Le tu in tam, le bežno potovanje

Za srčnost ni problem, srčni smo skoraj vsi. Razuma nam manjka.

Zunanja politika – načelo recipročnosti

Objavil Rado, dne 25.08.2007

Zaradi aktualnega dogajanja na temo prihajajoče arbitraže bi rad polemiziral o vseskozi  napačni slovenski zunanji politiki v odnosu do Hrvaške.

- Neupoštevanje recipročnosti.

- Napačna domneva o prijateljstvu med državama.

- Televizijska soočenja na temo razmejitvenih problemov.

 Zgodovinsko načelo dobrih meddržavnih odnosov je načelo recipročnosti.  

Kar ti meni, to jaz tebi. Popuščanje ene države v odnosu do druge se v medsoseskih sporih šteje, kot znamenje slabosti. Še posebej, če so ta popuščanja permanentna. Vzorec obnašanja postane prepoznaven in predvidljiv.  In prav takšna je stalnica v naših reakcijah na hrvaške enostranske poteze, vse od osamosvojitve dalje.  Vse, kar smo storili na hrvaške enostranske in nam neugodne poteze je, da smo pošiljali protestne note. Stalnica v pojasnjevanju našega Rupla je bila “Obnašajmo se evropsko”.   Prav nič praktičnega nismo storili, da bi zaščitili naše interese. Po koncu druge svetovne vojne smo se pustili izriniti od Umaga do Savudrije. Po osamosvojitvi so nam Hrvatje de fakto vzeli še pol Piranskega zaliva.  Na dolgi rok namreč dejansko stanje prevlada nad pravnim zapisom.  Seveda moramo, kdaj tudi popustiti. Vendar le enkrat. Naslednjič lahko popustimo šele, ko tudi nasprotna stran v čem popusti!

Poglejmo primer Kosovega. To nedvomno zgodovinsko Srbsko ozemlje so v slabega pol stoletja uzurpirali Albanci.  Mahanje s Srbsko ustavo bo bolj malo pomagalo.

Naslednji primer pred leti, ko je Hrvaška omejila transportne poti in nam zdesetkala možnost transporta nafte v Bosno. Obnašali smo se evropsko /beri: jokali smo se”/ in dosegli nič! Bosna je v dveh dneh odgovorila s protiukrepi in Hrvaška je v trenutku popustila. Seveda proti Bosancem in ne proti nam.  Kaj bi morali mi storiti takrat? Prepovedati vstop njihovim tovornjakom, ki ne ustrezajo evropskim standardom. V strahu pred sesutjem njihovega transportnega sistema bi nam v trenutku popustili.

Dalje, jočemo ker Hrvati nočejo vzeti jedrskih odpadkov, kljub temu da bi jih po pogodbi morali. Prav imajo, da jih nočejo, zakaj pa jih nismo nemudoma tožili. Zdaj bodo odpadki seveda ostali nam.

Zaključek: Od osamosvojitve dalje smo vseskozi vodili napačno politiko do Hrvaške. Nedvomno je za takšno škodljivo politiko dr. Rupel veliki krivec. Ni pa edini.   Napotek: Kakšna arbitraža neki??? Uveljavimo recipročnost! Treba je ugotoviti, kakšni so hrvaški vitalni interesi in neusmiljeno udariti tam. Če imamo moč in če verjamemo, da imamo prav, potem smo svojo moč dolžni uporabiti! Ko bomo  uredili spore s Hrvati  se lahko vrnemo k evropskosti.

Domneva o prijateljstvu med Slovenijo in Hrvaško.

Ta domneva je napačna. Res je, da smo imeli določeno obdobje skupno zgodovino, da imamo gospodarske stike, tudi je res, da ima marsikdo od nas še vedno kakšnega prijatelja na Hrvaškem in je res, da so mnogi še vedno sentimentalno vezani na počitnikovanje na nekdanjem našem morju. Vendar Hrvaška država, kot politična tvorba ni Sloveniji prijateljska država. Vse od drugega dne vojne za Slovenijo dalje, ko je nas je Hrvaška izdala z odstopom od dogovorjene skupne obrambe in nas je pred agresijo JLA pustila same.  Od takrat, pa vse do danes Hrvaška vleče Sloveniji neprijateljske poteze. Spregledajmo že vendar to resnico o in prilagodimo našo politiko tej realnosti.

Televizijska soočenja na temo razmejitvenih problemov,

so šolski primer povsem zgrešenega ravnanja.  Naši vrhunski strokovnjaki, ki so del strateške ekipe za obrambo slovenskih interesov  javno razglabljajo o slabostih naše zunanje politike. SIC! Televizijski novinarki dovoljujemo, da ”sesipa” našo strategijo. Hrvaški analitiki nimajo težkega dela. Strategijo, kako Slovenijo pritisniti ob zid, lahko izdelajo že z gledanjem takšnih oddaj. Nepopravljiva škodljivost brez primere!   

 • Share/Bookmark

15 odgovorov v “Zunanja politika – načelo recipročnosti”

 1. bin pravi:

  Rado, ti si protidržavni element! :mrgreen:

  Take je treba takoj zapreti! :twisted: Recipročnost na način, kot ga predlagaš, se imenuje vojna! Zob za zob, glavo za glavo. :)

 2. Rado Rado pravi:

  Zdi se bin, da je tvoj komentar bolj kot ne, šaljiv.
  Ampak vseeno naj še enkrat fokusiram svoje stališče:

  ČE IMAMO MOČ IN ČE VERJAMEMO, DA IMAMO PRAV, POTEM SMO SVOJO MOČ DOLŽNI UPORABITI!

  Vprašam te bin, kdaj bomo ukrepali, če ne takrat, ko verjamemo v svoj prav?
  Ali nismo prav to naredili leta 1991? In uspeli! In zakaj naj bi se sramovali svoje moči?
  Kaj misliš zakaj nas Hrvatje želijo držati zaprte v zalivu? Zato, da imajo vedno moč nad nami! Tudi njihova Ekološka cona je narejena zgolj zaradi tega, da nam delajo težave. Da nas lahko držijo za “jajca”. Za izropano morje so namreč še najbolj krivi sami. Edini še lovijo s “kočami”, ki življenje na morskem dnu uničijo za deset let. Pa njihovo spoštovanje zakonov. Kadarkoli lahko v privatnih oštarijah na Jadranu dobiš “prepovedane” kamenice. Pa njihovo lovlenje z dinamitom itd. itd.
  Če bi Hrvati zares hoteli ohraniti Jadran bi bilo najbolje, da bi se mu odpovedali.

  Beri še enkrat zgoraj – od njihove izdaje leta 1991 dalje, se do nas obnašajo neprijateljsko.

  Predsedovali bomo EU, ne sramujmo se napraviti nekaj tudi zase. Ne bomo menda delali zgolj za dobrobit Nemcev in (ali) Francozov.

 3. bin pravi:

  Seveda je bilo šaljivo, Rado!

  Prav zato, ker se v precejšnji meri strinjam s tabo, sem si privoščil malo “heca”. :)

 4. Branč pravi:

  Ja, ob Hrvatih, ki so znani, da se ne držijo najbolj dogovorjenega, te res lahko občasno popade jeza, kot pred kratkim tudi Marka Pavliha, ki nas je presenetil z ostrim predlogom: Bojkotirajmo njihov turizem! Kmalu se je ugriznil v jezik in priznal, da je danes diplomacija edini možni način reševanja. Ne vem sicer na kakšno “moč” namiguješ Rado, morda vojaško?? Pohodijo nas, pozabi Nato, samo zamisli si naša dva gumijaka in en gliser v piranskem zalivu proti njihovem arzenalu, he,he. Moč argumentov? Če je že Joško Joras na hrvaški strani, kako bo potem cel zaliv naš?? Kje smo močni? Na zemljevidih Marije Terezije?

  Vsa pohvala za stavek: ” Če bi Hrvati zares hoteli ohraniti Jadran bi bilo najbolje, da bi se mu odpovedali. ” -zadetek v polno :)
  Si kamenice zamenjal s Prstaci?

 5. Rado Rado pravi:

  Seveda ne govorim o vojaški moči Branč, čeprav ni verjetno, da bi se Hrvaška resneje “lotila” EU. To je vendarle prevelik zalogaj za njih.
  Obnašati se moramo začeti, kot veliki. Navzven smo EU. Navznoter smo Slovenija.
  Kaj sem mislil s protiukrepi? Nehati se moramo sprenevedati. Postaviti maksimalistične zahteve. Hrvaška nikoli ni imela svojega morja. Le-to je bilo jugoslovansko, pa italijansko. In Slovenija je bila do Umaga. Še Američani, ko so bili pred dobrimi desetimi leti z vojaškimi ladjami prvič na obisku v Sloveniji so hoteli v Umag. Tako so imeli zarisano na svojih kartah.
  Kakšne protiukrepe? Kjer jim lahko delamo težave, jim bomo pač delali. Ko se jim bo prekleto poznalo na žepu se bodo že omehčali.
  Ne pozabi, kakšne težave delajo našim vikendašem, ki kljub temu da so ves čas plačevali dajatve za zazidalna zemljišča, se zdaj lahko obrišejo pod nosom.
  Številni počitniški domovi slovenskih podjetij. Hrvatje so jim že v štartu onemogočili delo, tako da so za bagatelno ceno prešli v hrvaške roke.
  Še en primer. Makarsko, kot turistično mesto je ustanovila celjska mladinska počitniška zveza. Do takrat tam turizma niso poznali. In takšnih primerov slovenske udeležbe je brez števila.
  Dejstvo je, da so Hrvati nehvaležne mrhe, zaradi česar moramo biti do njih dosledni. Po sistemu daj-dam. Vse ostalo gre na slovensko škodo.

  Ja pri školjkah sem zabluzil. Hvala za opozorilo,

 6. Branč pravi:

  Tudi sam sem mislil, da smo “EU”, pa se je ta EU v zadevi s hrvaško tako distancirala, da sem ostal presenečen, Jelinčič zgrožen, Hrvati pa opogumljeni. Da Hrvati nikoli niso imeli morja, bi potemtakem lahko isto rekel tudi za nas. Je pa res, da nikoli niso mejili z Italijo, sedaj bi pa naenkrat radi..

  Umag kar pozabi, tam so še najbolj proti nam. Pa tudi na naši obali je bolj malo pravih Slovencev..

 7. Rado Rado pravi:

  To je Rupel direktno kriv: S svojim “obnašajmo se evropsko”.

  Slovenija mora EU-ju zatrmarit!
  Slovenijo je strah izpostaviti problem.
  Janša bi moral imeti jajca in iti v Bruselj: Smo članica EU-ja in zahtevamo, da nas Bruselj podpre. Skupno pritisnimo na Hrvaško. Drugače bomo bojkotirali evropsko politiko do Balkana.
  Ravno zaradi naše servilnosti Bruselj bolj upošteva Hrvate, kot pa nas.

  Ko so, npr. Italijani nekaj terjali od nas, so to znali zlobirati v EU!!!

 8. Wolf pravi:

  Vsa hrabrost, ki je ostala slovencem od prednikov je izpuhtela. Tepta nas vsak, ki ima 5 min. časa. Avstrijci in njihov Haider se obnašajo kot, da so prvi priseljenci v evropi pa še svojega jezika in pisave nimajo. Za njih velja, da so odpadno Germansko pleme. Italjani so ugotovili, da so oni tisti, ki so se borili na pravi strani med 2 sv. vojno. Hrvati pa bodo kmalu rekli da so lastniki Lune in Marsa.

 9. Branč pravi:

  Aktualna tema.
  Rado, verjetno si med tistimi, ki se ne strinjajo s Haagom. In koga se zdaj ti bojijo? Jih je strah, da nam nekdo pove, da nekaj ni naše? Je bolje nedorečeno? Imajo boljši predlog? Pri morski meji bomo dobili manj, kot želimo, bomo pa zato pri kopenski pridobili (Drnovškova propadla želja kompenzacije..). Da so pa nekateri proti, je pa normalno. Člani skupine “Zares” (ja kolk jih je pa no…) in skupinica LDS so apriori proti, vedno bi bili, neglede na vsebino predloga. SLS-ovci, polpismen rent-a-sls, stranka ki jo lahko kupiš/najameš, če ti manjka glasov, zaradi nepozabne zamere radi napada na njihovega liderja Podobnika ne bo zadovoljna prej, kot pa z rožlanjem orožja (sindrom Matija Gubca..) in jelinčič, ki pa se osebno strinja s predlogom, ampak živi na karte nacionalizma, zato ne more podpreti nič zmernega..

  In še replika na tvojo izjavo o Ruplu. Se spomniš, ko je izgubljal potrplenje in je s parimi izjavami pokazal zobe, kakšen plaz se je doma usul po njem?
  V svetovni diplomaciji mu Kitarovička ne seže do gležnjev. V njegovi izjavi, “obnašati se evropsko” prepoznam napoved, da Hrvatom v EU ne bo uspevalo dogovoriti se eno, izvajati drugo..

  Lp

 10. Rado Rado pravi:

  Branč,
  ne gre za strah pred Hagom. Gre preprosto za načelo, da moramo izkoristiti argumente, moč EU-ja, poleg vseh zgodovinskih argumentov, ki jih imamo seveda, zato da realiziramo svoje interese.

  Hrvaška je realizirala svojo samozavest pridobljeno z zmago nad Srbi, tako da je ves čas postavljala maksimalne zahteve, rušila slovenske vikende, zavračala jedrske odpadke, zapirala transportne poti slovenskim prevoznikom, onemogočala slovenska vlaganja na Jadran (Hvar, Opatija), vrgla Slovensko manjšino iz Hrvaške ustave . . .

  Kot star borec menda ja veš, da se je v borbi neumno odpovedati prednostim, ki jih imaš. Kot bi ena država, ki ima 50.000 vojakov proti drugi, ki ima 30.000 vojakov rekla: Bomo 20.000 vojakov razpustili, zato da bo borba fer. SIC!

  Slovenija se bo torej povsem odpovedala moči EU-ja in svojo usodo prepustila tujim rokam. Ne glede na možen rezultat lahko rečemo takšni potezi: Strateška katastrofa!

  P.S.
  O Rupelu tokrat ne bi obširno. Le to moram reči, da bi za Slovenijo bi bilo bolje, če bi šel nazaj na fakulteto predavat ter pisat knjige. Od osamosvojitvenega prispevka dalje, je po moji oceni zgolj “mesaril” v naši zunanji politiki.

 11. FataMorgana pravi:

  njihovi vitalni interesi so cestna povezava z avstrijo in italijo.
  Tu smo jim res pokazali kako prijateljsko smo do njihovih interesov saj na naši strani ni povezave z AC ne do Maclja ne do trsta do 2015 ne do LJ oz do Lj se bremza na vse kriplje.

 12. Rado Rado pravi:

  To s povezavami štima.

  Če bodo oni pripravljeni na pogovor, bomo tudi mi pripravljeni na cestne povezave.

  Zadeve je potrebno zaostriti, že zaradi tega, ker se je naše stalno popuščanje izkazalo za neučinkovito.

  Upam da je to vsakomur jasno?!

  Ne podpiram sicer politike SNS, ampak včerajšnji nastop Baroviča na TV je bil povsem korekten.
  Strinjam se z njegovim stališčem.

 13. Miško pravi:

  Branč, Rado ima popolnoma prav.
  Problem slovenske politike je, da raje poje drek, ki jim ga pustijo drugi, in tepe tiste svoje, ki sio zaaradi tega glasni, kot da se temu upre. Enostavno samodestruktivna mentaliteta. To se je še kako pokazalo v letih 1918 – 1920. Kaj misliš, zakaj je general Maister tako spoštovan danes. Ker je bil edini, ki je prepoznal, da edino, kar lahko reši Slovence so DEJANJA, in ne “pogovarjanje”. Tisti, ki dobro pozna ravnanje takratne Vlade v Ljubljani, mu je popolnoma jasno, kaj mislim. To kar se dogaja sedaj, je samo potrdilo takratnih spoznanj o slovenski mednarodni politiki (pravi DEJAVU !). Oprostite,ampak sem povsem jasno razumel, kaj je hotel Radopovedati: nikakor ni mišljeno VOJNO delovanje, obstajajo še druga sredstva.
  Branč in Bine, pozavljata na eno od temeljnih kozmičnih in na sploh zakonitosti: POGAJAJO se resnično le tisti, ki so NA TERENU enakovredni. To pa je nekaj, kar lahko dosežemo. Drugo pravilo je, da biti “prijazen” oz. kot temu pravi Rupel; evropski” nikakor ne pomeni tudi biti uspešen. V takih primerih je možen le povsem drug način delovanja. SKRAJNO SKRAJNI čas, da to naši politkreatorji dojamejo!

 14. Le tu in tam, le bežno potovanje » Blog Archive » Tukaj ni Slovenija, tukaj je Hrvaška, pravi:

  [...] Več o tem tu. [...]

 15. Le tu in tam, le bežno potovanje » Blog Archive » Albert Einstein:”Problemov ni mogoče reševati na ravni istega uma, ki je do teh problemov pripeljal”. / Na rob zapletom s Hrvaško pravi:

  [...] Več na to temo [...]

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !