Le tu in tam, le bežno potovanje

Za srčnost ni problem, srčni smo skoraj vsi. Razuma nam manjka.

Ponujen odstop vlade je izsiljevanje, je zahteva za bianco menico.

Objavil Rado, dne 15.11.2007

Včerajšnji odmevi so pokazali vso razsežnost Janševega protiudara. 

Seveda se je treba strinjati s pobudnikom odstopa vlade, da je klima vladanja zares neugodna. Ampak ob tem predsednik vlade in njeni ministri ne pokažejo nobene refleksije. Nihče ni razmišljal v smeri sokrivde za nastali položaj.  Vso krivdo valijo na skrivne centre moči, na lažnive novinarje in umazano opozicijo. Če že tokrat izpustimo pretežno z ideologijo prežeti stil vladanja te vlade in se usmerimo le na strateške napake, ki jih je naredil Janša, lahko najprej omenimo: 

- Položaj mestne občine Ljubljana, odtegnitev sredstev mestu in poskus onemogočanja Jankoviča se je gotovo obrnilo proti Janši. 

- Hkratno odpiranje fronte proti sedanjemu in nekdanjemu predsedniku Republike je strateško gledano nesmotrno dejanje.  - Način transformacije Sove je bilo povsem diletantsko dejanje 

- Kadrovanje v medijih; v dobrem letu zamenjava poglavitnih akterjev v vodilnih medijih, ob očitni asistenci SDS-a. 

- Pišmeuhovski odnos do pojava inflacije. 

- Nepotrebna diskreditacija nekdanjega odličnega guvernerja Gasparija. 

- Vpletanje državnih organov v volilno kampanjo.  

Seveda seznam strateških, postopkovnih napak s tem ni izčrpan.  Druga plat je tudi vsebina vladanja, ampak le-ta je stvar osebnega gledanja na prioritete in se je tu ne bi dotikal. Trdim torej, da bi Janša lahko bil uspešnejši vladalec, če bi zadržal malo več tiste modrosti, ki ga je krasila konec osemdesetih.  

Naj se vrnem, k včerajšnjim Odmevom. “Jokanje” predsednikov koalicijskih strank je pokazalo, da Janez Janša želi popolnoma odprto zaupanje opozicije, brez kakšnih garancij z njegove strani, brez ponujenih koncesij, brez vsaj delnega sprejemanja krivde tudi nase, s popolno diskreditacijo novinarjev, s popolno umiritvijo sindikatov.

Skratka Janša hoče vse in ni pripravljen ponuditi nič.  

Resnica je, da je Janša opozicijo, ki v tem hipu še ni pripravljena na nove volitve in na prevzem vladanja, spravil v neugoden položaj.   Pregovor pravi, da se v težavnih situaciji prepoznajo junaki. Zato mora biti opozicija pripravljena ugrizniti v to kislo jabolko, če se bo Janša zares odločil za odstop. Seveda pa si bo zmagovalec  nad jugoslovansko armado s tem dejanjem pridelal velik madež na svojo zgodovinsko podobo.    

 • Share/Bookmark

12 odgovorov v “Ponujen odstop vlade je izsiljevanje, je zahteva za bianco menico.”

 1. chef chef pravi:

  Oni zdaj zamerijo opoziciji, ker krši tihi dogovor o nenapadanju koalicije. Le kaj Janša misli?

  On bi seveda rad zasral šolstvo, opozicija naj bo pa kar lepo tiho.

  Sicer se je pa tudi opozicija ustrašila. Prepričan sem, da zdaj res niso pripravljeni prevzeti oblasti.

  Pravzaprav ne vem, zakaj zaradi tega blebetanja zganjamo tak cirkus.

 2. commonsense pravi:

  rado,še bolj kot janšina izjava me je presenetila reakcija opozicije z barbiko na čelu.brez premisleka so začeli moledovati, janša ,naš veliki vodja ,nas pa ja ne misliš v tej stiski zapustiti.

  bila pa je idealna priložnost za partijo političnega pokra, ki pa ga naš (domnevno bodoči) vodja očitno ne zna igrati.brez skrbi, janša bi prvi položil karte.

  če bo drugo leto za kakšno stranko kandidiral jonas, ga bom volil, čeprav ga sicer ne maram.

 3. Rado Rado pravi:

  Ta spot si poglejte!

  http://www.pengovsky.com/

  Kaj predlaga župan Jankovič poslancu Tankotu?!

  Nedvomno izjava meseca!!!!

 4. -=[blogar]=- -=[blogar]=- pravi:

  @commonsense prve izjave opozicije so bile mogoče na površju presenečenje, saj se verjetno vsak ustraši če ga kar takole pahneš predsedovati EU. Normalno da bo vsak normalen človek reku da naj oni, ki so se pač pripravljali več kot leto dni to sedaj izpeljejo. Ampak določeni elementi to ne bojo dolgo ponavljali… če mene vprašaš bo slej kot prej prišlo do tega, da bojo rekli pa naj odstopijo, gremo pa na volitve. Sedaj ko so nekako že iz šoka in se organizirajo.

 5. poezija poezija pravi:

  Zamerim Janši, da je rezultate volitev ocenil kot slabe, rezultati so bili namreč odlični. Pokazali so voljo državljanov, ta se ne podreja vladi, zadeve bi morale biti kvečjem obratne. Človek ne pričakuje od predsednika, da bo užaljena veličina, pač pa kreativen in popravil kakšno malenkost, če je očitno, da nekaj ne štima.
  Vsi Slovenci, ki so volili, pač niso krivi za nič.

  Tudi izjav, ki dišijo po izsiljevanju, tik preden prevzamemo novo pozicijo v EU, nihče nima rad.

  Vlada dela za Slovenijo in ni zgolj stranka in koalicija, zato se mora odgovorno vesti.

  Saj nove volitve bodo kmalu, upam, da bomo imeli kaj izbirati.
  Takih, ki kinkajo v pralamentu, medtem ko inflacija raste, ne bomo volili…

  Nevenka

 6. drmagnum drmagnum pravi:

  Janša je hitro pozabil, kako je bilo,ko je on bil v opoziciji. Takrat pa je bilo zanj vse dovoljeno. Vse se vrača. Vse se plača.

 7. vlatka vlatka pravi:

  O politiki nimam pojma. Verjamem pa, da bo Janša naredil korak, za katerega mu bo kasneje žal.

 8. Branč pravi:

  zelo veliko trditev v tem prispevku je mimo, absoltno pristranska ocena. Rado preveč sovražno si nastrojen proti desnici, da bi sploh lahko korektno ocenjeval politično stanje. Sicer pa mislim, da si spremljal premierov govor v ponedeljek, upam, da si se vsaj malo zamislil…
  predlagam ti erotsko tematiko, tam si doma :)

 9. Rado Rado pravi:

  Branč,
  bolj, ali manj je menda jasno, da se v vrednostnem smislu nisem spuščal v vsebino Janševe vladavine.
  V svojem prispevku sem le navedel, kakšne postopkovne napake je Janez naredil, zoper svoje cilje, ki jih ima.

  Naj ti prevedem v jezik, ki ga razumeš (borbeni jezik).

  Pet razgretih Savinjčanov na hmeljski veselici v Braslovčah je jeznih nate, ker si osvajal hmeljsko princeso, zato te hočejo pretepsti. Lahko si še tako močan, a je vseeno to zelo neenakovreden boj. Zato moraš s svojim znanjem in obvladovanjem gibanja po prostoru ta boj razdeliti na pet posamičnih dvobojev: Eden na enega! Le pri takšnem razpletu pretepa imaš možnosti, ker si pač v boju eden na enega, močnejši.
  V praksi izgleda to tako: Posamično, eden za drugim opraviš z enim, dvema, ali tremi in ostali se bodo najverjetneje razbežali.

  To elementarno strategijo pogrešam pri Janši.

  LP

 10. pavel pravi:

  Rado, žal mi je, toda že v naslovu zavajaš.
  JJ je ponudil odstop. S tem odpira izbiro, ne pa izsiljuje. S tem je dejansko pokazal kdo v resnici izsiljuje.
  Tipičen primer so sindikati, ki so prvič v 20-letni zgodovini stavkali pod vlado JJ. Prej pa so mirno čepeli, ko so si tajkuni pograbili večino družbenega premoženja.
  Opozicija skupaj z Desusom in delom SLSa bi ga z lahkoto izglasovala.

  Ne vem zakaj je treba narediti tri obrate, da lahko stojiš na glavi?

 11. nevenka nevenka pravi:

  @ Pavel Sindikati pa niso nič stavkali, samo prah so dvigovali na zborovanju. Če bi stavkali, bi že bilo kaj drugače. Pa ni.
  Naši sindikati so en sam pesek v oči.

 12. vlatka vlatka pravi:

  nevenka,

  se strinjam s tabo. Stavka mora biti kot v Italiji. Cel teden niso prevozniki vozili. Naj se vidi, kaj pvzroči res stavka…

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !