Le tu in tam, le bežno potovanje

Za srčnost ni problem, srčni smo skoraj vsi. Razuma nam manjka.

Ocena Zijahove monodrame

Objavil Rado, dne 27.06.2007

 Zijaha A. Skolovič, Cabares cabarei!

Izjemno!  Monolog,  v hitrem tempu, trajajoč dve uri in 25 minut, podprt z gestikulacijo, igro in protiigro, menjavanjem tempa, dvigovanjem in spuščanjem glasu. Kaj podobnega sem v življenju videl zelo redko.

Toliko o sposobnostih in izjemni koncentraciji igralca Zijaha A. Sokolovića. Sama vsebina avtorske monokomedije CABAres, CABAREI je bila izvajana v srbohrvaščini, kar je dajalo predstavi poseben šarm in pridih eksotike in se je humorno, bolje rečeno s posmehom,  ukvarjala z naveličanostjo odnosov dveh zakoncev srednjih let, gledano z moškega zornega kota. Številne, vsakdanje banalnosti, iz katerih se avtor norčuje,  nas spominjajo na realnost bivanja in hkrati na, z leti izgubljene iluzije protagonista.  

Vzporedno z zgodbo  »junaka«  monoigre je potekala razprava o državi, demokraciji in ritualnem nasedanju državljanov meglicam, ki jih spuščajo zbanalizirani oblastniki. Spoznanje, kako se posledice globaliziranega pranja možganov usedajo v nezavedno, je menjavalo razpoloženje publike od huronskega smeha nad smešnimi domislicami, do bolečega spoznanja, da smo vsaj na ravni reakcije vsi zapeljani. Kot trop ovčic se oziramo zdaj za tem, zdaj za onim gurujem. Ko potujemo skozi čas in izgubljamo mladostne »utvare«, kakor tudi mladostno energijo, se tolažimo z »izkušnjami«, kajti te nam bodo nadomestile izgubljena leta.

Laž, prekleta laž! Vsa visoka modrost o BODOČNOSTI, zapisana s strani davno in malo manj davno umrlih velikih filozofov, ta bodočnost  je pravzaprav naša SEDANJOST in hkrati PRETEKLOST naših vnukov in pravnukov, vsa ta modrost torej ni uporabna, kajti živimo tukaj in sedaj in nič, popolnoma nič, nam ne vrne izgubljenega trenutka.  Razblinja nam iluzijo o bodočnosti, za katero živimo vsi, kajti naša bodočnost je bedna STAROST in za njo vsem skupna fatamorgana, SMRT.  

 • Share/Bookmark

8 odgovorov v “Ocena Zijahove monodrame”

 1. Zzzzobostrebecccc pravi:

  Lepo napisano.

 2. vvooodnarka vvooodnarka pravi:

  Si tole zame napisal ;) sem kar malo presenečena. Zato, ker sem pričakovala, da boš napisal “sedem osebnih točk,” kar sedaj potuje med blogerji. Bom izpisala in pustila link, da boš vedel o čem ti govorim; http://vvooodnarka.blog.siol.net (se oproščam, ker sem bila premalo jasna in je prišlo do nerazumevanja).

  Prva stvar o kateri ne morem ne gledat, ne poslušat in brat je nasilje. Na prvem mestu pa je pri meni ljubezen in zame edina vera med verami.

 3. ana pravi:

  Rado, tudi mene zelo zanima …

 4. vvooodnarka vvooodnarka pravi:

  Spet sem se oglasila in mi tvoje razmišljanje v zadnjem stavku postalo delno všeč. Ko sem se poglobila v tekst, ki presneto razkriva tisti boleči del spoznanj. Ja kako bo res fino in fajn v starosti… tako je negotova kot današnja sedanjost, če ne bo zdravja zna bit zelo :oops: in :mrgren: Ti bom naprej povedala modrost, ki mi jo je že pred leti izrekla ena od žensk za katero sem delala; “mladost se živi za starost.” Najprej sem si mislila pa ah kaj mi bo to…. ko si organizem sfučkaš, da ti že povsod nakaj spušča in te samo še kemija krpa se v starosti nimaš nič boljšega za nadejat, kvečjemu vse gre še na slabše :( :( Vsak sam pa je tako šef svojga telesa in zdravja a, veliko je takih, ki se tega ne zavedajo in zamahnejo v nemar.

  Pomembno za človeka pa je sedanjost od česa živet in kaj nudit svoji družini – otrokom. Skrbnost kaj lahko daš svojim vnukom in pravnukom, moram te pohvaliti, ker daš s tem vedeti, da že sedaj gledaš na to kako se obnašaš in ravnaš do narave, vode…. onesnaževanje. Toliko bi imela še za napisat se vrnem kasneje.

 5. M&G M&G pravi:

  Rado, sori, ampak imam eno vprašanje… si tole oceno že kje kdaj objavil? Zelooo mi je znana.

 6. vvooodnarka vvooodnarka pravi:

  M&G,

  A res, ker bi šla tut jst prebrat ;)

 7. M&G pravi:

  vodnarka, ne spomnim se več kje sem brala to, žal. nama bo moral Rado sam zaupat.

 8. dadana pravi:

  Lepa recenzija :) !
  Hvala za komentar na mojem blogu… rada imam odločne ljudi;)

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !