Le tu in tam, le bežno potovanje

Za srčnost ni problem, srčni smo skoraj vsi. Razuma nam manjka.

Janša žrtvoval tri figure!

Objavil Rado, dne 30.08.2007

V šahovski partiji imenovani vodenje vlade in vodenje koalicije je Janša potegnil eno zadnjih potez, ki naj bi zaustavila voz, ki gre strmo navzdol.

Žrtvoval je ministre Bručana, Božiča ter Zupana. Istočasna zamenjava Šinkovca tako, ali tako nima nobene teže več. Kdo pa še verjame v Sovo?

Kredibilnost ministrov je resno ogrožala trdnost koalicije. Poteza zamenjave  in ustoličenje novih ministrov, naj bi mu prinesla kakšna dva do tri mesece miru. Če bo v tem času napredovalo še hrvaško-slovensko dogovarjanje o mejnih problemih, potem  si lahko povrne nekaj odstodkov zaupanja in upa na status quo do prihodnjih volitev. Drugih vidnih adutov Janez Janša slejkoprej nima. 

Osebno mislim, da bi k tej trojici sodil tudi kulturni minister Simoniti.  Da ga ni zraven se ima najbrž zahvaliti svoji spretnosti. Zadnje mesece se je spretno izmikal očem javnosti.

 • Share/Bookmark

8 odgovorov v “Janša žrtvoval tri figure!”

 1. bin pravi:

  Kaj pa, če je vse skupaj čisto drugače?

  Ali so ministri ponudili odstop “zato ker”, ali “zato da”?

  V starih časih enoumnega socializma, niso poznali odstopov. No, morda je bil kakšen, zaradi “folklore”. So pa v primerih, ko je “narod” že odkrito godrnjal zaradi slabega vodenja, “ustanovili komisijo”, ki bo raziskala dogodke in kaznovala krivce. In je potem komisija “sklepala” in zasedala, narod pa je bil pomirjen. Saj bodo krivci odgovarjali. Še preden je komisija kar koli sklenila, je že bil “na tapeti” drug problem, in ustanovljena druga komisija.

  Kako pa je danes, v demokraciji? Vlado sestavi mandatar, ki je praviloma potem tudi prvi minister. Izbral naj bi si ministre, ki so strokovno sposobni, in imajo podobno vizijo “ureditve družbe”. Samo taki lahko zagotovijo usklajeno delovanje vlade in s tem uspeh države. Tudi v idealnih razmerah, ko je strankarska naveza izrazito “enopolna”, torej imajo vsi člani koalicije enak svetovni nazor, se pojavijo “luknje”, ki jih ljudstvo občuti kot neuspeh vlade. Sredstev je vedno premalo. (Opozicija v tej igri igra dvojno vlogo. Pa o tem kdaj drugič!) Kaj naj stori vlada, da bo obdržala dobro ime pri ljudstvu? Najti mora “dežurnega krivca”. Tistega, ki je vodil področje, ki so ga vsi skupaj programirano zanemarili. Minister odstopi ali je odstavljen, ljudstvo je pomirjeno, saj je “krivec” kaznovan, novi minister pa dobi “subvencijo” za kozmetične popravke. Celotna vlada ohrani “kredibilnost” in seveda mir v državi. “Krivci” pa uživajo vse v naprej dogovorjene bonitete, in ob prvi priliki kandidirajo na kakšno novo funkcijo.

  Resno se vprašam, kolikšna je vrednost predsednika vlade, ki je tako slabo izbral ministre, da mora zdaj kar po tekočem traku menjati? Morda pa je on “najslabši člen”? :mrgreen:

 2. Rado Rado pravi:

  V Janševo inteligenco nikakor ne dvomim. Bolj problematične se mi zdijo njegove vrednote.

  Se mi pa zdi zanimivo, da je bil pri nocojšnjih Odmevih, Markešov komentar dogodkov povsem identičen mojemu. Celo enako, šahovsko, terminologijo je uporabil. :-) No, nič nisem jezen. Tudi jaz se učim od drugih.

  Ne strinjam pa se s Hočevarjem – Dnevnik, ki trdi, da je Janša z imenovanjem novega šefa Sove pravzaprav potegnil tehnicistično potezo. Da mu ni primarnejše politično obvladovanje. To absolutno ne drži! Janša je “obremenjen” z obvladovanjem tajnih služb. Že od nekdaj, ko je prestrelil JLA s svojimi agenti. Nič ne bi bil presenečen, če bi se čez leta odkrilo, da je imel mimo Sove, že do sedaj organizirano vzporedno tajno strukturo.

 3. Hopcefizelj pravi:

  Janša je žrtvoval tri figure, ni pa se lotil reševanja bistva problema, to je podaljševanje socialističnega skupnoskledništva v nedogled in vladavine nomenklature.

  V premislek predlagam naslednji članek v Večeru:

  http://213.250.55.115/Ris2007/default.asp?kaj=3&id=2007083105240987

 4. Branč pravi:

  O Rado, forumaši iz Mladine te obiskujejo :)
  Pazi, da ne pridejo še iz Maga… ;)

 5. Rado Rado pravi:

  Hopcefizelj pa analitik Turk iz Večera.

  Težko verjamem, da ne kapirata, da ne živimo več v socializmu, ampak da smo v demokraciji. Še vedno mahata s starimi strahovi. Kot, da novi strahovi niso dovolj strašni.

  Kot, da se v kapitalističnem sistemu ne dogajajo “posilstva” nad ljudi. Poglejta enega od primerov zlorabe ljudi. Iz zibelke demokracije! Zlom Emrona, korporacijskega velikana v USA. Zaradi špekulacij peščice ljudi je ostalo milijone Američanov brez življenbskih prihrankov. Bili so pahnjeni v bedo. Se vama zdi to manj kruto od socializma?

  Vajin strah od socialistične misli je neutemeljen. Strah nas je lahko le barab. Tistih levih, tistih desnih in tistih vmes.

  Žuganje pred socialističnim korporativizmom, ki ga je potegnil na plano spoštovani Turk, je le izraz obrnjenosti v preteklost, je izraz manipulativne mobilizacije množic za interese kdove katerega kapitala, ali kdo ve katere pravoverno desne, v preteklost zazrte ideologije.
  Doktorat znanosti, s katerim se diči analitik gospod Turk, tu ne daje prav nobene verodostojnosti.
  LP

 6. maatjazh maatjazh pravi:

  Rado, ker se kar v precejšnji meri strinjam s tvojim pogledom, sem ga za zabavo nekoliko priredil v političnopesniški maniri. V ozadju se sliši pesem: “Sredi morja črna vihra”.

  V koalicijske ladje počasi vdira voda. Prvi kapitan je tri častnike vrgel morskim psom in s tem nekoliko zmanjšal tovor, a ladjevje zato tone samo nekoliko počasneje. Četrti častnik, ki so ga hoteli vreči v morje s prvimi tremi, pa je zaenkrat še skrit v neznani kajuti, kjer mu krti skozi rdeče oči kot slepemu potniku vrtijo filmske posnetke grozečih morskih valov.
  Krmarji bodo prepozno zvedeli, po čigavem morju plovejo; namesto da bi sami določili pravo smer, kličejo na pomoč tuje admirale. Prvi kapitan gleda tako mrko, kot da bi se že sprijaznil z usodo. Čeprav je zajel sovražnikovo vohunsko podmornico, si zaradi pomanjkanja zanesljivih in vrhunsko usposobljenih častnikov ne more kaj dosti pomagati z njo. Sam se pa tudi ne more zapreti vanjo in jo spraviti v pogon, ker ga dezorientirano brodovje krvavo potrebuje na admiralski ladji.
  Brodovje so v svetlobi sončnega zahoda medtem obkolili premnogi jurišni čolni, zakrinkani v nedolžne ribiške ladjice. Na njih se vozijo stari gusarji v svoje zapuščene počitniške domove na hrvaški obali. Pot jim kaže že zdavnaj zakockani
  svetilnik, v katerem straši internacionalni duh v reki Mirni utopljenega Velikega poglavarja.

  “OOOOOO! Heja bumbarasa! Oooooo ….”

 7. vlatka vlatka pravi:

  Tri muhe na en mah ;)

 8. Rado Rado pravi:

  Matjaž,
  takšen način pisanja se mi zdi zelo zanimiv. Najbrž bi ljudje hitreje “pokapirali” stvari, kot pa skozi našo suhoparno analizo.
  Vladka,
  tudi ženske znate biti pragmatične – vsaj na nekaterih področjih. :-)
  Hvala za udarno repliko.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !