. stave pravi:

  Smrtni udarci….zelo primeren izraz.

 15. Krol pravi:

  Mene pa zanima, katere so se ostale doktrine v karateju?

 16. Rado Rado pravi:

  . . . Krol, recimo: “ni prvega napada v karateju”

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !