Le tu in tam, le bežno potovanje

Za srčnost ni problem, srčni smo skoraj vsi. Razuma nam manjka.

Boj se Danajcev, kadar prinašajo darila – ali replika na Vroči stol Voduška in dr. Dimitrija Rupla.

Objavil Rado, dne 11.02.2008

“ Slovenija je takoreč Srbska zastopnica tam v Bruslju, oz. na Brdu. Srbija bi ji morala biti hvaležna”.

 Nekaj v tem kontekstu je naš večni zunanji minister izjavil na nocojšnjem Vročem stolu.   In najbrž je še verjel v to.   Česa tako zavrženega že dolgo nisem slišal. Kaj pravzaprav ponujajo Srbiji? Pridružitvena pogajanja. Nekaj 100 milijonov kreditov, ki jih morda ne bo treba vrniti.  In to je vse.

In kaj Srbija daje Evropi? Na prvem mestu ji seveda, v vsej svoji razsežnosti, daje svoj trg na razpolago.   Potem naj se odpove precejšnjemu konstitutivnemu delu svojega ozemlja?  V nasprotni smeri Srbija Evropi ne bo mogla ponuditi ničesar.  Njena industrija je slaba, nekonkurenčna.   In za takšno kravjo kupčijo naj nam bodo Srbi hvaležni?  Boj se Danajcev, kadar prinašajo darila.

Slovenija si bo zaradi Rupelova hlapčevstva do ZDA naprtila težave pri šestmilijonskem trgu, v korist dvomilijonskega. Ob čemer imamo še na tem dvomilijonskem težave povzročene od naših ameriških “prijateljev”. – Spomnite se na ameriško zahtevo razveljavljen konkurs za operaterja mobilne telefonije na Kosovem. SIC!

Sicer pa je bil nocojšnji Vroči stol čista harmonija. Popolno zlitje dveh sorodnih duš, Rupla in Voduška.  Še celo dihala sta v istem ritmu. Vodušek je dajal ravno prave iztočnice,  povsem ustrezne nastavke, ki jih je lahko dr. Rupel izkoristil in ob čemer je lahko njegova predavateljska, profesorska  komponenta prišla do polnega izraza.

 • Share/Bookmark

6 odgovorov v “Boj se Danajcev, kadar prinašajo darila – ali replika na Vroči stol Voduška in dr. Dimitrija Rupla.”

 1. bin pravi:

  Nisem gledal, Rado, je pa očitno bil slab režiser! Če si še ti opazil, kako je novinar vprašal ravno tisto, kar je gost potreboval za svojo “rdečo nit”. Mu je dal sploh možnost, da se razhudi na koga, ali kaj potoži?

  V dobro režiranih “šovih”, z dobrimi igralci, je tudi to nujni sestavni del. Za bolj realistični izgled. :)

 2. tatya pravi:

  se strinjam, da je bil tekoč pogovor. ampak ga nisem videla kot dobro (pred)nastavljenega, temveč pač kot fliks besed dveh ljudi, ki sta po službeni dolžnosti morala vesoljnemu občestvu povedati, kar je v zadnjih tednih burilo medije. ljudi se zdi, da manj.

  nekje sem v teh dneh prebrala hvalnico Ruplu, češ da je spreten diplomat in le nosilec sporočil vlade. verjamem, da je njegovo poslanstvo res tako. dokler je BigBoss z njegovim govorjenjem zadovoljen, je najbrž krog zaključen.
  naloga medijev je, da burkajo površje in skušajo v dilemo spraviti opozicijo do te mere, da tako Rupla, kot šefa spravi iz ravnotežja. novinar na vročem stolu to vsekakor ni počel, prej je storil nasprotno. nič hudega, le ime oddaje naj malo ohladijo, pa bo ;)
  …in Ruplu veliko sreče pri iskanju prijateljev :) Ne daj se, Dimsi :)

 3. Rado Rado pravi:

  Tatya.
  Voduškov pristop k Ruplu je bil drugačen. Spomni se drugih, od Janše v nemilost postavljenih gostov, Jankoviča, Šrota, Markeša idr. Pri njih je Vodušek trmasto ponavljal ista vprašanja na področjih kjer je sogovornikom želel nekaj dokazati, ali pa jih spraviti v zadrego.

  Pri Ruplu (in pri prej pri Janši) pa se je z vsakim odgovorom zadovoljil (ni si upal, hotel, ali zmogel vrtati v nevralgične točke sogovornika).

 4. oktavija pravi:

  maš prov, res je bil blag in nikakor ne vroč :)

 5. Branč pravi:

  Jaz npr. visoko občudujem diplomatske sposobnosti dr.Rupla in ga postavljam ob bok največjim svetovnim voditeljem. V njegovi dolgi politični poti je do potankosti preučil mehanizme in prijeme svetovne politike, zato mu južni kolegi ne segajo niti do kolen. Po naključju sem ga pred enim mesecem imel priliko srečati (v civilu..) in ne morem se načuditi, koliko pozitivne energije izžareva ta dedc, nenehno oborožen s simpatičnimi gestami in prijetnim humorjem (ga.Meta ga komaj nazaj drži..;)
  Opažam pa, da je zelo nepriljubljen predvsem pri bralcih rumenega tiska. Na vprašanje, kaj pa je narobe z njim, te pogledajo neumno in kaj več od “večnega zunanjega ministra” ne znajo obrazložiti…
  Rado bo pa itak vedno kritičen do njega in bo vsako njegovo potezo označil za preradikalno, ali pa za premlahavo, nikoli mu ne bo prav. Prestopi iz strank? Hja, on ima trdno zastavljene cilje že od leta 1987 in jih pač ustvarja po možnih poteh. Zame je Rupel prva asociacija na besedo vrhunska diplomacija. Žal pa ni tako lep kot npr. Pahor in to je davek, ki ga plačuje pri Slovenjcelčkih…
  ;)

 6. alter2 pravi:

  Joj, kako je hudo, ko je med vsemi levimi novinarji, ki se dobrikajo Kučanu, Golobiču in napadajo Rupla, Janšo itd., en tak, ki pa se upa narediti obratno.

  Isti ljudje ste Rupla cenili, dokler je bil priden LDSovec. Ko ga je pa LDS izdala, pa je postal naenkrat najslabši zunanji minister, kar jih je bilo.

  Slovenija pa je na Kosovu imela težave s Telekomom, ker je doma pretirano ščitila Mobitelov monopol.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !