Le tu in tam, le bežno potovanje

Za srčnost ni problem, srčni smo skoraj vsi. Razuma nam manjka.

Zoran Jankovič in Janez Janša – primerjava profilov.

Objavil Rado, dne 2.09.2007

Gledanje Ambrožičeve oddaje večerni gost, kjer je nocoj gostoval ljubljanski župan Zoran Jankovič, me je napeljalo k razmišljanju o različnih političnih in osebnostnih profilih tako Jankoviča na eni strani, kot Janše na drugi strani.

Gre za nedvomno dve močni in uspešni osebnosti.  Vsaka osebnost v svojem spektru predstavlja  čisti vrh slovenske politično-gospodarske elite.

Če je Janez Janša uspešni rušitelj JLA in graditelj tajnega odpora proti njej je Zoran Jankovič uspešni graditelj trgovskega giganta v  pogojih odprtega trga, vsem na očem torej.

Če je Janez Janša nedvomno učinkovit v tajnih strategijah rušenja prejšnje politične elite,   je Zoran Jankovič poslovnež, ki se ujame tudi v najtežjih   pogojih in je na pogorišču starega sposoben vsemu navkljub graditi novo. 

 Če Janez Janša na eni strani nikoli ničesar ne pozabi in je svoje zamere sposoben gojiti in jim služiti desetletja dolgo, potem zna Zoran Jankovič v trenutku pozabiti vse zamere in sodelovati s komerkoli, le da bi uresničil svojo vizijo.

Med obema protagonistoma nedvomno vlada izrazit antagonizem. Nedvomno je, da  je Janez Janša del trojice (Janša, Šrot, Bavčar), ki je s tajnim dogovorom pripravila Jankovičevo odstavitev in mu s tem omogočila uspešno volilno kampanjo za župana Ljubljane.  Če je dalje Janša nepopustljiv in Jankoviču ne da niti milijona za potrebe mesta, od odvzetih 60-ih ter ga pusti več, kot pol  leta čakati pred njegovimi vrati, mu bo ravno s to nepopustljivostjo  omogočil  promocijo v enega najuspešnejših županov, kar jih je kdaj imela Ljubljana.   Prvih devet mesecev Zoranovega županovanja že kaže, da ima vsak Janšev ukrep nasprotni učinek.

Ob koncu Jankovičevega županovanja se bo ta dvojček razšel. Antagonizma ne bo več.  Zoran Jankovič bo svojega dvojčka politično preskočil.  

 • Share/Bookmark

26 odgovorov v “Zoran Jankovič in Janez Janša – primerjava profilov.”

 1. nostalgik nostalgik pravi:

  Ambrožičeva oddaja :)

 2. nostalgik nostalgik pravi:

  PS: Je pa res da Janša s tem ravno povzdiguje ugled Jankoviča, pa čeprav je njegov namen drugačen. Pač, desnica si vedno sama jamo koplje in kar naj si jo.

 3. Rado Rado pravi:

  Hvala Nostalgik.
  Sem takoj popravil.

 4. blogar blogar pravi:

  Hehe nostalgiku nič ne uide :)

 5. poezija poezija pravi:

  Sem se ob tem članku resno zamislila. Namreč lahko si predstavljam vizijo Jankovičeve kariere, za Janšo mi pa ni čisto jasno kam naj bi odskočil.
  Kam so šli vsi predsedniki, long time passing? Namreč, ni še v letih, da bi kar poniknil.
  Morda spet vojaška kariera? Ne mislim ravno pri nas.Ne verjamem, da bo plul po gospodarskih vodah, za to rabiš drugačno ladjo?
  No,samo moj preblisk….

 6. drmagnum drmagnum pravi:

  Zanimiva bo primerjava ob koncu obeh mandatov. Eden je dober za konfliktne situacije drugi pa za iskanje osebnih ekonomskih dobičkov.

 7. Rado Rado pravi:

  drmagnum,

  tvoj zadnji odgovor je bil izrazito pristranski.
  Skoraj enoletni mandat ne kaže, da je Jankovič dal svoje interese v ospredje.
  Bojim se, da je za Jankoviča popolnoma vseeno kaj bo naredil. Ti si ga že obsodil!

 8. rok pravi:

  Janković bi šel komot tudi za Predsednika EU, se pravi namesto Barosa oz. sploh ne vem, sedaj je že nekdo namesto Barosa.
  Da bi šel Janković za predsednika Slovenije oz. vlade, se mi zdi premalo oz. nima toliko časa.
  Janković je prej po mojem mnenju torej za Evropo,..je tak svetovnega formata. Mogoče so si ga pa že nagledali ;-) .

 9. pavel pravi:

  Sorry Rado,
  nekritično poveličuješ Jankovića. Obogatel je s pomočjo socialističnih birokratov po občinah, ki so ovirali prihod konkurence, Mercatorju pa so zemljo velikodušno dali, kjerkoli si jo je želel.
  Prepričan sem, da nobeden od okoli 200 levičarskih managerjev, sedanjih lastnikov nekaj miljonov € premoženja – danes ne bi uspelo povečati startnega kapitala npr. 1 mio € na nekem svobodnem trgu: recimo Irska, Anglija, Avstralija, ZDA.
  Janković je ostal v politiki, pa čeprav si lasti največ kapitala.
  A levaki ga gledate pozitivno, ” ker ima srce na levi”. Malce naivni ste, mar ne?

 10. Rado Rado pravi:

  Pavel!
  Očitek glede Mercatorja:
  Tudi Tuš je lahko zidal kjerkoli. Glede na manjšo štartno bazo je bil celo bistveno uspešnejši!

  Glede Jankovičevega premoženja. Ni edini zaslužil z Mercatorjevimi delnicami. Tudi jaz sem nekaj dobil od tega kolača. ;-) seveda neprimerljivo manj. Ampak vendar. Najbrž ti Pavel nisi bil te sreče?! :-)

  Primerjava z vlaganji v tujini je nesmiselna in ti to dobro veš. Takšni zaslužki so možni le ob spremembi družbenega sistema.

 11. pavel pravi:

  Vem, kako so desetletja nagajali Intersparu in Leclercu.

  Kljub univerzitetni izobrazbi nisem imel toliko kapitala za kupovanje delnic. Vedno jemo iz rok v usta.

  Ne gre za vlaganje. Gre za poslovnost. V vseh tranzicijskih državah so na vrh priplavali tajkuni s pomočjo politike + kriminala + tajnih služb KP.
  Hočem povedati, da noben od teh poslovnežev ni realni poslovnež, in da ni primerljiv s poslovneži v tujini. Tam ne bi uspel ne iz nule, ne iz miljona dolarjev. Propadli bi, ali pa bi jih stlačili v ječo zaradi gospodarskega kriminala.

  V Sloveniji cenim sledeče poslovneže: Boscarol, Akrapovič, brata Jakopin, Pečjak, Ajlec, Pečečnik… To so ljudje, ki so z delom in znanjem in tveganjem uspeli.

 12. Rado Rado pravi:

  Pavel,
  bogatenje ni omejeno s političnim predznakom, bogatenje je stvar individualne ambicije, možnosti, pohlepa in sposobnosti.
  Preberi si kaj o teoriji elit, da ne boš kar naprej rdečkarje in komunizma vlačil na plano.

 13. pavel pravi:

  Rado,
  tvoja trditev, da bogatenje ni odvisno od politike, je morda res v demokratičnih državah, ne pa v tranzicijskih državah, kjer socialistična birokracija ovira podjetnike. Kaj pa se dogaja v Rusiji, Srbiji, Črni Gori, Madžarski, Romuniji?

  Pa še o solidarnosti: recimo Bill Gates je s prostovoljnimi prispevki dal več za reveže kot vsi socialisti skupaj ( iz svojega žepa) v Sloveniji.

 14. Rado Rado pravi:

  Pavel,
  inženir si. Zato od tebe pričakujem večjo mero natančnosti in pozornosti, kot od drugih.

  Nikjer nisem zapisal, da bogatenje ni odvisno od politike in tudi ne mislim tako.
  Jasno namreč pišem o tem, da levičarji in desničarji z enakim veseljem obogatijo, če je priložnost. S tem repliciram tudi številnim tvojim blogom, kjer kar naprej paničariš o komunističnih bogatunih.

  Da omenjaš Billa Gatesa, je pa čisto passe. Človek, ki je z monopolnimi cenami pridobil bogastvo in ga ne more sam vsega zapraviti, ga nekaj malega vrača nazaj. Na vsak milijon profita, ki ga dobi od nekod, vrne 200 tisoč za reveže Lepo. To je pa tudi vse.

  P.S.
  Bodi dosleden in preberi (vsaj)teorijo elit. Marsikaj ti bo bolj jasno.

 15. Tine pravi:

  Uf Rado,
  Ti si to spisal ze leta 2007?
  Tako aktualno je, da sem mislil da je clanek od vceraj!
  Zadetek v polno!

 16. Brane pravi:

  kako si vedel, da bosta ta dva še kako aktualna? Pa ga res lahko preraste??

 17. Rado Rado pravi:

  Brane,
  dejstvo je, da je Janša učinkovit pri rušenju. Odlično je lomil JLA. Odličen je bil zadnja tri leta pri rušenju leve koalicije. To mu gre.
  Jankvič pač rad gradi. Mercator, Ljubljana.
  Res pa je, da mu bo zdaj najtežje.

 18. Brane pravi:

  Zdaj davčna terja in rubi MOL zaradi nepravilnosti pri gradnji Stožic. Kmalu bo EU tožila in rubila Slovenijo.. Sicer pa upam, da mu ne bo uspelo sestaviti koalicije..

 19. Rado Rado pravi:

  Brane,
  si pozabil genezo Stožic?
  Vsa devetdeseta leta so sanjali o novem ljubljanskem stadionu.
  Nihče od prejšnjih županov ga ni bil sposoben narediti.
  Okoli leta 2000 se je začela tki. estradna kampanja. Naredila se je firma za stadion. Pevci in drugi so vodili kampanjo, začele so se množične donacije.
  A je zadeva padla v vodo.

  V tem času je Celje zgradilo odličen stadion in dvorano. Malo kasneje tudi Maribor.

  Jankovič je obljubil stadion, vendar ga je lahko začel graditi šele dve leti po začetku mandata (zemljiški spori). Zgodila sta se mu še dve stvari, ki ju ni mogel predvideti. 1) Janša mu je vzel 60 milj. letno in
  2) Sredi leta 2008 je udarila svetovna gospodarska kriza.
  Če bi takrat nehal, bi bile napol dograjene Stožice še večja gospodarska škoda.

 20. David pravi:

  Ne vem, no, me ni se pa zdi prav zabavno to sestavljanje vlade okoli jankoviča. Kdorkoli bo šel v koalicijo, se zaveda, da bo s tem samo izgubil. Pri nas imamo dober izraz za takšnega moškega – rezervni lulek. Dvomim, da si kdo želi biti rezervni lulek v jankovičevi vladi. Še Pahor je dovolj pameten, da se bo temu izognil.

 21. nevenka nevenka pravi:

  David, če misliš, da bodo raje rezevne “mucice” v Janševi “koaliciji”?

  Take prostitucije pa vseeno ne pričakujem. Kompromise pa.

  In če bo Janša ponovno rušil, bo imel naslednjič še manj glasov. Ljudje opazijo, kadar v boju za oblast, dobijo poljunke namesto kruha. Nimajo časa čakati, da mu bo spet uspelo zminirati njemu nevšečno oblast.
  Vmes bodo postali enostavno prerevni.
  Moral bo dati kaj koristnega od sebe tudi v opoziciji. Saj je zelo pripravljen. In ko smo poslušali programe – vsi vedo, kaj potrebujemo – ne more torej ta zadeva postati, po delitvi oblasti, kar čez noč popolnoma vsebinsko nasprotujoča in popolnoma neuskladljiva.
  Volivci bomo vedeli kdo škodo dela.

 22. nevenka nevenka pravi:

  In seveda, vedeli bi tudi, če bi Janša dobil oblast in bi on ostal brez podpore.
  Vse se to sedaj vidi, ker so ljudje postali na to nekoliko bolj pozorni, kot so bili prej.

 23. nevenka nevenka pravi:

  In še nekaj – ne glede na to, katero oblast smo dobili – res želim, da bi ji uspelo dobro vladati. V naše dobro.

  Še vedno ne vem, če ne bi bila kakšna druga odločitev boljša, a taki so rezultati volitev – tako je torej izvoljeno.

 24. Blanka pravi:

  Zoki je car.
  In da se razumemo, Zoki je Slovenec in slovenščina je njegov materni jezik.

 25. miran pravi:

  rado ne me basat, to si ti res ze takrat napisal. sicer sm mislim, da jj res ni taka kapaciteta, sem pa kmalu po osamosvojitvi ugotovil da je dobro ce ga imas na svoji strani takrat ko je barufa, za mirnodobne case je pa ziva groza. nekako podobno kot so bili nekateri yu narodni heroji, ki jih v mirnem casu noben bog ni mogel spravit v red.

 26. Rado Rado pravi:

  Miran,
  sorry. Na moderacijo te je vrglo in nisem odpiral do danes.
  LP

  Blanka.
  Si ga volila, Jankoviča? :-)

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !