Le tu in tam, le bežno potovanje

Za srčnost ni problem, srčni smo skoraj vsi. Razuma nam manjka.

Hrvatje imajo prav, ERC zares ni evropski problem

Objavil Rado, dne 27.02.2008

Aktualna slovenska zunanja politika je hotela lastno nesposobnost za primerne  povračilne ukrepe zoper enostranske poteze Hrvaške,  prevaliti na evropska ramena.  Seveda ji Evropa ni nasedla.  Zakaj naj bi evroposlanci reševali  našo medlost, našo nesamozavest.

V naši zunanji politiki je potrebna absolutna sprememba paradigme.  Iz velikega “govna” lezemo v še večje “govno”.  Katastrofalna Rupelova zunanja politika, ki ima, resnici na ljubo,  tudi na levici svoje podpornike (Avrelio Juri),  je nadaljevanje Kardeljeve politike iz petdesetih let prejšnjega stoletja,  iz časa ko smo izgubili precejšen del Istre.  Izgubljanje slovenskega ozemlja se nadaljuje. 

Če se vprašamo zakaj nas Evropa tokrat ni podprla, je odgovor jasen: “Ker sami nismo pokazali dovolj velike želje za podporo”! Ker nismo jasno povedali Evropi, to je naš pogoj, od katerega nismo pripravljeni odstopiti za nobeno ceno.  Če ima Evropa interes, da Hrvaška vstopi v EU, potem mora slednja nedvoumno od Hrvaške to tudi zahtevati.  Do tistega trenutka pa mora Slovenija blokirati vsa pogajanja, kakor tudi razmisliti in izvesti druge enostranske ukrepe zoper neprijateljsko sosedo.*

*Najbrž nihče ne dvomi o razlogih za Hrvaško razglasitev ERC-ja? Glavni razlog je nedvoumen.  Spraviti Slovenijo v strateško podrejen položaj.  Status pomorske države si lahko vtaknemo za klobuk,  če Hrvaška lahko kadarkoli zaustavlja in pregleduje ladje, ki so namenjene v našo luko. 

Preberi si več o tem  tu in še tu.

 • Share/Bookmark

18 odgovorov v “Hrvatje imajo prav, ERC zares ni evropski problem”

 1. ametist pravi:

  Ne vem kako se bo stvar uredila in mislim, da je veliko zamujenega, vendar vsega ni kriva aktualna vlada.Tudi ZM nima čudežne paličice, enotnosti v parlamentu pa ni glede meje in ostalih zagat; od sekanja slovenskih gozdov, postavljanja mejnih prehodov na SLO ozemlju in drugih hudih kršitev Hrvaške, katera dela ravno nasprotno kar obljubi, podpiše…

 2. Oskar pravi:

  Drži.Bil bi pa že čas,da se histerijo okrog ERC pomiri in da pomagamo Hrvaški tako,kot Avstrija pomaga nam.Prodaja nam vse mogoče?!

 3. Rado Rado pravi:

  Ametist,
  tu se strinjam s tabo in ne krivim le vladajoče koalicije.

  Stališča SD-ja so prav tako zelo problematična.

 4. had pravi:

  problem je v tem, da so doloceni ljudje mislili, da se bo vse resilo s predsedovanjem eu.. vendar so se motili.. stvar je veliko bolj zakomplicirana in se bo seveda prelozila na drugo oblast, ki jo bomo dobili na volitvah.. tako bo sedanja koalicija spet imela veliko dela, da se bo ukvarjala s problemi, ki so jih ustvarili sami in jih niso znali resiti..
  pa saj to je itak bilo za pricakovati..

 5. brane pravi:

  Hrvaška bo pač poskrbela za svoje interese, Slovenija pa mora za svoje. Vendar ta vlada trenutno tega ni sposobna, zato jo je potrebno jeseni zamenjati in ji dati možnost, da razmisli o svojih napakah. Na napakah se učimo, vendar se moramo najprvo sploh zavedati, da delamo napake.

 6. Branč pravi:

  Ali je ERC problem Slovenije ali EU, niti ni tako pomembno, kot pa to, da Hrvati kršijo sporazum iz leta 2004!! In če jim to EU dopušča (Swoboda, mamicumu..) bodo lahko vedno to počeli..

  Sicer pa Hrvati niso zaustavili/pregledali nobeno ladjo, namenjeno k nam in mislim, da si tudi ne upajo.

 7. Rado pravi:

  Branč,

  meni se zdi naše obešanje na zgolj Hrvaško obljubo o nečem, otročje in brez rezultata. Kaj pa če rečejo, EU nas ne zanima zato obljube ne bomo držali?
  Potem smo pa v riti!
  Zato trdim, da moramo storiti vse, da prizadenemo njihove strateške interese. Šele na tak način se bodo omehčali.

  Zdaj pa rijejo in rijejo vse dalje. Si slišal sinoči? Zemljo prodajajo.
  Preprosto! S dosedanjo politiko jih ne bomo zaustavili. To je vendar jasno?!
  Do kdaj še boš slepo verjel svojemu Ruplu?

 8. drmagnum drmagnum pravi:

  Meni pa diši po ustvarjanju pogojev, da bi se vsi ukvarjali z ERC. Tako bi politiko ostalo še vrsta akcij, v kateri morajo sodelovati in ne potrebujejo svojih državljanov pri soodločanju. Katera koli opcija bo vodila to državo, se bo srečevala s problemi. Samo kako jih bo ona reševala? Morda bomo tudi te korenite spremembe enkrat doživeli. Kaj bo pa z našim morjem in prostim izhodom v mednarodne vode? Morda takrat to ne bo več pomembno.

 9. mica mica pravi:

  takole bom rekla: Hrvati imajo blazno srečo, da nisem jaz Rupel.
  ker če bi bila…..
  :-)
  :-)

 10. alter2 pravi:

  V tolažbo mi je, da se levica ne bi nič bolje odrezala. Tako sedanja vlada ostaja najboljša od vseh vlad, kar smo jih imeli.

 11. Rado Rado pravi:

  Kaj je Alter? A se greš samogovore? A ne vidiš, da ni tu nikogar, ki bi se pogovarjal s tabo?

  :-)

 12. alter2 pravi:

  Kaj, da ne. Komaj sem nekaj napisal, že mi odgovarjaš.

  Je pa jasno, da te jezi, ko napišem zate neprijetno resnico.

 13. Rado Rado pravi:

  :-)

  http://maatjazh.blog.siol.net/2008/03/02/povprecnezi

  Ko sem bral komentar na Matjaževem blogu, št. 215, sem za hipec (kdo ve zakaj), pomislil nate.

  Z vljudnimi pozdravi.

 14. alter2 pravi:

  Normalno, da si se spomnil na tistega, ki te opozarja na tvoje pomanjkljivosti.

 15. nevenka nevenka pravi:

  Nekje sem prebrala, da utegnejo Hrvati malo zmehčati tole politiko okoli ERC? Upam, da je res kaj na tem. Politika, ki ničesar ne ponudi, se ne more pogajati sploh in napredek ni možen.

 16. nevenka nevenka pravi:

  Ampak, pogrešam nekaj več pogajalske spretnosti na naši strani in malo več odgovornosti do nas, državljanov.
  Presneto, saj ni vse višja sila, na tem svetu. Nekaj bi pa lahko imeli v svojih rokah. Včasih mislim, da smo kot papirnata ladjica v hudourniku. Tako šibko deluje naša zunanja politika. Evropa ne bo umirjala naših hudournikov. Močno dvomim. In res ne vem, ali smo res v tako podrejenem položaju, ali pa nas je tja spravila politika?
  Ne leva ne desna nista stvari premaknili. A državne meje niso nekaj o čemer bi oblast “štrikala”.

 17. ametist pravi:

  @: Nevenka! Vaše razmišlanje mi je zelo blizu in vas popolnoma podpiram! Le zakaj nas ni več podobnega mišlenja?

 18. Le tu in tam, le bežno potovanje » Blog Archive » Tukaj ni Slovenija, tukaj je Hrvaška, pravi:

  [...] tiste bolj temeljite pa še tu in tu. [...]

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !