Le tu in tam, le bežno potovanje

Za srčnost ni problem, srčni smo skoraj vsi. Razuma nam manjka.

Odgovornost za nesrečo v Cirkovcih

Objavil Rado, dne 26.08.2007

Prav je,

da se zahteva odgovornost za zamudo pri gradnji zapornic.  

Vendar moramo pri tem upoštevati, da je za nesrečo samo, krivo neupoštevanje cestno prometnih predpisov.  Minister, ali sekretar, ali kdorkoli drug ne more biti kriv za človekovo napačno odločitev. Življenje pač ni varna zibelka, od rojstva do smrti.

 • Share/Bookmark

16 odgovorov v “Odgovornost za nesrečo v Cirkovcih”

 1. chef chef pravi:

  Evo, točno to sem tudi jaz razmišljal. Tip je slabo pogledal.

  Po drugi strani je seveda nedopustno, da obstajajo nezavarovani železniški prehodi. Država mora skrbeti za varnost svojih državljanov, kar na tem primeru počne slabo.

  Od državljanov ne moreš pričakovati, da bodo najpametnejši. Žal. Zato smo se sploh spomnili državo.

 2. likard37 likard37 pravi:

  Se strinjam. To je stara fora o domačih, lokalnih šoferjih, ki so vsakega metra ceste že tako popolnoma vajeni, da rutinsko prevozijo tudi železniške tire, čeprav ne preverijo vsega ravno 100 %. In če takrat kaj gre še za kakšno sekundo narobe….?!? Jaz, ki železnice nisem vajen se še na tistih slepih tirih v BTC – ju nekoliko čudno počutim. O tem kako težko se pri nas izvajajo nujni projekti….to je pa druga zgodba…zelo dolga!

 3. veter14 veter14 pravi:

  nekdo mi izjavi, da potrebuje za izgradnjo varovanega železniškega prehoda leto dni…..kaj misli poletet na Mars z njim….to je sramota in takšen minister bi moral letet skoz okno na cesto….
  se točno ve zakaj je tako….lahko jebejo tiste, ki nimajo pojma o tehnologiji..14 dni je preveč za en navaden varovan prehod…fora v tem, da potem moraš računat tud za 14 dni in ne za leto dela, kot sedaj…
  V SL stane kilometer avtoceste 11 milijonov eur, v Avstriji pa 6 in se noben od vas slovenčkov ne pritožuje….
  Ma kakšna socialna dežela, jeben Balkan in nič drugega…..rdeči, črni, beli…ma vsi so podgane….

 4. Rado Rado pravi:

  Veter,
  to o razliki v ceni si dobro izpostavila. Vem za Trojanski predor, za ventilatorje. Od njihove cene v končnem obračunu je podizvajalec (celjska Klima), ki jih je zares naredil in montiral, dobil le 30 % cene.

 5. likard37 likard37 pravi:

  veter,

  Sem mislil, da je kriva država, zdaj pa poveš, da smo krivi sami. Pa še podgane smo. Mater, kej sm ratou žalostn!

 6. sekundek pravi:

  Sem že razmišljal nekaj podobnega zapisat, pa se zbiram prave misli, da ne bom preveč kruto povedal resnico. Sem pa strinjam 100% z napisanim.

 7. bin pravi:

  @Veter14. Bi te lahko naprosil, da v 14 dnevih pripraviš projekt zavarovanja (PZI) za tak prehod? Z vsemi soglasji in analizami, ki so z zakonom predpisane! Potem bova pa začela razpredati o tehnologiji. :mrgreen:

  Ne podpiram stanja, kakršno je danes v naši državi. Marsikaj bi se dalo, celo nujno bi bilo, spremeniti. Vendar si drznem trditi! V Sloveniji ni nezavarovanih železniških prehodov! Zavarovani so na različne načine. Najboljši je vsekakor izven nivojski prehod! (Podvoz ali nadvoz.) Naslednja stopnja je avtomatsko zavarovanje z zapornicami. Potem pa???? Je bolj varen prehod, ki se zavaruje ročno s spuščanjem zapornic, ali avtomatsko s svetlobnimi znaki (semafor) brez zapornic. V obeh primerih je odločilen element varnosti – človek! Zaporničar, ki lahko iz neznanega vzroka opusti spuščanje, ali v drugem primeru voznik cestnega vozila, ki spregleda opozorilni semafor. Najmanj varnosti pa nudi zavarovanje s cestno-prometnimi znaki. (Andrejev križ in obvezno tudi trije pred opozorilni znaki približevanja železniškemu prehodu.)

  To najmanj varno zavarovanje je enakovredno navadnemu križišču cest, kjer je promet urejen s prometnimi znaki. Pa se tam nihče ne pritožuje nad “nezavarovanim križiščem”. Na križiščih s pogostimi nesrečami se ponekod vgradijo semaforji, vendar je s tem zelo zmanjšana prepustnost glavne ceste. Zato mnoga cestna križišča ostanejo “nezavarovana”, zahtevajo več žrtev, ki pa so vse pripisane neprevidnosti voznikov.

  Toliko o “krivdi” in odgovornosti.

  Je že kdo razmišljal, da bi vgradili zapornice tudi na križiščih dveh cest, kjer se pogosto dogajajo hude prometne nesreče? Da bi neprevidnim voznikom fizično preprečili dostop na glavno cesto, kadar po njej vozijo avtomobili. Kadar na glavni cesti ne bi bilo nikogar na razdalji cca 1 km, bi se zapornice odprle za vožnjo vozil s stranske ceste. Tak je namreč princip delovanja avtomatskih zapornic na železniških prehodih. Verjetno bi bil vsakdo, ki bi se pojavil s takim predlogom, deležen posmeha. Poznamo črne točke na križiščih ceste s cesto, (nevarna križišča) in železnice s cesto. Oboje se poskuša odpravljati v okviru tehničnih in finančnih možnosti. Nesreča pa medtem ne počiva!

 8. Rado Rado pravi:

  He, he bin. Zdaj si se pa izdal. To je torej tvoje področje!
  Ajzenponar si! :-)

  Drugače mislim, da gre vseeno hitreje. Minister določi izvršnika, ki bi lene riti nagnal iz pisarn na teren. Recimo šest strokovnjakov različnih profilov. Ogled na terenu, konsultacije, naslednji dan zjutraj mora biti elaborat gotov. Soglasja naj pridejo prizadeti dat in požigosat na teren. Pošljejo se urgentna naročila dobaviteljem in prvi dan sestavljena ad hoc skupina lahko že drugi dan začne s pripravljalnimi deli. Vlakovni odpravniki se opozorijo na gradbena dela . . .

 9. Branč pravi:

  Rado, točno to, kar si napisal, se sedaj pa končno res dogaja… samo v rit jih je treba nasuvat, pa s kakšno metlo zagrozit, pa vse gre :)

 10. psycho psycho pravi:

  ja, hecno je, da so se vsi mediji delali, kot da nesrecniki niso prevozili stop znaka, ampak jih je vlak zlobno in iz zasede napadel.

 11. bin pravi:

  Res je Rado, pa še točno to področje “pokrivam”! Signalno-varnostne naprave. Zato vem, (verjemi, da sem se v skorajda 40 letih tudi kaj naučil,) kaj pomeni “na vrat na nos” urejati take zadeve. Da o “predpisanih” treh ponudbah in kompatibilnosti sistemov ne govorim.

  Ne poznam terena na Štajerskem področju, zato ne bi izpostavljal čisto konkretnih tehničnih težav. Kako bo potekal javni razpis del, ki je z zakonom določen za vse take projekte? Ga bodo “v čast narodu” kar izpustili? Kaj boste isti kritiki govorili, ko bo “izbruhnila afera” nepotizma pri porabi davkoplačevalskega denarja? Birokracija že dlje časa grize svoj rep. Ljudje pa umirajo ali trpijo. Verjemi, da bodo tudi v tej partiji padle nedolžne glave. Dežurni krivci!

  Po bitki so vsi generali, pravi pregovor. “Kaplarji” na terenu pa jih “fašejo” spredaj in zadaj. :twisted:

 12. Rado Rado pravi:

  Jaz mislim, da javnost (novinarji) ne morejo ministra stiskati zaradi obojega.

  Namreč,
  1) Terjati hitro ureditev
  in
  2) Zahtevati vedno in povsod proceduro javnega razpisa.

  Če so izredne razmere (in zdaj so), mora imeti minister možnost, da odloči sam.

 13. bin pravi:

  Prav v tem je problem, Rado!

  Dokler se nič izrednega ne zgodi, so grešniki vsi, ki se niso, kot pijanec plota, držali vseh mogočih in nemogočih predpisov. Kadar pa je “izredno stanje”, torej, ko so posledice neskončnih proceduralnih igric terjale svojo žrtev, takrat pa brez vseh ovir. Vsemogočni minister! In sedaj, se bojim, bodo zanemarjeni tudi drugi, bolj strokovni predpisi, samo da bo “čimprej”! Narod to pričakuje! :twisted:

 14. Wolf pravi:

  Uradnikom, ministrom ter ostalim v Ljubljani je pač eno figo mar za folk v Prekmurju, Koroškem, Kočevskem itd. Saj jih še na zemljevidu ne znajo pokazati. Če bi bilo treba rampe zamenjat v Ljubljani bi jih pa, še predno bi se pokvarile.
  Dolgoročni cilj države je imeti butast folk, ki ne zna preveč s svojo glavo mislat ter take, ki umrejo na prvi dan penzije. Za tistih sto komadov, ki se pa bunijo jim je pa itak vseeno.

 15. Nergač » » Odgovornost za nesreče pravi:

  [...] Javne agencije za železniški promet Rajka Satlerja. Ne bom se spuščal v detajle in ugotavljal, kdo je bil zares odgovoren, da zapornic niso postavili v predvidenem roku. Smrti treh oseb ni povzročila vlada, ampak [...]

 16. Rado Rado pravi:

  Vse kaže Chef,
  da je v primeru nesreče na ljubljanski obvoznici, več krivde na strani zadolženega za prometne oznake, kot pa je to v primeru Cirkovcev.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !